Rapportcijfers 2022: Lotto Soudal – Verdiende degradatie

Rapportcijfers 2022: Lotto Soudal – Verdiende degradatie

foto: Cor Vos

woensdag 30 november 2022 om 19:15

Nu het wielerseizoen 2022 erop zit, kunnen we de balans opmaken. In de rubriek Rapportcijfers legt WielerFlits alle achttien WorldTour-teams en vier ProTeams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. De community mag daar vervolgens een cijfer aan geven. Vandaag volgt het eerste Belgische team, Lotto Soudal.

Doelen 2022

Lotto Soudal is in het voorjaar een ploeg die zich altijd op de voorposten toont. Toch besloten de voornaamste kopmannen – Philippe Gilbert en Tim Wellens; op papier, althans – om de kasseienklassiekers links te laten liggen. Victor Campenaerts werd daarom door teammanager John Lelangue naar voren geschoven als kopman, al mocht hij zichzelf op dat vlak ontdekken. In de grote rondes werd er ingezet op ritzeges, waarbij Caleb Ewan in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France de kopman zou zijn. Daarnaast bleef Lotto Soudal kansen geven aan jonge talenten. In degradatienood zouden ze volgens Lelangue niet komen.


Klassiekers

De klassiekercampagne van Victor Campenaerts zal Lotto Soudal deugd hebben gedaan. De voormalig houder van het werelduurrecord werd vijfde in Omloop Het Nieuwsblad. In de media – en subiet overal waar hij kon – kondigde Vocsnor aan dat hij Dwars door Vlaanderen zou winnen. Ondanks enkele verwoede pogingen, slaagde Campenaerts daar niet in. Hij werd er vierde. Verder was het eigenlijk armoetroef voor Lotto Soudal in de klassiekers. Tim Wellens, Philippe Gilbert en Florian Vermeersch schitterden vooral door afwezigheid.

Wellens kende niet zijn sterkste voorjaar – foto: Cor Vos

Belangrijkste resultaten
flag-be Dwars door Vlaanderen – 4(Victor Campenaerts)
flag-be Omloop Het Nieuwsblad – 5(Victor Campenaerts)
flag-it Strade Bianche – 8(Tim Wellens)


Grote rondes

Ook in de grote rondes moest Lotto Soudal een paar keer slikken. Caleb Ewan ging vol voor ritwinst in de Giro, maar na een valpartij in de eerste etappe werd het lastig voor de PocketRocket. Behoudens een achtste, tweede en vijfde plek in etappes de dagen daarna, was het niet veel soeps. Gedesillusioneerd gaf Ewan na de elfde rit op. Geluk bij een ongeluk voor de Belgen: oude, sluwe vos en rittenkaper Thomas De Gendt ronde een inspanning aan het eind van de eerste week succesvol af. Maar daar bleef het voor Lotto Soudal ook bij.

De Tour de France en ook de Vuelta a España draaiden voor Lotto Soudal eveneens uit op een grote teleurstelling. In La Grande Boucle bezorgde Andreas Kron hen de enige top 5-notering, terwijl Filippo Conca en Harrison Sweeney – allebei vijfde – dat deden in de Ronde van Spanje. Dat waren in beide gevallen dan ook de voornaamste wapenfeiten. Voor een ploeg als Lotto Soudal mag je hen deze prestaties toch wel stevig aanrekenen. Zonder klassementsrenners zijn alle ogen op de sprinter van de Belgische formatie gericht, maar Ewan faalde – deels door pech – jammerlijk.

Belangrijkste resultaten
flag-it Giro d’Italia – 1 ritzege (Thomas De Gendt)
flag-fr Tour de France – 0 ritzeges
flag-es Vuelta a España – 0 ritzeges

Caleb Ewan kwam ook niet tot zijn beste vorm – foto: Cor Vos


Overige wedstrijden

Behoudens een magere klassiekercampagne en een niet-geslaagde exercitie in de grote rondes, kan Lotto Soudal wel terugkijken op een relatief succesvol jaar. In totaal werden er 25 UCI-koersen gewonnen. Het gros daarvan kwam op naam van eerstejaars prof Arnaud De Lie, die een fantastisch seizoen achter de rug heeft. Hij was onder meer de beste in de GP Jean-Pierre Monsére, de Ronde van Limburg en Schaal Sels. In totaal was de jongeling in negen koersen primus in 2022, waarmee hij verreweg de beste Lotto Soudal-renner was.

Buiten de gebaande wegen zocht de Belgische ploeg in veel – ietwat kleinere – wedstrijden de strijd op. De inzet was duidelijk: degradatie uit de WorldTour zien te voorkomen. Uiteindelijk is dat niet gelukt, ondanks eindzeges in de Sauid Tour (Maxim Van Gils) en de Vierdaagse van Duinkerke (Philippe Gilbert). Nee, er werd vooral gewonnen door de renners op het niveau waar ze volgend jaar op actief zijn. Wat dat betreft is het geen schande dat Lotto Soudal aan het einde van het jaar van de WorldTour naar het ProTeam-niveau degradeert.

Belangrijkste resultaten
flag-sa Saudi Tour – flag-nr1 + ritzeges (Maxim Van Gils, Caleb Ewan)
flag-fr Vierdaagse van Duinkerke – flag-nr1 + ritzege (Philippe Gilbert)
flag-be Schaal Sels – flag-nr1 (Arnaud De Lie)
flag-be Baloise Belgium Tour – flag-nr2 (Tim Wellens)
flag-it Tirreno-Adriatico – ritzege (Caleb Ewan)

Dé sensatie van afgelopen seizoen: Arnaud De Lie – foto: Cor Vos


Eindcijfer

Aan het eind van alle rapporten telt WielerFlits de resultaten van de drie onderdelen bij elkaar op en presenteert dan de gemiddelde cijfers per ploeg in een apart artikel.


In de rubriek Rapportcijfers geven jullie alle achttien WorldTour-ploegen, de ProTeams Alpecin-Deceuninck, Arkéa Samsic, TotalEnergies en Uno-X rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van 2022 van beneden naar boven af. Jullie kunnen de teams beoordelen met drie cijfers, te geven op de onderdelen klassiekers, grote rondes en overige koersen.

Onder de klassiekers verstaan we de volgende grote koersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden.


Dit artikel delen:

34 Reacties

Marcel de Gendt 30 november 2022 om 09:29

Slechte prestaties van de ploeg. Soms met een duidelijke oorzaak (Ewan), maar over de hele breedte niet goed genoeg.

Lichtpuntjes wat mij betreft De Lie en Vocsnor. Denk die twee weg uit deze ploeg, en vraag jezelf dan af waar je het hele seizoen naar hebt gekeken als het gaat om de Lotto ploeg.

Wat dat betreft goed dat ze gedegradeerd zijn. Soms moet je af en toe een stap terug zetten om er daarna weer 2 vooruit te doen. Hopelijk krijgen ze met een nieuwe ploegbaas ook weer nieuw elan, wan het zou zonde zijn als deze (sympathieke) Belgische ploeg uiteindelijk verdwijnt.

2
4 Jours de Dunkerque 30 november 2022 om 13:22

Laten we eerlijk zijn: Lotto-Soudal heeft geen best seizoen gehad, dat is op zich niet gek want met de selectie van 2022 mocht je ook eigenlijk geen hoge verwachtingen hebben. Als je vol inzet op een sprinter en die levert niet dan heb je al een probleem. Renners als Wellens en Gilbert gaan dat gat niet vullen. Het mismanagement en de te ver doorgevoerde verjonging zijn ook oorzaak van het seizoen en de terechte degradatie. De ploeg mag zijn handen dichtknijpen dat ze dit jaar een hele goede De Lie hadden, zonder hem was 2022 helemaal een drama geweest.

Klassiekers: 4 – een ploeg als Lotto Soudal hoort toch in ieder geval een behoorlijk voorjaar te kunnen rijden maar ondanks dat Campenaerts zijn best deed was het niets.

Grote rondes: 4 – dit cijfer was nog lager geweest als De Gendt de meubelen niet had gered in de Giro. Verder waren ze vrijwel onzichtbaar in de Giro, in de Tour hingen ze in groep voor de bezemwagen zodra de weg omhoog liep en de onzichtbare Vuelta met slechts 3 renners aan de finish was zo mogelijk nog slechter

Overig: 7 – In de WT koersen was het zwaar onder de maat, in de kleinere koersen liet de ploeg regelmatig van zich spreken, vooral in de persoon van De Lie. Ze hebben hun best gedaan punten te halen, maar dit lukte alleen in de kleinere koersen. Misschien is dat wel waar de huidige Lotto ploeg thuis hoort ook, in de WT hebben ze momenteel niets te zoeken. Vanwege inzet en ook resultaten verdient de ploeg in deze categorie zeker wel een voldoende.

2
Massimo Bataille 30 november 2022 om 09:15

Beetje magere scores wel voor de klassiekers.
Qua resultaten valt het idd wel tegen, maar vond ze allesinds attractief koersen met voornamelijk Campenaerts.
Tevens mocht er niet zoveel meer verwacht worden van ‘good old’ Gilbert of de youngsters zoals Vermeersch. Dus alles valt wel wat op Campenaerts en Wellens.
Beide goeie renners, maar geen wereldtop, dus zijn die resultaten wel volgens verwachting.
Ewan natuurlijk teleurstellend seizoen wegens omstandigheden.
Mocht hij niets tegengekomen hebben en nog 4a5 WT etappes gewonnen hebben, het was een goed seizoen geweest…

1
Deo 30 november 2022 om 09:41

De Lie heeft goed gepresteerd maar wat heeft hij nou gewonnen? Niks verkeerds voor zijn leeftijd of voor een sprinter maar het zijn kleine wedstrijden.

1
LeoR 16 30 november 2022 om 09:58

Niet enkel de overwinningen an sich, maar ook en vooral de manier waarop hij koerst(te), maakt(e) zijn jaar bijzonder. Zelfs in de wedstrijden die hij niet won, woekerde hij onderweg vaak (onnodig) met zijn krachten.

Met het niveau dat hij dit jaar haalde zal hij inderdaad nog net te kort komen in de grotere wedstrijden, maar heel veel extra is er nu ook niet nodig. Gezien zijn leeftijd en statuut van neo-prof zit er bovendien wellicht nog wel rek op zijn prestaties.
Het komt wel goed met De Lie, en ook met Lotto ;)

0
Massimo Bataille 30 november 2022 om 10:18

Niet enkel de klasse van de wedstrijd is belangrijk, maar ook de tegenstand. En moet gezegd worden dat vele kleine wedstrijden dit seizoen, nog een goeie startlijst hadden.
Uiteindelijk is De Lie wel vaak voor andere topsprinters beland. Merlier, Cavendish, Nizzolo, Demare, Bennett , groenewegen. Hij heeft ze allemaal wel eens geklopt.

Heeft inderdaad ook indruk gemaakt, door in de lastigere parcours ook te overleven en zelf koers te durven maken ipv zich te verstoppen tot de laatste 200m.

2
Gebruikersnaam 30 november 2022 om 15:09

De degradatie komt er door het erbarmelijke 2020 seizoen. Beetje raar om de degradatie als terecht te beschouwen op basis van dit seizoen, wat gewoon degelijk was.

1
SoloSlim 30 november 2022 om 11:08

Ze mogen blij zijn dat ze van Wellens af zijn.
Campenaerts en De Lie hebben we nog gezien in de kleinere eendagswedstrijden die voor lotto belangrijk waren. De rondes moeten beter, dat is een feit, maar Ewan had een pechjaar, kan eens gebeuren.
Maar Wellens, wat doe die eigenlijk.. Buiten soms pat punten scoren in de voorbereidingkoersen of als het slecht weer is, brengt hij veel te weinig. Zijn kopmansloon kan beter gebruikt worden!

0
Baukema Tomoulin 30 november 2022 om 11:10

Tja, veel winnen is leuk. Maar uiteindelijk gaat het om WT overwinningen en ereplaatsen en dan in het bijzonder de monumenten en GT's. Ik weet nu al niet meer wie afgelopen jaar de grotere 1.pro of 2.pro wedstrijden hebben gewonnen terwijl ik wel gemiddeld 8 van de top 10 van de Giro, Tour en Vuelta van het afgelopen jaar kan opnoemen. Of wie er 5de was in MSR. Ik reken de ploegen allemaal dan toch het meest af op de prestaties in de 9 grootste wedstrijden.

0
Groetjesaandevoetjes 30 november 2022 om 11:22

3 grote ronde’s + 5 monumenten. Wat is dan die laatste ‘grote’ wedstrijd?

0
Mooie Sjors 30 november 2022 om 11:39

WK wellicht? Is niet in teamverband maar wel een prestatie van iemand van het team. Ik kan het niet volledig los zien van de merkenploeg.

0
Baukema Tomoulin 30 november 2022 om 12:15

Het WK inderdaad. Nou zijn er natuurlijk wel nog een boel WT kleine rondjes en WT klassiekers die ook echt wel veel aanzien hebben (GW, AGR, Omloop, CSS, PN, TA, Dauphiné, Zwitserland, e.v.a.) en waar ik aan het eind van het jaar heus wel de winnaars van herinner. Wellicht zelfs de top 3. Anyway, Lotto heeft ook op dat niveau het afgelopen jaar zeer weinig gepresteerd.

1
Mooie Sjors 30 november 2022 om 11:16

Best leuk de beuk erin gegooid dit jaar, jammer dat de vlam daar pas in de pan schiet als er degradatie dreigt. Maar qua resultaten viel het op het hoogste niveau flink tegen.

De Lie als groot lichtpunt, hopen voor Lotto dat die ook in topkoersen kan doorbreken. Ewan als grote tegenvaller, die moet zich herpakken volgend jaar. Verder veel renners die of hun piek (ver) voorbij zijn, of nog wat te groen achter de oren.

Klein 6’je voor de inzet en voor woeste stier De Lie.

0
zietemgaan 30 november 2022 om 12:21

Ze zitten in een overgangsfase he, maar ze hebben het potentieel om weer op te bouwen vanuit het jonge talent. Ze hebben die dure oude gloriën echt niet nodig. Leve Lotto!

0
blix 30 november 2022 om 13:55

‘Club-/ploegliefde’ heeft haar grenzen. Vroeger was ik een grote fan van Lotto (in de gedaanten van Davitamon, Predictor, Silence, Omega Pharma, Belisol, Soudal), maar de laatste jaren slaag ik er niet langer in me te identificeren met de ploeg en haar visie (of het gebrek daaraan). Hun zet in 2012 om Coucke de rug toe te keren, betekende hun ondergang en tegelijk de heropstanding van Quick-Step. Jammer, maar deze ploeg is haar ziel kwijt. Ik zie het niet meer goedkomen met de Lotto’s.

0
vinyakke1 30 november 2022 om 08:46

Haha wat een farce die punten. Hier vallen de “kenners” toch duidelijk door de mand. Liefst 39% geeft LS voor de “overige wedstrijden” een 5 of zelfs minder. En dat terwijl Lotto zowat heel het seizoen veel van deze wedstrijden heeft gedomineerd. Met 25 overwinningen doen maar 6 teams beter, allen met een (veel) ruimer budget en laten ze onder meer Intermarché (ik schat dat zij hiervoor betere punten krijgen) en Bahrein (financieel een veelvoud) achter zich. Niets anders dan een 8 of 9 is hier op z’n plaats.

-2
Groetjesaandevoetjes 30 november 2022 om 11:16

Dat waren voornamelijk overwinningen in 1.1 koersen door de Lie. Enige WT overwinning is die van Ewan in etappe 3 in de Tirreno Adriatico.

2
Peetvader 30 november 2022 om 12:12

En een giro-etappe uiteraard.

0
Groetjesaandevoetjes 30 november 2022 om 15:13

Ja, maar die Giro etappe valt onder het kopje ‘grote rondes’.

1
LeoR 16 30 november 2022 om 08:14

Wauw, de voorlopig meest gekozen cijfers zijn 4-3-5, terwijl Lotto net een van zijn beste seizoenen draaide met dank aan De Lie. Wellicht komt de ploeg uit een verkeerd land?

-9
Panache 30 november 2022 om 08:45

En juist bij ‘overige wedstrijden’ zeg maar de wedstrijden die De Lie heeft gereden staan op dit moment de punten 7 en 8 bovenaan.
Een 3 of 4 vind ik zelf ook wat overdreven maar ik kan mij wel andere redenen voor die onvoldoendes bedenken dan die vermoeiende, zinloze maar bovenal niet constructieve Nederland-België discussie die je er alweer van wilt maken. Beargumenteer liever waarom jij wel vindt dat Lotto over de klassiekers of de grote ronden een hoger cijfer verdient.

11
jkjustin 30 november 2022 om 09:00

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

17
Michiel 30 november 2022 om 09:03

Beargumenteren? Leor? Proest

0
Wheely 30 november 2022 om 09:14

Is toch logisch, men wordt gevraagd te stemmen op klassiekers en grote rondes, daar reed De Lie niet, bij "overige wedstrijden" mag je een cijfer geven voor zijn overwinningen en dat doet men dan ook.

Zoals gezegd, heeft niks met het land te maken, QS gaat bv vast goed scoren, let maar op.

1
LeoR 16 30 november 2022 om 09:26

Kopman voor de klassiekers was Campenaerts, reed heel attractief en eindigde bovendien twee maal in de top-5, Ewan mistte door pech MSR. (6)

In de grote rondes zat het Caleb niet mee, pech in de giro én pech in de tour. Hij mistte tevens duidelijk De Buyst. Ook de strijd om de punten (overige wedstrijden), zorgde voor een mindere bezetting en ditto resultaat in de grote rondes. Toch slaagde good-old De Gendt er nog in om de meubelen te redden met ritwinst in de Giro. (5)

In de strijd om de punten, deed lotto het dit jaar uitstekend. Wat De Lie liet zien op 20-jarige leeftijd is fenomenaal, was in veel van de gewonnen wedstrijden niet alleen de snelste, maar ook de sterkste. Gilbert nam in Duinkerke een waardig afscheid, de vertrekkende Wellens won de ronde van België (ware het niet het valsspelen van QS), Vermeersch bevestigde zijn potentieel in Antwerp Port Epic en Van Gils won verrassend in Saudi. (8+)

Om het argument BE-NE bij te staven, een 'neutrale' ploeg als AG2R, met een veel hoger budget, deed het dit jaar veel minder dan Lotto en kreeg de afgelopen dagen toch een milde 6. Lotto is voorlopig gebuisd..

Edit: alleszins positief dat het cijfer bij 'overige' ondertussen opgekrikt is van een 5 naar een 7, is al iets realistischer.

0
JohnDeere 30 november 2022 om 09:29

Oei, ik ben een Belg en vind dit juist nog hoge scores… Als een top vijf hun beste prestatie is in zowel de Tour als Vuelta en de Giro maar één ritzege opleverde, kan je ook niet zeggen dat hun grote rondes geslaagd zijn. In de klassiekers is het hetzelfde. Campenaerts kon mee tot 200km en viel dan weg. Hierdoor heeft hij geen finales gereden in de grote klassiekers. Wat toch wel het hoofddoel van Lotto is.

3
LeoR 16 30 november 2022 om 10:54

@ Panache, jkjustin en Michiel,

Kunnen jullie behalve het respectievelijke wegwuiven van een terechte kanttekening, het schrijven van onzin, en euhm, ja het schrijven van enkele letters, ook zelf iets toevoegen?

De voorlopig meest gekozen cijfers zijn:
Klassiekers (3/4) (het veel grotere AG2R krijgt bijvoorbeeld nog een 5/6)
Rondes (2/3) (gelijkaardig aan Total Energies die helemaal niets wonnen)
en overige wedstrijden (slechts een 6/7?)

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er een scheeftrekking zit in de cijfers. Als het volgens jullie niet omwille van de Belgische identiteit van de ploeg gaat, waar zou het dan wel aan liggen?

-5
Marcel de Gendt 30 november 2022 om 11:02

Die “verkeerd land” discussie gaat volgens mij nergens over. Vooral een discussie gevoerd door Belgen met een calimero-ei op hun hoofd.

Zeker in geval van Lotto denk ik niet dat er veel antipathie is vanuit de noorderburen, of dat er renners rond rijden die een bepaalde weerstand op roepen vanwege hun uitlatingen of gedrag. Volgens mij loopt hier ook iedere noorderbuur weg met de manier waarop Vocsnor zich presenteert, en hoe De Lie zich laat zien als jonge snaak. En vinden ze Lotto gewoon een hele sympathieke ploeg. Die gewoon erg slecht heeft gepresteerd dit jaar.

Maar als er Ollanders zijn die juist wel een laag cijfer geven omdat het nou eenmaal een Belgische ploeg is, dan graag hieronder vermelden….

-1
Michiel 30 november 2022 om 11:03

Ik ga lekker voetbal kijken

0
Groetjesaandevoetjes 30 november 2022 om 11:44

Wat een stomme discussie. Lotto heeft simpelweg niet voldoende gepresteerd in de grote ronde’s en klassiekers (ook mede door pech, maar dat neemt niet weg dat ze niet gepresteerd hebben). In de overige wedstrijden presteren ze wel (vooral met De Lie) en daarom krijgen ze daar ook veel 7’s en ook 8tjes. Ambitie, budget, koerswijze wordt ook allemaal meegenomen in deze beoordeling en ik ga er vanuit dat iedereen op dit forum enige kennis heeft van wielrennen. Vergelijkingen met AG2R en Total Energies zijn zodoende ook niet super relevant. En als je wel wilt vergelijken, Lotto krijgt op dit moment een beter cijfer dan AG2R voor overige wedstrijden. Nogmaals, wat een stomme discussie is dit.

0
Klootje Kriekeljon 30 november 2022 om 11:46

Jkjustin, gouden reactie!

1
Mooie Sjors 30 november 2022 om 13:39

Geinig inderdaad jkjustin. :D Ik snap beide kanten wel een beetje. Waar er bij een ploeg als AG2R (of opvallender: DSM) best nog wat mildheid is, lijkt die er voor Lotto-Soudal minder te zijn. Terwijl die ploegen nochtans wellicht een budget hebben dat een stuk hoger ligt dan dat van LTS.

Weegt een degelijke Bardet (die uiteindelijk ook weinig echt prijs heeft gereden) of Arensman op tegen een zeer karige oogst aan overwinningen? Is een goede Cosnefroy genoeg voor een ploeg met 2x het budget van LTS? Hoe verhouden de vele overwinningen van Lotto-Soudal op lager niveau zich tot een top-10 plek in het klassement van een grote ronde?

Iedereen geeft punten op zijn eigen manier, en persoonlijke sympathieën zouden daar voor sommigen zeker ook een rol in kunnen spelen. Dat gezegd zijnde vond ik de resultaten op WT-niveau (wat Lotto-Soudal was) gewoon te mager om hier positief te kunnen zijn.

4
Romerike 30 november 2022 om 14:00

Eea heeft wellicht ook te maken met de eerdere berichtgeving op WF. Hoeveel stukjes staan er over AG2R hier en hoeveel over Lotto Soudal. Zeker in de berichtgeving over de degradatiestrijd. De perceptie “Lotto gedegradeerd dus slecht seizoen” zal meespelen. Lijkt me niks te maken met land.

0
Lalsacien 30 november 2022 om 19:42

@Leor iets realistischer in jouw ogen. Je mening is ook maar subjectief. Ik heb trouwens 6, 6 en 8 gestemd maar ik heb niet de illusie dat mijn mening realistischer is dan anderen…
Gewoon niet teveel waarde aan hechten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone