Wout van Aert voelt zich niet onoverwinnelijk: “Voeten op de grond houden”

Wout van Aert voelt zich niet onoverwinnelijk: “Voeten op de grond houden”

foto: Cor Vos

zaterdag 26 maart 2022 om 10:14
Interview

Wout van Aert had het na de Jumbo-Visma-triomf in Harelbeke onder meer over de suprematie van zijn ploeg en het kopiëren van de Quick-Step-tactiek. “Je moet niet iets nieuws uitvinden als je een goede tactiek kan kopiëren.” Dit vertelde de Belgische kampioen nog op de persconferentie.

Een demonstratie? Dat het allemaal gemakkelijk ging? Van Aert moest er eens om lachen en deed zijn best om het grote verschil met de rest te relativeren. “Gemakkelijk is echt niet het juiste woord. We hebben op ons beste niveau moeten presteren. Het klopt dat we uiteindelijk een grote voorsprong hadden, maar dat was natuurlijk ook omdat ze op een bepaald moment achter ons begonnen te twijfelen. Makkelijk was het niet. Speciaal wel.”

De Belgische kampioen benadrukte uiteraard het ploegbelang. “De voorbije jaren zat ik meermaals alleen in zo’n kopgroep. Nu hadden we altijd een numeriek overwicht. Drie man van de zeven in de kopgroep na de Taaienberg, waarna Tiesj (Benoot, red.) de rest kon vermoeien met een aantal prikken. Christophe (Laporte) en ikzelf konden ons – zonder stress – sparen tot aan de Paterberg. Daardoor waren we op de Pater nog frisser dan de rest en pakte onze versnelling goed uit.”

Voelt Jumbo-Visma zich nu onoverwinnelijk?
“Nee, zeker niet. Laten we vooral de voetjes op de grond houden en blijven focussen. Het slechtste wat we kunnen doen is denken dat het allemaal vanzelf gaat. We hebben in Milaan-San Remo gezien dat dat niet zo is. Er komen ongetwijfeld nog andere, moeilijke dagen.”

Jullie leken echt de tactiek van Quick-Step van de voorbij jaren te kopiëren?
“Eerst en vooral moet je in jezelf geloven. Maar het klopt ook dat onze aanpak vergelijkbaar is met die van Quick-Step. Het is beter een goede tactiek te kopiëren dan iets nieuws uit de vinden dat nergens op slaat. De Taaienberg is altijd een cruciaal punt geweest in E3 Harelbeke en het plan was om daar te proberen iets te forceren. Dat lukt alleen als iedereen daar in gelooft en honderd procent gefocust blijft. Nathan (Van Hooydonck) zette ons daar perfect af. Eenmaal die eerste schifting doorgevoerd, konden we het spel spelen.”

Toen jullie op de Paterberg met twee voorop geraakten, was het nog ver naar Harelbeke…
“Maar als je met twee bent en kop over kop kan rijden, moet je niet meer twijfelen. Alleen op de Oude Kwaremont heb ik even moeten temporiseren omdat Christophe aangaf dat hij het daar moeilijk had. Ik was blijkbaar iets sneller hersteld van de inspanning op de Paterberg. Hem daar lossen, was zelfmoord geweest.”

“Eenmaal de Karnemelkbeekstraat over, weet je dat er een punt komt waarop de achtervolgers beginnen te twijfelen en de samenwerking stokt. Zodra we ook nog hoorden dat Tiesj nog in die groep zat, was het toch een beetje genieten.”

Harelbeke – foto: Cor Vos

Hebben jullie in de finale gepraat over wie als eerste over de finish zou rijden?
“Sowieso zou het vreemd geweest zijn te sprinten. Dit was de mooiste manier. Christophe gaf snel aan dat het vandaag voor mij was. E3 Harelbeke is voor mij ook een speciale koers. Een van de grootste eendagskoersen van het voorjaar. Er volgen nog wedstrijden waarin we in moeilijke situaties zullen verzeilen, met sterke renners rond ons. Christophe, maar ook Mike, Tiesj en de anderen krijgen ongetwijfeld nog hun kansen.”

Wat heb je geleerd over de tegenstand?
“Dat is een moeilijke. Ik kan niet inschatten wie achter ons wat heeft meegemaakt. Ongetwijfeld zijn alle jongens die na de Taaienberg in de kopgroep zaten, klaar voor wat de komende weken op ons afkomt. Maar het belangrijkste dat ik geleerd heb is dat wij er als ploeg klaar voor zijn.”

Is zo’n vroege beslissing in de Ronde van Vlaanderen ook een optie?
“De Ronde is een andere, nog zwaardere wedstrijd. Daarin is het nog belangrijker om zo lang mogelijk zoveel mogelijk energie te sparen. Maar we hebben nog tijd genoeg om te overleggen hoe we het volgende week zondag gaan aanpakken.”

Slotvraagje. Biniam Girmay wordt bij zijn eerste deelname  aan een kasseiklassieker – en zonder verkenning van het parcours – vijfde. Hoe schat jij die prestatie in?
“Wow. Die jongen rijdt al het hele seizoen impressionant rond. Als het klopt dat hij hier in de top vijf eindigt zonder verkenning, dan vind ik dat nog meer impressionant. Ik ken hem nog niet persoonlijk, maar hij is duidelijk een toptalent. Een toptalent van een nieuw continent op het allerhoogste niveau van het wielrennen is sowieso geweldig.”

Van Aert leidt op de kasseien, Girmay volgt alert – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

28 Reacties

Renaissance 26 maart 2022 om 10:42

WvA is een kanjer, in de RVV zal hij echter niet wegraken met Laporte zonder dat MvdP daar ook bijzit. Ik vraag me af wat ze dan doen als bijvoorbeeld Laporte en MvdP wegrijden, mag hij dan meerijden of niet?

Over Ghirmay wordt nu een beetje interessant gedaan, maar het was een relatief saaie E3 zonder de beste renners. Knappe prestatie, versta mij niet verkeerd, maar ik denk niet dat het normaal gaat worden om hem altijd zo te zien presteren. We zullen zien.

Westland95 26 maart 2022 om 10:59

Als VDP gaat, moet Wout mee. Niet Laporte.

Murcia 26 maart 2022 om 11:15

Waarom moet het deelnemersveld aan de E3 zo geminimaliseerd worden? De vorige en ook de huidige winnaar van MSR deed mee net als de laatste winnaar van de RVV en degene die de laatste Dwars door Vlaanderen won. Ik denk dat Wout en TJV heus wel door hebben dat dit niet betekend dat hetzelfde scenario zich in de RVV uitrolt maar door net te doen of deze E3 een klein koersje in Portugal is lijkt mij meer een poging om maar niet iets van een compliment over Jumbo-Visma te zeggen.

adelaarvanantwerpen 26 maart 2022 om 11:25

Ik begrijp eigenlijk niet waarom er nu gedaan wordt alsof de E3 een zwak deelnemersveld had. Van de top 12 van de voorbije RVV deed alleen MVDP niet mee en van de top 12 van de E3 van vorig jaar deden alleen MVDP en Hoelgaard niet mee. Hoelgaard is dit jaar al sowieso in heel slechte vorm. Girmay reed op het niveau van Van Baarle, Asgreen, Mohoric en Benoot. Allemaal renners die al bewezen hebben om mee te doen met de wereldtop op dit soort parcoursen. Asgreen is zelfs de winnaar van de RVV.
Wie missen wij allemaal: Alaphilippe (doet niets eens mee aan een kasseienklassieker en heeft ook nog niet zoveel bewezen in de kasseienkoersen), Pidcock (enige top 10 in een kasseienkoers is 3de in KBK), Colbrelli, VDP, Pogacar (nog niets bewezen op kasseien), Trentin en Lampaert (beide zijn gewoon subtoppers die hoogstens in de groep Girmay zouden hebben gezeten en komen trouwens vaak tekort in de zwaardere heuvelkasseienkoersen zoals de E3 en de ronde).

FDJ 26 maart 2022 om 12:31

Van de top 10 van afgelopen Ronde was alleen Van der Poel er niet bij dus het deelnemersveld was prima. Gewoon een uitmuntende prestatie van Wout van Aert.

Baroudeur Baroudeur 26 maart 2022 om 13:43

Girmay rijdt niet eens de Ronde. Waarom veel aanstoot nemen aan deze reactie? Renaissance vertelt zo maar wat…

Renaissance 26 maart 2022 om 14:47

Het deelnemersveld is om een hele simpele reden matig: vol met b-coureurs. Het achtervolgende groepje van WvA was van gelijk niveau als het groepje wat MvdP in zijn eentje klopte in de BeneluxTour. Je miste gewoon belangrijke coureurs: Lampaert, Colbrelli, MvdP, Alaflip. Dan mis je nog Pidcock en Pogacar. JV speelde gewoon perfect hun overmacht uit die ze anders niet zouden hebben gehad. QS had dan 2 extra coureurs gehad, Mohoric was een koppel geweest met Colbrelli, Pidcock had Narvaez/Van Baarle kunnen ondersteunen en MvdP had er nooit afgereden geworden door Laporte. Ik zeg dat WvA een kanjer is, maar het was wel een makkelijk deelnemersveld. Zeker icm zijn ploeg.

KimJungPoels 26 maart 2022 om 14:57

Lampaert is gewoon het niveau van het groepje wat erachter zat of zelfs minder. Pidcock heeft dat niveau in de echte kasseienkoersen ook nog nooit ontstegen, en eigenlijk niet eens benaderd. Pogacar vermoeden er dat ie het kan maar weten we ook niet zeker. Colbrelli had het tot aan Roubaix vorig jaar ook vaak lastig om bij dit soort achtervolgende groepjes te zitten.

Met Mathieu mis je 1 van de 3 wereldtoppers op dit vlak. En met Alaphilippe iemand die daar in topvorm vlakbij kan zitten. Verder valt het allemaal wel mee en was dit gewoon een prima deelnemersveld met heel wat mannen die vaker finales gekleurd hebben in dit soort koersen.

Renaissance 26 maart 2022 om 16:04

Maar dat is precies het punt. Zouden allemaal jongens zijn die voor Ghirmay hadden kunnen eindigen en die samen tegen JV hadden kunnen rijden. Kortom, het was geen A deelnemersveld. Als je in de achtervolgende groep Lampaert, Asgreen, Alaphilippe en misschien Senechal had gehad, dan was dit al onmogelijk geweest. Had je MvdP in het wiel ook, met Pidcock had Ineos een extra man kunnen inzetten in de achtervolging enz enz. Fijn dat je het eens bent.

adelaarvanantwerpen 26 maart 2022 om 16:28

@ Renaissance
Lampaert heeft twee keer top tien gereden in de zware heuvelkasseienkoersen zoals (ronde, E3, OHN) en nog eens een keer top tien in GW. Lampaert zou eerder in de groep Stuyven hebben gezeten dan in de groep Girmay en zelfs al zat hij in de groep Girmay dan zou hij nog niet gewonnen hebben van hem in de sprint. Pidcock heeft letterlijk nog bijna niets tot niets bewezen in een echte zware kasseienkoers. Dus ook bij hem kan jij niet concluderen dat hij zomaar eventjes beter zou doen dan Girmay. Asgreen was vorig jaar mss wel de beste op kasseien en DVB hoort bij de beste 8 kasseienrenners en Girmay eindigde voor hen. Lampaert en Pidcock hebben niet het niveau van die twee.

Pogacar en Alaphilippe zijn nog steeds geen zekerheden in kasseienkoersen. VDP en Colbrelli zijn de enige twee waarvan jij met bijna zekerheid kan zeggen dat zij voor Girmay gingen eindigen.

Beekman 26 maart 2022 om 10:50

Ze zijn alweer het vel aan het verkopen voordat de beer geschoten is, WK, Milaan San Remo om maar een paar voorbeelden te noemen, daarbij waren niet alle toppers aanwezig.

Napoleon 26 maart 2022 om 11:26

Volgens mij is er gisteren toch zeker een beer geschoten. Niet de allergrootste wellicht, maar toch een respectabel exemplaar.

Turtlehead 26 maart 2022 om 13:42

Precies dat: ze moeten zeker nog mun itite sparen, maar vier ajb je overwinningen goed, zéker als ze zo met overmacht behaald zijn. Pluk de dag!
Volgende week een griepje en het voorseizoen zit erop voor Wout.
En laten we reëel zijn: als WvA minder goed is/afhaakt in RVV en PR, dan is TJV gewoon tweede plan met subtoppers die moeilijk zullen kunnen winnen.

bellevue 26 maart 2022 om 11:12

haha schitterend fotootje met dat grote glas Kwaremont

en dan die weergaloze stijl op de keien, WAT een atleet!

Agnolutto 26 maart 2022 om 11:43

Van Aert is echt een pracht coureur. Zoals hij koerst in de Omloop en E3 is echt geweldig. Toch lijkt het wel alsof er altijd een mentale blokkade (bewust of onbewust) bij hem opspeelt wanneer van der Poel meedoet. Hopen voor hem dat hij daar dit seizoen ook een stap in heeft gezet. Kijk reikhalzend uit naar de Ronde!

Blackcanyon 26 maart 2022 om 11:47

Voeten op de grond houden lijkt me bij wielrennen nu juist niet wat je moet doen. Daar kom je niet ver mee. Mijn advies: hou de voeten op de trappers.

Comments 26 maart 2022 om 11:59

E3 was geen grootse overwinning. De huidige toppers waren grotendeels afwezig. Eigenlijk maar goed ook met dat Smog-alarm in België.

Kopinkas 26 maart 2022 om 12:34

MIlaan-San Remo was dit jaar een absolute flutkoers.
Gewonnen door iemand die in de zwak bezette E3-prijs niet eens mee kon met de beslissende demarrage.
De tweede uit MSR die de winnaar nog bijna bij de lurven kon vatten, wapperde er in de E3 nog een heel eind eerder af.
We mogen wel concluderen dat de nummer drie in San Remo in de E3 ook geen rol van betekenis had gespeeld…
Overigens slaagde één of andere Deen, die op de laatste helling van MSR een sterke demarrage plaatste waar de latere winnaar van de E3 niet onmiddellijk een antwoord in huis had, er in Harelbeke niet eens in om de finish te bereiken.
Een andere Deen die in San Remo heel wat kruit verschoot in de achtervolging, en heel dicht eindigde, werd in Harelbeke dan weer op minuten gereden..,
Pannenkoeken, prutswedstrijden allemaal.
Laten we stoppen met wielrennen en pas terug inschakelen als de Tour van start gaat.
Maar je zal het altijd zien: zal die toch weer gewonnen worden door die flutcoureur die er in San Remo niet eens in slaagde om de winnaar van die lamme E3-prijs uit de wielen te rijden op dat hellinkje van niets, de Poggio.
Zwakke generatie wielrenners dit. Eigenlijk zijn er gewoon geen toppers meer.
Kom terug, Roger De Vlaeminck, alles is vergeven…

Beekman 26 maart 2022 om 13:07

@kopinkas, wat een flutverhaal, je noemt geen namen maar aanwijzigen, ik denk dat jij maar een iemand goed vind hier, buiten jezelf gerekend .

adelaarvanantwerpen 26 maart 2022 om 13:14

De namen naar wie hij verwijsde: Mohoric, Turgis, MVDP, SKA, Pedersen en Pogacar. Ik denk toch dat het wel duidelijk was wat hij bedoelde.

Murcia 26 maart 2022 om 13:15

Ik kan mij vergissen maar volgens mij geeft Kopinkas hier een Teleac cursus, Hoe herken ik sarcasme?

Turtlehead 26 maart 2022 om 13:45

Inderdaad. En vrij goed gelukt. Zeker de punch-line (waarin we worden uitgenodigd om ons te verheugen op de Tour) is geslaagd wat mij betreft. Die is meestal minder te pruimen dan de klassiekers (hoewel we een paar aardige edities hebben gehad recentelijk).

Beekman 26 maart 2022 om 14:09

@adelaarvanantwerpen, dat was mij wel duidelijk wie hij bedoelde, op iedereen wat aan te merken, behalve op een iemand.

bunchsprinter 26 maart 2022 om 13:14

Wellicht ontvouwt zich in RVV een zelfde scenario. Alleen dan zullen Laporte en Wout eerder uit hun hok moeten komen om de 5 a 6 besten te schiften. Den Tiesj alleen, is dan niet voldoende om mvdp en wellicht pogi aan het wankelen te krijgen.

bunchsprinter 26 maart 2022 om 13:16

Asgreen en mohoric gaan mee zitten en wellicht van Baarle. Grimay zijn lampje gaat naar 230 km uit. Die zit er niet bij

Turtlehead 26 maart 2022 om 13:48

Kung en Narvaez zet ik er ook bij.
Maar Matje en Pogi (waarschijnlijk) zijn (met WvA) wel buitencategorie als je tegen die hellinkjes op moet knallen, de rest zal moeten anticiperen om er in de laatste 20 km nog bij te zitten.

Krulsnor 26 maart 2022 om 15:47

@Turtlehead
Onderschat het draaien en keren en constante positioneren ook niet. Dit eist ook zijn tol en zou wel eens het verschil tussen winst en verlies kunnen zijn voor Poggi.

dynamo 26 maart 2022 om 16:58

ik geniet van wout v aert, sinds tyden zo n leuke/fijne rijder, winter aan de fietscross/veldrijden, later op de weg , grote wielrenner.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair