Groupama-FDJ speelt met absolute toptalenten op de verrassing in 2023
De 'oude' garde voorop, met de nieuw generatie op de tweede rij - foto: Groupama-FDJ
Youri IJnsen donderdag 16 februari 2023 om 18:30

Groupama-FDJ speelt met absolute toptalenten op de verrassing in 2023

In de rubriek Wielerploegen 2023 blikken we vooruit op het nieuwe wielerjaar, dat volgens de meeste liefhebbers pas écht van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad. Tot het Belgische Openingsweekend tellen we af met elke doordeweekse dag een nieuwe ploeg die we doorlichten. We gaan verder met Groupama-FDJ.

Hoe kan Groupama-FDJ haar plek als subtopper in de WorldTour vasthouden?
Simpel: door te blijven doen waar ze goed in zijn. Eigenlijk heeft de Franse equipe op elk vlak een renner in de gelederen die tot de laag net onder de topfavorieten behoort. Zo werd David Gaudu vierde in de jongste Tour de France en stonden hij, Stefan Küng, Valentin Madouas en Arnaud Démare allen al een keer op het podium van een monument. In het Vlaamse voorjaar moet het vooral van de Zwitser en Madouas komen; die laatste komt ook in de heuvelklassiekers tot zijn recht, net als dus Gaudu.

Dan is er ook nog topsprinter Démare, die vorig seizoen drie ritten en het puntenklassement in de Giro d’Italia won. De Fransman won ook ooit al twee etappes in de Tour de France en legio andere wedstrijden, waaronder dus Milaan-San Remo 2016. Ook is er nog altijd Thibaut Pinot. De 32-jarige Fransman stopt aan het einde van dit seizoen met wielrennen, maar laten we ook vooral niet vergeten dat hij óók een monument op zijn palmares heeft staan. Als iedereen zijn niveau haalt, zit er weer een heel mooi jaar in.

David Gaudu – foto: Groupama-FDJ

Wat zijn realistische doelstellingen?
In het klassieke voorjaar mag Groupama-FDJ best mikken op het podium in vrijwel alle koersen. Küng en Madouas zijn daarvoor de meest logische namen, maar ook Démare zou dat in sommige koersen moeten kunnen bewerkstelligen. Met de talentvolle Britten Lewis Askey, Sam Watson en vooral Jake Stewart, kunnen de Fransen een belangrijke rol spelen. In de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers kan Madouas ook een eind komen, maar hij, Gaudu, Quentin Pacher én Rudy Molard richten zich het best op een plek bij de eerste vijf.

Dat is ook zo’n beetje de plek van Gaudu in eindklassementen van grote rondes. In zijn beste jaren was dat ook de plaats van Pinot, maar hij maakte een aantal heel lastige seizoenen door. Sindsdien richt hij zich vooral op dagsucces, en de klasse daarvoor heeft hij bij vlagen nog steeds. Ook in de sprints heeft Groupama-FDJ een wapen in de vorm van Démare, die op lastige aankomsten nog altijd tot de besten van de wereld behoort. Op het gebied van tijdrijden behoeft tweevoudig Europees kampioen Küng geen uitleg. Hij, Gaudu en Madouas zijn ook de mannen die in de rondes van een week kunnen uithalen.

Waarom werden er liefst zeven neoprofs overgehaald van de opleidingsploeg?
Eigenlijk zijn dat er acht, want Paul Penhoët kwam per 1 augustus 2022 ook over. Die keuze is drieledig. Als belangrijkste: de opleidingsploeg van Groupama-FDJ herbergde vorig seizoen misschien wel het meeste talent. Daar presteerden ze ook naar. Er waren eigenlijk negen renners die een profcontract verdienden. Die kregen acht van hen bij de Franse equipe, Jensen Plowright tekende dan bij Alpecin-Deceuninck. En dus deed ploegleider Nicolas Boisson eigenlijk zijn werk te goed bij de opleidingsploeg, waardoor Madiot geen kant op kon.

Thibaut Pinot werkt aan zijn afscheidstournee – foto: Cor Vos

Toch zitten er nog twee belangrijke redenen aan deze bijzondere ontwikkeling vast. Madiot moest de komende seizoenen ergens doorselecteren en dat heeft hij nu al rigoureus aangepakt. Behoudens Ramon Sinkeldam, zijn alle andere ervaren mannen ook niet voor de WorldTour behouden gebleven. En dus heeft Madiot daarin een goede keuze gemaakt. Alleen het vertrek van de Hongaars klimmer Attila Valter (naar Jumbo-Visma) zal niet helemaal in de lijn der verwachting hebben gelegen. Bovendien: Pinot stopt na 2023, Démare is 31 jaar en Küng ook alweer 29. Madiot gaat hun opvolging klaarstomen.

Als laatste en niet meteen het onbelangrijkste: beide hoofdsponsoren Groupama en Française des Jeux zouden de komende twee jaar minder geld in de wielerploeg pompen, omdat een deel van het sponsorbudget naar de Olympische Spelen 2024 van Parijs gaat. Alle jonge talenten zullen ongetwijfeld minder kosten dan de ervaren verdieners. Daarnaast moest Madiot flink over de brug komen om Küng te behouden, die in vergevorderde onderhandelingen was met Team DSM voor een overname. Er zat dus ook een financiële kwinkslag in.

Wie van hen kan al verrassen in 2023?
Bij die acht talenten zitten enkele pareltjes. De hierboven genoemde Penhoët is razendsnel en moet straks de natuurlijke opvolger van Démare worden. De sprinter toonde zich aan het begin van dit seizoen al op de voorposten. Ook Nieuw-Zeelander Laurence Pithie is snel, maar hij lijkt zich te ontwikkelen tot sprintaantrekker. Zijn landgenoot Reuben Thompson is een goede klimmer. Enzo Paleni is dan weer een sterke tijdrijder die zijn vermogen ook bergop goed kwijt kan, terwijl Lorenzo Germani lastige, heuvelachtige klassiekers goed aan kan.

Sam Watson heeft dan weer alles in zich om op termijn een rol te gaan spelen in de Vlaamse voorjaarsklassiekers. De Brit uit Leeds heeft bovendien een zeer venijnig eindschot. Toch zijn er twee absolute toptalenten onder die acht doorstromers. Lenny Martinez werkte als eerstejaars belofte een indrukwekkend jaar af. Hij werd derde in de Giro d’Italia U23, won de loodzware Giro Valle d’Aosta en hij werd achtste in de Tour de l’Avenir. De pocketklimmer uit Cannes heeft bovendien goede genen: hij is de zoon van mountainbikelegende Miguel Martinez en kleinzoon van Mariano Martinez, die in 1978 de bolletjestrui in de Tour de France wist te winnen.

Grégoire en Martinez (brons) na het EK op de weg U19 2021 – foto: Cor Vos

De jongste Martinez-telg (wiens oom Yannick tussen 2013 en 2018 ook prof was, bij onder meer Europcar) blinkt dus uit in het rondewerk. Maar ook voor de heuvelklassiekers hebben ze echt een pareltje in huis. Net als Martinez, stapte Romain Grégoire vorige winter over van de junioren naar de beloften. Aanpassingstijd had hij niet nodig. De piepjonge puncheur won liefst zes koersen, waaronder Luik-Bastenaken-Luik U23 en ritten in de Giro U23 en de Ronde van de Toekomst. Insiders voorspellen dat Grégoire kan wat Julian Alaphilippe ook al vroeg in zijn carrière kon: podium rijden in de Ardennenklassiekers. Onthoud dus de naam Romain Grégoire.

Welke rol is weggelegd voor Lars van den Berg en Bram Welten?
Na het vertrek van Sinkeldam blijven er twee Nederlanders over bij Groupama-FDJ. Allrounder Lars van den Berg kan op veel terreinen uit de voeten en is dus snel inzetbaar. Daarvoor zal de Franse ploeg hem ook gaan gebruiken. Van den Berg zelf hoopt in ieder geval van pech gevrijwaard te blijven, zodra hij hersteld is van zijn gebroken arm die hij in de Ster van Bessèges opliep.

Voor Bram Welten is er een belangrijkere rol weggelegd. Hij is dit seizoen namelijk de vaste lead out voor topsprinter Démare. Welten zal het overgrote deel van het programma met de Fransman meedraaien. Welten vertelde daar eerder deze winter uitgebreid over in een interview met deze site.


Nieuw in de selectie van 2023
flag-it Lorenzo Germani (Groupama-FDJ U23)
flag-fr Romain Grégoire (Groupama-FDJ U23)
flag-fr Lenny Martinez (Groupama-FDJ U23)
flag-fr Enzo Paleni (Groupama-FDJ U23)
flag-nz Laurence Pithie (Groupama-FDJ U23)
flag-nz Reuben Thompson (Groupama-FDJ U23)
flag-gb Sam Watson (Groupama-FDJ U23)

Vertrokken
flag-ch Matteo Badilatti (Q36.5 Pro Cycling)
flag-ca Antoine Duchesne (gestopt)
flag-it Jacopo Guarnieri (Lotto Dstny)
flag-se Tobias Ludvigsson (Q36.5 Pro Cycling)
flag-ch Sébastien Reichenbach (Tudor Pro Cycling)
flag-fr Anthony Roux (gestopt)
flag-nl Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck)
flag-hu Attila Valter (Jumbo-Visma)


Steekkaart Groupama-FDJ

Land: flag-fr
Sponsoren: Een verzekeraar (Groupama) en de Franse nationale loterij (Française des Jeux)
Sinds: 1997 (eerder onder meer La Française des Jeux, FDJ-Bigmat en FDJ)
UCI-afkorting: GFC
Fietsensponsor: Lapierre
Groepset: Shimano
Tenue 2023:

foto: Cor Vos

Vijf belangrijkste resultaten 2022
flag-fr Parijs-Roubaix – flag-nr3
flag-be Ronde van Vlaanderen – flag-nr3
flag-fr Tour de France – 4e in het eindklassement
flag-it Giro d’Italia – flag-nr1 in het puntenklassement + 3 ritzeges
flag-fr Parijs-Tours – flag-nr1

Uitgebreide terugblik op 2022


Selectie Groupama-GDJ 2023

Renners
Ploegleiders


Wielerploegen 2023

 
14 Reacties
Sorteer op:
16 februari 2023
Nice, prima analyse. Ben benieuwd.
16 februari 2023
Als al die talenten beslissen een jaartje te wachten met doorbreken, wordt het een mager jaar.
  16 februari 2023
  Met Démare, Gaudu, Kung, Madouas etc. blijft er naast de jeugd nog voldoende kwaliteit over.
  16 februari 2023
  Dat zal best meevallen, de jonge talenten vervangen geen kopmannen. De grote vraag is of Démare zijn nieuwe trein snel op niveau krijgt, maar verder is het allemaal vrij stabiel.
  16 februari 2023
  Sinkeldam is een verlies, maar voor de rest komen ze vooral in de plaats van ballast, dus alles wat ze presteren is een verbetering.
16 februari 2023
Dat Continental team van Groupama - FDJ is wel een sterke opleidingsploeg, met enorme goede begeleiding. Mooi dat er zo veel talenten (9) een plekje krijgen in een WT team. Nu hopen dat ze ook echt daar zullen gaan doorbreken. Zelf verwacht ik veel van deze talenten en ben benieuwd wat ze dit seizoen al bij elkaar gaan fietsen. Van die jonkies zullen we nog veel gaan horen, let vooral op Martinez (19j) en Gregiore (20j) die hebben het afgelopen seizoen een mega-stap gezet. Hopelijk zet dit zich voort.
16 februari 2023
Ik ben eigenlijk wel fan van Groupama geworden de afgelopen 3 jaar. Echter heb ik het idee dat Demare en Pinot (dat vindt die laatste gelukkig zelf ook) een beetje door hun houdbaarheidsdatum heen zijn. begin je 2024 zonder die 2 en met het vrijgekomen budget verbeter je de contracten van de doorbrekende talenten dan wordt 2024 een nog leuker jaar
  16 februari 2023
  Met de interne strubbelingen tussen het Démare en Gaudu kan dat zomaar snel het geval zijn. Dat gerommel is geen goede basis voor de talenten, dus snel de rotte appels eruit.
16 februari 2023
Het ontbinden van de trein van démare is volgens mij omdat ze zelf niet veel meer in hem geloven. Verder geloof ik niet dat Madouas zijn seizoen kan herhalen. Küng hoopt op klassiekerswinst maar dat maakt het jaar van een ploeg niet. Hij is steengoed en kan bergop maar ze gaan ondanks Gaudu toch moeten hopen dat hun jonkies do
  16 februari 2023
  Madouas is al jaren geleidelijk en gestaag aan het groeien, en ik verwacht eigenlijk niet dat vorig jaar een eindpunt was. Ik denk dat die nog beter wordt. Verder kan je inderdaad niet verwachten dat de jonkies er dit jaar al allemaal zullen staan. In die zin zou het een overgangs/investeringsjaar kunnen worden, maar heel erg is dat op zich ook niet.
16 februari 2023
Doorbreken, anders zal het (een beetje) minder zijn.
Programma van Watson valt me vies tegen zoals het nu staat. Jongen heeft al bewezen goed te zijn in lastige koersen en durft agressief te rijden. Zou met Geniets, die helemaal niet genoemd wordt in dit artikel, van grote waarde kunnen zijn voor Kung in de finale van Vlaamse klassiekers. Lenny Martinez heeft toch nog wel paar jaartjes nodig om op WT niveau wat uit te richten denk ik maar hem rustig in de luwte laten groeien is perfect. Romain Gregoire is natuurlijk een absoluut toptalent al denk ik dat hij ook nog moet groeien voor de langere koersen maar met Gaudu en Madouas is die ruimte er natuurlijk ook. Verder benieuwd of Penhoët makkelijker de stap maakt dan van Uden, die twee waren vrijwel gelijk aan kwaliteit bij de beloften.
17 februari 2023
Van Uden heeft wel fikse concurrentie van Bittner.

Reacties zijn gesloten.