Rapportcijfers 2022: Astana Qazaqstan – Vinokourov betaalt de prijs voor onsamenhangend verhaal

dinsdag 22 november 2022 om 19:00
Rapportcijfers 2022: Astana Qazaqstan – Vinokourov betaalt de prijs voor onsamenhangend verhaal

foto: Cor Vos

Nu het wielerseizoen 2022 erop zit, kunnen we de balans opmaken. In de rubriek Rapportcijfers legt WielerFlits alle achttien WorldTour-teams en vier ProTeams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. De community mag daar vervolgens een cijfer aan geven. De tweede ploeg die we behandelen is Astana Qazaqstan, dat de twijfelachtige eer had het slechtste WorldTeam van 2022 te zijn.

Doelen 2022

Teammanager Aleksandr Vinokourov stond voor de moeilijke opdracht om afgelopen winter met een half nieuw team (er vertrokken zestien renners) te bouwen aan een sterk collectief. Met nieuwkomer Gianni Moscon en Alexey Lutsenko wilde Astana Qazaqstan mee het mooie weer maken in de klassiekers, terwijl er met Miguel Ángel López werd ingezet op eindwinst in de Giro d’Italia. In de Tour de France moest Lutsenko beter doen dan zijn opvallende zevende plek van een jaar eerder. In grote lijnen waren dat de concrete doelen die Astana Qazaqstan zichzelf ten doel stelde voordat het wielerseizoen 2022 losbrandde.


Klassiekers

Over de klassiekercampagne van Astana Qazaqstan kunnen we kort, maar krachtig zijn: een catastrofale deceptie. Niet één keer slaagden de azuurblauwen erin om bij de eerste twintig te eindigen in de monumenten en voornaamste eendagsklassiekers. Lutsenko kwam zwaar ten val in Omloop Het Nieuwsblad en miste daardoor het gehele voorjaar. Moscon haalde door ziekte nergens zijn niveau en was een schim van zichzelf. Uiteindelijk was de 21ste plaats van Simone Velasco in Strade Bianche het beste resultaat dat de ploeg heeft neergezet. De spoeling was en bleek ook veel te dun te zijn; Astana had er simpelweg de renners niet voor.

Moscon beleefde een dramatisch voorjaar – foto: Cor Vos

Belangrijkste resultaten
n.v.t.


Grote rondes

In de grote rondes kwam Astana Qazaqstan een stuk beter voor de dag. De ambitie om de Giro te winnen, kwam echter niet uit. Kopman López viel in de vierde etappe keihard uit, nog voordat er een Italiaanse beklimming had plaatsgevonden. Uiteindelijk was het good old Vincenzo Nibali die de meubelen redde voor Vinokourov en co. De toen nog 37-jarige Italiaan klom dankzij een sterke slotweek op naar de vierde plaats in het eindklassement. Nibali en López waren voor het seizoen begon ook voorzien voor de Tour, maar daar zouden ze beiden uiteindelijk niet starten. Met een zwaar uitgeklede ploeg begonnen ze daaraan.

Uiteindelijk slaagde Lutsenko erin om daar toch een deel van zijn magere seizoen te redden. In de tweede week kwam hij bovendrijven tijdens de intussen veelbesproken rit naar de Col du Granon. Hij bleef een hele tijd steken op een plek net buiten de top-10. Maar door mee te springen in de aanval in de ritten naar Hautacam en Peyragudes, sloop Lutsenko in de laatste week toch nog de top-10 in. Hij zou als negende eindigen in Parijs, maar die plek is opgewaardeerd nadat Nairo Quintana uit de uitslag werd geschrapt vanwege het gebruik van Tramadol. Lutsenko was wel onzichtbaar en verbeterde ook zijn zevende plek uit 2021 niet.

De gebeten hond López – foto: Cor Vos

Vervolgens ging Astana Qazaqstan met een sterke ploeg naar de Ronde van Spanje. De in opspraak geraakte Supérman López startte als kopman, met onder meer de beoogde kopman David De la Cruz, Lutsenko en Nibali in steun. Zij konden zelf geen potten breken in de Vuelta. Dat gold wél voor de Colombiaanse pocketklimmer. Dankzij een sterke tweede week werkte López zich op naar plek zes, waarna hij in de slotweek zijn positie consolideerde en zelfs wist op te krikken naar een vierde plaats in het eindklassement. Alleen Remco Evenepoel, Enric Mas en Juan Ayuso waren beter over drie Spaanse weken.

Belangrijkste resultaten
flag-it Giro d’Italia – 4(Vincenzo Nibali)
flag-fr Tour de France – 8(Alexey Lutsenko)
flag-es Vuelta a España – 4(Miguel Ángel López)


Overige wedstrijden

Astana Qazaqstan heeft een zeer bleek en matig seizoen achter de rug. Als ploeg waren de Kazachen vooral ingericht om het goed te doen in het rondewerk. In de drie grote rondes kwam dat tot uiting, al werd er weliswaar geen enkele ritzege geboekt. Dat vloeit voort in de overige wedstrijden en overwinningen van de ploeg. Behoudens de nationale kampioenschappen van Kazachstan (wegrit gewonnen door Yevgeniy Gidich, Yuriy Natarov zegevierde in de tijdrit) waren dat er in heel 2022 slechts drie: Lutsenko won de nieuwe Clásica Jaén Paraiso Interior in Spanje, op Valentijnsdag. López zegevierde dan weer in de vierde rit van de Tour of the Alps.

De laatste zege werd geboekt in de Tour de Langkawi, al kwam die wel op naam van stagiair Gleb Syritsa. In de rittenkoersen kwam de ploeg verder maar weinig in beeld. López werd derde in de Ruta del Sol en de Vuelta a Burgos, Samuele Battistella was derde in de Ronde van Hongarije. Vadim Pronskiy werd eveneens derde in de Adriatica Ionica Race. Daarmee zijn de podiumplekken in de rittenkoersen wel genoemd. Eerlijk is eerlijk: dat is niet zo veel soeps. Wat betreft de WorldTour-rittenkoersen, werden alleen in de Ronde van Polen (zevende, Battistella) en de UAE Tour (tiende, De la Cruz) top 10-noteringen behaald.

Lutsenko tijdens een van de slechts vijf zeges van Astana dit seizoen – foto: Cor Vos

Tijdens de eendagskoersen was dat zelfs nog erger: in geen enkele WorldTour-eendaagse – ook buiten de reeds benoemde klassiekers in het rijtje hierboven – slaagde Astana Qazaqstan erin om de top-10 te behalen. Het beste resultaat was een vijftiende plek in de Clásica San Sebastián van Stefan de Bod. Cristian Scaroni (die halverwege het seizoen werd ingelijfd nadat Gazprom-RusVelo werd ontbonden) voegde in de BEMER Classic (zestiende) de andere top-20 toe aan het totaal. Behoudens de zege van Lutsenko in Jaén eindigde de ploeg slechts zes keer tussen plek vier en tien, op 37 koersen.

Nee, het was allesbehalve het jaar voor Astana Qazaqstan. Dat beaamde ook teammanager Aleksandr Vinokourov, die zelf in opspraak raakte in een nog altijd lopende fraudezaak rondom de ploeg. Sportief, financieel en administratief zijn er daarom nogal wat haken en ogen met betrekking tot het verstrekken van een WorldTour-licentie voor de seizoenen van 2023 tot en met 2025. Aangezien Astana Qazaqstan óók nog af te rekenen kreeg met een dopinggeval (neoprof Michele Gazzoli), zijn er mogelijk ook nog ethische criteria waar de ploeg niet aan voldoet. Kortom: Astana Qazaqstan is een hoofdpijndossier voor de UCI.

Belangrijkste resultaten
flag-es Vuelta a Burgos – flag-nr3 (Miguel Ángel López)
flag-it Adriatica Ionica Race – flag-nr3 (Vadim Pronskiy)
flag-hu Tour du Hongrie – flag-nr3 (Samuele Battistella)
flag-pl Ronde van Polen – 7(Samuele Battistella)
flag-ae UAE Tour – 10(David De la Cruz)


Eindcijfer

Aan het eind van alle rapporten telt WielerFlits de resultaten van de drie onderdelen bij elkaar op en presenteert dan de gemiddelde cijfers per ploeg in een apart artikel.

De in opspraak zijnde Vinokourov zag poulain Yevgeniy Fedorov goud pakken tijdens het WK U23 – foto: Cor Vos


In de rubriek Rapportcijfers geven jullie alle achttien WorldTour-ploegen, de ProTeams Alpecin-Deceuninck, Arkéa Samsic, TotalEnergies en Uno-X rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van 2022 van beneden naar boven af. Jullie kunnen de teams beoordelen met drie cijfers, te geven op de onderdelen klassiekers, grote rondes en overige koersen.

Onder de klassiekers verstaan we de volgende grote koersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Secondant 22 november 2022 om 08:08

Astana, toch een van mijn favoriete ploegen. Een ploeg die het niet nalaat om een bad boy een kans te geven en zich in het peloton regelmatig onpopulair maakt door de manier van koersen. Een ploeg ‘you love to hate’ en daarom is Astana dus echt onmisbaar voor mij. Moet ook zeggen dat ze al jaren lang misschien wel het meest herkenbare shirtje hebben, wat ook een dikke plus is.

Afgelopen seizoen was in de grote rondes prima, verder gewoon waardeloos. Maar wat wil je met zo’n selectie.. dat stelt ook niets voor.

5
Wheely 22 november 2022 om 08:46

Tja het kan verkeren, ze hebben zich naast de magere resultaten ook niet op een andere manier kunnen onderscheiden. Een dikke onvoldoende dus dit jaar van mij.

2
Panache 22 november 2022 om 10:19

Ze weten zich wel te onderscheiden, maar of dat verheffend of camp is daar zullen de meningen over verschillen: https://www.youtube.com/watch?v=ADkkrFPvXvQ

0
Mr. Tornado 22 november 2022 om 09:45

Battistella werd twee maal tweede in de ronde van Spanje. Maar misschien is dat niet genoeg om over een prestatie te spreken.
Als we puur op resultaten afgaan was hun beste wedstrijd het nationaal kampioenschap van Kazachstan. De eerste vier plaatsen volledig bezet. Hoeveel ploegen kunnen dat zeggen. ;)

2
Massimo Bataille 22 november 2022 om 09:55

Nieuw-Zeelands kampioenschap TT top-4 voor Bolton Equities Cycling team

Oostenrijks kampioenschap, volledige top-5: Bora-Hansgrohe

Zijn toch de eerste die bij me opspringen =D

1
FDJ 22 november 2022 om 10:07

Parijs-Nice eerste etappe. 3x Jumbo Visma

1
Mystery Rider 23 november 2022 om 06:34

In de Vuelta van dit jaar stonden er na de eerste etappe maar liefst 8 TJVs aan de leiding in het klassement … hahaha … lachen mag, huilen ook :)

0
Massimo Bataille 22 november 2022 om 09:52

Uiteindelijk een zeer mager seizoen voor Astana. Dat ze de renners niet geheel hebben voor het eendagswerk (kasseiklassiekers) is wel de waarheid, zeker als lutsenko en moscon wat uitvallen.
Maar in de klimmende koersen ( en zeker de kleinere koersen) moeten ze toch beter doen dan dit.
Tevens hebben ze geen enkele etappezege in de WT, grote of kleine ronde. Dat is gewoon te weinig. Enkel in de Vuelta begonnen ze wat dicht te komen.
In de grote rondes zoals verwacht, vooral voor het AK gaan. De 4de plaats van Nibali was persoonlijk zelf boven verwachting.
Maar top-10 (of top-5) AK kan niet de enige doelstelling zijn, die etappezege moet ook nagejaagd worden.

Overal onvoldoende, en mag van geluk spreken dat Fuglsang en Vlasov de boel hebben rechtgehouden vorige jaren.

1
Gerard Dekker 22 november 2022 om 10:37

Ik mis het budget van de ploeg in het hele verhaal.

Het zijn niet alleen Jumbo/Visma en Ineos die met miljoenen smijten, maar Astana kan er ook wat van.

Intermache Wanty en Alpecin werken met veel kleinere budgetten dan Astana, maar halen veel meer prijzen binnen. Dit zou ook in de uitslag meegenomen moeten worden.

1
Panache 22 november 2022 om 11:36

Astana was jaren terug zeker een rijk team, maar er zijn sinds 2020 al vaker betalingsproblemen geweest wat normaliter wijst op een krap budget en vrijwel geen opgebouwde reserves. Ik neem aan dat Astana inmiddels tot de teams behoort met het kleinste budget.
https://www.wielerflits.nl/nieuws/betalingsproblemen-bij-astana-qazaqstan/

2
4 Jours de Dunkerque 22 november 2022 om 14:06

Grappig dat het idee is dat we cijfers gaan geven aan ploegen en dat in geen enkel van de eerdere posts ook maar 1 cijfer wordt gegeven!

Maar goed: ik denk dat dat vriend en vijand het er wel over eens zijn dat Astana een slecht seizoen heeft gedraaid. Enerzijds door wat pech met valpartijen en ziekte, maar anderzijds ook doordat de selectie gewoon niet sterk genoeg was. Als je het aankoopbeleid voor 2023 tot nu toe ziet is dat waarschijnlijk mede vanwege budget problemen?

Maar de cijfers:

Klassiekers: 3 – geen enkele top 20 is gewoon belachelijk voor een world tour team.

Grote rondes: 7 – op zich heb je een prima jaar qua grote rondes als je alle 3 een top 10 haalt. Maar die top 10 kwam toch vaak tot stand door aanklampen en niet door aantrekkelijk koersen, vandaar ook het gebrek aan ritzeges.

Overig: 4 – als je als world tour team zelfs in de kleinere koersen amper tot winnen of korte ereplaatsen komt scoor je gewoon een dikke onvoldoende.

1
Brabander 22 november 2022 om 17:27

Ik kom voor de Grote Rondes en ‘overig’ ook op een 7 en een 4 uit. Maar voor de klassiekers ben ik toch voor een 1 gegaan. Dat was dus echt niks gewoon. Dan vind ik die 3 van jou nogal hoog

0
jooprioolpijp 22 november 2022 om 09:01

Altijd leuk, dit cijfers geven, maar de vraag is, wat zijn de criteria? Zijn dat de uitgesproken ambities (lijkt de inleiding te suggereren, maar straft ambitie en beloont indekken), zijn dat de absolute resultaten (dan halen er dit jaar maar weinig teams een dikke voldoende) of zijn dat de resultaten in verhouding tot wat je op grond van de selectie en het (geschatte) budget mag verwachten? Dat laatste lijkt me het meest redelijk, maar dan missen we een budget-lijstje…redactie…?
Astana krijgt in elk geval op grond van geen van de criteria een voldoende, anders dan voor de grote rondes.
Edit: voldoende voor de grote rondes omdat de behaalde resultaten m.i. zo ongeveer zijn wat je mocht verwachten en in het geval Nibali beter dan dat)

0
FDJ 22 november 2022 om 09:11

En zelfs over de grote ronden kun je twisten of het voldoende was. Ze spraken uit met Lopez voor Girowinst te gaan en Lutsenko had podiumambities in de Tour de France. Allebei niet behaald. Andere vraag is of het realistische ambities zijn. Ik zie in Lopez geen grote rondewinnaar en in Lutsenko geen podiumkandidaat, maar hun eigen doelen zijn niet gehaald. De 4e plaats van Nibali in de Giro was voor mij het enige lichtpuntje wat dat betreft aangezien ik die echt niet meer had verwacht.

0
Mystery Rider 23 november 2022 om 06:39

@FDJ – doelen zetten is voor alle ploegen hetzelfde, er waren meerdere podium kandidaten voor de grote rondes in andere ploegen en die hebben het ook niet waargemaakt. Qua grote rondes heeft Astana het prima gedaan in de eindklassementen.

De grote doelen van Wout waren:
– RVV of PR
– Groen
– WK

Heeft ie ook maar eentje van gehaald, maar toch is zijn seizoen meer dan geslaagd. Afrekenen op exacte doelen, dan krijgt iedereen onvoldoende.

0
Marcel de Gendt 22 november 2022 om 12:17

Grote ploeg in verval. 1 van de mooiste shirts in het peloton, al jarenlang heel herkenbaar.

Hoe meer je in verval raakt, hoe minder goede renners er willen gaan fietsen. Een hele grote zak geld kan dan nog compenseren, maar uiteindelijk wil je als renner ook in een winnende ploeg zitten. Dus ik vrees eerlijk gezegd dat komend jaar niet heel veel meer gaat brengen dan dit jaar.

0
Shinzawai 22 november 2022 om 13:09

Astana werd afgetekend laatste in de World Tour ranking, dus dat is per definitie een dikke onvoldoende. In de grote rondes werd dan weliswaar drie keer top-10 gereden, maar verder was het zwaar waardeloos bij deze ploeg. Gezien het gebrek aan slagkracht op de transfermarkt tot nu toe is er ook weinig aanleiding om verbetering te verwachten in 2023.

0
RLM 22 november 2022 om 21:17

Dt is redelijk makkelijk.
Klassiekers: 1. Zou een 0 moeten zijn, maar dat is geen optie. Ik wel wel even weten wie Astana hier een 10 heeft gegeven, zijn blijkbaar toch 6 mensen.
Grote Rondes: Nibali 4de is best goed, Lutsenko 8ste eigenlijk ook gezien de slechte start, Angel Lopez 4de kon iets beter, maar toch kan ik niet beter dan een 5, want geen ritzege en voor het grootste deel a la Zubeldia.
Andere Wedstrijden: 1. Sorry maar nauwelijks overwinningen en weining top 10 plekken maakt hiervan een mislukt seizoen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone