João Almeida: “De focus ligt dit jaar op de Vuelta a España”

donderdag 14 januari 2021 om 15:03
João Almeida: “De focus ligt dit jaar op de Vuelta a España”

foto: Cor Vos

João Almeida deed vorig jaar lange tijd mee om de eindzege in de Giro d’Italia. De Portugese allrounder eindigde uiteindelijk als vierde in het eindklassement. Dit jaar mag hij in de Vuelta laten zien dat er een betrouwbare ronderenner in hem schuilt.

Volgens het Portugese Record zal Almeida als kopman worden uitgespeeld in de Vuelta a España. “De focus ligt nu op de Vuelta”, zo liet Almeida zelf weten op een online persconferentie van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step. “Ik heb geweldig gepresteerd in de Giro, maar dat ligt alweer achter ons.”

“Er zal nu meer druk zijn en ik verwacht ook meer van mezelf.” Almeida was vorig jaar een van de uitblinkers bij Deceuninck-Quick-Step. De Portugees maakte vooral indruk in de voorbije Giro d’Italia. De 22-jarige renner droeg ruim twee weken de roze trui en werd vierde in het eindklassement.

Almeida werd in 2020 ook nog tweede in de Giro dell’Emilia, derde in de Ronde van Burgos, derde in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en reed ook naar top 10-noteringen in de Tour de l’Ain en Volta ao Algarve. Het is nog gissen naar zijn volledige wegprogramma voor 2021.

Dit artikel delen:

20 Reacties

jack of all trades 14 januari 2021 om 15:26

Wordt leuk , Almeida vs Evenepoel vs Pidcock

hartstikkebedankt 14 januari 2021 om 15:48

Wat denken jullie van deze jongen? Ik vind het een heel groot talent, maar weet niet of het per se een klassementenrijder voor grote rondes is. Of dan, niet per se een winnaar van een grote ronde a la Bernal, Pogacar en waarschijnlijk Evenepoel. Nou is dat daadwerkelijk winnen maar weinigen gegeven, maar echt favoriet voor de overwinningen gaat toch lastig worden denk ik. Wel past de Vuelta goed bij hem denk ik, toch door zijn wat Valverde-achtige profiel.

Daarnaast moet ik toch zien hoe representatief de laatste Giro gaat zijn voor een aantal renners: Hart, Hindley en Almeida voorop.

lander luypaert 14 januari 2021 om 16:09

Is een goede renner. Al is de vraag hoe zijn volledig programma zal zijn aangezien hij na dit jaar er vertrekt.

Panache 14 januari 2021 om 17:00

Ik denk ook dat het een echte Vueltarenner is. Op de echt zware/lange beklimmingen op hoogte zal hij het moeilijk hebben (op deze leeftijd). Het profiel van een Vuelta etappe is echter anders ___________/ (al lijken de profielen monsterlijk) en dat speelt Almeida in de kaart.
De combinatie van een ronde die past bij zijn profiel, het feit dat er weinig renners echt naar de Vuelta pieken en het feit dat er überhaupt minder renners tot het einde voor het klassement gaan (in 2018 circa 10, in 2019 circa 7, in 2020 circa 11) zijn allemaal redenen die mij doen veronderstellen dat een fitte Almeida altijd top-10 rijdt (dus slaagt op zijn 23e) maar de lat zal hij zelf hoger leggen, hij zal mikken op het podium. Wie weet wat er uiteindelijk mogelijk is.

Michelangelo 14 januari 2021 om 17:22

Sluit me aan bij Panache. Vooralsnog is hij overal “degelijk” in, maar blinkt hij nergens in uit. Degelijk klimmer, degelijk tijdrijder, degelijke punch bergop.

Ook ik zie hem eerder slagen in de Vuelta dan in de Giro of de TdF. Dat wil zeggen, kans maken op een podium. De giro van afgelopen jaar zie ik niet als representatief of maatstaf, hoewel hij daar veel moois heeft laten zien.

Gelukkig heeft hij het voordeel van de jeugd. Dat vergeet je soms wel eens als je al die gastjes van 20 bezig ziet. En als hij progressie blijft maken zoals “normale” renners en hij kan “degelijk” omzeten in “goed”, dan is ook gewoon een korte klassering in TdF of Giro prima mogelijk.

Kannibaal van Schepdaal 14 januari 2021 om 17:32

Voor mij is hij zelfs een dark horse voor de eindzege in de Vuelta. Zeer explosief en een prima tijdrit, dat lijkt mij een type Roglic. En die won ook niet toevallig al tweemaal de Vuelta. Met wat extra maturiteit kan hij langer mee op de zware klimmen, en voor de rest is het zaak om tijd te nemen in de tijdritten en met bonificaties op de explosieve aankomsten. Het systeem-Roglic, dus. Als Roglic (Tour + Spelen?), Pogacar (Tour + Spelen?), Evenepoel (Giro + Spelen?) of Thomas (Tour + Spelen?) meedoen, geef ik hen misschien meer kans, maar zoals het er nu naar uitziet zal hij het moeten opnemen tegen renners als Carapaz (Giro + Vuelta?), Buchmann (Giro + Vuelta?), Lopez (Tour + Vuelta), Mas (Tour + Vuelta), Kuss (Tour + Vuelta?) en Valverde (al zeker Vuelta), en dan maakt hij door zijn specialiteiten en zijn jonge leeftijd (waardoor hij misschien meer kans heeft om nog veel te verbeteren dit seizoen) volgens mij minstens evenveel kans als die namen.

Een gokje waard als hij x10 staat op de goksites, als je het mij vraagt.

bbflood1 14 januari 2021 om 16:01

IK las wel dat de wattages in de bergetappes bij de Giro toppers niet onder deden voor die van de tour.
IK kan deze nu even niet terugvinden, maar kwam nog wel deze tegen:

https://www.wielerkrant.be/nieuws/2020-11-22/tao-geoghegan-hart-leverde-een-van-de-beste-prestaties-ooit-bij-ineos

Denk wel dat er wat minder moeite gedaan hoeft te worden om je plek in het peleton te behouden bij de Giro.

Ben wel benieuwd hoe ze zich in een regulier seizoen gaan handhaven. Een zwaluw maakt nog geen zomer he

Davide Lappartiente 14 januari 2021 om 16:42

In de Tour wordt heel de dag hard gereden, in de Giro enkel op het einde van de rit. Dus zeggen de W/kg niet alles. Dennis knapte al het werk op voor Hart en Bilbao eindigt 5de op slechts 3 minuten.

berggie1987 14 januari 2021 om 16:01

@hartstikkebedankt, eens. Ik ben vooral benieuwd naar de rest van zijn programma. Hoop dat hij zich ook op de klimklassiekers+rondes van een week gaat richten.

Romāns Vainšteins 14 januari 2021 om 16:10

Ik denk met name dat hij een goede focus heeft. Er zijn veel te weinig ronderenners die ondubbelzinnig voor de vuelta (durven te) kiezen mijns inziens.

hartstikkebedankt 14 januari 2021 om 16:48

Ik snap je sentiment maar ook de renners/ploegen. Kiezen voor de Vuelta en tegen iets van pech aanlopen is een verloren seizoen, even gechargeerd gezegd. Kiezen voor de Giro en pech hebben betekent meestal later een herkansing.

Melkzuur 14 januari 2021 om 16:12

Zou hij de Giro als schaduwkopman rijden (in de veronderstelling dat Evenepoel voldoende hersteld is)? Want ik dacht dat hij in eerste instantie daarvoor was aangetrokken.

Dikke Vrouw 14 januari 2021 om 16:27

Hij zal inderdaad de trein van Remco trekken

Davide Lappartiente 14 januari 2021 om 16:37

Hij eindigde in de Giro zelfs achter Kelderman en eist nu zelf het kopmanschap op?

Chippen 14 januari 2021 om 18:46

zie hem weinig eisen

en zelfs achter kelderman? dan zou ik eerder zeggen zelfs achter hart en die andere, die zo ongelooflijk memorabel is dat ik nu zijn naam alweer ben vergeten, heb nog altijd geen idee hoe die jongen eruit zien onder zijn bril/helm

fringale 14 januari 2021 om 17:08

Met die eindspurt zou ik hem zijnde toch ook met het andere oog mikken op klassiekers ala Lombardije, Luik en San Sebastian, waar hij op voorhand al in de zetel kan gaan zitten in de groep die in achtervolging is op Evenepoel…

Romāns Vainšteins 14 januari 2021 om 19:16

Ardennen, OS, vuelta, Italie.

Michelangelo 14 januari 2021 om 22:03

Probleem is dat voor in de zetel achter Evenepoel al een plekje is gereserveerd voor Alaphillipe. En die schat ik qua explosiviteit nog een stukje hoger in. Want Almeida heeft m.i. een goede punch voor een klassementsrenner, maar twijfel of hij voldoende bite heeft tegen de klassiekere types.

Of Evenepoel en Alaphillipe samen in de zetel achter Almeida (Almeida in de rol van Mauri Vansevenant in de Waalse pijl)

Romāns Vainšteins 15 januari 2021 om 10:00

Ik denk niet dat Evenepoel in zijn huidige status van herstel er verstandig aan doet om in de Ardennen te willen pieken of zelfs koersen. Dan heb je beter met Almeida een leuke joker achter Alaphilippe’s kopmanschap zitten.

Gelei 15 januari 2021 om 10:49

Lijkt me meer iemand voor rondjes van een week en zwaardere eendagskoersen.

Headlines

Materiaalzone

Populair