Wielerploegen 2021: Deceuninck-Quick-Step

Wielerploegen 2021: Deceuninck-Quick-Step

foto: Deceuninck-Quick-Step Cycling Team/Wout Beel

dinsdag 26 januari 2021 om 19:00

In aanloop naar het wielerseizoen 2021 neemt WielerFlits alle wielerploegen van het hoogste niveau onder de loep. We stellen in de reeks ‘Wielerploegen 2021’ alle WorldTour-teams voor, aan de hand van de transfers, de selecties en de doelstellingen. Vandaag is het de beurt aan Deceuninck-Quick-Step.

Deceuninck-Quick-Step

Land: flag-be België
Sponsoren: Deceuninck (kunststofverwerkingsbedrijf) en Quick-Step (laminaatfabrikant)
Sinds: 2003 (als Quick-Step met nevensponsoren)
UCI-afkorting: DQS
Fietsensponsor: Specialized
Tenue 2021:

foto: Deceuninck-Quick-Step Cycling Team/Wout Beel


Vorig jaar

Deceuninck-Quick-Step is al jaren een winning machine en ook in 2020 reeg de ploeg van Patrick Lefevere de overwinningen aaneen. De sterrenformatie moest het in coronatijd weliswaar doen met heel wat minder zegeruikers (zeker in vergelijking met wonderjaren 2018 en 2019), maar aan het einde van de rit waren er toch nog 39 overwinningen behaald door de laminaatfirma. Met dank aan renners als Sam Bennett, Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe.

Bennett ontpopte zich in de Tour de France tot de absolute sprintkoning, Evenepoel wist de ene na de andere kleine rittenkoers op zijn naam te schrijven en Alaphilippe bleek nog maar eens een smaakmaker in de heuvelklassiekers én de Ronde van Frankrijk. Er waren over een heel seizoen nog meer lichtpuntjes te bespeuren.

Denk alleen al aan de stormachtige doorbraak van de Portugees João Almeida (die in de Giro d’Italia vijftien dagen de roze trui mocht aantrekken en als vierde eindigde in Milaan) en de aangename kennismaking met jongelingen Andrea Bagioli, Mauri Vansevenant en Jannik Steimle.

Remco Evenepoel toont het rugnummer van Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Toch was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn in 2020, gezien de vele blessures van kopstukken als Evenepoel, Yves Lampaert, Mattia Cattaneo en natuurlijk Fabio Jakobsen. De horrorcrash van Jakobsen, die nog altijd in een revalidatieproces zit, in de Ronde van Polen staat nog altijd op het netvlies gebrand en hangt toch een beetje als een asgrauwe wolk boven het seizoen van Deceuninck-Quick-Step.

Net als de valpartij van Remco Evenepoel in de Ronde van Lombardije, waardoor de Belgische rondesensatie al veel te vroeg een punt moest zetten achter zijn seizoen en zo zijn vuurdoop in een grote ronde moest uitstellen.

Sam Bennett boekt een prestigieuze op de Champs-Élyséesfoto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 39

Belangrijkste resultaten
flag-ar Eindklassement Vuelta a San Juan – flag-nr1
flag-pt Eindklassement Volta ao Algarve – flag-nr1
flag-be Kuurne-Brussel-Kuurne – flag-nr1
flag-es Eindklassement Vuelta a Burgos – flag-nr1
flag-pl Eindklassement Tour de Pologne – flag-nr1
flag-fr Tweede etappe Tour de France – flag-nr1
flag-fr Tiende etappe Tour de France – flag-nr1
flag-fr Eenentwintigste etappe Tour de France – flag-nr1
flag-fr Puntenklassement Tour de France – flag-nr1
flag-be Brabantse Pijl – flag-nr1
flag-es Vierde etappe Vuelta a España flag-nr1
flag-be Driedaagse Brugge-De Panne – flag-nr1

Julian Alaphilippe juicht in Luik-Bastenaken-Luik, maar wint niet… – foto: Cor Vos

flag-be Omloop Het Nieuwsblad – flag-nr2
flag-it Milaan-San Remo – flag-nr2
flag-it Giro dell’Emilia – flag-nr2
flag-be Brussels Cycling Classic – flag-nr2
flag-be Gent-Wevelgem – flag-nr2
flag-it Giro d’Italia – 4e


Transfers

Bij heel wat WorldTour-ploegen is er een ware stoelendans gaande, maar bij Deceuninck-Quick-Step is er eigenlijk bijzonder weinig gebeurd op de transfermarkt. Slechts één renner heeft besloten om andere oorden op te zoeken en dat is Bob Jungels. De Luxemburgse allrounder boekte de voorbije jaren grote successen in dienst van Patrick Lefevere. Denk alleen al aan zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik, maar Jungels was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging.

De 28-jarige Jungels is bij zijn nieuwe werkgever AG2R Citroën uit op sportieve revanche, na een toch wel teleurstellend 2020. “Ik zocht naar een kans om kopman te worden in bepaalde wedstrijden. Vincent Lavenu gaf me die kans en ik ben heel blij met deze rol. Ik voel me meer een leider bij AG2R Citroën. Het is nu aan mij om deze status eer aan te doen.” Deceuninck-Quick-Step heeft besloten om geen directe vervanger in huis te halen.

Bob Jungels is de enige renner die vertrekt bij Deceuninck-Quick-Step – foto: Cor Vos

Wel heeft de ploeg een plekje gereserveerd voor een oude bekende. Mark Cavendish keert na vijf jaar en avonturen bij Dimension Data en Bahrain McLaren terug naar de formatie waarmee hij toch wel grote successen wist te boeken. Cavendish is uiteraard heel erg blij met de handreiking van Deceuninck-Quick-Step, maar de vraag is of de Britse spurtbom van weleer nog van sportieve waarde kan zijn voor een van de beste ploegen ter wereld.

De ploeg wil Cav zo rustig mogelijk brengen, zo blijkt uit eerdere woorden van ploegleider Wilfried Peeters. “Cavendish moet tijd krijgen. We gaan hem op een rustige manier brengen. Wij moeten ook ondervinden waar hij conditioneel staat en wat hij kan, want op dit moment weten we niet wat hij waard is. De bedoeling is om hem eerst zijn zelfvertrouwen terug te geven, daarna kan er gepraat worden over prestaties.”

Lees ook: Keert Mark Cavendish nog terug aan de top? “Niet meer op niveau Tour de France”

Mark Cavendish keert terug op het oude nest – foto: Cor Vos

De tweede en laatste nieuwkomer komt uit Tsjechië en luistert naar de naam Josef Černý. De 27-jarige hardrijder kwam vorig seizoen nog uit voor CCC, maar de Poolse formatie besloot de stekker uit het project te trekken en dus moest ook Černý op zoek naar een nieuwe werkgever voor de komende seizoenen. Lefevere twijfelde niet en dus koerst de winnaar van de Giro-etappe naar Asti dit jaar aan de zijde van landgenoot Zdeněk Štybar.

Lefevere sprak van een buitenkans. “We hebben al een sterke ploeg voor 2021, maar de kans om Josef te halen wilden we niet laten schieten. Hij is een sterke en hardwerkende renner die iets kan toevoegen aan de groep. En hij kan zelf ook een uitslag rijden.”

UIT
flag-lu Bob Jungels (AG2R Citroën Team)

IN
flag-gb Mark Cavendish (Bahrain McLaren)
flag-cz Josef Černý (CCC)


Ambities voor 2021

Het coronavirus waart wereldwijd nog altijd rond en de vraag is of de varianten uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië nog meer roet in het wielereten zullen gooien. Heel wat koersen zijn inmiddels uitgesteld of afgelast, maar voorlopig gaan de grote wielerwedstrijden nog gewoon door. Wat zijn de kopmannen van Deceuninck-Quick-Step eigenlijk van plan? We beginnen met wereldkampioen Julian Alaphilippe, die zijn seizoen aanvangt in eigen land.

De Franse springveer hoopt allereerst te schitteren in de Tour de La Provence. “Mijn verwachtingen? Je weet nooit of je 100% bent als je aan het seizoen begint. Het parcours ligt me wel, dus het was een goede optie. Mijn doel voor de wedstrijd? Ik weet het niet. Ik moet mijn vorm weer opbouwen naar het grote blok wedstrijden dat daarna volgt.” Zijn eerste blok met wedstrijden loopt door tot aan Luik-Bastenaken-Luik.

Julian Alaphilippe zal willen schitteren als wereldkampioen – foto: Cor Vos

Een noviteit: Alaphilippe zal voor het eerst aan de start staan van Omloop Het Nieuwsblad. Verder is de Fransman er nog niet helemaal uit, al is duidelijk dat hij de Tour de France en de Olympische Spelen met rood heeft omcirkeld in zijn agenda. Mocht Alaphilippe zijn opwachting maken in de overige Vlaamse klassiekers, dan kan Deceuninck-Quick-Step rekenen op een sterk blok met ook nog Yves Lampaert, Zdeněk Štybar, Kasper Asgreen, Tim Declercq, Jannik Steimle en Florian Sénéchal. 

Genoeg renners die kunnen schitteren in de Vlaamse wedstrijden, zoveel is zeker, maar ook in de Ardennenklassiekers kan de formatie voldoende toppers uitspelen. Alaphilippe is de grote blikvanger en kan ook tegelijkertijd als bliksemafleider dienen voor renners als Andrea Bagioli, Fausto Masnada en misschien ook wel João Almeida. “Alaphilippe is de kopman, maar als hij zich slecht voelt zijn er ook kansen voor anderen”, aldus Bagioli.

Na de Vlaamse en Ardense klassiekers is het tijd voor de eerste ronde van drie weken: de Giro d’Italia. Remco Evenepoel zal in Italië zijn vuurdoop beleven als groteronderenner, al is het nog geen uitgemaakte zaak dat hij straks fysiek klaar is voor La Corsa Rosa. De 21-jarige rondehoop uit België kent namelijk een terugslag in zijn revalidatie van een schaambeenbreuk en moet de fiets enkele weken in de schuur laten staan.

Remco Evenepoel en Sam Bennett: twee belangrijke pionnen – foto: Cor Vos

“Het is nog altijd plan-A”, doelt hij op de Giro d’Italia. “Maar in het slechtste geval schakelen we over op plan-B. Olympische Spelen, Vuelta, WK, Ronde van Lombardije… Er zijn nog genoeg andere doelen dit seizoen.” Teambaas Lefevere over de Giro-kansen van Evenepoel. “Als het op een gegeven moment goed is met de blessure, moeten we zien of we het risico nemen om hem naar de Giro te sturen. Als het moet, dan rijdt hij niet. We gaan niet nog eens dezelfde fout maken.”

In de Tour de France mikt de ploeg op dagsucces met Sam Bennett (die zich verder ook richt op Milaan-San Remo) en Alaphilippe. In de Vuelta a España mag Almeida bewijzen dat zijn optreden in de voorbije Giro geen uitschieter was. En wat met Fabio Jakobsen? “Het gaat langzaam, maar ik voel me steeds meer opnieuw een profrenner. Een of twee maanden na mijn operatie in februari zou ik weer kunnen koersen, bij eventuele complicaties zal het iets langer duren.”

Wat kan João Almeida na een ijzersterk seizoen? foto: Cor Vos


Selectie Deceuninck-Quick-Step 2021

flag-fr Julian Alaphilippe (11/06/1992)
flag-pt João Almeida (05/08/1998)
flag-nz Shane Archbold (02/02/1989)
flag-dk Kasper Asgreen (08/02/1995)
flag-it Andrea Bagioli (23/03/1999)
flag-it Davide Ballerini (21/09/1994)
flag-ie Sam Bennett (16/10/1990)
flag-it Mattia Cattaneo (25/10/1990)
flag-fr Rémi Cavagna (10/08/1995)
flag-gb Mark Cavendish (21/05/1985)
flag-cz Josef Černý (11/05/1993)
flag-be Tim Declercq (21/03/1989)
flag-be Dries Devenyns (22/07/1983)
flag-be Remco Evenepoel (25/01/2000)
flag-us Ian Garrison (14/04/1998)
flag-co Álvaro José Hodeg (16/09/1996)
flag-dk Mikkel Frølich Honoré (21/01/1997)
flag-nl Fabio Jakobsen (31/08/1996)
flag-be Iljo Keisse (21/12/1982)
flag-gb James Knox (04/11/1995)
flag-be Yves Lampaert (10/04/1991)
flag-it Fausto Masnada (06/11/1993)
flag-dk Michael Mørkøv (30/04/1985)
flag-fr Florian Sénéchal (10/07/1993)
flag-be Pieter Serry (21/11/1988)
flag-be Stijn Steels (21/08/1989)
flag-de Jannik Steimle (04/04/1996)
flag-cz Zdeněk Štybar (11/12/1985)
flag-be Bert Van Lerberghe (29/09/1992)
flag-be Mauri Vansevenant (01/06/1999)
Totaal: 30 renners 

Fabio Jakobsen (links) is op de weg terug – foto: Deceuninck-Quick-Step Cycling Team/Wout Beel

Dit artikel delen:

22 Reacties

Groetjesaandevoetjes 26 januari 2021 om 09:19

Mooie brede ploeg is dit toch ook. De focus op resultaat met Flipje, Evenepoel, Bennett en Almeida snap ik, maar ik zou ook graag enigzins weten wat renners als Knox, Hodeg, Cattaneo en Cavagna doen in 2021. Cavagna richt zich op OS? Welke grote ronde rijdt Knox?

lander luypaert 26 januari 2021 om 10:37

Ja, top ploeg!

Alleen vind ik Knox, Hodeg en cattaneo net niet renners. Ik ben enorm benieuwd hoe Honore zich nog verder gaat ontwikkelen.

Groetjesaandevoetjes 26 januari 2021 om 12:52

Klopt. Ik bedoel ook niet dat ik ze als favoriet zie voor bepaalde koersen hoor, maar meer ik vraag me meer af wat hun plan is dit jaar. Of ze als schaduw kopman worden uitgespeeld of dat ze moeten knechten. Wat hun focus punten zijn dit jaar. Etc.

Vond Knox wel lekker rondrijden in de Tirreno en Giro. Is nog steeds 25. Het is dat Almeida en Masnada net iets beter waren in die rondes dat hij prima in de schaduw kon rondkoersen.

Joachim 26 januari 2021 om 13:03

Ik denk dat Knox vaak met Evenepoel gaat rijden, hij is goed genoeg om een prima knecht te zijn maar niet goed genoeg om zelf kopman te zijn (in tegenstelling tot Almeida die ik vaker vrijheid zie krijgen). Een beetje de rol van vaste luitenant zoals bijvoorbeeld Reichenbach voor Pinot.

lo squalo dello Stretto 26 januari 2021 om 14:23

Knox heeft toch al wat kansen gekregen maar het is ondertussen wel duidelijk dat hij het als kopman in de grote koersen niet gaat doen. Als ondersteuning uiteraard wel prima. Hodeg zal wel moeten vertrekken na dit jaar denk ik, het komt er bij hem toch niet helemaal uit (al zal hij natuurlijk wel meer kansen krijgen door het voorlopig uitvallen van Jakobsen die hem al 3 stappen voor was). Ben vooral benieuwd naar een Sénéchal, Cavagna en zeker Ballerini.

Massimo Bataille 26 januari 2021 om 15:25

Ik denk ook niet dat Hodeg nog langer zal blijven, maar ik zie wel geen probleem om hem te verlengen.
Is als derde sprinter eigenlijk echt zo slecht nog niet. Sprintte vorig jaar naar 9 podiumplekken in voornamelijk kleinere koersen (en 1x in de Giro).
Had in 2019 ook nog 7 overwinningen
Wie weet kan hij dit jaar terug wat overwinningen meepikken. Is zeker niet de topsprinter zoals Jakobsen of Bennett, maar je hebt ook geen nood aan 3 topsprinters in dezelfde ploeg

Panache 26 januari 2021 om 11:12

Was mij eigenlijk niet opgevallen dat ze in 2020 best een matig seizoen gefietst hebben (qua resultaten, niet qua aanwezigheid in de koers). In grote ronde 4 ritten, WT Polen eindklassement zijn de grote prijzen. Geen monument en geen grote klassieker.
En dit is niet pesterig bedoeld richting de fans. Ik vond DQS namelijk erg aanwezig in tig finales en zeker ook in de grote wedstrijden. De Giro bijvoorbeeld: ze reden daar oersterk en waren bepalend in de koers, maar onder aan de streep geen eindwinst, geen podium, geen rit, geen neventrui.
Ik vermoed dat 2021 succesvoller wordt met Alaphilippe, Bagioli, Bennett, Evenepoel, Almeida die toch wel 40 zeges moeten kunnen behalen mits het gros door gaat.

Massimo Bataille 26 januari 2021 om 11:29

Is natuurlijk ook een beetje vanwege de omstandigheden.
Geen Parijs-Roubaix, E3-prijs harelbeke, Amstel-Gold-race … waar ze doorgaans wel goeie resultaten behalen. Waalse pijl viel pal na WK, waardoor Alaphil niet meedeet.
Zijn 2de in SanRemo, 2de in Gent-Wevelgem en 2de in Omloop.
Alaphil doet gekke dingen in LBL waardoor hij niet wint (of podium).
Alaphil valt in Ronde v.vlaanderen of anders hadden ze daar ook podium.
Evenepoel valt in Lombardije of ze hadden daar ook goed resultaat.

Maar inderdaad ze waren nog altijd aanwezig in de koers en drukten hun stempel zoals gewoonlijk. Ik zie ze dit jaar gewoon terug hetzelfde doen en misschien met dat tikkeltje geluk wel weer de overwinningen meepikken

Michelangelo 26 januari 2021 om 16:58

Het is toch wel tekenend om van een mager seizoen te spreken als je kijkt hoe vaak ze gewonnen hebben. Dat zegt alles over de verwachtingen.

Denk dat het corona jaar een jaar is van “pakken wat je mee kunt pakken”; iedere overwinning telt, iedere koers kan de laatste zijn. Dus bij veel ploegen is er beperkt sprake geweest van opbouw, maar van zo snel mogelijk in vorm zijn en zo veel mogelijk bij elkaar harken.

En in die zin was het seizoen toch gewoon succesvol. Geen hele dikke vissen dit jaar, maar ook van een hele school sardientjes kun je een prima maaltijd maken.

Frank V 26 januari 2021 om 13:46

Zonet Dries Devenyns en een renner van WB Bingoal (rijden nu De Rosa?) op de nieuwe Kwaremont afdaling.

Dit wil waarschijnlijk zeggen dat ze er een stevige training op hebben zitten. Zie Strava.

Wim Kruithof 26 januari 2021 om 23:54

je woont nabij Kwaremont? Is als wielerliefhebber zo’n beetje het Mekka.

Steiler dan de van Brienenoordbrug wordt het hier niet, of je moet de Kuip opfietsen.

Frank V 27 januari 2021 om 00:47

@Wim Kruithof
Ik heb een bijverdienste op een kilometer van de Kwaremont. Vertrekkende van daaruit moet je sowieso de Nieuwe Kwaremont nemen (wat een nationaalweg is) om de autosnelweg E429 te bereiken.

Soms, als ik daar zin ik heb, neem ik eens de Oude Kwaremont (die daar parallel aan ligt).

In deze periode en zeker vanaf de Omloop t.e.m. De Ronde heb je dikke kans om een prof of een groepje profs tegen te komen in de Vlaamse Ardennen. Het is geen ontzettend groot gebied en ik woon in een dorp die er net aan grenst. Ongeveer 10 van de ploegen nemen hier de verschillende hotels in de buurt. Andere ploegen zitten verder weg.

Dries Devenyns zie je sowieso het vaakst op de Kwaremont. Die schijnt in het gelijknamige minuscule dorp te wonen en beëindigt zijn trainingen vaak rond 14 uur 's middags zo te zien.

Murcia 26 januari 2021 om 14:06

Zoals elk jaar een ijzersterke formatie, De klassiekerkern is nog steeds top en ik ben benieuwd natuurlijk naar Remco zijn verrichtingen na het herstel maar ook Almeyda en Bagioli zijn pareltjes. Allermooiste zou voor mij zijn om Fabio weer mee te zien strijden voor overwinningen. Cavendish was een aanwinst die mij verbaasde maar ik wacht het maar af.

Brecht 26 januari 2021 om 20:26

als ze dit jaar maar 1 koers winnen, dan mag het voor mijn part een zege zijn van Fabio!!

Dr op en dr over 27 januari 2021 om 03:03

Almeida is einde contract na dit seizoen, dat zou wel eens een mooie vervanger voor Dumoulin kunnen zijn. ;)

lander luypaert 27 januari 2021 om 09:13

Almeida gaat 1 van de 1e renners in augustus zijn die bevestigt gaan worden. Dit is zijn laatste jaar DQS.

Dr op en dr over 27 januari 2021 om 10:20

@Appiett ..> Ja dat klopt, er zijn er ontzettend veel einde contract na aankomend seizoen. Maar Deceuninck-Quick Step bied renners mooie salarissen, en in het algemeen ontwikkelen renners zich er vrij goed. Ook niet geheel onbelangrijk is, dat renners uit het tweede echelon ook vrij veel kansen krijgen om hun kansen te grijpen.

Dus ik zie de meerderheid wel bijtekenen.

@lander luypaert ..> Als João dit seizoen in enkele koersen weet te bevestigen, dan zal hij idd één van de meest gewilde coureurs zijn. Hij is jong, heeft een enorm potentieel, en doordat hij welgeteld nul World Tour zeges achter z'n naam heeft hoeven ploegen nog niet de jackpot te betalen. In het voordeel van Deceuninck spreekt dan wel weer, dat Almeida daar zelf enorm graag onderdeel van het team wilde uitmaken, want er waren na 2019 meer ploegen die hem graag hadden binnengehaald.

Zonder er hier een Jumbo topic van te willen maken, hoop ik wel dat ook zij proberen deze topper in spe proberen binnen te halen. Het zou voor het ronde werk een uitstekende vervanger zijn voor de vertrokken De Plus en (tijdelijk ?!?) gestopte Dumoulin. Samen met Moscon, (Net bijgetekend bij Ineos voor 1 seizoen), voor de klassiekers staat hij bovenaan mijn lijstje van versterkingen voor 2022.

lander luypaert 27 januari 2021 om 10:23

Almeida gaat naar Uae. Dat contract was al zo goed als rond. Alleen wachten ze tot hij einde contract is.

Dr op en dr over 27 januari 2021 om 17:51

We zullen het zien Lander.

Ik ben reuze benieuwd, maar heb toch ook al totaal andere zaken gelezen. UAE heeft inderdaad wel interesse getoond, maar dat hebben nog een vijftal ploegen al volgens João Correia, de makelaar van Almeida.

Maar UAE zal absoluut één van de top gegadigden zijn, aangezien we toch over een jaarsalaris spreken van, tussen de 0.75 en 1.2 miljoen. En dit is niet zomaar voor iedere ploeg weggelegd.

lander luypaert 27 januari 2021 om 18:56

+ de Portugese connecties daar.

boenk 27 januari 2021 om 12:53

Heel leuk zo’n voorbeschouwing door Koen Middendorp, maar ik ben toch vooral benieuwd wat Mevrouw Michelangelo ervan denkt. De enige echte referentie, zoals we hier allemaal wel weten.

Headlines

Materiaalzone

Populair