Rapportcijfers 2022: Alpecin-Deceuninck – Al lang niet meer afhankelijk van Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel won voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 5 december 2022 om 19:00

Rapportcijfers 2022: Alpecin-Deceuninck – Al lang niet meer afhankelijk van Mathieu van der Poel

Nu het wielerseizoen 2022 erop zit, kunnen we de balans opmaken. In de rubriek Rapportcijfers legt WielerFlitsalle achttien WorldTour-teams en vier ProTeams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. De community mag daar vervolgens een cijfer aan geven. Vandaag het laatste ProTeam en WorldTour-promovendus: Alpecin-Deceuninck.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Doelen 2022

Bij Alpecin-Deceuninck houden ze niet van halfwerk en weten ze waar hun kracht ligt. Er werd met de selectie dan ook volop ingezet op de voorjaarsklassiekers. Daar moest de ploeg van de gebroeders Christoph en Philip Roodhooft scoren. Mathieu van der Poel was daarvoor de meest aangewezen persoon, maar hij zou het eerste deel sowieso missen vanwege een slepende rugblessure. Met topsprinters Tim Merlier en Jasper Philipsen werden er de nodige zeges doorheen het seizoen verwacht en tijdens de grote rondes – ze hadden daarvoor geen kopman – was de wens om iedere keer minstens een rit te winnen.


Klassiekers

Eerlijk is eerlijk: zonder Mathieu van der Poel waren de klassiekers die onder dit kopje vallen, een beetje flets. In wedstrijden als Omloop Het Nieuwsblad en de E3 Saxo Bank Classic stond er niemand anders binnen Alpecin-Fenix (zoals de ploeg toen nog heette) op. Maar toen Van der Poel sneller dan verwacht terugkeerde in Milaan-San Remo, keerde de bladzijde. De Nederlandse kopman werd er meteen derde en gaf er het startsein voor een kort, maar zeer sterk voorjaar. Hij won daarna meteen zijn tweede eendagskoers, Dwars Door Vlaanderen. Dat bleek de opmaat naar een nieuwe monumentale zege vier dagen later in de Hoogmis.

Van der Poel was samen met ’s werelds beste renner Tadej Pogačar de sterkste man in koers. Op de steilste flanken van de Paterberg stond de Nederlander op barsten, maar hij brak niet. In de sprint bleek hij daarna de snelste – en de slimste. Hij sloot zijn voorjaar af met een vierde plek in de Amstel Gold Race en een negende plek in Parijs-Roubaix. Tussendoor won Tim Merlier de sprint van de groep der favorieten in Gent-Wevelgem, ware het niet dat er nog vijf vluchters voor zaten. De Belgische sprinter werd dus zesde.

Mathieu van der Poel won ook Dwars Door Vlaanderen – foto: Cor Vos

Belangrijkste resultaten
flag-be Ronde van Vlaanderen – flag-nr1 (Mathieu van der Poel)
flag-be Dwars Door Vlaanderen – flag-nr1 (Mathieu van der Poel)
flag-it Milaan-San Remoflag-nr3 (Mathieu van der Poel)
flag-nl Amstel Gold Race – 4(Mathieu van der Poel)
flag-be Gent-Wevelgem – 6(Tim Merlier)
flag-fr Parijs-Roubaix – 9(Mathieu van der Poel)


Grote rondes

Het Belgische ProTeam ging in de grote rondes op jacht naar ritzeges. In een speciaal groen tenue op toenmalige naamgevende sponsor Fenix uit te zwaaien, begonnen ze aan een missie in de Giro d’Italia. In Hongarije lag er een aankomst op maat voor Mathieu van der Poel, die daar meteen ook de roze leiderstrui kon pakken. Dat lukte. Wat volgde was een uiterst vermakelijke Ronde van Italië, waar Alpecin-Fenix meermaals de koers kleurde. Dat niet alleen Van der Poel – die ook nog twee keer tweede werd – uit het juiste hout gesneden is, toonden Stefano Oldani en Dries De Bondt. Beiden wonnen vanuit de vlucht ook een rit.

In de Tour de France was de ploeg intussen omgedoopt tot Alpecin-Deceuninck. MVDP stond opnieuw aan het vertrek en na een vijfde plek in de openingstijdrit in Kopenhagen bood dat perspectieven. Niets bleek minder waar, want de Nederlander was in de Tour geen schim van zichzelf en gaf in de rit naar de Col du Granon gedesillusioneerd op. Toch was het toen ook al Jasper Philipsen die zich meer en meer toonde. Na diverse korte ereplaatsen viel voor hem in de vijftiende rit alles op z’n plaats en won hij zijn langgekoesterde rit in de Tour. Bovendien won hij daarna ook de mooiste: op de Champs-Elysées. Hij werd zodoende de enige sprinter met meerdere ritzeges en mocht zich de beste spurter van de Tour noemen.

Ook in de Vuelta a España kleurde Alpecin-Deceuninck verschillende ritten. Met vier verschillende renners haalden ze in totaal zeven keer een resultaat bij de eerste vijf in de daguitslag. Tim Merlier – die nooit zijn topniveau haalde in Spanje – spurtte twee keer naar een derde plaats. Gianni Vermeersch deed datzelfde in de negentiende etappe, terwijl Jimmy Janssens in de zevende rit als vierde was geëindigd. Maar de grote koning van de Vuelta werd voor de Belgische formatie Jay Vine. De Australische klimmer won al snel op een aankomst bergop en deed dat daarna nog eens Vine’tjes over. Hij leek ook het bergklassement op zijn naam te zetten, tot zijn opgave in rit achttien. Richard Carapaz won zodoende de bolletjestrui, Robert Stannard werd tweede.

Belangrijkste resultaten
flag-it Giro d’Italia – 3 ritzeges (Mathieu van der Poel, Stefano Oldani, Dries De Bondt)
flag-fr Tour de France – 2 ritzeges (Jasper Philipsen)
flag-es Vuelta a España – 2 ritzeges (Jay Vine)


Overige wedstrijden

Dat Alpecin-Deceuninck tegenwoordig veel meer is dan de ploeg-Mathieu van der Poel, werd dit jaar nog maar eens onderstreept. In totaal won het Belgische ProTeam 34 wedstrijden; alleen topteams Jumbo-Visma (48), UAE Emirates (48), Quick-Step-Alpha Vinyl (47) en INEOS Grenadiers (39) deden beter. Wat ook opvalt is de veelzijdigheid van de Belgische formatie, zonder dat ze een echte klassementsrenner hebben. Die 34 zeges werden namelijk door dertien verschillende renner behaald. Van Jakub Mareczko en Lionel Taminiaux tot Sjoerd Bax en Oscar Riesebeek: allen mochten eens of zelfs vaker het zegegebaar maken in 2022.

Alpecin-Deceuninck is vooral opgebouwd als ploeg voor de eendagskoersen en sprints. Dat zien we dan ook veel terug in de uitslagen van de Belgische equipe. Naast de reeds behandelde resultaten in de WorldTour, werd er ook nog gewonnen in Brugge-De Panne, een rit in Tirreno-Adriatico (beiden door Tim Merlier) en twee etappes in de UAE Tour (Jasper Philipsen). Merlier was ook nog goed voor zeges in Nokere Koerse, het Belgisch kampioenschap op de weg en de Memorial Rik Van Steenbergen. Philipsen won dan in de rondes van Turkije, België en Denemarken, Omloop van het Houtland en Parijs-Bourges.

Van der Poel was op zijn beurt nog goed voor een rit in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en de Grand Prix Wallonie, als we het over UCI-koersen hebben. Wat verder opvalt is de sterke najaarscampagne van Sjoerd Bax, die toen eindelijk verlost was van zijn knieproblemen. Hij versloeg een leger wereldtoppers in de Coppa Agostoni en pakte ook nog de voorlaatste rit in de Tour de Langkawi. Die koers verliep sowieso bijzonder glad voor Alpecin-Deceuninck, want ook Taminiaux en Mareczko pakten daar hun tweede seizoenszege. Uiteindelijk werd er in 2022 slechts één rittenkoers gewonnen door de Belgen: Australiër Robert Stannard was na vijf dagen de beste in de Tour de Wallonie.

Belangrijkste resultaten
flag-be Brugge-De Panne – flag-nr1 (Tim Merlier)
flag-it Tirreno-Adriatico – flag-nr1 ritzege (Tim Merlier)
flag-ae UAE Tour – flag-nr1 2 ritzeges (Jasper Philipsen)
flag-be Tour de Wallonie – flag-nr1 eindklassement (Robert Stannard)
flag-be Dwars door het Hageland – flag-nr1 (Oscar Riesebeek)


Eindcijfer

Aan het eind van alle rapporten telt WielerFlits de resultaten van de drie onderdelen bij elkaar op en presenteert dan de gemiddelde cijfers per ploeg in een apart artikel.


In de rubriek Rapportcijfers geven jullie alle achttien WorldTour-ploegen, de ProTeams Alpecin-Deceuninck, Arkéa Samsic, TotalEnergies en Uno-X rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van 2022 van beneden naar boven af. Jullie kunnen de teams beoordelen met drie cijfers, te geven op de onderdelen klassiekers, grote rondes en overige koersen.

Onder de klassiekers verstaan we de volgende grote koersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden.


RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
5 december 2022 09:00
Matje met een sterke eerste seizoenshelft, zorgt in zijn eentje voor goede punten in de klassiekers. Ondanks een fenomenale inzinking in de Tour en een woelig pre-WK-nachtje toch een 8 voor zijn seizoen.

Ook een 8 voor de ploeg als geheel met verder credits aan Philipsen en een ontbolsterende Vine. Goeie Giro ook. Merlier viel me in de 2de seizoenshelft wel wat tegen.
    5 december 2022 10:27
    Ik geef het een 8+. Het was zeker nog geen 9, maar voor mijn gevoel was het meer dan een 8. Vooral de etappes in grote rondes met verschillende mannen vond ik knap. Winnen meer dan 10% van de etappes in grote rondes met 5 verschillende renners (en zonder Merlier).
5 december 2022 10:54
Voor mij ook een dikke 8

Als je een monument pakt in het voorjaar, iedere grote ronde meerdere ritzeges en dan nog een hele resem aan kleinere overwinningen, dan doe je het als pro-team gewoon meer dan goed.

Grootste verrassing voor mij de stap die Philipsen gezet heeft, deze had ik eerder verwacht bij Merlier. Maar die lijkt juist een stapje achteruit gezet te hebben, en gaat het denk ik nog zwaar krijgen bij Quickstep met Jakobsen.
    5 december 2022 18:27
    Dat zijn veel punten voor een team dat amper presteert als het bergop gaat.

    Ik kijk al uit naar je punten voor QS Michel.. Als 8 voor Alpecin de referentie is, komen we met 9,,5 niet toe voor REV en de Lampie's.
    5 december 2022 19:34
    @Beer je bent wel eens met sterkere argumenten gekomen.
    5 december 2022 19:35
    Jay Vine vergeten? Die heeft volgens mij bergop wel iets laten zien.
    5 december 2022 19:40
    Nu is de Vuelta natuurlijk niet het allerhoogste podium, maar ik vond Vine toch een bijzonder aangename klimsurprise.
    5 december 2022 20:15
    Voor mij ook een dikke 8. Hebben als ploeg wederom een waanzinnig jaar gehad. Die liefhebber zal het met me eens zijn, de azijnzeiker....tja....
    5 december 2022 20:21
    2 ritzeges van Vine. En klaar. En dan zou mijn argument niet sterk zijn :-)

    Weer lekker aan het schelden Marik? Wat een onmacht.
    5 december 2022 21:55
    Guilty by association toch, Beer? Ze huisvesten het duivelskind.
    5 december 2022 23:00
    @Beer Alpha Vinyl heeft niet meer bergop ritzeges in grote rondes. En je moet naar het totale plaatje kijken. Zowel bij Alpecin als bij Alpha Vinyl en dan mag je concluderen dat, alles bij elkaar opgeteld, Alpecin het voor een Protour ploeg uitstekend voor elkaar heeft.
    6 december 2022 07:10
    Lalsacien; je hebt meegekregen dat QS een grote ronde heeft gewonnen? En dat ze klimklassiekers winnen? Zelfs in een seizoen waarin Alaphillipe grotendeels aan de kant staat?

    Die Pro Conti-kaart mag je stilaan ook wel op zak houden. Gaat echt nergens over. Kijk naar hun budget. Kijk naar hun structuur. Hun sponsors. Hun renners. VDP, Philipsen, Merlier... Zo'n team mag je gewoon op dezelfde basis beoordelen als de WT-teams.

    En nu is het wachten tot iemand over de mindere kassei-campagne van QS begint. Want dat dames en heren, dat gaan we wel doorrekenen. En zwaar. Het is allemaal zo doorzichtig. De eerste post van Romans in deze topic vat het dan ook perfect samen. Alleen komt hij er gewoon openlijk voor uit.
5 december 2022 12:03
Uiteindelijk toch een dubbeltje.
Qua kassei-klassiekers vond ik ze iets minder sterk dan andere jaren, maar de lat ligt nu eenmaal zeer hoog natuurlijk. VdPoel terug met zijn overwinningen (alhoewel we dat niet vanzelfsprekend mogen vinden).
Ritzeges bij de vleet in de grote rondes. Wat natuurlijk wel fantastisch is.

Toch vind ik het jammer dat er geen enkele klimmer van hoog niveau bij de ploeg rijdt. Vine had al wat mooie dingen laten zien, maar eigenlijk pas sinds de Vuelta die stap omhoog gezet.
Iedere ploeg heeft natuurlijk zijn focus (sprints en 1-daagsen). Maar voor een 'topteam' te zijn, moet je toch allround zijn.
Misschien toch nog pozzovivo ophalen voor een top-10 in het AK
    5 december 2022 15:17
    Ik vind het juist slim om niet op alle fronten mee te doen. Want uiteindelijk gaat het meedoen op alle fronten ook bijna in alle gevallen betekenen dat je concessies moet doen. Tenzij je een allrouder als Van Aert hebt, die zelf meesterknecht is in de bergen en eigenlijk maar 1 mannetje nodig heeft om hem af te zetten in de sprint.

    En dan ben je met meerdere ritten in iedere grote ronde, EN een monument in het voorjaar gewoon geslaagd als PRO-team.
    5 december 2022 16:09
    Ze zijn enorm geslaagd als Pro-team. Maar als we mogen eerlijk zijn, zijn ze dat enkel in naam ( en vanaf 1 januari niet meer). Budgetten en omkadering is zekers WT-waardig.
    Daarvoor alle respect naar de groei dat ze hebben gemaakt in de laatste 5 jaar. Om als protour-team ook renners als Philipsen te kunnen aantrekken.

    Met VdPoel hadden ze natuurlijk al een wereldrenner, maar errond zijn de renners ook gewoon beter gaan presteren (kijk Merlier, Vermeersch, De Bondt etc). Gewoon perfect voorbeeld hoe als ploeg te groeien ipv hoop geld ertegen te gooien en wat (vaak oudere) renners aan te trekken.

    En ze mogen zeker hun focus behouden op de sprints/klassiekers (zoals Lotto ook doet). Maar ze hebben echt wel niemand die beetje berg over kan en dat is toch wel beetje WT-onwaardig. Een B-klimmer zou toch niet misstaan, al is het om beetje doel te hebben in bergetappe los van tijdslimiet halen.
5 december 2022 07:42
Edit: Klopt helemaal, aangepast!
5 december 2022 14:04
Laten wij vooral niet vergeten dat wij het over een pro-contiploeg hebben. Dat het andere jaren op bepaalde vlakken iets beter verliep, so be it. Het is bizar goed hoe zij de worldtour bestormen en vaak veroveren. Dit alles zonder de pretenties van sommige WT ploegen en wel gewoon aan het vetrek staan (en vaak winnen) bij de kleinere wedstrijden. Dikke 9 van mij, al krijg ik dat in de draak die WF een “app” noemt niet ingevoerd.
    Dat probleem heb ik ook in de app.... Oproep aan de app-meneer: kunt u dat fixen a.u.b?
    5 december 2022 20:26
    Laat we vooral niet vergeten dat dit een WT-Team is, vermomd als een Pro Conti.
    6 december 2022 09:26
    Dat vergeten we wel, want dat zijn ze niet.
5 december 2022 18:20
Ook voor Alpecin geldt dat het een Pro-ploeg is, wat tot een hogere score leidt. Als WT-ploeg zou ik op 7½ uitkomen, als Pro-ploeg kom ik op 9- (8¾).
    5 december 2022 18:49
    Dat was ook mijn insteek. Voor een Protour ploeg, wat ze op papier nog zijn (waren) dit jaar hebben ze uitmuntend gepresteerd.
5 december 2022 10:21
ALPECIN-DECEUNINCK – AL LANG NIET MEER AFHANKELIJK VAN MATHIEU VAN DER POEL..?.
Dat zouden ze graag willen ja maar dat duurt nog wel even.
    5 december 2022 11:43
    Ze winnen 7 ritten in een GT, waarvan eentje met VDP.
    Hij is belangrijk, maar zeker niet de enige die iets kan binnen de ploeg.
    Het voorjaar van VDP was geweldig. Alles wat erna kwam een beetje minder (geen schande na zijn erbarmelijke winter door rugproblemen)
5 december 2022 07:33
7tje

Maar vooral ook omdat het mijn type ploeg niet is, gewoon lekker een half punter af omdat dat best mag in dit subjectieve eindejaarsgeneuzel met kleuterige cijferstrooierij.

Reacties zijn gesloten.