Fabio Jakobsen

Fabio Jakobsen
Naam:
Fabio Jakobsen
Geboortedatum:31 augustus 1996 (25 jaar)
Land:Nederland
Twitter:@fabiojakobsen

Op 31 augustus 1996 wordt Fabio Jakobsen geboren in Heukelum, een klein dorp aan de oevers van de Linge. Zij ouders zijn dan al zot van schaatsen, maar zitten ’s zomers ook graag op de fiets. Zo graag, dat ze hun zoon vernoemen naar een wielrenner, Fabio Casartelli, de 24-jarige Italiaan die in de Tour van ’95 om het leven komt in de afdaling van de Col de Portet d’Aspet. Als eerbetoon aan deze mooie renner besluiten ze hun zoon een jaar na dato dezelfde naam te geven.

Als kleine jongen grijpt Fabio dan ook snel naar de fiets. In de jeugd merkt hij al snel dat het koersen hem goed afgaat en in 2014 wordt hij vierde in de Internationale Junioren Driedaagse. Nog geen jaar later maakt hij de overstap naar de beloften en vanaf dat moment koerst hij al in het shirt van SEG Racing.

In de jaren erop doet Jakobsen goede zaken als belofterenner. Zo wordt hij in 2016 Nederlands kampioen U23, wint hij de KOGA Slag om Norg en schrijft hij ook een rit in de ZLM Tour op zijn naam.

In 2017 komt Jakobsen met 8 overwinningen in één seizoen op de radar van grote ploegen. Niet alleen pakt hij ritzeges in de Olympia’s Tour, de Tour de l’Avenir en de Tour de Normandie, ook wint hij voor het tweede jaar op rij het NK voor beloften. Daarnaast komt hij als winnaar over de streep in de profronde van Noord Holland en weet hij de U23-variant van Eschborn-Frankfurt te winnen.

Fabio Jakobsen wint het NK Beloften in 2017. foto: WielerFlits

Deze uitslagen resulteren in een profcontract bij de miljoenenformatie van Patrick Lefevere. Het is 2018 als Jakobsen het paarse tricot van SEG Racing verruilt voor het blauw van ‘The Wolfpack’, waar hij al in maart van het nieuwe seizoen laat zien wat hij kan. Zowel de Danilith Nokere Koerse als de Scheldeprijs wint hij, waarmee Jakobsen de hoge verwachtingen definitief inlost.

Later dat jaar volgen nog etappezeges in de Tour des Fjords, de Binck Bank Tour, de Okolo Slovenska en de Tour of Guangxi. Jakobsen kan daarmee tevreden terugkijken op zijn debuutjaar bij de grote jongens.

2019 begint meteen met een knaller: in de Volta ao Algarve weet Jakobsen meteen zijn eerste koers van het jaar te winnen. Hij verslaat wereldtoppers Arnaud Démare en Pascal Ackermann en wordt uiteindelijk tweede in het puntenklassement. Niet veel later wint hij voor het tweede jaar op rij de Scheldeprijs.

In de zomer van 2019 behaalt Jakobsen zijn grootste successen tot dan toe: hij wordt Nederlands kampioen bij de elite en wint eind augustus een etappe in de Vuelta a España. Zijn debuut in een grote ronde zet hij kracht bij door de allerlaatste sprintetappe te winnen. In Madrid klopt hij Sam Bennett en Szymon Sajnok.

2020 opent Fabio Jakobsen in de Ronde van Valencia, waar hij samen met landgenoot en mede-topsprinter Dylan Groenewegen om de zege strijdt. In etappes 1 en 3 heeft Jakobsen geen antwoord op de sprint van Groenewegen en moet hij de Amsterdamse krachtpatser voor zich dulden. In etappe vijf zijn de rollen echter omgedraaid en is het Jakobsen die er met de buit vandoor gaat.

In de Volta ao Algarve die tien dagen later op de planning staat wint Jakobsen de eerste etappe en het puntenklassement. Op 8 maart 2020, vlak voordat de wereld op slot gaat door het coronavirus, wint de Nederlands kampioen nog de GP Monseré.

5 augustus 2020, etappe 1 van de Ronde van Polen. De hele wielerwereld houdt zijn adem in als ze op TV de crash van Jakobsen zien. Met een snelheid van ruim 80 kilometer per uur wordt de Nederlands kampioen door landgenoot Groenewegen in de hekken gereden. Jakobsen verkeert na de crash in levensgevaar en wordt per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd.

Daar houden ze hem in een kunstmatige coma en blijkt de schade ernstig: Jakobsen heeft een gebroken gehemelte, een verbrijzelde luchtpijp, gescheurde oorlellen, gebroken neus, gekneusde stemband en bovendien geen tand meer in zijn mond. In het Poolse ziekenhuis zijn het bange uren voor de jonge Nederlander. Later vertelt hij in een interview: ‘Iedere keer dacht ik: dit is het, ik ga dood.’

Groenwegen wijkt van zijn lijn af waardoor Jakobsen crasht. Groenewegen wordt 9 maanden geschorst. – foto: Cor Vos

Over de crash zelf weet Jakobsen niks meer, zei hij later in een interview met Het Parool. ‘Die twee dagen zijn compleet zwart.’ Na een kort verblijf in Polen wordt Jakobsen overgeplaatst naar Nederland. Hier kan hij met behulp van een nieuwe canule, een buis in de luchtpijp, voor het eerst in lange tijd praten en langzaam beginnen met eten.

In de maanden die volgen werkt Jakobsen hard aan zijn herstel. Heel hard, want in april 2021 speldt de topsprinter alweer een nummer op voor de Ronde van Turkije. De internationale wielerwereld spreekt van een wonder en iedereen, inclusief Groenewegen, is ‘blij om hem weer te zien koersen’.