Team DSM gokt op doorbraak grote talenten in 2023

Team DSM gokt op doorbraak grote talenten in 2023

Casper van Uden en John Degenkolb - foto: Team DSM 2023

donderdag 9 februari 2023 om 12:15

In de rubriek Wielerploegen 2023 blikken we vooruit op het nieuwe wielerjaar, dat volgens de meeste liefhebbers pas écht van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad. Tot het Belgische Openingsweekend tellen we af met elke doordeweekse dag een nieuwe ploeg die we doorlichten. We gaan vandaag verder met Team DSM.

Wat mogen we van de nieuwkomers verwachten?
Niet de grootste uitschieters. Althans, niet meteen. Met Patrick Bevin is een sterke allrounder binnengehaald, waarvan men bij Team DSM hoopt dat hij – in lastige ritten of eindklassementen – kan scoren in de WorldTour-rondes van een week. Klimmer Harm Vanhoucke hoopt met een frisse wind de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Dat is nodig ook, want de Belg staat al een tijdje stil. Met Alex Edmondson is een ervaren allrounder binnengehaald, die op meerdere terreinen als ondersteuning inzetbaar is.

Verder zijn er liefst zes neoprofs aangetrokken. Matthew Dinham is een renner die in het U23-circuit sterk tot zijn recht kwam in zware (eendags)koersen met het nodige klimwerk erin. Hij kan daarna rekenen op een vinnig eindschot. Ook de Schotse ex-mountainbiker Sean Flynn is iemand die na een lastige koers een sterk eindschot heeft. Vanuit de eigen opleidingsploeg komen Tobias Lund Andresen, Lorenzo Milesi, Oscar Onley en Max Poole over. In augustus 2022 gingen Casper van Uden en Pavel Bittner hen overigens al voor.

Bevin debuteerde in de Tour Down Under voor zijn nieuwe werkgever –

De Deen kan rekenen op snelle sprintbenen, al was hij in de jeugdcategorieën ook op punt in eendagsklassiekers. De Italiaan is dan weer een sterke allrounder met een goede tijdrit. Beide Britten staan te boek als rondetalent. Onley bewees zich al in de CRO Race, waar hij aan het eind van vorig seizoen wedijverde met Tourwinnaar Jonas Vingegaard. Ook de interne verwachtingen rond Poole zijn hooggespannen. Zijn testwaarden zouden een van de beste zijn die er ooit binnen het team zijn afgelegd, al zegt dat natuurlijk niet alles.

Wie zijn de kopmannen dit jaar?
Daar heeft Team DSM er eigenlijk maar één van: Romain Bardet. De Franse klimmer gaat komende zomer voor een goed eindklassement in de Tour de France. Behoudens Parijs-Nice, staan er op dit moment nog geen grote koersen op het programma. Daarnaast hoopt Team DSM dat een aantal van hun talenten een volgende stap heeft gezet in hun ontwikkeling en zo op natuurlijke wijze de transformatie naar kopman kunnen maken. In de eerste plaats denken ze dan aan Andreas Leknessund.

Op het gebied van de sprints is er wel een opvallende koers te zien. Neoprof Casper van Uden schuift meteen door naar de hoogste rangorde in die hiërarchie. Tattooboy Sam Welsford staat onder hem en pas dan volgt Alberto Dainese. De Italiaan is intrinsiek de snelste van de drie, maar er lijkt iets gebroken te zijn tussen hem en de ploegleiding. De enige koersen op zijn programma zijn vooralsnog Kuurne-Brussel-Kuurne en Le Samyn. Bovendien zaagt Marius Mayrhofer als snelle man ook aan zijn stoelpoten.

Welsford is het jaar goed begonnen – foto: Cor Vos

Waar liggen de ambities?
Vooralsnog liggen die bij een goed klassement in de Tour de France, zonder daar een eindresultaat op te plakken. Daarnaast gaat Team DSM voor dagzeges in de Giro d’Italia en willen ze overwinningen behalen met de sprinttrein. Doelstellingen voor de klassiekers zijn niet uitgesproken door het Nederlandse WorldTeam.

Welke talenten komen eraan?
Een heel bataljon. Opvallend feit: van de dertig renners die in 2023 onder contract staan bij Team DSM, komen dertien renners uit de eigen opleidingsploeg. De grootste talenten die het team herbergt zijn de intussen benoemde Onley, Poole en Van Uden. Toch is er ook veel vertrouwen in Bittner, Marco Brenner, Mayrhofer, Henri Vandenabeele en Kevin Vermaercke. Vooral de twee Duitsers hebben veel ogen op zicht gericht het komende seizoen.

Waarom is dit een jaar van overbrugging?
Door het vertrek van Thymen Arensman, Cees Bol en vooral Søren Kragh Andersen, is er het nodige budget vrijgekomen. In de zomer van 2022 werd dat ingezet om Stefan Küng te verleiden tot een overstap, maar hij bleef uiteindelijk toch zijn ploeg Groupama-FDJ trouw. Daardoor zit teammanager Iwan Spekenbrink nog met een dikke portemonnee, die hij dit seizoen niet kan uitgeven. Grote kans dus dat je de komende maanden een aantal namen rondom Team DSM zult horen in het geruchtencircuit, maar tot die tijd moet de ploeg het doen met wat ze voor handen hebben.

Onley streed met Vingegaard in Kroatië – foto: Cor Vos


Nieuw in de selectie van 2023
flag-dk Tobias Lund Andresen (Development Team DSM)
flag-nz Patrick Bevin (Israel-Premier Tech)
flag-au Matthew Dinham (Bridgelane)
flag-au Alex Edmondson (BikeExchange-Jayco)
flag-gb Sean Flynn (Tudor Pro Cycling)
flag-it Lorenzo Milesi (Development Team DSM)
flag-gb Oscar Onley (Development Team DSM)
flag-gb Max Poole (Development Team DSM)
flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal)

Vertrokken
flag-nl Thymen Arensman (INEOS Grenadiers)
flag-de Nikias Arndt (Bahrain Victorious)
flag-nl Cees Bol (Astana Qazaqstan)
flag-de Nico Denz (BORA-hansgrohe)
flag-gb Mark Donovan (Q36.5 Pro Cycling)
flag-dk Asbjørn Kragh Andersen (gestopt)
flag-dk Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck)
flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
flag-dk Casper Pedersen (Soudal-Quick-Step)


Steekkaart Team DSM

Land: flag-nl
Sinds: 2005 (eerder o.a. Bankgiro Loterij, Skil-Shimano, Project 1t4i, Argos-Shimano, Giant-Alpecin, Team Sunweb)
UCI-afkorting: DSM
Fiets: Scott
Groepset: Shimano
Tenue:

John Degenkolb – foto: Team DSM

Vijf belangrijkste resultaten 2022
flag-es Vuelta a España – 6e in het eindklassement + 1 ritzeges
flag-fr Tour de France – 6e in het eindklassement
flag-it Giro d’Italia – 1 ritzege
flag-pl Ronde van Polen – flag-nr2 + ritzege
flag-no Arctic Race of Norway – flag-nr1 + ritzege

Uitgebreide terugblik op 2022

Lees ook:
Rapportcijfers 2022: Team DSM – Arensman als doekje voor het bloeden

Selectie Team DSM 2023


Romain Bardet is de enige kopman van naam voor 2023 – foto: Team DSM


Wielerploegen 2023

Dit artikel delen:

39 Reacties

Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 09:52

2 dingen die enorm grappig zijn:

* Kennelijk beschikt wf over een door de ploeg gedeelde tabel waarin zowel de intrinsieke snelheid als voorziene pikorde vermeld staat.
* DSM gaat met een tragere spurter proberen te winnen dan eentje die sneller is.

7
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 09:28

Ik kan mij voorstellen dat Dainese teleurgesteld is omdat er betere sprinters in de ploeg zijn en dat zijn rol een beetje is uitgespeeld.
Maar wellicht kan de auteur van dit stuk zijn suggestieve mededeling wat nader toelichten..?!

6
Youri IJnsen 9 februari 2023 om 09:34

Hebben die andere drie een rit in een grote ronde gewonnen?

2
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 09:36

Nee , dit "maar er lijkt iets gebroken te zijn tussen hem en de ploegleiding.” Los daarvan, om een rit in een grote ronde te kunnen winnen, moet je hem wel rijden natuurlijk….

3
Seppie 9 februari 2023 om 10:29

Of wellicht te hoge salaris eisen voor 2024, icm andere snelle talenten kan er natuurlijk wel iets mislopen. We lezen graag de feiten.

0
Youri IJnsen 9 februari 2023 om 11:03

@Anton van Valouwe
Dat is niet suggestief, maar wat ik van zowel ploeg als renner begrepen heb. Vanuit DSM zeggen ze dat hij niet leert en dezelfde fouten blijft maken. Vanuit de renner hoor ik dat ze hem kapot willen maken. Dat hij niet is ingedeeld voor een grote ronde dit jaar (terwijl hij vorig jaar nog de Giro én de Tour uitreed) en tot op heden slechts twee kleine eendagskoersen op zijn programma heeft staan, onderbouwt dat.

2
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 12:10

Dainese is alvast luid en duidelijk dan. Laat die gast gewoon verkassen er is vast wel een ploeg die hem nog hebben wil.

0
Maillot à Pois 9 februari 2023 om 13:34

@Youri
Zonder de achtergrond die je in je comment geeft, komt ‘er lijkt iets gebroken te zijn’ wel wat suggestief over. Maar goed, ik veronderstel dat info vanuit de ploeg en Dainese allemaal off the record was en je er ook niet heel veel over kan schrijven.
Wel een opvallend verhaal weer dat nadelig dreigt uit te draaien voor alle betrokkenen. Ik zou denken dat DSM er ook weinig aan heeft een van zijn betere renners van vorig jaar nauwelijks nog op te stellen, en qua imago een nieuw breed uitgesponnen verhaal in de media ook kunnen missen als kiespijn.

1
Youri IJnsen 9 februari 2023 om 13:40

Die veronderstelling is juist.

0
Martijn Arensman 9 februari 2023 om 15:36

Youri, chapeau voor de duiding die je geeft. En wat mij betreft voeg je dat in het vervolg direct toe in een artikel. Het haalt heel wat wrevel weg richting jullie als journalisten. Meer van dat!

2
Maillot à Pois 9 februari 2023 om 17:02

@martijn
Direct toevoegen in het artikel zou een en ander duidelijker en geloofwaardiger maken voor de lezer, maar ligt moeilijk als de verkregen info ‘off the record’ is. Zelfs de duiding in een reactie is m.i. eigenlijk een beetje tricky.

0
Martijn Arensman 9 februari 2023 om 17:48

@maillot

Als dat de uitdaging is moet Youri toch echt leren wanneer hij zijn pen moet laten stoppen met schrijven en even op de tong bijten en dan niet van die suggestieve zaken beschrijven die niet onderbouwd mogen worden.

Anders stijgt bij mij weer het beeld dat men bij WF maar al te graag de randjes opzoekt voor de aandacht op het medium.

1
Wheely 9 februari 2023 om 08:09

“Alberto Dainese. De Italiaan is intrinsiek de snelste van de drie, maar er lijkt iets gebroken te zijn tussen hem en de ploegleiding.”

Gaan we weer, het seizoen is nu echt begonnen!

5
josi 9 februari 2023 om 08:23

Gelukkig is hij in z’n laatste contractjaar. Dat bespaart wellicht een hoop gedoe :-)

1
Mystieke_Monnik 9 februari 2023 om 08:51

Laatste jaar, dan hoef je sowieso toch niet veel meer te verwachten bij DSM?

-1
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 9 februari 2023 om 08:56

Ja dat wordt zo tussen neus en lippen door vermeld. Maar er is dus kennelijk ruzie tussen Dainese en de ploeg. Dat wisten we niet. En als je het niet met de ploegleiding eens bent krijg je een inferieur programma als straf.

0
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 09:19

Die won een etappe terwijl dat niet moest? Beetje stom om dan achteraf te gaan klagen.

0
Seppie 9 februari 2023 om 10:25

Ik hoop dat het een jaartje rustig blijft en dat ze kunnen verrassen, maar WF heeft er natuurlijk baat bij als “onrust” is binnen de ploeg.

1
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 12:30

Wat mij betreft is Welsford de snelste en de brutaalste, dat liet hij vorig jaar al zien, maar na de declassering in "Duinkerke" kwam hij er niet meer aan te pas. Wat dat betreft is hij dit seizoen prima en overtuigend begonnen.

0
Dave Dubbeldammer 9 februari 2023 om 12:49

Pas echt nieuws zou het zijn als blijkt dat er namen zijn die het wél leuk vinden bij DSM

0
Aerts 9 februari 2023 om 10:40

Wat weet wielerflits van het conflict af tussen Dainese en de ploeg? Of hoort dit meer onder de boulevard-journalistiek?
Hoe weet wielerflits dat Dainese ‘intrinsiek de snelste van de drie’ is? Of hebben wij een verschillende definitie van het woord ‘intrinsiek’?

Ik ben ook benieuwd, wie en waarom iemand van DSM lekt dat Poole bijna dezelfde waardes als Dumoulin trapt. Er zijn maar een paar die de waardes van de test weten, maar het lijkt me voor diegene niet nuttig om deze informatie te lekken.

Bedankt voor de leuke voorbeschouwing! Altijd vermakelijk om in je pauze deze stukjes te lezen!

2
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 11:05

Op training schijnt Dainese vaak de snelste sprint te rijden maar vanwege de ingestelde pikorde mag hij de plaatsnaambordjes niet als eerste passeren. Onlangs deed hij dat wél en leven ze om die reden in onmin.

‘Hebben we in januari al besproken in de podcast’

Kun je de minuten even aangeven waarin dit exact passeert, ik vraag het voor mijn oren.

2
Cochise 9 februari 2023 om 13:33

Dat trappen van “dezelfde waardes” is echt een dooddoener. Los van de ervaring dat waardes alleen niks zeggen (hoe vaak hebben we hier al mogen lezen welke ongelooflijke waardes een bepaald renner kan trappen in een test) is de vraag ook telkens welke waardes (vermogen, VO2max?) op welke test, over hoeveel minuten, op welk moment in hun carrière, op welk moment in het seizoen?

0
Romāns Vainšteins 9 februari 2023 om 07:36

15 renners ongeveer waarvan ik geen idee heb hoe of wat. Geheid dat daar een hele goede tussen zit. Los nog van Brenner die je alleen in stevige gebouwen interviewen kunt omdat bij zijn binnentreden muren naar buiten omslaan.

0
josi 9 februari 2023 om 08:01

De vele talenten maken het een interessante ploeg, maar tegelijkertijd ontbreekt het aan de toppers en ervaren krachten waaraan die jonge renners zich kunnen optrekken en die ervoor zorgen dat ze zich in relatieve rust kunnen ontwikkelen. Van Uden is een talent, maar om hem meteen tot belangrijkste sprinttroef te bombarderen, ik weet niet of dat nou wel de beste aanpak is.

0
zietemgaan 9 februari 2023 om 08:49

Ja het stramien is steeds: veel jong talent, maar oops, ruzie en conflict en het talent is weer weg net wanneer het begint te scoren. Vraag is dus wie dsm dit jaar gaat verlaten:D

0
Tdf 9 februari 2023 om 13:19

Als ik 100 punten mocht verdelen zeg ik:
– Dainese 50 punten dat die weggaat
– Vandenabeele 20 punten
– Leknessund 20 punten
– Mayrhofer 10 punten

0
peterwinnen 9 februari 2023 om 09:32

Kleine stukje mierenneuken: Tim Naberman schoof in 2022 ook door vanuit de opleidingsploeg.

0
Youri IJnsen 9 februari 2023 om 09:35

Nee, die maakte een reguliere overstap in de winter van 2021 op 2022. Bittner en Van Uden deden dat tijdens een lopend seizoen.

2
peterwinnen 9 februari 2023 om 10:04

dan heb ik je zin niet goed geïnterpreteerd. Of hij is niet voldoende duidelijk ;-)

0
Dikke Kater 9 februari 2023 om 19:40

“In de rubriek Wielerploegen 2023 blikken we vooruit op het nieuwe wielerjaar, dat volgens de meeste liefhebbers pas écht van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad.”

Fabel of feit?

0
mokum the best 9 februari 2023 om 10:17

Fiets dat andere mega talent nog van DSM Enzo Lijnze. Ik hoor of lesser eigenlijk nooit meer iets van. Vorig jaar was ze beste uitslag DNF.

-3
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 12:22

Misschien kunnen ze hem ruilen tegen Sam Oomen…?

1
Sjonge Jonge 9 februari 2023 om 12:51

Wat is toch jouw obsessie met Sam Oomen?
Een vraag over Leijnse en jij presteert het toch weer om Oomen erin te betrekken.

-1
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 16:01

Op je geel/zwarte teentjes getrapt?

-2
Sjonge Jonge 9 februari 2023 om 16:20

Nee hoor, oprechte vraag.

Maar zoals verwacht kan je alleen op deze manier reageren en op de min knop duwen, chapeau!

2
Anton van Valouwe 9 februari 2023 om 16:59

De knopjes, kijk maar uit dat het geen obsessie voor je wordt..!

-2
Maillot à Pois 9 februari 2023 om 17:03

@mokum
Ja, hij fietst nog bij het Development team
Nee, zijn beste resultaat vorig jaar was geen DNF
https://firstcycling.com/rider.php?r=95140

1

Headlines

Populair

Materiaalzone