Kasper Asgreen is titelverdediger in E3 Saxo Bank Classic: “Ik ben waar ik wil zijn”

Kasper Asgreen is titelverdediger in E3 Saxo Bank Classic: “Ik ben waar ik wil zijn”

foto: Cor Vos

vrijdag 25 maart 2022 om 09:25
Interview

Kasper Asgreen verdedigt vrijdag zijn titel in de E3 Saxo Bank Classic. De 27-jarige Deen van Quick-Step Alpha Vinyl ging vorig jaar met de zege aan de haal om ruime twee weken later ook de Ronde van Vlaanderen bij te schrijven op zijn palmares. “Dit jaar zal ik alleen op een andere manier moeten winnen, omdat de omstandigheden veranderd zijn. Er zullen ook meer concurrenten naar mij kijken, dat gaat het in ieder geval moeilijker maken”, vertelt hij op donderdagnamiddag tijdens een Zoom-meeting met onder andere WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Asgreen kreeg in februari af te rekenen met een coronabesmetting, waardoor hij negen dagen van de fiets was. Voor Omloop Het Nieuwsblad gaf hij al aan dat hij na Tirreno-Adriatico een trainingsblok zou afwerken. Daardoor moest hij zijn geliefde Milaan-San Remo overslaan in functie van zijn andere hebbeding: Parijs-Roubaix. Een jaar na zijn zege in Harelbeke, is de opgelopen trainingsachterstand weggepoetst. “Mijn niveau is hetzelfde als vorig jaar rond deze tijd. Ik ben intussen 27 jaar en heb nu al een aantal keer geprobeerd de conditie te halen waarvan ik weet dat het nodig is om bij de besten ter wereld te horen.”

Die vorm is terug, verzekert de Deen. “Ik duw dezelfde cijfers weg als een jaar geleden. Ik ga daarom met vertrouwen de klassiekers in. Ik ben waar ik wil zijn. Het is moeilijk om te zeggen dat ik over hetzelfde niveau beschik of zelfs beter ben dan ooit, maar ik ben tevreden en ik denk dat ik op de goede weg ben. Vooral in Strade Bianche heb ik daarvan bevestiging gekregen. Dat is een koers op de limiet van mijn mogelijkheden, door alle steile hellingen. Dat ik daar kon meedoen in de finale en zelfs derde werd, was voor mij een heel goed teken. Tirreno-Adriatico verliep conditie-technisch ook erg soepel en vooral: ik werd er niet ziek.”

Asgreen reed in de E3 van 2021 lang solo aan kop, werd teruggepakt en reed toen in de slotkilometers opnieuw weg – foto: Cor Vos

De kracht van Quick-Step Alpha Vinyl
Voor Omloop Het Nieuwsblad was het de vraag in hoeverre Asgreens Belgische ploeg niet een evenknie had gevonden in Jumbo-Visma. Tijdens OHN bleek echter dat de Nederlandse ploeg vele malen sterker was dan The Wolfpack. “We zijn inderdaad niet zo dominant als andere jaren”, vertelt diens kopman daarover. “Desondanks zijn we wél de ploeg met het op een na hoogste aantal zeges (alleen UAE Emirates doet beter, red.) dit seizoen. Zo slecht doen we het nu ook weer niet, om eerlijk te zijn”, lacht hij. “Toch ga ik er wel in mee: als team zijn we misschien iets minder sterk dan Jumbo-Visma. Maar we zullen er staan.”

“Het krachtverschil zal ook niet verdwenen zijn”, geeft Asgreen toe. “Sinds De Omloop rijdt Jumbo-Visma heel indrukwekkend. Ze hebben heel goede transfers gedaan. Daar moeten we veel respect voor hebben. Maar zij komen nu wel in de positie waar Quick-Step Alpha Vinyl de laatste jaren zat. Jumbo-Visma zal veel werk alleen moeten opknappen, zo niet alles tot aan de finale. Zeker in de Ronde van Vlaanderen. Dat hangt wel een beetje af van hoe het de komende week gaat, maar op dit moment kunnen wij de kracht van Jumbo-Visma niet van een antwoord voorzien. En dus is het aan hen om het vuile werk te doen, zo simpel is het.”

Anders winnen
Wat wel opvallend is: in aanloop naar de E3 Prijs werd er niet meer gesproken over een sterk collectief, maar schuift Quick-Step Alpha Vinyl alleen Asgreen naar voren als kopman. Dat komt ook omdat wereldkampioen Julian Alaphilippe de Vlaamse klassiekers dit jaar overslaat. “Met hem erbij moeten andere teams op een extra iemand letten. Julian is moeilijk te vervangen. Je kunt van niemand bij ons verwachten om zijn schoenen te vullen. Dat is jammer, maar we zullen het moeten laten werken zonder hem. Het grootste verschil zal op de lastigere hellingen zijn. We hebben nu niemand meer die daar waarschijnlijk de sterkste man in koers is. Daarom zullen we nu meer in het defensief moeten koersen.”

Krijgen we opnieuw dit beeld te zien de komende weken? – foto: Cor Vos

Dit feit en dat zijn ploeg niet meer collectief de sterkste is, verandert volgens Asgreen de komende weken de dynamiek voor zijn ploeg. “Tactisch zal ik anders moeten rijden. Vorig jaar – zeker in E3 – had ik veel voordeel omdat er twee ploegmaats in de achtervolgende groep zaten. De concurrenten wisten dat zodra ze me teruggepakt hadden, iemand anders van ons zou demarreren. Daar hoop ik nu weer op. Eerst dat ik er zelf weer toe in staat ben, ten tweede dat mijn ploegmaats dat ook zijn. Maar dat denk ik wel. Iedereen heeft hard gewerkt. Niemand heeft zich over de klink gejaagd en iedereen is hersteld van ziekte.”

“Maar als we niet op hetzelfde niveau zitten als vorig jaar, dan moet ik ook niet al op 65 kilometer van de streep gaan aanvallen. Als Jumbo-Visma opnieuw zo sterk is, dan gebruiken ze een of twee co-leiders om mij terug te halen en dan gaat Wout van Aert. Nu moet ik het aan laten komen op een man-tegen-man-gevecht, zoals ik vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen met Mathieu van der Poel deed. Als het één tegen één is, is dat iets gemakkelijker. Vorig jaar moesten ze dat echter ook met mij doen. Dat lukte ze, maar toen ging ik er alsnog mee heen”, grijnst Asgreen.

voor

Dit artikel delen:

14 Reacties

Rondje 25 24 maart 2022 om 18:01

Het wordt dus geen één tegen één. Maar één tegen één tegen één.
Van Aert, Van der Poel, Asgreen. Tenminste na dit weekend natuurlijk want Van der Poel zit in Italië op dit moment. En dan hebben we ook nog Pedersen, Sénégal en Turgis vlak daar achter. Kan een mooi gevecht worden de komende weken.

Alfons Haavers 24 maart 2022 om 18:22

En dat Sloveense veelvraatje?

Rondje 25 24 maart 2022 om 20:02

@Alfons Haavers. Ik verwacht eerlijk gezegd Pocagar pas echt in de Brabantse Pijl, AGR, Waalse Pijl en LBL. Misschien RvV, maar niet voor de winst daar. De andere klassiekers zoals E3, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix verwacht ik niet zoveel van hem.

Schaduwling 24 maart 2022 om 18:31

Grootste favoriet in mijn ogen. Fris aan de start.
Tactisch goede zet om de “sterkte” van TJV nog eens te benadrukken. Zo kan en mag/moet TJV weer de ganse koers controleren en hun knechten op souperen.

Rondje 25 24 maart 2022 om 19:58

Alleen morgen en Gent-Wevelgem. In Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zal TJV vast en zeker ook steun krijgen van Alpecin i.v.m. de aanwezigheid van Matthieu van der Poel.

Dikke Vrouw 24 maart 2022 om 19:23

Kasper is superfavoriet voor mij naast matje en woutie natuurlijk

Rondje 25 25 maart 2022 om 08:14

Matthieu doet niet mee he in de E3

Dikke Vrouw 25 maart 2022 om 09:46

Oh juist die draait nog warm in italie

Kopinkas 25 maart 2022 om 09:25

… in overbevolkt verkavelingsvlaanderen, waar het peloton zich langs lintbebouwing naar een paar pseudo ongerepte stroken baant, om daar dan toch weer een nieuwe 'spaanse villa' te zien opduiken die er vorig jaar nog niet stond… waar John Beton heerst…
Het enige land ter wereld waar een wielerklassieker zonder enige ironie naar een autosnelweg genoemd wordt, en waar die naam decennia na de naamsverandering als een soort geuzennaam behouden blijft.
Je hebt de Strade Bianche, de witte wegen. En dan heb je de E3.
Oh ironie dat net vandaag de fijnstof-norm overschreden is, en er maar 90 mag gereden worden op de meeste Belgische autosnelwegen!

Maar de E3 is niet enkel een autosnelweg: 't is ook een euronorm voor vleeskratten (sic), een label voor dierenvoeding…
't Is kortom de dwarsdoorsnede van Vlaanderen, republiek van stikstof, fijnstof, waar de kasseistroken lopen langs overbemeste velden, en het zwerfafval loert in elke greppel…

Overigens wens ik Asgreen alle succes toe!

Baukema Tomoulin 25 maart 2022 om 09:44

Ik kijk al jaren uit naar het initiatief voor een nieuwe Nederlandse klassieker "A73-Venlo". Start in Roermond dan wat rondjes door de Limburgse heuvels en dan over de snelweg de laatste 30 km naar Venlo voor Finish.

Kopinkas 25 maart 2022 om 11:37

Mét motor pacing op dat stuk snelweg mag ik hopen!

Ward 25 maart 2022 om 12:35

Hehe, grappig omdat het waar is :)

Baukema Tomoulin 25 maart 2022 om 09:39

Qua ploegenspel verwacht in nog het meest van Ballerini vroeg in de koers en Senechal diep in de finale voor Asgreen om afwisselend mee aan te vallen. Stybar en Lampaert lijken dit seizoen door omstandigheden (nog) niet uit de verf te komen. Bij Stybar speelt de leeftijd wellicht ook al mee

Shinzawai 25 maart 2022 om 09:40

Asgreen kan zichzelf prima in de underdog positie plaatsen, maar hij is natuurlijk een van de grote favorieten. Heeft al sterk gereden dit seizoen en zijn ploeg staat er meestal wel in de E3.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair