Jasper Stuyven teleurgesteld na vierde plaats: “Ik zou graag even onder een steen kruipen”

maandag 28 maart 2022 om 08:24
Jasper Stuyven teleurgesteld na vierde plaats: “Ik zou graag even onder een steen kruipen”

foto: Cor Vos

Jasper Stuyven was zeer teleurgesteld na Gent-Wevelgem. Net als op het wereldkampioenschap in Leuven afgelopen najaar, kwam de renner van Trek-Segafredo als vierde over de streep.

“Het begint schaamtelijk te worden”, vertelde Stuyven in gesprek met Het Laatste Nieuws. “De ploeg reed een hele dag super. Ik raak dan voorop met drie anderen (de uiteindelijke winnaar Biniam Girmay, Christophe Laporte en Dries Van Gestel, red.) en dan word ik vierde in de sprint. Dat is om te willen verdwijnen. Ik zou graag even onder een steen kruipen.”

Ver voor de finish was de 29-jarige renner er al mee bezig. “Op tien kilometer van de streep spookte het al door mijn hoofd: toch niet weer vierde? Ik kon dat voorgevoel nog van mij afschudden en pepte mij op voor de sprint. Aan winnen dacht ik niet, maar het podium, dat moest toch mogelijk zijn?”

Uiteindelijk werd het toch een vierde plaats, waarmee hij net naast het podium greep. Hij miste net dat laatste beetje om het verschil te maken. “Een aanval in de slotfase had geen zin, want het was tegenwind. Ook qua positionering voor de sprint, zat ik perfect, maar ik had geen versnelling in huis.”

Buikgriep
Stuyven had overigens geen ideale aanloop naar Gent-Wevelgem. Bijna twee weken geleden had hij last van buikgriep en kon hij nauwelijks eten. Zijn titel in Milaan-San Remo kon hij daardoor niet verdedigen. “Ergens is het logisch dat ik nu nog de punch mis. Ik hoop dat deze ereplaats een opstap is naar de Ronde en Roubaix, maar op dit moment zie ik die goede signalen even niet.”

De volgende koers van Stuyven is de Ronde van Vlaanderen, die voor 3 april op de kalender staat. De Dwars door Vlaanderen van woensdag rijdt hij niet.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Polleke 28 maart 2022 om 08:44

Als je op 10 km van de meet al weet dat je niet kan winnen en toch volop doorgaat met een veel rappere kopman vlak achter je dan is die steen idd een goed idee, maar wel een grote waar ook direct de ploegleiders en, komt ie, de ¨performance manager¨onder kunnen….

0
el_jafar 28 maart 2022 om 09:22

Inderdaad. Dit was tactisch zeer dom gereden. Je hebt met Pedersen misschien wel de snelste man na zo een koers. Stop gewoon met meedraaien op 5km van de meet. Rijden ze door, prima ben je zelf fris. Rijden ze nier door, prima alle ballen op Pedersen.

0
Mwielerfan 28 maart 2022 om 15:47

Of op 10km, eigenlijk zodra je merkt dat je niet gaat winnen. Bovendien als je toch vooruit blijft maak je veel meer kans om te winnen als je frisser bent

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 09:22

Je hoeft je nergens voor te schamen als je de beslissende slag mee zit en voor de winst spurt. Stuyven heeft reeds 3 dikke eendaagsen op zijn naam staan juist omdat hij gedurfd koerst in vaak in dergelijke posities komt. Gewoon zo door blijven gaan.

0
Alfons Haavers 28 maart 2022 om 09:41

Ben ik het mee eens. Net zoals Laporte niet te streng hoeft te zijn voor zichzelf. Gewoon goeie koers gereden, voor winst moet het bij dit soort renners wat meezitten en zoals altijd kan er ook maar eentje winnen.

Pedersen in de sprint van de grote groep was wat mij betreft evenmin een zekerheidje. Bovendien kan er nog altijd eentje alleen wegrijden nadat je je laat inlopen.

Als je in die positie zit er gewoon voor gaan, winst was hier nu ook niet onmogelijk geweest voor Stuyven.

0
Polleke 28 maart 2022 om 09:49

Hij zegt zelf dat winst er niet in zat… nog duidelijker gaat het niet meer worden…

0
Michelangelo 28 maart 2022 om 10:15

Schamen is inderdaad een groot woord, want je zit in de juiste ontsnapping om mee te doen voor winst. Maar achter je oren krabben mag je jezelf zeker doen als je Stuyven heet en op deze manier de koers aanpakt.

Natuurlijk was er weinig ruimte om te pokeren, maar als je echt twijfelt over je sprint doe je een uitval in de laatste 2 km. Zoals hij ook MSR gewonnen heeft. En als je het dan niet redt, trek je de kaart Pedersen en rij je niet meer mee. Dan komt de groep maar terug. Een mogelijke winst van Pedersen (met misschien de 6e plek als feitelijke uitkomst) is dan misschien gewoon beter dan doorrijden met de gedachte dat je zelf 4e van de 4 gaat worden.

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 11:00

@Michelangelo
Hij waagde zich niet aan een late uitval omdat er tegenwind stond, las ik elders…
Maar het spookt duidelijk in het koppeke bij Stuyven…
Leuven heeft er diep ingehakt vorig jaar.
Solo durven gaan in Roubaix zou mooi zijn, en acht ik mogelijk met dit stijgend vormpeil.

0
Michelangelo 28 maart 2022 om 11:09

@kopinkas,
Die tegenwind staat er niet enkel voor hem, maar ook voor de anderen. Een gat dichtrijden met mensen lachend in je wiel is misschien mentaal wel veel lastiger dan voorop rijden met tegenwind.
Maar dat zegt denk ik alles over de mentale staat van Stuyven gisteren in de finale.

0
Krakowic 28 maart 2022 om 09:48

Helemaal eens inderdaad! Heb wel bij Stuyven nog altijd het idee dat hij redelijk rap is aan de meet, maar dat valt de laatste tijd toch wat tegen. Maar hoe dan ook goed gereden; winnen begint bij durven te verliezen.

Pedersen tegen Demare, WvA en Merlier is bovendien ook sprinten voor een vierde plaats in mijn ogen.

0
KimJungPoels 28 maart 2022 om 10:35

Ja want Wout heeft de laatste weken iedere keer laten zien dat hij Pedersen er met spreken gemak op legt en ook Demare laat iedere wedstrijd weer zien met spreken gemak af te rekenen met renners van het kaliber Pedersen.

Ohnee ik bedoel. Pedersen laat de laatste weken in sprints zien met sprekend gemak met Wout af te rekenen en ook renners van het kaliber Demare zijn geen probleem voor Mads.

0
Deo 28 maart 2022 om 10:03

Er zit een stijgende lijn in, die staat er wel in Vlaanderen en al zeker in Roubaix. Mooie renner, mag dit jaar van mij nog eens een grote vis pakken. Al dan niet een monument misschien een mooie rit in de Tour.

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 11:03

Hij gaf al aan dat de winst in een Tourrit door zijn hoofd blijft gaan, nadat hij er al een paar keer erg dichtbij geweest is.
Hopelijk verkrampt hij daardoor niet.

In Roubaix geef ik hem sowieso meer kans dan in Vlaanderen dit jaar.
Solo of misschien in een sprint à deux tegen een echt strijkijzer…

0
Jean Dumas 28 maart 2022 om 10:18

Stuyven is wel vaak op de afspraak, al rijden de supertoppers in Wevelgem vaak op het tweede plan.

0
Pedalo 28 maart 2022 om 12:07

Had een beetje meer moeten linkeballen. Eigenlijk van Gestel ook. Reden in mijn gedachte voor plek 3 en 4. Dan mag je best eens een beurt overslaan. Dat wind tegen verhaal is onzin. Daardoor gaan de achtervolgers juist eerder twijfelen omdat je het toch voelt op kop!

0
Mwielerfan 28 maart 2022 om 15:49

Het getuigt vooral van een beperkte topsport mentaliteit. Waarom niet net als van Vleuten aan die gedachten gaan werken?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone