Tom Pidcock nog niet de oude: “Ik ben in ieder geval gefinisht”

maandag 28 maart 2022 om 09:54
Tom Pidcock nog niet de oude: “Ik ben in ieder geval gefinisht”

foto: Cor Vos

Tom Pidcock was bij zijn terugkeer in het peloton in Gent-Wevelgem nog niet volledig hersteld van het maagprobleem, waardoor hij eerder deze maand Milaan-San Remo vroegtijdig moest verlaten. De Britse allrounder kwam als 67e over de finish, op bijna twee minuten van Biniam Girmay, maar was vooral blij dat hij de lange wedstrijd had uitgereden.

“Het was een zeer zware dag. Natuurlijk, het is een klassieker, dat zijn al echt zware wedstrijden”, zei Pidcock in gesprek met VeloNews na zijn eerste deelname aan Gent-Wevelgem. “Het was een zware dag, maar ik ben tevreden met hoe het voor mij is verlopen. Ik ben in ieder geval gefinisht en dat is een goed teken voor de toekomst.”

De 22-jarige wereldkampioen veldrijden zat een groot deel van de wedstrijd in de voorste groep, maar raakte de aansluiting kwijt toen het peloton de laatste beklimming van de Kemmelberg naderde met nog iets minder dan veertig kilometer te gaan. In tegenstelling tot Milaan-San Remo betekende dat niet het begin van het einde en kon hij wel Wevelgem halen.

Het toonde aan dat hij de nodige koersen had gemist, zei hij. “Vandaag was ik aan het afzien. Ik voelde me geweldig de eerste keer op de Kemmelberg en dan was het net niet. Het is een goed begin, en het geeft me een goede basis. Ik ging volle bak, zelfs toen ik eraf moest ging ik nog vol gas om te zien hoe ver ik er nog van af zit. Ik zit er nog ver van af, maar ik moet het positief zien.”

Maagprobleem
Over zijn vorm is Pidcock te spreken, alleen zijn maag zorgt nog wel voor problemen. “Dit kan de koolhydraten op het einde van de wedstrijd niet meer opnemen en daar had ik last van. Ik weet niet wanneer ik weer mijn normale zelf zal zijn. We doen wat we kunnen en we hopen dat het zo snel mogelijk zal zijn.”

Nog altijd wordt gezocht naar de oorzaak van zijn maagprobleem. “We weten het niet exact. Mijn lever verwerkt dingen niet zo goed. Het heeft gewoon tijd nodig om te genezen. In het verleden had ik er al veel last van. Ik heb een bloed- en urinetest gedaan, het was een hoog vetgehalte. Om eerlijk te zijn, ken ik de details niet. Het is niet normaal, we doen alles om het te verhelpen.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Ronellenfitsch 28 maart 2022 om 10:00

Klinkt toch weinig hoopgevend … om mee te doen om klassieke winst moet je energievoorziening

0
Ronellenfitsch 28 maart 2022 om 10:00

In orde zijn (moest er nog achter)

0
KimJungPoels 28 maart 2022 om 10:19

Die gaat gewoon DNF zijn na 200 kilometer in Vlaanderen lijkt me. Sowieso maakt Pidcock al sinds de OS niet meer zoveel indruk als daarvoor op mij.

Zeer slechte Vuelta en ook zijn crosswinter leek me wat minder dan het jaar ervoor. Lijkt die lijn voorlopig nog even door te trekken.

0
Ekimov 28 maart 2022 om 11:28

echt waardeloze veldritten reed hij.. de prutser werd maar 1e op het WK!

0
Michelangelo 28 maart 2022 om 10:19

Valt inderdaad nog niet mee wat Pidcock laat zien sinds de OS. In het veldrijden was het OK, maar vooral tegen Janneke en Mieke. Maar hij lijkt sinds de OS inhoud tekort te komen. Overal krijgt hij sterren, maar dat lijkt meer obv de belofte en talent dan feitelijke resultaten.

Misschien gewoon even een stapje terug doen, en alles op de heuvelklassiekers. In deze vorm heeft hij in het Vlaamse voorjaar weinig te zoeken lijkt me.

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2022 om 10:41

Hij is gewoon aan het leren. Ogen open, oren open, wijzer worden, rustig opbouwen.

0
Steven_E 28 maart 2022 om 11:03

Crossen was bij momenten meer dan ok, zeker dat WK natuurlijk. Maar dat is slechts een uur, en hij lijkt het hier te hebben over problemen met langdurige opname van koolhydraten. Vraag me af of er een link is met z’n gelletjes & drinkbussen in cross, wat toch opvallend was de voorbij winter.

0
Turtlehead 28 maart 2022 om 11:28

@Steven: goeie vraag. Zou hij wat veel geëxperimenteerd hebben met suikers er en overgevoelig geraakt?
Daarnaast vraag ik me, niet voor het eerst, af of een break met volledige rust niet beter zou zijn. Dit gaat echt in één of twee weken niet goed komen, en wat heeft ie er aan?

0
Murcia 28 maart 2022 om 13:34

Een overkill aan wedstrijden op zijn programma en door de WK cross een niet ideale voorbereiding op het wegseizoen. Ik verbaasde mij vorig jaar al over zijn deelname aan de Vuelta toen hij daar helemaal niet klaar voor was. Of de leiding van de ploeg of hijzelf hebben gekozen voor dit volplempen met wedstrijden maar verstandig lijkt het mij niet. Die maag/lever problemen niet eerst volledig uitzoeken maar gelijk weer opstappen is ook redelijk vreemd. Ik heb in de cross al gezien dat Tom zijn motor niet zo groot is als die van Wout en Matthieu, teveel wedstrijden kort achter elkaar verteerd hij al minder. Kortom, ik wens hem en Kurt veel wijsheid toe in de planning dit jaar.

0
Jan Nijkamp 28 maart 2022 om 11:03

Die Superman finish lijkt slecht verteerd te worden

0
Kopinkas 28 maart 2022 om 11:11

… of het moet de Special K zijn…
Kryptonite of Ketonite, niet zo vlot te verteren?

0
josi 28 maart 2022 om 11:52

Ik vraag me af of het verstandig is om te gaan koersen als het maagprobleem nog niet is opgelost en onduidelijk is waar het aan ligt.

0
Skywalker 28 maart 2022 om 11:53

Hij gaat nog door tot Luik en daarna de Giro. Is dat niet te veel van het goede? Geef die jongen eens wat rust na ook al een behoorlijk veldritseizoen. Die heeft na het WK nooit deftig de tijd gehad om op te bouwen.

0
williams 28 maart 2022 om 12:06

Of n vdp doen ? 4 maand eruit en rustig opbouwen…

0
Polleke 28 maart 2022 om 12:25

Dat verbaast me nog het meest van de controlefreaks bij Ineos, ze beweren graag op alle details te letten maar de brave man laten ze gewoon aanmodderen zonder te weten wat of waarom zijn vorm er maar niet komt. Op deze manier zijn ze hem aan het oproken…

0
mcnuggets 28 maart 2022 om 13:00

TJa, die veldritten en mountainbike wedstrijden kun je met een volle glycogeenvoorraad nog wel uitfietsen, als je je eten vlak voor de wedstrijd goed timet, heb je zo 2.000+ calorieen puur aan suiker beschikbaar. Maar bij die hele lange wedstrijden moet je tijdens een inspanning (als het meeste bloed naar je skeletspieren en hart gaat) ook nog in je darmen de aangeboden 90 gram koolhydraten per uur verwerken. Vaak is dat een mix van 60 gram glucose (via de darmen) en 30 gram fructose (via de lever). Misschien heeft ie een glucose-verwerkingsprobleem.

0
Quincy Adams 28 maart 2022 om 20:49

Interessant nugget, je lijkt er verstand van te hebben?

0
Alucard 29 maart 2022 om 15:00

Het roofbouw traject gaat vrolijk door.

Gezien zijn leeftijd en behaalde successen in de kortere disciplines, is er geen enkele noodzaak om zo te blijven aanmodderen.

Haal die jongen uit koers. Laat hem rustig herstellen, en dan vanaf mei lekker rellen in de MTB World Cups. En kijk in het najaar weer hoe zijn maag steeds wat langere trainingsritten verteert.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone