Alpecin-Deceuninck 2024: Van der Poel en Philipsen gaan opnieuw voor wonderjaar
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 12 februari 2024 om 19:15

Alpecin-Deceuninck 2024: Van der Poel en Philipsen gaan opnieuw voor wonderjaar

Overzicht Langzaam maar zeker kijken we vooruit naar het Belgische Openingsweekend eind februari. In de tussenliggende weken licht WielerFlits elke dag een WorldTeam uit in de serie Wielerploegen 2024. Dat doen we aan de hand van de UCI Team Ranking van 2023, die we van boven naar beneden afwerken in volgorde. We gaan door met Alpecin-Deceuninck!

Transfers Alpecin-Deceuninck

In
Uit

Doelstellingen 2024 Alpecin-Deceuninck

Laten we vooral niet vergeten dat Alpecin-Deceuninck in 2023 debuteerde op WorldTour-niveau. Het werd meteen de meest succesvolle promovendus ooit en ongetwijfeld ook eentje die lang als beste blijft staan in het Guinness Book of Worldrecords. Dat was veelal te danken aan het immer succesvolle kopmannen duo Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. Samen waren zij goed voor meer dan de helft van de UCI-punten van de ploeg.

De Nederlandse alleskunner won in het voorjaar twee monumenten met Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. MVDP werd ook nog eens tweede in de Ronde van Vlaanderen, iets dat Philipsen eveneens deed in de Hel van het Noorden. De Belgisch sprinter ging vervolgens in de zomer vier ritzeges ophalen in de Tour de France, met Van der Poel als aantrekker. Philipsen verzekerde zich in Parijs ook van zijn eerste groene trui ooit.

Philipsen bezegelt groene trui in Parijs – foto: Cor Vos

Never change a winning team
Ook dit jaar zullen de doelstellingen onveranderd in de klassiekers en de sprints liggen. Daar heeft Alpecin-Deceuninck nu eenmaal de mensen voor. Van der Poel en Philipsen hebben hun programma’s voor 2024 nog niet bekendgemaakt, maar we kunnen er gemakshalve wel vanuit gaan dat La Primavera, Vlaanderens Mooiste en l’Enfer du Nord met rood omcirkeld zijn in de agenda’s van de beide kopmannen.

Philipsen zal daarna meer dan waarschijnlijk zijn pijlen richten op de Tour de France. Bij Van der Poel is dat een stuk minder simpel om te zeggen. Het is bij hem de vraag of hij zijn mountainbike ambities toch nog in de ijskast zet. Als hij wel voor goud op de MTB wil gaan tijdens de Olympische Spelen, dan zal er een gedegen mountainbike-programma aan vooraf gaan. Bijt dat in dat geval met de Tour? Vragen waarop we binnenkort een antwoord hopen te krijgen.

Wereldkampioen Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Qua transfers gebeurde er bij Alpecin-Deceuninck overigens weinig. Het verlies van Dries De Bondt, Kristian Sbaragli en Robert Stannard zal het meest voelbaar zijn, maar voor hen is er vers bloed in de ploeg gekomen. Vier van de zeven aanwinsten komen uit de eigen opleidingsploeg. “De eerste, meest logische evolutie zou zijn dat we iemand hebben die ook competitief is in de twee andere monumenten: Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Dan blijven we ook bij onze kern, bij het eendagwerk”, zei Philip Roodhooft nog na de recente Tour.

“Al heeft dat ook weer impact op andere onderdelen. Voor een groot deel ligt dat aan ons budget. […] Maar het is niet dat daar per se haast bij is op dit moment”, zei hij erbij. Dat bleek ook wel, maar echt nodig was dat nu ook weer niet. Kaden Groves (ritzeges in de Giro d’Italia en Vuelta a España), Søren Kragh Andersen (winnaar Eschborn-Frankfurt) en Quinten Hermans zijn de andere grote namen wat betreft afmakers. Ook hun programma’s en doelstellingen zijn nog in nevelen gehuld.

Guys to watch
We belichten graag nog een aantal renners uit de selectie van het team van de gebroeders Christoph en Philip Roodhooft. Te beginnen met de 26-jarige Italiaan Luca Vergallito. Hij won ruim een jaar geleden de Zwift Academy en kreeg een plekje toebedeeld in de opleidingsploeg. Een jaar later volgt al de promotie naar het WorldTeam en dat wil – zeker met zijn uitslagen in 2023 – toch wat zeggen. In de Tour Down Under onderstreepte hij dat al een beetje.

Laurance nam de maat van Pedersen in de Ster van Bessèges – foto: Cor Vos

Ook Lars Boven liet in Australië van zich spreken. De 22-jarige Nederlander gooide zich er een paar keer tussen in de massasprint, wat eigenlijk niet echt zijn domein is. Wat dat wel is, mag hij komend jaar gaan ontdekken. Timo Kielich is overgeheveld van de opleidingsploeg vanwege zijn kwaliteiten als sprintaantrekker. Hij mag de kneepjes van het vak gaan leren van de ervaren Jonas Rickaert. Met Jensen Plowright en Henri Uhlig zijn er ook nog twee snelle talenten aan boord.

Tot slot nog Axel Laurance. De 22-jarige Franse wereldkampioen bij de beloften is 2024 uitstekend begonnen met een overwinning. De jongeling bulkt van het talent en heeft een zeer scherp eindschot na een lastige koers, waarbij de aankomst strook het liefst ook nog omhoog loopt. Zo werd hij in 2022 al eens tweede in de Bretagne Classic, achter Wout van Aert. Van Laurance is zijn voorlopige programma al wél beschikbaar. Hij gaat dit voorjaar onder meer de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl rijden.


Selectie Alpecin-Deceuninck 2024

Renners
Ploegleiders


Verhoog de voorpret voor de klassiekers met de nieuwe RIDE Seizoensgids. Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie vol met schitterende wielerverhalen verschijnt op 8 maart, met daarin een uitgebreide ploegvoorstelling. Verzeker je van jouw exemplaar en pre-order hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2024 17:24
ze zijn wel heel erg afhankelijk van een renner of 3/4, zou toch veiliger zijn als dat er een stuk of 7/8 waren.

ze hebben maar 5 renners in de top 200 van de uci ranking, dat is veruit het minste van alle wt-teams. ook de betere pct-teams hebben er meer, bij een pech-seizoen van enkele kopmannen hebben ze geen alternatieven
    12 februari 2024 21:17
    Dat zullen we eigenlijk pas weten als dat een keer gebeurt, want tot op heden hebben de andere jongens altijd in dienst van gereden. Alleen in de giro hebben oldani, de bondt en vermeersch zichzelf altijd prima laten zien. Ze krijgen laurence er nu bij, daarnaast denk ik dat ballerstedt, kielich en gaze ook meer vooraan zullen rijden dit jaar.
12 februari 2024 20:11
Toch wel een vrij beperkte voorbeschouwing. Ik zou zeggen dat ze Sbaragli totaal niet gaan missen, en Standard moet weg vanwege het dopingverhaal.

Persoonlijk denk ik dat ze Krieger, Oldani en Taminiaux meer gaan missen. Die maken denk alle drie een stap.
    12 februari 2024 23:08
    Vooral beperkt omdat er nog veel onduidelijk is. Om je volgende vraag voor te zijn: ja, vaak genoeg naar gevraagd. Steeds nul op het rekest.
12 februari 2024 22:07
Boven is tot nu toe echt een goede aankoop geweest. Paar keer al mooi kort gereden!
12 februari 2024 22:44
Van Philipsen en vdPoel wordt uiteraard weer veel verwacht gewoon omdat ze het niveau hebben en de kopmannen zijn.
En met goede ondersteuning is die verwachting geheel terecht.
13 februari 2024 07:11
Kielich zal aan Sinkeldam veel meer hebben qua overdracht van ervaring. Matig artikel dit.

Reacties zijn gesloten.