Biniam Girmay: “Pas op 400 meter van de finish durfde ik aan winnen te denken”
foto: Cor Vos
Nico Dick
maandag 28 maart 2022 om 06:45

Biniam Girmay: “Pas op 400 meter van de finish durfde ik aan winnen te denken”

Interview Vijfde in de E3 Saxo Bank Classic, winst in Gent-Wevelgem. Biniam Girmay zette de voorbije dagen Afrika definitief op de wielerkaart. “Dit is een belangrijk moment voor mijn land en continent”, vertelde hij op de persconferentie in Wevelgem.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Dit is bijzonder voor mij en voor Intermarché-Wanty Gobert, maar ook voor het Afrikaanse wielrennen”, begint Girmay de persconferentie die uiteindelijk tien minuten zal duren. “Ik ben niet de eerste Eritrese prof. Jullie kennen Teklehaimanot. En ik stond al op het podium van het WK beloften. Maar deze zege in een klassieker is anders, groter. De passie voor het wielrennen in Eritrea is enorm, maar we kennen alleen de grote rondes en enkele klassiekers. De wedstrijd van vandaag was niet live op tv, maar mijn familie en vrienden zullen de wedstrijd wel online gevolgd hebben.”

Girmay zou oorspronkelijk na de E3 Harelbeke nog de Franse semiklassieker La Roue Tourangelle rijden, vooraleer terug te keren naar zijn thuisland. Pas vrijdagavond veranderden die plannen. Net zoals hij de E3 niet verkende, wist hij ook niet echt wat hem in de Westhoek te wachten stond. “Het was ook geen gemakkelijke wedstrijd. En ik had alleen maar wat beelden gezien op mijn telefoon en op televisie. Gelukkig kreeg ik onderweg veel aanwijzingen, van de ploegmaats en vanuit de volgwagen via de radio.”

“Via de oortjes kreeg ik alle info door. Als er een klim was, of er gravelstroken aan kwamen. Tien kilometer voor zo’n sectie kreeg ik een update. Toen ik niet in goede positie zat, vertelden ze mij om op te schuiven. De ploegmaats brachten me naar voren op de cruciale passages. Bij de eerste beklimmingen liet ik mij een paar keer verrassen. Ik voelde me ook niet comfortabel, maar dan ging het steeds beter.”

foto: Cor Vos

Toen hij in de finale vooruit raakte met Stuyven, Laporte en Van Gestel, begon Biniam Girmay aan een podiumplaats te denken, vertelde hij. “Winnen? Nee, zelfs bij het ingaan van de laatste kilometer zat ik alleen met het podium in mijn hoofd. Laporte is een van de snelste mannen in het peloton. Tot we aan het bordje van de 400 meter kwamen. Toen durfde ik voor het eerst aan winnen denken. Mijn beste sprint is 250 meter. Daarom ben ik ook op dat moment aangegaan. Ik wilde ook niet langer wachten, uit schrik geen ruimte meer te krijgen. Ik sloot gewoon mijn ogen en ben voluit blijven gaan.”

Er werd Girmay toch nog gevraagd of hij zijn vertrek naar Eritrea niet nog een weekje kon uitstellen, zodat hij alsnog van start kon in de Ronde van Vlaanderen. “Nee. Ik heb mijn planning al gemaakt in december. Ik ben hier al drie volle maanden en mis mijn vrouw en dochtertje. Ik moet terug naar huis, ook om de batterijen opnieuw op te laden. En ik zal er mijn 22ste verjaardag vieren.”

“Ik kan mij in mijn thuisland ook perfect voorbereiden op de Ronde van Italië. Daarna kom ik terug naar Europa. Op 1 mei ga ik van start in de Eschborn-Frankfurt. Daarna staat de Giro d’Italia op het menu, een van mijn grootste doelen van het seizoen. Een rit winnen, zou geweldig zijn.”

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
28 maart 2022 08:06
Vrouw en dochtertje, en dan moet hij nog 22 worden, pffff. Maar wel een nuchtere vent zo te horen.
    28 maart 2022 10:50
    Kinderen maken is gelukkig makkelijker dan een klassieker winnen. Op zich is vooral onze Westerse Maatschappij te veel gefocust op eerst carriere maken, kinderen krijgen kunnen we beter eerder doen dan later. Nederlandse moeders zijn gemiddels eigenlijk al vrij oud als ze hun eerste kind krijgen. Levert alleen maar meer complicaties op.
    28 maart 2022 15:07
    @The student, gelukkig zijn op dit wielerforum ook belangwekkende, goed onderbouwde sociaal-maatschappelijke meningen te vinden, dank!
    28 maart 2022 15:18
    In het algemeen stellen dat je beter kinderen krijgt voordat je carrière maakt en dat op latere leeftijd moeder worden vooral complicaties oplevert is niet meteen erg sociaal wetenschappelijk onderbouwt. Ik denk eerder dat de student hier een bepaalde doelgroep op het oog heeft.

28 maart 2022 10:00
Beetje teveel Girmay-nieuws. Kom op, bij anderen doen we dat ook niet.
    28 maart 2022 10:11
    Wat een onzin! Zo'n interview met een nieuwe winnaar in Vlaanderen is hartstikke gebruikelijk
    28 maart 2022 11:33
    Een goede wielervolger herkent toptalent, en onderscheidt ze van de smurfen.
    28 maart 2022 11:42
    Jos vindt die hele Ghirmay een 'woke hype', dus elk artikel is sowieso overdreven.

    Schandalig dat- ie überhaupt heeft durven winnen.
    28 maart 2022 11:52
    Dus een 21-jarige die in elke voorjaarsklassieker voorin meedraait en Gent-Wevelgem wint is een hype? Hmm.
    28 maart 2022 14:29
    Jos krijgt nog een nare periode voor zijn kiezen want Biniam gaat nog veel prijzen pakken. Misschien maar bobsleeën gaan kijken voortaan.

Reacties zijn gesloten.