Wout van Aert kan in ‘Vlaanderen’ ideale bliksemafleider zijn

Wout van Aert kan in ‘Vlaanderen’ ideale bliksemafleider zijn

foto: Cor Vos

zondag 27 maart 2022 om 09:15
Analyse

In één jaar tijd kan er veel veranderen. In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen was Patrick Lefevere twaalf maanden geleden heel duidelijk: “Quick-Step kan Wout van Aert en Mathieu van der Poel verslaan door beiden te isoleren.” Na twee belangrijke graadmeters op de Vlaamse wegen, Omloop Het Nieuwsblad en E3 Saxo Bank Classic, is duidelijk dat Jumbo-Visma dit jaar het sterkste collectief voor de keienklassiekers heeft. Van Van Aert isoleren zal zeker geen sprake meer zijn. Sterker, de Vlaamse wegen kleuren niet meer blauw-wit, maar geel-zwart.

Deze maand verschijnt er weer een nieuwe RIDE. Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem eind november thuisbezorgd.

De tactiek van Jumbo-Visma 2022 was de tactiek van Deceuninck-Quick-Step 2021. Wat goed is moet je niet opnieuw gaan uitvinden, was de uitleg van winnaar en heerser Wout van Aert. Ze hadden de video van 21 maart van het vorige jaar goed bestudeerd bij de Nederlandse supermarktploeg. De Taaienberg op 80 kilometer van de streep is het cruciale moment in de ‘kleine Ronde van Vlaanderen’, zoals Harelbeke zichzelf graag profileert. Daar heeft de ploeg van Patrick Lefevere vorig jaar, maar ook in een verder verleden met de vijf gewonnen edities met Tom Boonen, steeds de basis voor het succes gelegd. Het gootje van Boonen aan de rechterzijde van de Taaienberg werd er zelfs een begrip door.

Woorden van Wout van Aert tijdens de ploegenvoorstelling in Alicante galmen terug in ons geheugen. “Onze ambitie moet niet zijn om Quick-Step te kopiëren of de strijd met hen aan te gaan. Ons doel moet zijn om koersen te winnen. We kunnen denk ik wel leren van hoe Quick-Step de koers tactisch aanpakt”, sprak hij destijds al wijsheden uit die in Harelbeke in de praktijk werden uitgevoerd.

Wout van Aert voor de start van de E3 Saxo Bank Classic – foto: Raymond Kerckhoffs

Nu nam niet Quick-Step-Alpha Vinyl het heft richting de Taaienberg in handen, maar nestelde Jumbo-Visma zich met vier renners aan het front van het peloton. “Omdat het geloof een belangrijke sleutel van succes is”, legde Van Aert later uit. Maar met geloof alleen red je het niet, je moet het ook kunnen. Het was heel knap hoe de ploeg via een sterke actie van onder anderen Nathan van Hooydonck de kopmannen lanceerde en zo met vier man op achttien de numerieke meerderheid in de eerste groep kreeg. Vanaf dat moment was het ‘play-time’ voor de Nederlandse ploeg.

Dominantie
Een koers domineren staat echter niet synoniem voor een koers winnen. Misschien was de belangrijkste overwinning voor Jumbo-Visma dat het bewijst ook in een Vlaamse klassieker in staat te zijn om het gewicht van de wedstrijd te dragen. Tussen de Taaienberg en Paterberg worstelde het nog hoe het Tiesj Benoot, Mike Teunissen en/of Christophe Laporte in een kleine groep vooruit kreeg, zodat er op twee fronten afwachtend gekoerst kon worden. De concurrentie gaf hun echter geen ruimte, waardoor de kopman het dan maar zelf moest doen op de Paterberg.

In tegenstelling tot in de Ronde van Vlaanderen staan op deze 20% steile heuvelrug tijdens Harelbeke geen dranghekken die de gootjes afschermen. Het is dus vrijwel onmogelijk om door te schuiven via de kasseien. In de listige afdaling naar de ‘Pater’ nestelde Van Aert zich op kop voor ploegmaat Laporte. Achter het tweetal moest de verrassend sterke revelatie uit Eritrea Biniam Girmay een gat laten, waardoor het tweetal gevlogen was. Toen de ploegleiding onder aan de afdaling al een voorsprong van 20 seconden telde, was het ondanks de nog 42 kilometer tot de streep vrij baan voor de geel-zwarte trein.

Een groot deel van de recente successen van de klassiekerkern van Jumbo-Visma kan toegeschreven worden aan kwaliteit, begeleiding, toewijding en inderdaad geloof. Het was na het vorige voorjaar dat Van Aert bij de teamleiding op de deur klopte. De kopman zag een totaal andere beleving van de ploeg richting de klassiekers dan richting de Tour de France. Wilde het team ook dominant in april zijn, dan moest er meer toewijding richting de klassiekers zijn. Het aantrekken van Christophe Laporte en Tiesj Benoot is een belangrijke stap geweest.

Wout van Aert en Christophe Laporte – foto: Raymond Kerckhoffs

Het gaf Van Aert het vertrouwen dat hij goed omringd zou zijn. Al nam hij daarop het voortouw om er ook een homogene kern van te maken. Al in de winter werden enkele klassiekers gezamenlijk verkend. En ook de hoogtestage op Tenerife was geen exclusiviteit meer voor de kopmannen maar voor de hele klassieke ploeg. Als een echte kopman begreep de Belgisch kampioen dat hij een eenheid van de ‘Vlaamse’ kern moest kneden.

Hij zei hierover in Alicante: “Je moet iedereen proberen mee te krijgen dat ze geloven in het grote doel dat we die belangrijke wedstrijden gaan winnen. Dat betekent dat ik wat vaker met de jongens ga praten en aan kleine dingen wat meer aandacht besteed. Je probeert meer te doen dan enkel met je eigen proces bezig te zijn.”

Professioneel
De uiterst professionele aanpak van Jumbo-Visma en het vormen van een collectief door Van Aert heeft ertoe geleid dat Laporte opnieuw een belangrijke stap vooruit heeft gezet. Let op, vorig jaar was de Fransman in dienst van Cofidis al een man van de finales met een 2e plek in Dwars door Vlaanderen, een 6e in Parijs-Roubaix en een 11e in de Ronde van Vlaanderen. En Tiesj Benoot lijkt na twee mindere jaren bij Team DSM weer op zijn niveau te komen, al miste hij in Harelbeke na zijn zware val in Strade Bianche nu nog net die extra prikkel.

Twee goede generales bieden echter geen zekerheid voor monumentaal succes. Al is Harelbeke geen voorbereidingswedstrijd, maar een grote prijs in het wielrennen. Het vertrouwen dat Jumbo-Visma de voorbije weken heeft opgedaan zal hen volgende week zondag in de Ronde van Vlaanderen alleen maar sterker maken. Een winnend team kan altijd meer, zoals de ploeg die in de Tour de gele trui heeft ook altijd boven zichzelf uitstijgt.

Het collectief van Jumbo-Visma zal nog meer terug durven te vallen op hun kracht in de breedte.  Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar en Thomas Pidcock zijn er in de Vlaamse hoogmis ook bij, maar het is nu al duidelijk dat zij het geel-zwart voor de ogen gaan zien. De belangrijkste concurrenten zullen hun ogen vooral op de in supervorm stekende Van Aert gaan richten. Misschien wordt de Belgische kampioen daardoor wel de beste bliksemafleider voor Laporte en Benoot.

Dit artikel delen:

31 Reacties

adelaarvanantwerpen 25 maart 2022 om 20:03

Ploegenspel speelt in de ronde een veel minder grote rol dan in de E3. Vorig jaar won Asgreen in de E3 vooral om Stybar en Senechal in die groep zat. Stybar die iedereen (zowel MVDP als WVA) aan de ketting hield. In 2019 won Stybar doordat iedereen achter een ontkende Jungels moest rijden. In 2018 won een super Terpstra door een sterke Lampaert en geweldig afstopwerk van Stybar en Gilbert of anders reden de achtervolgers er gewoon naartoe. In de ronde wint meestal de beste. Die hebben vaak ook een sterke ploeg maar de impact is lager.

De reden hiervoor is omdat in de E3 al vrij vroeg wordt geopend, maar ook omdat de hellingen meer verspreid zijn en omdat de laatste 20 km minder lastig is. Hierdoor kan een afstopper zich makkelijker verstoppen en is er ook meer ruimte voor mindere goden om aan te vallen in de vele vlakke stukken.

In de ronde begint de koers vanaf de tweede Kwaremont en krijg jij tot de laatste Paterberg helling na helling. Hierdoor krijgen knechten veel minder ruimte om impact te hebben omdat de grote er zelf al aan beginnen. Asgreen won vorig jaar omdat hij de enige was die zich met VDP kon wedijveren en niet omdat hij een veel betere ploeg.

0
Turtlehead 25 maart 2022 om 21:42

Asgreen won inderdaad omdat ie de sterkste was op de hellinkjes en in de eindsprint (of omdat ie de sterkste kon volgen en kloppen), niet door zijn ploeg.
Zo zal het volgende week ook gaan: als Matje, Wout en misschien Pogy en nog één of twee die de komende week de geest krijgen gas geven , haakt de rest af en is het inderdaad man-tegen-man.
Alleen als het leidt tot elkaar het wit uit de ogen kijken (zal denk ik met de ontketende Matje niet gebeuren dit keer), heb je kans op een 'Terpstraatje'.

0
Mwielerfan 25 maart 2022 om 22:15

Terpstra was dat jaar mega sterk, sterkstte renner van sterkste team. Je suggestie snap ik meer biij z’n Roubaix overwinning. Al moet je ook daar bij de beste groep na Carrefour zitten en een solo moog aankunnen. Dat laatste heb ik bij vanmarcke en stybar wel eens mislukken, precies dd reden dat die nooit de stap naar de echt grote hebben gezet

0
Romāns Vainšteins 25 maart 2022 om 22:16

Een Roubaix terpstraatje zul je dan eerder op doelen dan het onverslaanbare monster dat in 18 zijn ronde opeiste, neem ik aan?

0
adelaarvanantwerpen 25 maart 2022 om 22:44

@Mwielerfan

Terpstra was zeker de sterkste in de ronde en in de E3. In de ronde speelde zijn ploeg een minder grote rol. In de E3 wordt die 100% teruggepakt in de laatste vijf km zonder goed afstoppingswerk. De achtervolgers hadden bijna een gat van anderhalve minuut gedicht en plots viel het stil omdat zowel Stybar als Gilbert op kop kwamen.

0
Michelangelo 25 maart 2022 om 20:09

Dit TJV lijkt niet op QS van de afgelopen jaren, maar uit het QS van het Boonen tijdperk. De sterkste ploeg in de breedte, gekoppeld aan 1 van de twee of drie sterkste renners individueel gezien. Boonen en Cancellara, Van Aert en vdPoel.

De TJV code kraken is denk ik heel simpel, net als het vorige jaren ook was met QS: zorgen dat je zo snel mogelijk een strijd hebt tussen de kopmannen. Als er iemand van QS mee was, dan had je erachter het sterkst mogelijke blok om af te stoppen. En datzelfde ga je nu krijgen als je in een elitegroepje met Van Aert kunt wegkomen op pakweg 40 km van de streep, of misschien zelfs nog verder. Dan zit voor TJV de juiste man vooruit, en daar gaan ze dan niet achter rijden. En Van Aert kan dan ook niet zeggen dat hij moet wachten op zijn kopman, dus die zal ook gewoon mee rijden.

Het is dus zaak voor de concurrentie om TJV in die val te lokken. En voor TJV de keuze om gegroepeerd te blijven rijden en Van Aert niet mee te laten springen als Pogi en VdPoel hun kont lichten, maar erachter tempo te blijven rijden. Of Van Aert mee sturen met de grote mannen, waardoor hij mee in de kopgroep zit maar waarschijnlijk wel geisoleerd met een compleet lamgelegde groep achtervolgers erachter.

Want de QS tijd heeft geleerd dat als je wacht tot de sterkste ploeg er zelf aan begint, dat je altijd tegen een overtal moet koersen.

0
KimJungPoels 25 maart 2022 om 20:49

Alleen zijn er verder voorlopig nog geen kopmannen gevonden die beter zijn dan de nummer 2 & 3 van Jumbo. Er was ook niet echt een moment waarop je eerder had kunnen openen terwijl Jumbo uit positie was.

0
Michelangelo 25 maart 2022 om 20:56

@KJP,
Het is dus inderdaad hopen op een goede Pidcock, VdP, en wie weet Asgreen nog wat procentjes extra. Want op dit moment is het net als QS in de meest dominante jaren: op kop zitten en wegrijden waar ze zelf willen.

Het zal hoe dan ook van de allersterksten moeten komen, want de schaduwkopmannen van TJV zijn inderdaad beter dan de absolute kopmannen bij heel veel ploegen.

0
Napoleon 25 maart 2022 om 21:16

Ik zie niet in waarom Van Aert mee zou moeten rijden als hij met Van der Poel en Pogacar voorop zit. Volgens mij kan hij dan prima de benen stil houden.

0
Michelangelo 25 maart 2022 om 21:22

@Napoleon,
Ja, dat kan zeker. Maar waarom zou hij dat als kopman doen? Om zijn knechten te laten terugkeren? Dan weet je zeker dat ze vanaf dat moment de hele koers moeten dragen, dan gaat er niemand meer rijden.

Daarbij, ik denk dat Van Aert (net als Pogacar, Roglic, VdPoel, Alaphillipe) een renner is die van eigen kracht uitgaat. En daarmee het gevecht aan wil gaan met de allerbesten als hij in die situatie komt. En ik denk dat de ploegleiding dat ook van hem verwacht.

0
Mwielerfan 25 maart 2022 om 22:17

Wie zijn dan dde Nuyens, pozzato, chavanel en Devolder bij jumbo? Renners die niet alleen kunnen, maar ook daadwerkelijk winnen?

0
Groetjesaandevoetjes 25 maart 2022 om 23:39

Laporte won enkele weken geleden nog en had vandaag ook prima als eerste over de streep kunnen komen.

0
Sammysosa 26 maart 2022 om 13:21

Ik onderschrijf dit volledig. De enige kans die de andere tegen dit nieuwe machtsblok hebben is vroeg in de finale man tegen man komen. Dan nóg kan WvA winnen, maar is de kans het kleinste. Tegelijkertijd, wat als Asgreen wél mee had gekund met Laporte/WvA, hadden die twee dan niet gereden voor wat ze waard waren? Dan had ie ook een kans in de sprint, was WvA misschien de Kwaremont vol opgegaan en Laporte verloren, allemaal speculatie, maar dan hadden we vandaag wellicht een andere analyse gemaakt.

0
Wheely 25 maart 2022 om 21:30

Ineos zou met Pidcock, Van Baarle en Narváez wel een goed tegenblok kunnen gaan vormen. Als Allaphilipe zich bij Asgreen voegt en Pogacar en VdP er vervolgens bij zijn wordt het een heel ander verhaal.

0
FDJ 26 maart 2022 om 09:22

Dan moet Pidcock wel beter zijn dan de laatste weken en ook weer volledig fit zijn na zijn maagproblemen.

0
Alfons Haavers 25 maart 2022 om 22:21

Dat kan ja, maar in Vlaanderen geldt (zeker sinds de parcourswijziging) in de finale toch de wet van de sterkste.

Als de grote kanonnen aan elkaar gewaagd zijn en naar elkaar beginnen te kijken, kan een Laporte daar zeker van profiteren. Maar reken maar dat het vanaf de Koppenberg helemaal los gaat en het pompen of verzuipen is.

De Ronde is dit jaar meer dan 270 km lang (een 30-tal meer dan de editie die vdP won) en de mannen die de hellingen het beste overleven komen dan automatisch bovendrijven. Bij Laporte kraakte het vandaag op de Oude Kwaremont al in alle voegen, en dan ging van Aert nog niet vol.

Het niveau zal volgend weekend toch nog wat hoger liggen en zowel van Aert, Pogacar als Matje gaan hier alles uit de kast halen om te winnen. Ik zie al bij al niet zoveel ruimte voor een gewiekste derde hond. Al zal het weer normaal een stuk minder zomers zijn dan vandaag en kan er onderweg in koers (en ook van nu tot volgende week zondag) nog veel gebeuren.

0
Romāns Vainšteins 25 maart 2022 om 22:29

Wanneer de groten aan elkaar gewaagd zijn met een wat groter groepje kan dat scenario zich in de diepe finale wel degelijk ontvouwen hoor.

0
FDJ 26 maart 2022 om 09:23

Het grote voordeel is dat Laporte in een sprint ook kan winnen. Dat brengt Van Aert in een luxepositie waar hijzelf of Laporte van kan profiteren.

0
re-cycle 25 maart 2022 om 22:56

Jumbo vimsa?

0
Pizzi 25 maart 2022 om 23:44

Jumbo Bisma

0
Baukema Tomoulin 26 maart 2022 om 00:31

Valt me op dat tussen de regels Van Aert niet alleen kopman is maar ook heel duidelijk aanvoerder van het team. Meer nog dan de ploegleiding motiveert hij zijn ploeggenoten in de koers en blijkbaar zelfs in de winter vooraf al om die extra stap te zetten. Moet een fijne kopman zijn om voor te werken. Over tig jaar heb je met van Aert (mocht hij willen) denk ik een van de beste ploegleiders die je je maar kan voorstellen.

0
Davide_Formolo 26 maart 2022 om 08:32

Dat idee krijg ik ook. De manier waarop hij praat en dingen uitlegt, is ook erg prettig. Maar laten we eerst nog een jaar of tien genieten van zijn kunsten op de fiets :)

0
De Siepel 26 maart 2022 om 09:55

Eens, van Aert is ook een geboren leider. Zegt zinnige dingen, denkt na over het hele teamgebeuren en gunt een ander ook zijn overwinning.

0
Comments 26 maart 2022 om 16:53

Van Aert voelt zich ook senang in deze goedgeorganiseerde Nederlandse club. Zoals hij zelf al aangaf; daar geen gefoefel en recht door zee. Samen winnen. Correcte rustige vent.

0
Jean Dumas 26 maart 2022 om 02:27

Denk toch dat Benoot en Laporte een maatje te klein zijn om Vlaanderen te winnen.

0
KimJungPoels 26 maart 2022 om 06:54

Laporte was vandaag gewoon de op één na beste in de E3 prijs. Dan komen er met Van der Poel en Pogacar misschien nog twee tussen die meer favoriet zijn.

Maar dan ben je als Laporte hier gewoon kanshebber. Koerst ijzersterk.

0
KevinK1986 26 maart 2022 om 07:57

Pogacar, VdP, Asgreen, v Baarle, Küng hebben allen belang erbij dat TJV ontregelt is op 80km van het eind..
Van Aert en Laporte zullen er hoogstwaarschijnlijk bijzitten, maar het groepje zal te selectief zijn om er dan een ploegenspel van te maken.
Van der Poel heeft TJV gisteren in ieder geval laten zien dat hij een forcing niet zal schuwen.. het wordt in ieder geval een epische ronde, met een oververdiende winnaar!

0
Jean Dumas 26 maart 2022 om 08:58

Dan moet je hem vooruitsturen. Er zijn edities gewonnen door outsiders. Ik sluit het niet helemaal uit.

0
Beekman 26 maart 2022 om 08:15

Als MvdP eens goed aan de boom gaat schudden dan vrees ik dat van de geel zwarte rakkers enkel WvA kan volgen, weg ploegentactiek.

0
Jean Dumas 26 maart 2022 om 08:59

Dat denk ik dus ook. En VDP gaat Jumbo lekker laten werken in achtervolgingen.

0
Beekman 26 maart 2022 om 10:54

Kan ja, maar zal vast zeker zelf graag winnen, net als het WK.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone