Keert Mark Cavendish nog terug aan de top? “Niet meer op niveau Tour de France”

Keert Mark Cavendish nog terug aan de top? “Niet meer op niveau Tour de France”

Mark Cavendish - foto: Cor Vos

woensdag 9 december 2020 om 10:17

Een opvallende transfer deze week van Mark Cavendish. De Brit keert met de hulp van een privé-sponsor terug bij Deceuninck-Quick-Step. Kan de 35-jarige sprinter na drie jaar vol fysieke ongemakken en tegenvallende prestaties nog terugkeren aan de top? We vroegen het aan drie (voormalig) topsprinters: Johan Museeuw, Theo Bos en Jean-Paul van Poppel.

Johan Museeuw (55), oud-klassiekerrenner/sprinter

foto: Cor Vos

“Ik heb Patrick Lefevere gisteren gefeliciteerd. Hij heeft een gedurfde keuze gemaakt. Want net als jij of ik, weet ook Patrick niet wat het gaat worden. We hebben geen glazen bol.”

“Maar ik ben er wel zeker van dat Lefevere er goed over nagedacht heeft. Eerste doel wordt om Cav weer te laten winnen. Als het op sportief vlak niet lukt, dan zal hij hem misschien in een rol naast de fiets casten. Ik denk bijvoorbeeld aan een job als sprint-analist voor de ploeg. Om zijn jongere sprinters te begeleiden…”

“Maar kan hij nog sprints winnen? Als het nog érgens lukt, dan wel bij Deceuninck-Quick-Step. Wie daar weggaat, presteert niet meer. Kittel, Viviani, Vermote, Cavendish zelf, noem maar op. Dit is nu het omgekeerde verhaal. Cav is vertrokken, maar door omstandigheden (ziekte, gebrek aan vertrouwen, verkeerde teamkeuze, etc) heeft hij drie jaar niet of amper nog gewonnen. Maar hij heeft geen afstand kunnen doen van zijn passie. Het zou zonde geweest zijn om zo het toneel te moeten verlaten.”

“Als hij opnieuw vertrouwen krijgt, kan het misschien nog. Maar niet meer op het niveau van de Tour de France. Dat zegerecord moet hij uit zijn hoofd zetten. Bennett heeft trouwens bewezen dat hij dat niveau aankan, die zullen ze niet snel zomaar opzij schuiven.”

“Maar in iets minder gequoteerde wedstrijden, is het misschien nog mogelijk. Hij heeft sowieso het potentieel in zich. Bij Deceuninck-Quick-Step moeten ze echter eerst zien hoe hij presteert op de twee teamstages. Pas dan kunnen ze zijn programma bepalen, vind ik.”


Theo Bos (37), baansprinter, oud-wegsprinter

foto: Cor Vos

“Je vraagt je allereerst af waarom hij de afgelopen drie jaar niet goed gepresteerde. Hij is lang ziek geweest (ziekte van Pfeiffer) en de laatste jaren rijdt hij bij sprintersploegen die minder goed draaien. Ze leveren mooie prestaties bij Bahrain-McClaren, maar het is geen Deceuninck-Quick-Step. Als ik een ploeg zou moeten kiezen waar hij weer terug aan de praat zou kunnen komen, dan is dat wel die ploeg.”

“Je ziet ook bij Deceuninck-Quick-Step dat iedereen die daar gaat rijden het op een of andere manier goed doet. Ook de oudere gasten presteren daar vaak goed. Wat dat betreft gaat hij terug naar de juiste ploeg.”

“Wanneer hij niet meer gehinderd wordt door fysieke ongemakken, kan hij opnieuw weer goed gaan rijden, want leeftijd zegt niet alles. De ene renner is op zijn 35ste meer versleten dan de ander.”

“De leeftijd van een renner heeft vooral te maken met de mentale gesteldheid. Fysiek kan je op latere leeftijd nog altijd goed presteren, alleen het leven als monnik… dat is op latere leeftijd wat moeilijker, ook omdat je het al jaren doet. Je nadert het einde van je carrière en het gaat soms niet helemaal zoals je wilt. Dat is het moment waarop renners ook mentaal uitgeput raken en in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Uiteindelijk is dat vaak de reden dat ze stoppen.”

“Als ik voor mezelf praat: Ik heb nog altijd leuke uitdagingen, fysiek kan ik mezelf nog steeds verbeteren en mentaal heb ik geen problemen om alles opzij te zetten om topprestaties te leveren. Je kunt dan nog prima op latere leeftijd nog een hoog niveau laten zien.”

“En Cavendish is volgens mij iemand die altijd met heel veel plezier op de fiets heeft gezeten en het leventje nog te leuk vindt om vaarwel te zeggen.”

“Als ze hem weer aan de praat krijgen, kunnen ze bij Deceuninck-Quick-Step nog best wat plezier aan hem beleven. Hij is een goede mentor voor de andere sprinters en om te beginnen ook een goede troef voor de tweede lijn. Sam Bennett rijdt momenteel heel goed, maar het is even afwachten hoe Fabio Jakobsen terugkeert. Cavendish kan daartussenin een belangrijke rol spelen.”

“Hij is echt een superploegmaat. Hij is altijd heel goed met zijn ploeggenoten. Dat is belangrijk voor de sfeer. En niet te vergeten zijn ervaring. Hij kent de wedstrijden, de parcoursen, de aankomsten en alle verschillende scenario’s. Zo iemand is fijn om mee in de ploegbus te zitten.”

“Ik vind het supertof dat hij weer naar Deceuninck-Quick-Step gaat. Ik ben heel benieuwd hoe hij het daar gaat doen. Cavendish is een grootheid in de sport, die verdient ook een mooi afscheid.”


Jean-Paul van Poppel (58), oud-topsprinter

foto: Cor Vos

“Het is bewonderenswaardig dat hij nog altijd wil doorgaan terwijl het eigenlijk al een paar jaar niet zo goed gaat. Met een leeftijd van 35 jaar is hij nog jong maar voor een sportman heeft hij zijn beste jaren achter zich.”

“De vraag is wat hem nog motiveert om door te gaan. Is dat opnieuw in de Tour proberen uit te halen? Hij is jarenlang de topsprinter geweest. En heeft ook een beetje het geluk meegehad. Vroeger had je gemiddeld vier massasprints in een Tour de France, in de Tours waar hij zovaak scoorde waren dat er gemiddeld acht. Met dertig ritzeges op zijn naam is hij er vier verwijderd van evenaring van het record van Eddy Merckx. Het lijkt mij onmogelijk om dat record te pakken, maar het zou een drijfveer kunnen zijn.”

“Hoe moet dan wel weer de ouderwets goede Cavendish worden. Als hij nog ergens zijn carrière zou kunnen herlanceren, dan is dat bij Deceuninck-Quick-Step. Bij die ploeg was hij destijds (2013-2015, red.) ook erg gelukkig.”

“Wie bij die ploeg zit, rijdt meestal goed en als ze vertrekken presteren ze minder. Kijk maar naar Elia Viviani. Ik weet niet wat er met hem is gebeurd, maar sinds hij bij Cofidis fietst is hij niet meer de sprinter die hij bij Deceuninck-Quick-Step was. Viviani is niet het enige voorbeeld waar dit is gebeurd.”

“En niet te vergeten: bij Deceuninck-Quick-Step staat er een grootmeester aan het roer. Het is wel een dingetje in deze tijd van renners… zodra ze een koers winnen dulden ze geen tegenspraak meer, maar bij Lefevere is de machtsverhouding nog ouderwets, en je ziet dat het werkt.”

“De grote vraag is of Cavendish op deze leeftijd weer top kan worden. Ikzelf was op mijn best rond mijn 29ste, maar won nog een Touretappe toen ik 32 was. Of hij het op 35-jarige leeftijd kan is de grote vraag, maar Cavendish is een bijzondere. Een renner die tot het gaatje gaat en voor niemand bang is. Sprinters zijn soms bang om van de nieuwkomers te verliezen, maar dat heeft Cavendish nooit gehad.”


Oproep: Wat denk jij? Kan Mark Cavendish zijn oude topniveau weer halen? Laat het weten in de reacties.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Scibby 9 december 2020 om 10:58

Misschien Cavendish zelf vragen?
Waar ik niet op hoop is dat hij misschien nog gevaarlijker wordt omdat hij niet meer de snelste is. Want een nette sprinter is het geenszins. Aan de andere kant is hij wel wat ouder en dus wat minder doldriest.

doorak 9 december 2020 om 12:44

Wat je schrijft.
Ouder maar ook geworden. Emotioneel, super gedreven en als sprinter daarmee vol erin vliegen. Hij is op zich niet verandert, nog altijd emotioneel, maar ik meem dat hij eea bij zich zelf nu beter onder controle heeft.
Gedreven, ..,absoluut nog altijd. De vraag is of hij wanneer hij weer conditioneel op stoom komt ook puur op snelheid kan sprinter zonder blind erdoor te rossen. Of hij dan wanneer hij milder isnin zijn sprint ipv echt alles of niets daarmee niet zijn kansen vermindert. Met meer verstand erbij erin vliegen kan ten koste gaan van het laatste stukje wat je echt maximaal moet geven om übderhaupt te kunnen winnen.

En dan heb ik het niet over sprints in de tour erc. maar eerst maar eens de minder zwaar bezette koersen.

Romāns Vainšteins 9 december 2020 om 13:23

Doorak is volgens mij de nieuwe manager en personal coach van Cavendish.

VerstandOpNul 9 december 2020 om 10:58

Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit of hij wel of niet een topniveau haalt (ik denk overigens van niet).
Het is en blijft een incorrecte renner en die zie ik liever niet actief koersen.

Peetvader 9 december 2020 om 11:03

Dus een Groenewegen, Sagan en dergelijke zie je ook liever niet actief koersen?

Melkzuur 9 december 2020 om 11:11

Toch wel, want die rijden niet voor DQS.

VespavanBern 9 december 2020 om 11:55

Dan kun je net zo goed stoppen met wielrennen kijken, iedere renner die je op tv ziet heeft ontelbare keren een ander in gevaar gebracht in de koers. Afsnijden, de deur dicht gooien, de ander de berm in drukken, een ander er niet tussen laten waardoor hij de hekken in reed, noem het maar op.

VerstandOpNul 9 december 2020 om 12:29

Na een paar misdragingen wordt het een patroon. Dat is bij Sagan zeker ook het geval, ook al laat hij nog zoveel mooie dingen zien daarbuiten. Bij Groenewegen hoop ik vooral dat hij zijn leven betert.

@Vespavanbern: dat zou wel heel treurig zijn! Gelukkig is je argument nergens op gebaseerd, dus laat ik het voor het is..

doorak 9 december 2020 om 12:52

En waarom zou Cav zijn leven niet kunnen beteren of mogen beteren?

Inderdaad destijds zou je hem ook gewoon blokken, een por in de ribben geven etc wanneer hij je poegmaat zoals Tom Veelers omver kegelt. Maar deze kerel vertoont ook in interviews een beter gedrag dan voorheen ook al blijft het een licht te raken type.
Plus hij heeft erg veel pech gehad, de crash in Milaan San Remo en zijn ziekte die ruim 2 jaar dwars zat of totdat de naweeën ervan weg waren. Als hij na zo’n periode nog echt wil doorgaan terwijl hij financieel zo zou kunnen stoppen is het eerder menselijk iemand een tweede kans te gunnen ipv zelf vast blijven zitten in een ongezonde afkeer wat je hier meer ziet en evengoed meer zegt over diegene die zich zo uiten dan dat het leidend onderwerp pers’e een verkeerd type mens is.

VespavanBern 9 december 2020 om 13:51

@verstand op nul,
Dit is wel degelijk ergens op gebaseerd. Namelijk dat ik uit eigen ervaring kan vertellen dat in een voortrazend wielerpeloton dat een belangrijke koers rijd dit de normaalste zaak van de wereld is. Afgesneden worden, de berm in worden gedrukt en alle voorbeelden die ik net noemde zijn allemaal doodnormale dingen die niet ‘sjiek’ zijn, maar gewoon gebeuren, als iemand daardoor dan valt is het natuurlijk wel lullig, gelukkig gebeurt dit meestal niet. Als je dus elke incorrecte renner wilt boycotten ben je wel ff bezig.

VerstandOpNul 9 december 2020 om 18:06

Anekdotisch bewijs.. mooi man.

CechRepublic 9 december 2020 om 18:49

Ik heb toch heel sterk de neiging te denken dat onze Vespa een punt heeft.

VespavanBern 9 december 2020 om 19:01

@verstand op nul
Nu kun je wel doen alsof anekdotisch bewijs niks waard is, maar dat is natuurlijk niet zo. Wat ik nu ga zeggen is totaal niet om te dissen of iets; maar wanneer men zelf niet in een peloton heeft gekoerst is het (bijna) niet te bevatten hoe het er daar aan toe gaat. Dat ervaart men. Iedere fervente wedstrijdrenner zal bevestigen wat hierboven staat. Met je aanwezigheid in het peloton vorm je bij voorbaat eigenlijk al een gevaar voor anderen. Je gaat die koers zo goed mogelijk proberen te rijden en in die 150 km is de kans natuurlijk gigantisch groot dat je expres of niet, een manoeuvre uithaalt die voor degene achter je erg link is. Dit is nog een kansberekening. Misschien is het om er wat inzicht in te krijgen handig om wat filmpjes op YouTube op te zoeken van renners die met een gopro rijden, het liefst van een junioren/nieuwelingen koers in Nederland of België, dan krijg je het geweldig gepresenteerd.

VerstandOpNul 9 december 2020 om 22:07

Supercool dat je zelf ook gefietst hebt. Ik heb weleens in een TukTuk door het drukke verkeer van Bangkok gereden. Dus mijn mening hierover is minstens even valide als de jouwe.

Een peloton is geen organisme van 200 willoze renners. Het zijn allemaal individuen met eigen gedragingen en opvattingen. En één daarvan heeft meermaals op hele grove, lelijke manieren andere renners in gevaar gebracht. Er is geen enkel excuus voor de acties van Cavendish.

VespavanBern 9 december 2020 om 22:37

Meen je dit nou? Tuk-tuks in Bangkok hetzelfde als een peloton? Om je maar meteen uit de droom te helpen; geen enkele renner die jij op tv ziet is netjes, ze hebben allemaal (in)direct een andere renner in gevaar gebracht. Is daar wat mis mee? Meestal is het niet bewust, dus niet. Weet dit, weet ook dat als je nu nog steeds denkt dat ik fout zit je jezelf voorliegt aangezien je niet kunt uitsluiten dat mijn stelling klopt, omdat je zelf nooit in een peloton hebt gereden.

Zuidland 10 december 2020 om 00:00

Hoi Vespavanbern, die VerstandOpNul zit je te stangen of hij snapt het het niet

doorak 10 december 2020 om 00:18

VerstandopNul. Ik heb veel in peleton gereden in veel streken en landen maar het is wat Vespa zegt. Een vriend van mij werkt in Bangkok, hij fabriceert oa e-TukTuks. Voordien vaak bij hem geweest en met tuk tuk regelmatig meegereden. Het is druk in BKK maar niets vergeleken met hoe in een peleton vaak vaak paar uur aan een stuk wordt gebeukt, dringen, wringen om maar voorin te kunnen komen.

doorak 10 december 2020 om 00:18

VerstandopNul. Ik heb veel in peleton gereden in veel streken en landen maar het is wat Vespa zegt. Een vriend van mij werkt in Bangkok, hij fabriceert oa e-TukTuks. Voordien vaak bij hem geweest en met tuk tuk regelmatig meegereden. Het is druk in BKK maar niets vergeleken met hoe in een peleton vaak vaak paar uur aan een stuk wordt gebeukt, dringen, wringen om maar voorin te kunnen komen.

Romāns Vainšteins 10 december 2020 om 07:59

En zo’n peleton, zit daar veel verschil tussen tov een peloton? Ik heb namelijk ook enige ervaring maar dan in een pelaton, dringen en uitkijken geblazen idd, de eerste zonder zonde werpt steen etc.

VerstandOpNul 10 december 2020 om 16:09

Nee, ik zit zeker niet te stangen. Ik heb ook vaak in de botsautootjes gereden op de kermis. Als er iemand hierover een goed oordeel kan vellen ben ik het wel.

bilthoven 9 december 2020 om 11:17

Mooie, lovende woorden van 3 grootheden uit de wielersport! En volledig terecht!! Ik denk niet dat Cav zijn oude topniveau nog gaat evenaren, maar hij zal zeker een (grote) meerwaarde voor de ploeg hebben komend seizoen. Dus (weer) een gouden greep van Patrick!

Polleke 9 december 2020 om 11:44

Dat loont zich nu al… een week lang in alle wielermedia over zijn rentree bij DQS die het zelf geen euro kost want Cav kon alleen terug komen als hij voor de financiering zou instaan, wat hij ook nog eens voor elkaar gekregen heeft…

doorak 9 december 2020 om 12:56

Inderdaad allen lovend. Alle drie gunnen ze hem dit wat eea zegt en tevens geven ze allen aan als een "doorstart" ergens kan slagen is het hier wel.
Maar niemand die aangeeft dat hij nog aantal topsprints gaar winnen. Gezien de ontwikkelingen in de peleton de laatste jaren en aantal sprinters en zijn positie mag je eerder hopen dat het misschien nog eens lukt.
Maar het oude topniveau, veel winnen, gaan evenaren, is logiacher wijze toch hoogstonwaarschijnlijk.

klootje kriekeljon 9 december 2020 om 11:46

Alle 3 een opmerking over dat vrijwel iedereen goed presteert bij QS.

Volgens mij al een jaar of 30. En dat allemaal door een hele goede teamspirit. Pat is Ratelband en Kazan in 1.

CechRepublic 9 december 2020 om 18:47

En Pat heeft ook al een jaar of 30 hele goede medische begeleiding, gok ik. In het EPO tijdperk reden zijn ploegen moeiteloos mee. Zou “misschien” wel net zo’n rol kunnen spelen als die ploeggeest.

klootje kriekeljon 10 december 2020 om 05:30

#cynisme

Harm Zijlstra 9 december 2020 om 11:50

“Hij is echt een superploegmaat. Hij is altijd heel goed met zijn ploeggenoten.” Ik weet niet of Greipel het daar mee eens is.

doorak 9 december 2020 om 12:59

Dat is maar net hoe u dat bekijkt.

jooprioolpijp 9 december 2020 om 13:53

Ik kan natuurlijk niet in het hoofd van Cavendish kijken, maar het is geen domme jongen en het zou me verbazen als hij zelf zou verwachten wee de Cavendish van 10 jaar geleden te worden. Ik vermoed eerder dat hij in stijl wil stoppen ipv de methode-nachtkaars die we de laatste jaren gezien hebben. Ondanks alle voorvallen uit het verleden heeft men in huize Rioolpijp een zwak voor the man from Man.

Frank V 9 december 2020 om 17:07

Heb persoonlijk 0 verwachtingen over zijn laatste kunstje.

Alsie in het najaar in de Ronde van Turkije een ritje kan winnen dan zou dat een fantastsich afscheidsmoment zijn.

CechRepublic 9 december 2020 om 18:44

“Je vraagt je allereerst af waarom hij de afgelopen drie jaar niet goed gepresteerde”

Maak daar maar vier jaar van. Natuurlijk wordt het nooit meer wat met deze man. Hij is simpleweg te oud en al te lang matig tot slecht. Maar hij blijft wel veruit de beste sprinter van zijn generatie en als hij blij wordt van nog een jaar meedrijven in het pleton staat hem dat natuurlijk helemaal vrij.

GroteSmurf 12 december 2020 om 00:49

Ik denk dat nog steeds het Epstein Barr-virus Cavendish parten speelt. Dat scheelt nogal wat procenten in macht/kracht.
Hij zou eens een heel goede bioresonatie-therapeut moeten bezoeken, die dat virus zijn lijf uit werkt, maar gemakkelijk zal het niet zijn.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair