João Almeida

João Almeida
Naam:
João Almeida
Geboortedatum:05 augustus 1998 (23 jaar)
Land:Portugal
Twitter:@JooAlmeida98

João Pedro Gonçalves Almeida rijdt zich voor het eerst in de kijker als hij zeventien jaar oud is. Op het nationaal kampioenschap van Portugal wint hij zowel de tijdrit als de wegrit en een klein jaar later boekt hij zijn eerste UCI-elite overwinning, etappe drie in de Ronde van Mersin.

In 2018 dwingt hij een profcontract af bij Hagens Berman Axeon. In april dat jaar soleert hij naar de zege in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en later dat jaar wint hij het jongerenklassement in zowel de Ronde van de Isard als de Girobio. Dit alles is voldoende bewijs voor Deceuninck-Quickstep om de jonge Portugees een kans te geven en vanaf 2020 rijdt Almeida in het blauw van ‘The Wolfpack’.

De miljoenenformatie van Patrick Lefevere blijkt een warm thuis voor La Pantera (De Panter). Door de COVID-pandemie ligt in 2020 de hele wielerkalender overhoop en als de Giro d’Italia begin oktober op Sicilië van start gaat laat João Almeida zien wat hij in zijn mars heeft.

In de openingstijdrit eindigt hij als tweede, achter wereldkampioen en thuisrijder Filippo Ganna. Vanaf dag drie pakt hij bovenop de Etna voldoende tijd op de concurrentie en wordt hij leider van het klassement. De dan 22-jarige Almeida behoudt de roze trui maar liefst vijftien dagen. Uiteindelijk belandt hij net naast het eindpodium, maar de Portugees kan tevreden terugkijken op zijn debuut in een grote ronde.

In februari 2021 start de UAE Tour en ook Almeida speldt voor deze wedstrijd een nummer op. In de Arabische hitte laat hij zien dat de wonderbenen uit de Giro de winter overleefd hebben en gooit hij hoge ogen in het algemeen- en jongerenklassement. In die eerste wordt hij derde, achter Tourwinnaar Pogačar en de ervaren Adam Yates. In het jongerenklassement moet hij alleen eindwinnaar Pogačar voor zich dulden, maar opnieuw laat Almeida zien dat hij bij de groten der aarde hoort.

Na een vrij roemloze Strade Bianche waarin hij 37e wordt, start Almeida in Tirreno-Adriatico. Ook hier komt hij in de top drie van het jongerenklassement en wordt hij derde achter – opnieuw – Tadej Pogačar en Egan Bernal. Het is vanaf dat moment duidelijk dat João Pedro Gonçalves Almeida één van de te kloppen klassementsrenners van het nieuwe seizoen gaat zijn.