Cofidis begint met een bang hartje aan 2023
foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 14 februari 2023 om 16:15

Cofidis begint met een bang hartje aan 2023

In de rubriek Wielerploegen 2023 blikken we vooruit op het nieuwe wielerjaar, dat volgens de meeste liefhebbers pas écht van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad. Tot het Belgische Openingsweekend tellen we af met elke doordeweekse dag een nieuwe ploeg die we doorlichten. We gaan verder met de eerste Franse ploeg in deze reeks, Cofidis.

Waar richt Cofidis zich op?
Voornamelijk op kleinere wedstrijden. We hoeven van de Fransen geen wonderen te verwachten in de klassiekers, de eindklassementen van de grote rondes en eigenlijk ook niet in de rondes van een week. Meer nog: een topsprinter is ook niet aan boord. Daarom zullen ze vermoedelijk hun pijlen opnieuw richten op legio Franse koersen uit de UCI Pro Series, of van .1-niveau. Al is er ook dit jaar logischerwijs hoop op een uitspatting in de écht grote koersen bij de ploeg van teammanager Cédric Vasseur.

Welke kopmannen moeten daarvoor zorgen?
Het probleem voor Cofidis is echter dat die uitspatting er waarschijnlijk niet in zit, omdat het een Allegaert’je van renners is die elders ook tekort kwamen. De beste renners van deze ploeg luisteren naar de namen van klassementsrenners Guillaume Martin en Ion Izagirre, tweede- of misschien wel derderangssprinters als Simone Consonni, Bryan Coquard en Max Walscheid en rasaanvallers als Simon Geschke, Jesús Herrada en Victor Lafay. Benjamin Thomas kan met zijn goede tijdrit wel de wat gemakkelijkere kleine rondjes goed aan.

Guillaume Martin maandag tijdens de Jaén Paraiso Interior – foto: Cor Vos

Wat hebben ze geleerd uit de vorige WorldTour-cyclus (ze werden achttiende)?
Eigenlijk kun je stellen dat Cofidis een ProTeam met een WorldTour-licentie is. In de vorige WorldTour-cyclus van 2020 tot en met 2022, won de Franse equipe 43 wedstrijden. Slechts drie daarvan waren op WorldTour-niveau: ritzeges in de Giro d’Italia, Vuelta a España en de Ronde van het Baskenland. Door een een aantal goede resultaten in een paar andere koersen, zijn ze ternauwernood aan degradatie ontsnapt. Gezien hun huidige selectiebestand, lijkt het erop dat ze ook dit jaar vooral in het Pro Series-circuit hun slag willen slaan.

Een goed begin is het halve werk. Ploegen die niet in de problemen willen komen tijdens het laatste jaar van de cyclus (2025), doen er goed aan om meteen een sterk eerste jaar op de tabellen te zetten. Vorig seizoen bleek immers dat de koersdynamiek voor de ploegen in degradatienood er heel anders uitzag dan hoe wielertactiek bedoeld is. Wat dat betreft kan Cofidis er maar als de kippen bij zijn, want op dit moment lijkt de Franse equipe een van de voornaamste degradatieklanten aan het eind van 2025.

Waarom hebben ze geen grote namen aangetrokken op de transfermarkt?
De reden is simpel: Cofidis heeft niet het grootste budget en afgelopen winter zijn er geen grootverdieners vertrokken. Daardoor is de ploeg uitsluitend in de breedte versterkt. Dat ze hun scorende renners wel graag aan boord hielden, bleek toen Max Walscheid wilde vertrekken. Hij heeft nog een contract tot het einde van 2023, maar kon rekenen op interesse van Doug Ryder – bij wie de grote Duitser ook in 2020 en 2021 onder contract stond. De sterke sprinter had wel oren naar een overstap naar Q36.5 Pro Cycling, maar kreeg daarvoor geen toestemming.

Walscheid keek even door een gekleurde bril naar het Q36.5-project – foto: Cor Vos

Hoe kijken ze naar de toekomst?
Cofidis heeft dus niet de allersterkste of allergrootste namen als kopmannen. Consonni, Coquard en Walscheid kunnen de nodige punten scoren in het eendagswerk, maar voor mannen als Martin, Izagirre, Herrada, Geschke, Thomas en Lafay is dat geen garantie in andere eendagswedstrijden of (via etappezeges in) rittenkoersen. Een veldslag kunnen ze zeker succesvol afronden, maar de oorlog ga je met deze mannen niet winnen. Ook qua opvolging blijft deze ploeg achter.

Alexis Renard is een talent met een klassiekerprofiel, maar het ligt niet meteen in de lijn der verwachting dat hij ooit met de besten ter wereld zal strijden. Datzelfde geldt voor de Britse klimmer Harrison Wood, al is hij pas begonnen aan zijn eerste profseizoen. Geef hem nog wat tijd. Hugo Toumire is dan weer een getalenteerde allrounder, die in de jeugdcategorieën bergop heel aardige prestaties liet zien. Zo werd hij vijfde in zowel de Ronde van de Toekomst als de Tour de Savoie-Mont Blanc in 2021. Twee jaar eerder werd hij ook tweede in Parijs-Roubaix U19.

Toch is er een fel lichtpunt dat misschien dit jaar al kan doorstoten tot het kopmanschap. We hebben het dan over Axel Zingle. De 24-jarige Fransman is een echte laatbloeier; vorig jaar werkte hij pas zijn eerste profjaar af. Maar die miste hij absoluut niet. De puncheur uit Mulhouse is gemaakt voor de klassiekers. Hij won vorig jaar meteen twee eendagswedstrijden bij de profs en verzamelde talloze andere podia en ereplaatsen. Zingle – die ook beschikt over een zeer sterk eindschot – is van origine mountainbiker, maar besloot zich pas in 2020 op de weg te concentreren. Hij bleef door twee coronajaren nog wat anoniem, dit jaar staan de klassiekers op zijn menu.

Jesús Herrada (links) met achter hem in het groen Zingle, tijdens rit twee in Oman – foto: Cor Vos


Nieuw in de selectie van 2023
flag-es Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA)
flag-fr Axel Mariault (U Nantes Atlantique)
flag-be Christophe Noppe (Arkéa Samsic)
flag-gb Harrison Wood (AVC Aix-en-Provence)

Vertrokken
flag-be Sander Armée (gestopt)
flag-ch Tom Bohli (Tudor Pro Cycling)
flag-pl Szymon Sajnok (Q36.5 Pro Cycling)
flag-be Kenneth Vanbilsen (gestopt)
flag-it Davide Villella (gestopt)


Steekkaart Cofidis

Land: flag-fr
Sponsoren: Een Franse kredietbank
Sinds: 1997 (altijd als Cofidis)
UCI-afkorting: COF
Fietsensponsor: LOOK
Groepset: Shimano
Tenue 2023:

Simone Consonni na zijn ritzege in de Saudi Tour – foto: Cor Vos

Vijf belangrijkste resultaten 2022
flag-es Ronde van het Baskeland – flag-nr2 in het eindklassement + 1 ritzege
flag-ch Ronde van Romandië – flag-nr3 in het eindklassement
flag-fr Parijs-Nice – 7e in het eindklassement
flag-es Ronde van Catalonië – 8e in het eindklassement
flag-es Vuelta a España – 1 ritzege

Uitgebreide terugblik op 2022


Selectie Cofidis 2023


Een van de stille krachten van Cofidis: Wesley Kreder, hier met neef Raymond tijdens de recente Muscat Classic – foto: Cor Vos


Wielerploegen 2023

 
31 Reacties
Sorteer op:
Verbazingwekkend negatief artikel dit. Die gasten rijden juist rond met vertrouwen aangezien ze al 3x gewonnen hebben in 3 verschillende koersen met andere renners, en dan was ook nog eens met overmacht. Consonni legt Groenewegen en Ackerman erop, Herrada wint makkelijk van Van Gils en Ulissi en Coquard wint voor het eerst een WT race waar bijv Bettiol, Matthews en Ewan aan meedoen. Maar inderdaad, wat zullen ze bang zijn zeg. . .
14 februari 2023
Aha, verbasteringen mogen alleen als je bij WF in dienst bent. Bijzonder, hypocriet
14 februari 2023
Ik reageer niet vaak maar dit is wel een dieptepuntje. Neerbuigend, onprofessioneel en ook nog eens niet accuraat. Aantal inhoudelijke punten zijn hierboven al genoemd. Interessant is überhaupt de insteek van deze artikelenserie? Wie stelt de vragen en wie geeft de antwoorden? Beiden Youri IJnsen. Hoeveel research en wederhoor is er gedaan? Zie weinig bronnen voor uitspraken, dus zijn dit nou columns of informatieve artikelen? Als je als WF het doel hebt om een professioneel medium te zijn, moet je hoger mikken dan dit. Zelfde geldt trouwens voor die ‘tips voor Jumbo Visma op de transfermarkt’ artikelen (ik vermoed dat ze er bij Jumbo smakelijk om zouden lachen) en in mindere mate die ‘tips voor je poule’ artikelen. Ze hebben allemaal een ding gemeen, Youri. Ik denk dat een beetje meer zelfreflectie goed zou zijn; iets minder arrogantie.
14 februari 2023
Wat een negatief stuk en wat een onprofessioneel woordgrapje. Het lijkt dat de overtuigende manier van koersen van Coquard ook volledig gemist is. Je hoeft geen wonderen te verwachten, maar ik vraag me af waarom het zo negatief moet. Broddelwerkje op basis van de stand in het UCI-klassement.
  14 februari 2023
  Klopt. Topsport is als een piramide die mede mogelijk wordt gemaakt door de stenen onderaan. Dit artikel lijkt vorig jaar geschreven te zijn, tussen kerst en nieuwjaar, is al ingehaald door de werkelijkheid. Dit team kan prima een 2022 Wanty-light seizoen meemaken, een jaar waarin vertrouwen, geluk en een ontbolsterend talent alles op zijn plek laten vallen.
  14 februari 2023
  Filosofisch hoor Panache, fraai.
  14 februari 2023
  En ondertussen wel Merijn van der Berg een doorbraak aanpraten wanneer deze eens per ongeluk een sprintje wint te Mallorca. Of Brenner van een halo voorzien terwijl ik zijn élanrijke hoofd nog niet in koers gespot heb. Hup Pietje Allegaertje!
14 februari 2023
Dit soort stukjes waarbij een verslaggever ook de analist uit wil hangen moet je niet willen als WF.
  14 februari 2023
  Volgens mij is dat in combinatie met de reacties juist deels het succes van WF.
14 februari 2023
Cofidis weet altijd wel dik te scoren in het Franse circuit en pakt normaliter meer punten dan pakweg Astana, Israel of DSM. Mocht dat niet genoeg zijn, dan hebben ze nog steeds geen groot probleem, omdat ze als Franse ploeg sowieso naar de Tour mogen en als Vuelta-sponsor ook in Spanje altijd welkom zijn.
14 februari 2023
Er is geen banger hart, geen banger hart dan dat van Piet?
14 februari 2023
Daarnaast is die hele degradatie vooral voer voor de Belgische sportkranten en wielerflits, en geldt voor Cofidis net zoiets als voor Lotto en Direct Energie nu, ook na eventuele degradatie (in 2026 als de uci ondertussen al vijf keer de regels gewijzigd heeft) kunnen ze wel ongeveer hun gewenste programma rijden. Kortom, drukte om niets. Een stuk minder negatief zou je kunnen zeggen dat Cofidis met een kleinere investering dan de meeste WT teams een gigantische naamsbekendheid heeft dankzij de wielersport en voldoende genoeg presteert om die positie te houden.
  14 februari 2023
  Dat met die punten is inderdaad tenenkrommend, inclusief diagrammen, statistieken en diepgravende analyses. Zo aan een seizoenseinde even de stoelen- en zakkengelddans afwachten is een stuk relevanter.
14 februari 2023
Ik zou Coquard toch geen 2e rangs coureur durven noemen. Hij kan heel goed mee in de zwaardere klassiekerachtige etappes danwel eendagskoersen!
14 februari 2023
Als dit een Nederlandse ploeg was geweest had dit artikel waarschijnlijk bol gestaan van hoe knap het is dat ze zich weten te handhaven met een beperkt budget. Wat een overdreven negatief stuk zeg..
14 februari 2023
Nou, nou, wat een strengheid voor de auteur. Ik kan me inhoudelijk er echter eigenlijk wel in vinden. Zit weinig smaak aan, weinig toprenners, eigenlijk helemaal geen toprenner. Niks mis mee overigens.
  14 februari 2023
  Liever zo dan de tijd dat ze casagrande vdb en astarloza in dienst namen hoor ..
14 februari 2023
Pff, wat een slappe kop. Gelijk gestopt met lezen. Wielerflits zakt steeds verder weg.
14 februari 2023
Een van de Franse ploegen in de wielergeschiedenis. Ze zullen vast wel een hoop winnen in het continentale circuit, maar buiten wat ritten kapen verwacht ik er zelf ook niet zoveel van. ''Het probleem voor Cofidis is echter dat die uitspatting er waarschijnlijk niet in zit, omdat het een Allegaert’je van renners is die elders ook tekort kwamen.'' :-)
14 februari 2023
cofidis lijkt een verzamelplaats voor solide, degelijke renners die elk jaar hun resultaten halen, die je zeker kent van naam, maar waarvan je eigenlijk geen idee hebt hoe ze er nu juist uitzien omdat ze verder, net zoals de ploeg, nogal nietszeggend zijn en niet al te veel uitstraling hebben
  14 februari 2023
  Het postuur van Walscheid en zijn wheely-skills, of de baard van Geschke zijn je niet bekend?
14 februari 2023
Voor een ploeg die Campagnolo gebruikt volgens het artikel, hebben ze verdacht veel Dura-Ace op hun fiets zitten.
15 februari 2023
Hopelijk ben je er wat mee ^^
De koers is als een pijpkaneel, "een ieder zuigt eraan, en krijgt zijn deel". Ook Cofidis zuigt eraan, en het kan zomaar het geval worden dat een positieve slag tijdens de koers in hun voordeel uitvalt. De outsider die er met zo'n 3de been heen gaat. Nooit geschoten is altijd mis. Coquard kan nog wel eens als een springende pipo uit het doosje op de streep komen.
14 februari 2023
Mooie boomerang dit betuttelende stukje met de foute gnègnè-vibe die we kennen van wanneer Zonneveld en dat SEG-figuur samen aan het kissebissen zijn. Élke overwinning of prestatie van aankomend jaar gaat uitgebreid omlijst besproken worden, vergelijkingen met minder presterende paspoortgenoten verre van uitgesloten.
14 februari 2023
Dank voor alle opbouwende kritieken. Fijne avond allemaal.
  14 februari 2023
  Geen dank. Doe er eens wat mee. Slaap zacht.
14 februari 2023
Wat een negativiteit. Vraag me af waarom 90% nog op WielerFlits komt en de artikelen leest als alles zo kut is? Je hoeft het niet te lezen toch? Als je nonstop wil zeiken, maak lekker een Twitteraccount met een anonieme naam aan. Ontopic: zwakste team van de WT, samen met hun Franse broeder.

Reacties zijn gesloten.