Nu het wielerseizoen 2022 erop zit, kunnen we de balans opmaken. In de rubriek Rapportcijfers legt WielerFlits alle achttien WorldTour-teams en vier ProTeams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. De community mag daar vervolgens een cijfer aan geven. Vandaag de beste Franse ploeg van afgelopen jaar, de nummer zeven op de UCI Team Ranking: Groupama-FDJ.
Doelen 2022
Groupama-FDJ ging met een aantal gerichte doelstellingen het jaar in. Opvallend: er werd met geen woord gerept over het voorjaar. De aandacht ging vooral uit naar ritzeges in de Giro d’Italia met Arnaud Démare. Daarnaast wilde de ploeg van Marc Madiot in de Tour de France voor het eindpodium gaan. De aangewezen renner voor die opdracht was David Gaudu.
Klassiekers
Hoewel er bij de ambities voor 2022 amper gesproken werd over de voorjaarsklassiekers, maakten de Fransen daar wel enorm veel indruk. Drie keer stonden ze op het podium: twee keer Stefan Küng (Parijs-Roubaix en de E3 Saxo Bank Classic) en Valentin Madouas (Ronde van Vlaanderen). Daarnaast werden er nog een flink aantal ereplaatsen behaald. Zo werd Attila Valter na een sterke koers knap vierde in Strade Bianche en was Rudy Molard twee keer achtste in de heuvelklassiekers Waalse Pijl en Ronde van Lombardije. Küng was de grootste slokop: hij werd ook nog zesde in Dwars Door Vlaanderen en tiende in de Amstel Gold Race.

Küng haalde het podium in Roubaix – foto: Cor Vos
Belangrijkste resultaten
Ronde van Vlaanderen –
(Valentin Madouas)
Parijs-Roubaix –
(Stefan Küng)
E3 Saxo Bank Classic –
(Stefan Küng)
Strade Bianche – 4e (Attila Valter)
Dwars Door Vlaanderen – 6e (Stefan Küng)
Ronde van Lombardije – 8e (Rudy Molard)
Amstel Gold Race – 8e (Stefan Küng)
Waalse Pijl – 8e (Rudy Molard)
Milaan-San Remo – 10e (Arnaud Démare)
Grote rondes
In de Giro d’Italia vertrok Groupama-FDJ met een voltallige sprinttrein in dienst van kopman Arnaud Démare. In de eerste massasprint resulteerde dat in een tweede plaats, maar in de volgende twee was het wel raak voor de Fransman. Later in de ronde won hij nog een derde etappe en daarna hees hij zich over de bergen, om een huldiging als winnaar van het puntenklassement te ondergaan in Verona. Attila Valter kreeg de ruimte om voor een goed klassement te gaan, maar de Hongaarse klimmer ging gebukt onder de hoge verwachtingen.
Met een ijzersterke selectie trok de Franse equipe vervolgens naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar: de Tour de France. David Gaudu was er de kopman, met meesterknecht Valentin Madouas, tempobeul Stefan Küng en klimmer Michael Storer als zijn voornaamste helpers. Thibaut Pinot was ook mee in een vrije rol. Ondanks dat er geen ritzege werd geboekt en het podium niet werd gehaald, zal Marc Madiot blij zijn geweest met de prestaties van zijn team. Gaudu werd namelijk vierde, terwijl Madouas ook in de top-10 eindigde. Pinot werd op zijn beurt veertiende en roerde zich drie keer in de vroeg vlucht.

Démare was de sprintkoning in de Giro - foto: Cor Vos

Gaudu reed een sterke Tour de France - foto: Cor Vos
De Vuelta a España werd vervolgens een teleurstelling voor Groupama-FDJ. Thibaut Pinot zocht er opnieuw de aanval, maar dat werd niet beloond. Ook de andere renners konden zich niet meteen tonen. Quentin Pacher was er nog het dichtste bij. Hij werd tweede in de zeventiende etappe op de muur van Tentudía. Rigoberto Urán doorboorde daar de Franse satisfaction. Uiteindelijk was Pinot op plek zeventien de beste renner in het eindklassement.
Belangrijkste resultaten
Giro d’Italia –
(puntenklassement) +
ritzeges (Arnaud Démare)
Tour de France – 4e (David Gaudu)
Vuelta a España – 17e (Thibaut Pinot)
Overige wedstrijden
Wat opvalt aan het jaar van Groupama-FDJ is dat er niet veel gewonnen werd. De teller stokte bij twintig zeges, waarvan zes in de WorldTour. Drie daarvan waren in de Giro. Verder tellen we nog ritzeges van David Gaudu en Thibaut Pinot in respectievelijk het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. Arnaud Démare spurtte in de Ronde van Polen ook nog naar een zege. Met de Tour de Doubs (Valentin Madouas), Parijs-Tours, GP d’Isbergues (Démare) en Chrono des Nations (Stefan Küng) werden vier eendaagsen op het palmares geschreven. De Tour Poitou-Charentes (Küng) was de enige gewonnen rittenkoers.
De Fransen waren vooral als collectief sterk in de breedte. In meerdere koersen werd er door meerdere renners kort geëindigd, zonder dat er meteen gewonnen werd. Dat leverde veel punten op en zodoende zijn ze zo hoog geëindigd op de UCI Team Ranking. Arnaud Démare, Stefan Küng en David Gaudu stonden op hun strepen, terwijl Thibaut Pinot weer langzaam terug groeit naar zijn oude niveau. Maar ook Valentin Madouas bonst steeds harder op de kopmanschap-deur. Al bij al kunnen de Fransen terugkijken op een goed jaar: verrassend sterk in de klassiekers (weliswaar zonder uitschieter), Giro-missie geslaagd met Arnaud Démare en net naast het beoogde podium in de Tour de France.

Valentin Madouas ontwikkelde zich stevig door – foto: Cor Vos
Belangrijkste resultaten
Parijs-Tours –
(Arnaud Démare)
Ronde van Zwitserland – 5e (Stefan Küng)
GP Cycliste de Montréal – 5e (David Gaudu)
Tour of the Alps –
eindklassement +
ritzege (Michael Storer)
Tour de Luxembourg –
eindklassement +
ritzeges (Valentin Madous)
Tirreno-Adriatico – 8e (Thibaut Pinot)
Eindcijfer
Aan het eind van alle rapporten telt WielerFlits de resultaten van de drie onderdelen bij elkaar op en presenteert dan de gemiddelde cijfers per ploeg in een apart artikel.
In de rubriek Rapportcijfers geven jullie alle achttien WorldTour-ploegen, de ProTeams Alpecin-Deceuninck, Arkéa Samsic, TotalEnergies en Uno-X rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van 2022 van beneden naar boven af. Jullie kunnen de teams beoordelen met drie cijfers, te geven op de onderdelen klassiekers, grote rondes en overige koersen.
Onder de klassiekers verstaan we de volgende grote koersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden.
12 Reacties
8,7,5 imo. Gun Kung dit jaar wel iets moois.
Dat Demare zijn gram haalde in een qua sprinters zwakbezette grote ronde vind ik een stuk minder gewicht in de schaal werpen dan het voorjaarsvertoon van Küng en Madouas en de Tour van Gaudu. Benieuwd of ze er dit jaar alle drie een vervolg aan breien.
Toch heb ik het gevoel dat Demare stelselmatig onderschat worden. Op basis van de PCS ranking staat de 31-jarige Demare 11 seizoenen op rij bij de beste 100 renners ter wereld waarvan 5 jaar bij de beste 20. Hij heeft 91 overwinningen waaronder 1 monument en 10 ritten in een grote ronde.
Eens dat hij onderschat wordt, en niet enkel door buitenlandse wielervolgers, maar vaak ook door zijn eigen team en misschien wel zichzelf. Ik zal altijd benieuwd blijven naar hoe anders/indrukwekkender de carrière van Démare er had uitgezien (vooral op klassiek vlak) als hij niet eeuwig was blijven hangen in het vertrouwde Franse nest.
@panache
Zeker een grond van waarheid in wat je schrijft, en hij haalde naast zijn winst in MSR ook al eens podium in de Primavera, en een 6de plek in Roubaix, dan kan je wat.
En toch mag de rest van die lange erelijst best wel kritisch bekeken worden.
Van die 10 ritzeges in Grote Rondes zijn er dan weer wel 8 behaald in de Giro, na een wedstrijdverloop dat eigenlijk WT-onwaardig was: twee vogels-voor-de-kat in de vroege vlucht, opgegeten in de finale, en dan een sprintje eruit persen.
Veel van zijn punten komen jaar na jaar ook uit het Franse najaar, waar enkel in Paris-Tours echt te duchten concurrentie is, en uit Hamburg, één van de weinige overgebleven sprintklassiekers.
Daarnaast komen veel van zijn overwinningen uit Poitou-Charentes en andere Boucles de la Mayenne, 4 Jours de Dunkerque of Eurométropole-achtige kleinere rittenkoersen.
Als je de UCI of PCS ranking als leidraad neemt, dan doet hij het dit seizoen ongeveer evengoed als die andere Arnaud, Delie (in de UCI ranking torent die laatste zelfs boven hem uit). Punten zeggen m.a.w. niet alles, want Delie scoort zijn punten duidelijk niet in de WT, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Het kan nog komen. Delie die ooit pakweg Wevelgem en MSR wint en wat ritten in grote rondes, het zou wat zijn.
Ik ben het zeker niet oneens met je uiteenzetting Kopinkas. Dat komt wellicht ook doordat ik De Lie echt een geweldenaar vindt en het dus niet lees als een verkapte belediging voor Demare. Ik ben benieuwd naar De Lie's stapje hogerop (sprinten in de Giro of Vuelta) volgend seizoen en ik denk dat De Lie zelfs kan uitgroeien tot een type Degenkolb qua kwaliteit van zijn palmares.
Madouas werd toch ook 10de in de tour na het wegvallen van Quintana. Lijkt me wel een prestaties die hier en daar zorgt voor een puntje hogere score op de grote rondes. Wat mij betreft 8 (ivm Kung), 7 (ivm Demare, Gaudu en Madouas) en 5 (ivm weinig echt winnen).
8,7,6 In de vuelta hadden ze toch ook 1 dag rood als kleine opsmuk. Ik kijk vooral uit naar Jake Stewart volgend jaar.
Ruime voldoende voor deze ploeg, zonder dat er nou echt overwinningen bij zijn die in het collectieve wielergeheugen gegrift zijn. Of het moet de reeks van Demare zijn in de Giro.
Kung voor mij als smaakmaker, zou hem wel een dikke voorjaasvis gunnen vanwege zijn manier van koersen. Jammer genoeg niet de wapens om het makkelijk af te maken.
Démares Giroritten in het collectieve wielergeheugen? Dan is daar wel erg veel schijfruimte beschikbaar…
Voor mij is de enige Démare-overwinning die in het collectieve wielergeheugen plaatshoort (behalve MSR om de verkeerde redenen) die krankzinnige openingsrit van Paris-Nice in 2017, een waaierkoers waarbij hij Alaphilippe op de streep klopt. Spektakel van de bovenste plank, niet de zoveelste lamme massasprint.
10 op 10 voor grote rondes wat mij betreft.
Hun ronde van Frankrijk was ronduit geweldig. Ze zaten vak nog met 5 of 6 renners in een uitgedund peloton van 20 man.
De ganse tijd met steeds verschillende renners in beeld, een feest deze ploeg!
Dikke 7, sowieso