Top of flop: zijn de favorieten klaar voor de Ronde van Vlaanderen?

Top of flop: zijn de favorieten klaar voor de Ronde van Vlaanderen?

foto: Cor Vos

woensdag 30 maart 2022 om 06:30
Overzicht

Zondag staat de mytische Ronde van Vlaanderen op de kalender. De grootste koers ter wereld volgens de Vlamingen, een resem buitenlanders zal het met ze eens zijn. Maar wie is er op punt in de heilige Vlaamse wielerweek en wie kan de Hoogmis beter vanuit de zetel bekijken? Het voorspel is kortom begonnen: wie komt er te vroeg en wie schiet raak? WielerFlits maakt een overzicht langs de voornaamste namen.

De slapende roosjes
Een aantal renners zullen met een goede gemoedsrust naar Antwerpen afreizen dit weekend. Met Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic reeds op zak, geldt Wout van Aert als topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. Hij zag de laatste weken een zeer sterk Jumbo-Visma rond zich en zou zelfs als bliksemafleider voor een van zijn ploegmaats kunnen fungeren. De Belgische kampioen die wint in Oudenaarde zou Vlaanderen in extase brengen. Bovendien historisch: nog nooit won een renner zowel Omloop als De Ronde.

Wie ook goed zal slapen, is Tadej Pogačar. Het Sloveense wonderkind won al de UAE Tour, maakte Tirreno-Adriatico met zijn overmacht oersaai en verstomde de concurrentie met een indrukwekkende en ellenlange solo in Strade Bianche. De tweevoudig Tourwinnaar maakt weliswaar zijn profdebuut op kasseien deze week, maar in de U23-variant van de Ronde van Vlaanderen (oké, die koers is niet te vergelijken met wat we zondag voor te zien krijgen) werd hij in 2018 vijftiende in de sprint om plek twee. Pogačar zal er zonder twijfel staan.

Een maand geleden gaf niemand er een stuiver voor. Twee weken geleden was er van een rentree in koers nog geen sprake. Maar sindsdien werd Mathieu van der Poel wel derde in Milaan-San Remo en hij won een rit in de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali. Het belangrijkste is misschien wel dat hij verlost lijkt van de hardnekkige rugblessure die hem maanden aan de kant hield. Christophe Roodhooft liet ons weten dat de Nederlandse veelvraat ‘niet top-top-top, maar wel een favoriet voor de Ronde’. Dat belooft!


Bloemetjes die in het duister bloeien
De drie topfavorieten zijn gekend, maar in hun schaduw staan nog een paar renners die zondag óók kunnen uitpakken dankzij hun goede vorm. Denk dan aan Kasper Asgreen. Hij is titelverdediger en maakte de voorbije week een steeds betere indruk. Zijn derde plek in Strade Bianche – volgens hemzelf op het toppunt van zijn mogelijkheden – liegt ook niet. Ook Mads Pedersen rekenen we hiertoe. De wereldkampioen van 2019 steekt in blakende vorm en maakte indruk op de Kemmelberg. Vergeet ook niet: hij werd hier al eens tweede.

Een beetje Danish Dynamite kan de drie topfavorieten daarom weleens dwarsbomen. Van Aert heeft met Jumbo-Visma echter wel het voordeel dat ook anderen in zijn ploeg kunnen zegevieren. In Omloop Het Nieuwsblad maakte Tiesj Benoot al indruk en ook in de E3 Prijs speelde hij een bepalende rol. In de E3 Saxo Bank Classic én Gent-Wevelgem stond Christophe Laporte op het podium, nadat hij ook al heel dichtbij was in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij lijkt de most valueble player voor Van Aert. Kan de Fransman nu wél winnen?


Vergeet-me-nietjes
Het kransje met de iets minder grote favorieten is groot. Die moeten we wel zoeken in de minder sterke blokken. Zo werd de immer sterke Stefan Küng al derde in de E3 Prijs, die toch geldt als de mini-Ronde van Vlaanderen. Matej Mohorič deed het daar een plaatsje minder, maar de winnaar van Milaan-San Remo is overduidelijk in zijn beste vorm ooit. Dat geldt ook voor Anthony Turgis. De laatste jaren maakte hij een gestage ontwikkeling door in dit soort wedstrijden. Hij vliegt echter nog steeds onder de radar, net dat maakt hem heel gevaarlijk.

Voor Jasper Stuyven geldt steeds meer dat hij solo naar de meet moet rijden. Daarmee boekte hij zijn grootste successen. Op het jongste WK en zondag tijdens Gent-Wevelgem gokte hij op zijn sprint, maar viel hij twee keer buiten het podium. Dan is er nog INEOS Grenadiers, dat hier de altijd sterke Dylan van Baarle aan het vertrek brengt. Hij bewees in Dwars Door Vlaanderen 2021 dat een solo voor hem gemaakt is. Tom Pidcock kwakkelt weliswaar, maar ook hem mag je nooit vergeten. Het toptalent heeft zich reeds bewezen. Dat geldt ook voor Alexander Kristoff: de oudwinnaar is altijd op de afspraak in De Ronde.


Treurwilgen
De waarheid verbloemen doe je door zondag niet mee te doen. Als we l’Equipe mogen geloven, heeft drievoudig wereldkampioen Peter Sagan besloten om thuis te blijven. Een 68ste plaats in de E3 Saxo Bank Classic was tot op heden zijn beste Vlaamse resultaat. Wie er zeker niet bij is, is de huidige wereldkampioen Julian Alaphilippe. De Fransman zal dit weekend moeten gebruiken om in vorm te komen voor de heuvelklassiekers, want dat is nodig. Zoek ook niet naar Biniam Girmay. Het goudhaantje van Intermarché-Wanty-Gobert brengt zijn gewonnen boeket bloemen van Gent-Wevelgem naar zijn vrouw en dochter.

Wel van de partij, maar niet in bloei dit voorjaar: de op papier sterke blokken van AG2R Citroën (Greg Van Avermaet en Oliver Naesen hebben we na een goede Omloop amper nog van voren gezien), EF Education-EasyPost (Michael Valgren, Alberto Bettiol; totaal onzichtbaar), Israel-Premier Tech (Sep Vanmarcke, weliswaar ziek geweest) en Astana Qazaqstan (Gianni Moscon rijdt harder achteruit dan vooruit momenteel). Alles leuk en aardig, maar als zij zondag plots komen piepen dan is dat een weergaloze verrassing.

Tot slot: Lotto Soudal. Leuk bezig in de wat kleinere koersen, maar op de hoofdvogel hebben ze nog niet een schot gewaagd. Meedoen voor de knikkers in deze koers lijkt voor mannen als Victor Campenaerts, Tim Wellens en good old Philippe Gilbert een utopie. Van hetzelfde laken een pak voor Iván García. Best goed op dreef de laatste weken, maar een hoofdrol in Vlaanderen speelde hij nog nooit. Dat zal ook Søren Kragh Andersen niet doen. Ondanks dat Team DSM de punten hard kan gebruiken, stellen ze de Deen in vorm niet op. En dan is er nog Michael Matthews. Altijd op de afspraak, maar in winnen blingt hij steeds minder uit.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Jean Dumas 29 maart 2022 om 14:30

Qua speculatie is het enerverender dan ooit, mede vanwege de deelname van Pogacar. Meestal zie je toch de afgelopen weken wel terug in het koersverloop, maar ook het vormpeil van de herintredende Mathieu t.o.v. Wout is interessant.

0
Mechia 29 maart 2022 om 15:02

Het blijft wielrennen maar dit jaar toch niet veel potentiële winnaars. Van der Poel zal wel wat moeten verzinnen tegen het Jumbo team. Van Aert laat hij nooit lopen dus Van Aert zal hem eraf moeten fietsen of een teamgenoot moeten laten profiteren.

0
Alfons Haavers 29 maart 2022 om 16:45

Tenzij we naar een uitgeregende overleef-editie gaan, zie ik ook niet zoveel ruimte voor verrassingen.

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2022 om 16:28

Van Aert solo aankomst op die lelijke baan in Oudenaarde, het is de beste momenteel. MvdP gaat er op het laatste beetje inhoudgemis af op de laatste Kwaremont maar wint wel de spurt van de groep die hem daarna opslokt. Pogi verdwaalt ergens onderweg, vroeg, in het parcours.

0
DJ63 30 maart 2022 om 11:00

Inderdaad het meest waarschijnlijke scenario. Zou dan alleen nog saaier zijn dan de door jou verfoeide 2020 editie.

0
Mwielerfan 29 maart 2022 om 18:54

Blingt hij minder uit, heel goed.

0
Alfons Haavers 29 maart 2022 om 20:35

Alaphilippe trouwens ook op het RVV-parcours gesignaleerd met zijn ploegmaats. Doet die een vdP’tje?

0
harryjohan71 29 maart 2022 om 20:47

Het zou mij niet verbazen. Zeker niet als Dwars door Vlaanderen ook geen goed resultaat oplevert. Asgreen alleen gaat het waarschijnlijk niet redden in de Ronde van Vlaanderen. Voor de overige renners is het echt afwachten hoe goed ze zijn.

0
Alfons Haavers 29 maart 2022 om 20:59

Ik zou het op zich wel leuk vinden, een extra grote naam erbij.

Alleen kan je je afvragen hoe goed hij nu is, meespelen voor winst lijkt me moeilijk.

Ook niet ideaal als je de dag erna in Baskenland start, voor wat toch een goeie voorbereiding moet zijn op LBL.

0
Kopinkas 30 maart 2022 om 09:41

Boeiende bloemlezing, maar bij de treurwilgen zijn er toch een paar in het verkeerde perkje terechtgekomen: om de afwezigheid van Girmay en Sören Kragh mag je elders treuren, maar wat mij betreft horen die nu al in het ereperk van het voorjaar thuis.
Verder is de vraag ook of ‘vergeet-me-nietje’ Stuyven (die na zondag wel onverbloemd onder een steen kon wegkruipen), in staat is om dit keer echt krachtig stuifmeel te produceren. Iets zegt me dat hij in Roubaix weer écht gaat stuiven, maar dat hij op de Paterberg neergemaaid gaat worden door powertools à la WVA en MVDP…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone