Biniam Girmay, the day after: “Ik wil ook na 2024 bij de ploeg blijven”

Biniam Girmay, the day after: “Ik wil ook na 2024 bij de ploeg blijven”

foto: Nico Dick

dinsdag 29 maart 2022 om 14:00
Special

Een dag voor voorjaarsrevelatie Biniam Girmay terug naar vrouw en dochter in Eritrea afreist, stond vandaag nog een gezapig trainingsritje met enkele ploegmaats én een persmoment op de agenda. “Ik ben oeverloos gelukkig, maar eigenlijk hou ik niet van al die media-aandacht”, vertrouwde hij ons toe. Girmay had ook nieuws voor de teams die interesse tonen. “Ik heb een contract tot eind 2024, maar als het van mij afhangt, blijf ik nog veel langer bij Intermarché-Wanty Gobert.”

Iets voor elven, maandagochtend. Hotel Zuidwege in het West-Vlaamse Zedelgem, zo’n tien kilometer van het centrum van Brugge, loopt vol met fotografen, cameramensen en andere journalisten. Zuidwege is een bescheiden familiehotelletje en sinds jaar en dag uitvalsbasis van Intermarché-Wanty Gobert tijdens het Vlaamse voorjaar.

“Hilaire Van Der Schueren komt hier al 25 jaar”, vertelt eigenaar en uitbater Angelo. “Ik heb hier met andere woorden renners van Collstrop, Unibet, Mr Bookmaker en Vacansoleil zien passeren. De voorbije jaren dus Wanty-Gobert.” Maar zoveel persbelangstelling als vandaag, dat heeft hij nog niet meegemaakt.

Ook bij Intermarché-Wanty Gobert zijn ze onder de indruk van de impact van de zege van Biniam Girmay. Een vijftal cameraploegen, alle belangrijke fotoagentschappen en het internationale wielerjournaille is naar Zedelgem afgezakt. Terwijl feestvarken Girmay samen met ploegmaat Adrien Petit, Alexander Kristoff en Andrea Pasqualon zich opmaken voor een zogenaamd koffieritje van iets meer dan anderhalf uur, wordt het ontbijtzaaltje omgetoverd tot een heuse perszaal.

Pizza en champagne
Twaalf uur eerder zat het voltallige team en staf nog op dezelfde plaats pizza te eten. “Een feestje? Bescheiden, hoor”, zou Girmay later vertellen. “We hebben pizza gegeten en een flesje champagne gekraakt. Iedereen die mij bij mijn zege geholpen heeft, was erbij. Maar om elf uur lagen we in bed op onze kamer. Nee, de film van de wedstrijd spookte niet meer door mijn hoofd. Daarvoor was ik te moe. Ik heb niet echt moeite moeten doen om de slaap te vatten.”

De koffierit richting Brugge liep wat uit. Het was iets na de klok van één uur toen het kwartet opnieuw de oprit van het hotel opreed. Girmay met een wat verbaasde blik toen hij de – nog toegenomen – horde journalisten die hem opwachtte, zag staan. Na een omhelzing met teammanager Jean-François Bourlart en een snelle schoenwissel op de kamer, was hij klaar voor het persmoment.

Manager Jean-François Bourlart in gesprek met zijn goudhaantje Biniam Girmay – foto: Nico Dick

Zondag drong het nog niet helemaal door. Besef je vandaag al wat je hebt gepresteerd?
“Ja, toch wel. Ik realiseer me hoe belangrijk dit is voor ons continent. Ik ben de eerste Afrikaan die er in geslaagd is een topklassieker te winnen. Dat zilver op het beloften-WK van vorig jaar was ook mooi, maar dit is nog zoveel groter. Dit is een van de grootste koersen in de wereld. Minpuntje: het zal ook voor de nodige druk zorgen.”

Hoeveel felicitatieberichtjes heb je intussen gekregen?
“Een duizendtal. Meer zelfs. Ik ben er nog niet aan toegekomen ze te lezen. Gisteren heb ik alleen een kort gesprek gehad met mijn vrouw Saliem. Ze had de wedstrijd live gezien en aan de telefoon bleef ze maar huilen van geluk. Ook omdat ze weet hoe zwaar deze koers was.”

We veronderstellen dat je geschrokken bent van de media-aandacht die je te beurt valt…
“Crazy! Eerlijk? Als renner ben ik blij met die aandacht, want dat wil zeggen dat je iets gepresteerd hebt. Maar eigenlijk hou ik er niet van om zo in de spotlights te staan. Wielrennen en winnen is leuk. Maar ik heb echt nooit de ambitie gehad om beroemd te worden. Ik zie mezelf trouwens ook niet als een rolmodel. Ik ben en blijf dezelfde jongen als gisteren.”

Dan heb je een probleem. Ben je er klaar voor?
“Nee, ik denk niet dat ik daar klaar voor ben. Ik weet waar ik vandaan kom. Ik ben een stille, bescheiden jongen.”

Niemand die je kan overtuigen om nog een weekje langer te blijven om in topvorm van start te gaan in de Ronde van Vlaanderen?
“In geen geval. Ik wil terug naar huis. Mijn familie is het allerbelangrijkste in mijn leven. Belangrijker dan de fiets, ja. Het was mijn plan om nu naar huis te gaan naar vrouw en dochter. Ik wil me aan dat plan houden.”

Biniam Girmay en ploegmaats, terug van hun koffieritje door Brugge – foto: Nico Dick

“Maar ik ben pas 21, dit is nog maar het begin. Ik heb nog tijd genoeg om terug te keren en de Ronde te rijden. Kijk, voor de start van het seizoen is die planning opgesteld en besproken met Saliem. We hebben dat schema beiden aanvaard en daar wil ik me aan houden. Ik kijk intussen wel al uit naar de Giro d’Italia.”

Je gaat je daarop voorbereiden in eigen land. Op welke hoogte kan je trainen in Eritrea?
“Ik leef in Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Ik woon op 2.400 meter hoogte en als ik wil, kan ik nog hoger gaan. Dat is perfect voor mij. En Eritrea is een prima en veilig wielerland, waar ik kan trainen met vrienden en collega-renners. Ik moet met andere woorden niet naar de Teide op Tenerife op hoogtestage.”

Je mikt op ritwinst in de Giro. Maar je hebt ook het ideale profiel om een gooi te doen naar de puntentrui. Kan dat een doel worden?
“Alles komt wel snel op me af nu. We zullen zien. Ik ken de Giro nog niet. Maar je weet nooit.”
Aike Visbeek breekt even in: “Ritwinst is het eerste doel!”

Je ligt nog onder contract tot eind 2024. De interesse van de topteams zal alleen maar toenemen…
“Misschien. Maar ik ben een familieman en bij Intermarché-Wanty Gobert gaat het er heel familiair aan toe. Ik voel me hier bijzonder goed en ik wil hier nog jaren blijven. Sowieso tot eind 2024, maar wat mij betreft ook langer. Ik zie geen reden om te veranderen.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

Franco Ballerini 28 maart 2022 om 17:23

edit wf: niet doen
Ik zie hem volgend jaar al voor een miljoenencontract bij Ineos of UAE rijden. En terecht, wat een talent. Komt ook goed over in dit interview.

0
Gidon 28 maart 2022 om 17:38

Of er komen enkele topsponsors bij die de commerciële waarde van Girmay inzien

0
Franco Ballerini 28 maart 2022 om 17:48

Zou leuk zijn, maar is niet erg realistisch. Als je al ziet hoe Lefevere met de meest succesvolle ploeg moeite heeft gehad sponsors binnen te halen.

0
Deel Koeper 28 maart 2022 om 17:53

@Gidon

Inderdaad, als een Specialized zich daarachter zet en in hun eentje zijn loon betaalt, dan kan die makkelijk bij een klein(er) ploegje blijven. Bij Sagan was ’t ook niet nodig om ergens vedette nummer 6 in een rijtje te worden.

Blijft bizar dat Intermarché hem voor een prikje op de kop kon tikken, na zijn WK van vorig jaar was het toch evident dat dit een groot talent was.

0
Steven_E 28 maart 2022 om 17:57

Hij zat er dan ook al voor het WK.

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 18:21

‘Kraaltjes inkopen’
Alweer een zieke reactie van jou.
En je weet het zelf nog ook.

0
TheBigShow 28 maart 2022 om 18:32

Ach, tegen die tijd is ie al bijna 30

0
Quincy Adams 28 maart 2022 om 19:26

@deel. Alleen: als hij op den duur meer wint, gaat iedereen op zn wiel zitten en wint hij nergens meer. Dan zal er weer een subsponsor moeten komen voor opwaarderen vh team om in winnende posities te komen… gaat niet lukken. Ik zie hem ook tzt vertrekken naar een sterker team

0
peter s 28 maart 2022 om 19:32

Franco denkt helaas dat hij meer dan een ander is ,gezien zijn x op x minderwaardige uitlating, je zegt t precies goed @ kopinkas

0
Peetvader 28 maart 2022 om 17:43

Qua marktwaarde/media aandacht al met veel voorsprong de beste transfer die deze ploeg zich kon wensen.

0
Comments 28 maart 2022 om 17:58

Kijk uit voor het Evenepoel effect. Op de Sporza site is n soort gekte losgebroken.
Gelukkig n rustige nuchtere jongen lijkt het.

0
Viktrodriguez 28 maart 2022 om 22:15

Eritreaanse wielermedia zal vast ook niet zo geobsedeerd zijn als wat we onze contreien gewend zijn.

0
Massimo Bataille 29 maart 2022 om 08:41

Het is blijkbaar de sport bij uitstek daar
Vorig jaar werd hij nu zijn zilveren medaille op het WK-u23 als een held onthaald, door de stad rondgereden en had hij een ontmoeting met de president.
Dus ik zou dat toch niet te veel onderschatten…

0
bellevue 28 maart 2022 om 18:06

Nou dat wordt in ieder geval een flinke afkoopsom voor Wanty.

Uitstekend gefixed jongens!

0
peter s 28 maart 2022 om 18:09

Heerlijke jongeman ,die lijkt te gaan kiezen voor de beste familie ipv de beste bieder

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 18:25

Op 2400m hoogte, daar had ik nog niet eens bij stilgestaan…
Benieuwd hoe hij in het (midden)gebergte uit de voeten kan…
Robbertjes uitvechten met WVA voor tussenspurts in bergritten, etc…

0
TheBigShow 28 maart 2022 om 18:32

Als het wat langer omhoog ging, werd ie vaak gelost dit seizoen

0
roeleur 28 maart 2022 om 18:38

“Eritrea is een prima en veilig wielerland”; aldus Girmay. Wel een land waaruit al zo’n 50.000 vluchtelingen in Europa asiel hebben aangevraagd, waar slavernij is en gemarteld wordt. Girmay heeft daar blijkbaar geen last van.

0
Napoleon 28 maart 2022 om 18:49

Girmay heeft daar ook familie en vrienden wonen, die houdt zijn mond beter.

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 18:56

Evenals de koersende Russen kun je een individuele sporter niet het regime van zijn thuisland voor de voeten werpen.

0
lo squalo dello Stretto 28 maart 2022 om 18:59

Och, wat weten wij er van man? Ga maar eens in Brussel rondlopen om 22u ’s avonds; de kans dat je iets overkomt is groter dan in Eritrea.

0
Dikke Vrouw 28 maart 2022 om 19:00

Hij zou er beter weg trekken met zn gezin lekker in nederland of zo komen wonen heb je al dat gedoe niet

0
roeleur 28 maart 2022 om 19:59

@Vainsteins Dat werp ik Girmay ook niet voor de voeten. Ik vind het alleen opmerkelijk dat hij Eritrea als een veilig wielerland ervaart en er blijkbaar graag blijft wonen terwijl er een wrede dictatuur aan de macht is en velen vluchten. Dan heeft hij daar waarschijnlijk een speciale status.

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 20:19

Voor zover mij bekend is het vooral een uiterst gecontroleerd land met zeer verfijnde, grensoverschrijdende politie/geheime dienst die hun burgers scherp in het oog houdt. Een beetje vergelijkbaar met Roemenië en Albanië achter het ijzeren gordijn.

Een speciale status krijg je daar natuurlijk meteen als succesvol sporter, of je het wil of niet.

0
roeleur 28 maart 2022 om 20:25

Dan moet je toch eens het VN-rapport uit 2016 lezen over de misdaden die het regiem begaat: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eritrea

0
Michiel 28 maart 2022 om 20:32

Brussel? Wat voor gastjes belagen je daar dan?

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 22:38

@Napoleon
Precies! Vrouw en kind, en zelf maandenlang weg van huis…

0
lo squalo dello Stretto 28 maart 2022 om 18:59

Hopelijk blijft hij, denk dat ze hem goed familiaal omringen en dat is wat hij zelf ook prettig vindt. + dit zal zeker zorgen voor meer interesse van sponsors en evt. betere knechten in de toekomst al was Wanty gisteren met 3 man in het achtervolgend peloton gewoon prima op de afspraak.

0
Michelangelo 28 maart 2022 om 20:25

Girmay kwam vandaag een beetje over als een bang konijntje. Ik zag een beetje hetzelfde ongemak in zijn ogen als destijds bij Dumoulin op de Markt in Maastricht bij zijn huldiging.

Het is een groot talent, en hij heeft een hele mooie koers gewonnen. Ik denk goed dat hij nu even naar huis kan, om daar te laten bezinken wat er is gebeurd, en nadenken hoe hij dat het beste een plek kan geven.
Laat vooral de cameraploegen hier blijven. Er zijn inmiddels genoeg renners ten onder gegaan aan overmatige media aandacht.

En de keuze voor zijn ploeg? Ik denk dat veel ploegen hem zouden willen hebben als hij einde contract is. Goeie jonge renner, met schijnbaar veel mogelijkheden en vooralsnog een hoge gunfactor. Laat hem naar de ploeg gaan (of bij de ploeg blijven) waar hij tegen die tijd het beste gevoel bij heeft. En het zou mij niet verbazen mocht hij snel een verbeterd contract krijgen van Hilario.

0
FDJ 28 maart 2022 om 22:42

Ik zou me er ook wel ongemakkelijk bij voelen als je alleen vanwege je afkomst structureel de hemel ingeprezen wordt.

Het is een steengoede jonge wielrenner die zijn eerste grote koers wint. Of hij dan uit Azië, Afrika of Europa komt maakt mij dan niets uit eigenlijk.

Het mooie aan het hele verhaal is dat hij uiteindelijk via een Franse en Belgische ploeg de top bereikt en niet via dat hele Dimension Data project. Het is eens te meer de bevestiging dat als je echt talent hebt je er wel komt en daar die hele mondialiseringscampagne een beetje geforceerd wordt doorgevoerd.

En zo moet het ook zijn. Talent en kwaliteit moet doorslaggevend zijn. Niet ja afkomst.

0
harryjohan71 29 maart 2022 om 07:36

Deze overwinning zorgt er in in iedergeval voor dat ze tijdelijk op de 6e plek staan in de uci ranking van 2022. Het aantal punten hier behaald kan wel eens heel belangrijk zijn voor deze ploeg om WT te blijven en hiermee hem binnen boord te kunnen houden.

0
Koers 29 maart 2022 om 08:43

“Ik heb een contract tot eind 2024, maar als het van mij afhangt, blijf ik nog veel langer bij Intermarché-Wanty Gobert.” Mits ze hetzelfde geld kunnen bieden natuurlijk..
Wel jammer dat hij er bij de rvv niet bij is, toch spijtig hoe dat soms werkt in de koers.

0
harryjohan71 29 maart 2022 om 08:47

@Koers en de ploeg WT blijft.

0
Polleke 29 maart 2022 om 08:57

Wat nu op hem af komt : managers die hem er op wijzen dat hij ineens 20 keer meer kan verdienen, mensen uit zijn entourage die zich anders gaan gedragen, allerlei claimers van zijn succes, tegenstanders die hem beter in het oog houden…. tot 2024 zal er nog veel gebeuren…

0
Adorni 29 maart 2022 om 10:01

Lefevre gaat hem proberen binnenhalen.
Na Van Wilder (Remco’s rondeconcurrent bij de junioren), nu Bini, de man die Remco klopte bij de junioren.
Quickstep heeft ook een impuls nodig voor hun klassieke ploeg, een snelle man als Girmay is zeker welkom.
Geld genoeg met nieuwe sponsors Soudal en Tormans.

0
Dr op en dr over 29 maart 2022 om 10:34

De broers Carera zullen wel weten wat ze doen zeker, hun managementbureau A&J All Sports hebben wel meer toprenners onder contract, (Waaronder ene Pogacar.), dus zal Biniam zal vast wel goed terecht komen.

0
Polleke 29 maart 2022 om 14:16

Hij zal zeker goed terecht komen maar na 2024…. tot dan zit hij in een minimumcontract en tenzij WGI niet minstens x 10 doet zal dat voor stress zorgen… beetje het Van Aert/Nuyens verhaal…

0
Napoleon 29 maart 2022 om 16:59

Wie zegt dat hij op een minimum contract zit? Hij had afgelopen zomer ook de teams voor het uitkiezen. Wellicht heeft hij niet alleen maar voor de centjes gekozen, maar er zal best een deftige aanbieding gelegen hebben.

0
Polleke 29 maart 2022 om 20:31

Minimum… zijn ploeg was failliet en al maandenlang geen cent gezien.. op dat moment kon hij geen kant op…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone