Soudal-Quick-Step gaat in 2023 verder met transformeren
foto: Wout Beel/Soudal-Quick-Step
Youri IJnsen
woensdag 8 februari 2023 om 19:30

Soudal-Quick-Step gaat in 2023 verder met transformeren

In de rubriek Wielerploegen 2023 blikken we vooruit op het nieuwe wielerjaar, dat volgens de meeste liefhebbers pas écht van start gaat met Omloop Het Nieuwsblad. Tot het Belgische Openingsweekend tellen we af met elke doordeweekse dag een nieuwe ploeg die we doorlichten. Het volgende team in deze serie is Soudal-Quick-Step.

Verhoog de voorpret voor de klassiekers met de nieuwe RIDE Seizoensgids. Onze nieuwe 188 pagina's dikke voorjaars-editie vol met schitterende wielerverhalen verschijnt op 8 maart. Verzeker je van jouw exemplaar en pre-order hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Welke stempel drukt Remco Evenepoel op dit team?
Een behoorlijke. Sinds zijn komst in 2019 is de nog altijd maar 23-jarige Belg uitgegroeid van toptalent tot de absolute kopman van Soudal-Quick-Step. En ja, daarbij heeft hij zijn voorganger Julian Alaphilippe ingehaald. Eigenhandig redde de jongeling vorig seizoen het voorjaar van The Wolfpack, door met Luik-Bastenaken-Luik de laatste strohalm te pakken.

Het is dan ook logisch dat het team steeds meer de vorm krijgt naar welke richting Evenepoel op beweegt. De rest van de ploeg zal dan ook moeten dansen naar de pijpen van de jonge, Belgische wereldkampioen. Aan Patrick Lefevere de opdracht om de overige ego’s daar zo goed mogelijk tussen te managen.

Wat betekent de komst van Tim Merlier voor Fabio Jakobsen?
Voor Europees kampioen Fabio Jakobsen verandert er niet veel in 2023. Uiteraard, met Tim Merlier is er een nieuwe sprinter binnenboord gehaald die intrinsiek sneller is dan de interne concurrentie van de laatste jaren. De Nederlandse sprintbom heeft echter bewezen met dat gegeven om te kunnen gaan; de laatste jaren reed hij immers ook al in de ploeg met Elia Viviani, Sam Bennett en Mark Cavendish.

Ook nu weet de Nederlander dat hij naar de Tour de France kan, mits hij aantoont beter te zijn dan Belgisch kampioen Tim Merlier. Ook hij is overigens bekend met de situatie. De laatste jaren moest hij de massasprints delen met Jasper Philipsen.

De drie sprinters van Soudal-Quick-Step: v.l.n.r. Vernon, Merlier en Jakobsen – foto: Cor Vos

Waarom legt Patrick Lefevere druk bij Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen?
De flamboyante teammanager zal ook gezien hebben dat zijn twee kopmannen – om verschillende redenen – niet gebracht hebben wat Lefevere voor hen betaald heeft. De Fransman en de Deen hebben allebei nog een doorlopend contract en dus heeft Lefevere met een aantal uitspraken in de media zijn renners op scherp gezet.

In vorm zijn het ook meteen de beste troeven die Soudal-Quick-Step heeft met betrekking tot respectievelijk de Ardennenklassiekers (Alaphilippe) en de Vlaamse kasseikoersen (Asgreen). Lefevere wil met andere woorden waar voor zijn investering.

Wie moeten voor de voornaamste resultaten zorgen?
De vijf belangrijkste namen voor deze post hebben jullie al kunnen lezen: Evenepoel, Jakobsen, Merlier, Alaphilippe en Asgreen. Toch staat Soudal-Quick-Step erom bekend om veel te winnen in een seizoen en dat doet ze ook vaak met veel verschillende renners. We kunnen alvast overwinningen in potlood opschrijven voor Andrea Bagioli, Davide Ballerini, Yves Lampaert, Mauro Schmid, Florian Sénéchal, Mauri Vansevenant en de derde sprinter binnen de blauwe brigade, Ethan Vernon. Die laatste won overigens al de Trofeo Palma; Jakobsen zegevierde ook al.

De sprinttrein van de blauwhemden is wel alvast op punt. Met Michael Mørkøv hebben ze misschien wel de beste lead out ter wereld en nieuwkomer Casper Pedersen moet van hem de kneepjes van het vak leren. Op die manier hoopt Lefevere ook een toekomstbestendige sprintloods binnenboord te hebben, die strak kan samenwerken met Jakobsen, Merlier en tevens Vernon.

Lefevere hoopt op een nieuwe uitschieter van Lampaert – foto: Cor Vos

In hoeverre kunnen we nog spreken van een echte klassiekerploeg?
Eigenlijk niet. Jumbo-Visma zit sinds 2020 op de top van de apenrots – al zorgde Asgreen er in 2021 voor de laatste stuiptrekking. Heel opvallend is dat nu ook weer niet, want sinds 2017 verloor Patrick Lefevere op dit gebied Tom Boonen, Matteo Trentin, Niki Terpstra, Philippe Gilbert en Zdeněk Štybar. In diezelfde tijdspanne kwamen daar alleen Florian Sénéchal en Asgreen voor terug. Uiteraard kan Soudal-Quick-Step nog een prima team opstellen voor de Vlaamse klassiekers, met onder meer Alaphilippe, Asgreen, Ballerini, Lampaert en Sénéchal. 

Maar om eerlijk te zijn: dat is niet meer het oersterke collectief waarmee Patrick Lefevere jarenlang succesvol is geweest. Waar 2022 al desastreus verliep, is de concurrentie voor het komende wielerseizoen alleen maar toegenomen. Wereldtoppers en toptalenten als Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Biniam Girmay vissen in dezelfde vijver.

Zij lagen bovendien allemaal nog vast, waardoor het niet mogelijk was een nieuwe kopman binnen te hengelen. Ook werd er met het beschikbare budget andere keuzes gemaakt dan richting het voorjaar: een tweede topsprinter, een nieuwe lead out-man én een klimknecht in functie van Evenepoel.

Wat dat aangaat vatte Patrick Lefevere onlangs treffend samen wat Soudal-Quick-Step dan wél is: een ploeg van evolutie. 


Nieuw in de selectie van 2023
flag-cz Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert)
flag-be Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck)
flag-dk Casper Pedersen (Team DSM)

Vertrokken
flag-gb Mark Cavendish (Astana Qazaqstan)
flag-dk Mikkel Frøhlich Honoré (EF Education-EasyPost)
flag-be Iljo Keisse (gestopt)
flag-be Stijn Steels (gestopt)
flag-cz Zdeněk Štybar (Jayco-AlUla)


Steekkaart Soudal-Quick-Step

Land: flag-be
Sinds: 2003 (eerder o.a. Quick-Step-Davitamon, Quick-Step-Innergetic, Omega Pharma-Quick-Step, Etixx-Quick-Step)
UCI-afkorting: SOQ
Fiets: Specialized
Groepset: Shimano
Tenue:

Morzine - France - cycling - Lampaert Yves (BEL) of Quick-Step Alpha Vinyl Team presenting the new jersey for next year during the Press conference Team Quick-Step Alpha Vinyl Team about the new sponsor Soudal during the first rest day of the 109th edition of the 2022 Tour de France cycling race in Morzine - Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022

foto: Cor Vos

Vijf belangrijkste resultaten 2022
flag-es Vuelta a España – flag-nr1 eindklassement + 2 ritzeges
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – flag-nr1
flag-fr Tour de France – 2 ritzeges
flag-it Giro d’Italia – 1 ritzege
flag-es Clásica San Sebastián – flag-nr1

Uitgebreide terugblik op 2022


Selectie Soudal-Quick-Step 2023


Alaphilippe is op scherp gezet door Lefevere – foto: Cor Vos


Wielerploegen 2023

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2023 09:07
Ze zullen met een team Remco wel minder gaan winnen in de breedte, maar dat is vast de schuld van het kopieergedrag van TJV.
8 februari 2023 09:12
Quote:
Waarom legt Patrick Lefevere druk bij Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen?


Volgens mij ook om de gigantische druk wat weg te houden bij Evenepoel. Die was vorig jaar de man van de grote zeges bij Quick-Step, maar zeker als wereldkampioen zal het nog meer alle ogen op hem gericht zijn.

Zo'n seizoen als 2022 wordt bijna onmogelijk om te herhalen, en dat moet de buitenwereld dan ook niet verwachten. Als hij minstens 1 mooie zege pakt, en Asgreen en Alaphilippe doen hetzelfde kan 2023 ook geslaagd zijn - zonder dat Remco weer een historisch rijtje aan grote koersen uit zijn benen moet schudden.

Verder in de breedte toch minder kwaliteit bij deze ploeg in vergelijking met Jumbo-Visma, UAE en Ineos, dus alle kopmannen zullen er moeten staan om weer in de hoogste klasse van het wielrennen mee te spelen.
  8 februari 2023 10:58
  En toch zal die druk daar zijn hoor, en de critici liggen op de loer om hem af te breken wanneer iets niet zal lukken.

  Hij MOET de Giro winnen. (niet van mij, maar zo zal het wel zijn)
  8 februari 2023 11:26
  Sowieso zal er veel druk zijn op Evenepoel, daarom probeert Pat die ook wat weg te nemen door zijn 2 andere kopmannen weer wat meer vooruit te schuiven.

  En als REV de Giro niet wint, maar wel een monument als Luik of Lombardije, of een wereldtitel, denk ik dat hij nog altijd van een geslaagd seizoen kan spreken. Net als Pogi vorig jaar die de Tour niet won.
8 februari 2023 09:54
kanttekening is dat ze even geprobeerd hebbenom eens te kijken met Alaphilippe of hij iets als ronderenner kon betekenen, dat was energieverlies. Een Alaphilippe als pure klassieke speerpunt is een ander verhaal, dan hebben ze wel een wereldtopper. En dan is er ook ScrCek, de nieuwe Sagan. QS is dé ploeg bij uitstek die renners maakt, in plaats van koopt, en dat is hun allergrootste sterkte.
8 februari 2023 10:03
Asgreen en Alaphilippe hebben allebei nog een contract voor 2024, dus die zullen weinig onder de indruk zijn van de klachten van Lefevere. Zonder blessures en ziekte staan die er sowieso wel weer, tenzij Asgreen nog steeds last heeft van zijn long covid symptomen.

Ik zie 2023 dan ook eerder als het jaar van de waarheid voor mannen als Bagioli, Ballerini en Knox. En wat te denken van Jakobsen? Evenepoel zal vanaf 2024 de Tour willen rijden en de vraag is of er dan nog plaats is voor een sprinttrein in de Tourploeg.
  8 februari 2023 13:01
  Als Jakobsen de Tour niet mag rijden, is hij snel weg bij Quickstep. Als hij op niveau blijft, raakt hij natuurlijk ook makkelijk elders onderdak.
  8 februari 2023 13:41
  2 topsprinters is gewoon 1'tje teveel.. Merlier kan je wel content houden zonder de tour maar Jakobson laat je beter andere oorden opzoeken.
  Een (type) Asgreen, die komt altijd van pas.. hij kan winnen in het voorjaar en misstaat niet in een tourploeg met klassementambities.
  8 februari 2023 22:09
  Fabio is ook einde contract dit jaar, ben benieuwd.
8 februari 2023 15:11
*triomferen
8 februari 2023 16:13
Die druk is denk ik toch normaal voor renners met hoge salarissen. Dat zijn toppers, die een hoog salaris verdienen en dus met de druk moeten kunnen omgaan. Als REV de Vuelta wint, dan is het niet gek dat daarna naar de Giro gekeken wordt. Zo zit REV er zelf trouwens ook in. Hij wil die gewoon winnen.
8 februari 2023 11:59
Robots in disguise!
9 februari 2023 06:39
Je bent zo goed als het jaar dat net voorbij is Patrick. Met Evenepoel ging t nog wel, maar verder viel t in de Vlaamse klassiekers tegen.
Als dat niet beter wordt lopen de Belgische sponsors weg of verminderen budget. En zonder sponsors is t einde ploeg.

Zo, even Patrick op scherp gezet.
  9 februari 2023 08:52
  Jij hebt duidelijk de interviews met de Soudal CEO gemist, net als het gegeven dat ze de Vuelta hebben gewonnen, of het Wk, of LBL. Ik denk dat Vlaamse sponsors ook wel voorbij de E3 en RVV geevolueerd zijn ;)
8 februari 2023 07:55
Voor het voorjaar team #4, indien er weer een kopman op staat.

Reacties zijn gesloten.