‘Canadees tweeluik een goede blauwdruk voor Nederlandse wedstrijden’
foto: Cor Vos
dinsdag 13 september 2022 om 20:15

‘Canadees tweeluik een goede blauwdruk voor Nederlandse wedstrijden’

Podcast Met Benoît Cosnefroy en Tadej Pogačar kregen we afgelopen weekend nieuwe winnaars van respectievelijk de GP Cycliste de Québec en de GP Cycliste de Montréal. Het Canadese tweeluik werd in 2010 in het leven geroepen. Beide wedstrijden vinden plaats op een afgesloten circuit en onderscheiden zich daarmee van andere, traditionele koersen. In de WielerFlits Podcast stippen Maxim en Youri dat Nederland dat voorbeeld kan volgen.

Luister de podcast van 18.50 minuten tot 24.13 minuten voor dit onderwerp.

Het gaat al een tijdje niet goed met de Nederlandse wedstrijden op nationaal niveau en UCI-koersen van de 1.2- of 1.1-categorie. Dat terwijl de start van de Vuelta a España een groot succes was. De grootste reden daarvan is de inzet van politiebegeleiding, of beter gezegd: de beperking daarvan. Zo werden om die reden eerder dit jaar onder meer de Ronde van Noord-Holland en de Slag om Norg afgelast. Dat zijn koersen die – zoals dat van oudsher in de wielrennerij gaat – van A naar B gaan. Daarvoor is heel veel politiebegeleiding nodig.

In Canada vinden beide wedstrijden op een gesloten parcours plaats, zoals dat ook vaak is op WK’s, EK’s en nationale kampioenschappen. “Je moet het misschien wel een hele dag afzetten. Alleen als dat ‘maar’ een kilometer of vijftien is, dan is dat zo gepiept én is er minder politiebegeleiding nodig”, legt Youri uit. Maxim vult aan: “Het probleem is steeds groter. De KNWU heeft minder beschikking over politiemotards. Zonder die begeleiding krijg je geen vergunning om een koers te organiseren en dan kan een wedstrijd niet doorgaan.”

“Het moet anders, via lokale rondes. Of gewoon niet”, denkt Maxim. “We ontkomen er niet aan om naar Québec- en Montréal-achtige omstandigheden toe te gaan. De VAM-berg is een perfect voorbeeld van hoe dat kan.” Youri stipt daarna een paar mogelijkheden aan. “Neem nu de flintstroken rondom Exloo en Borger in Drenthe. Zet daar een parcours van vijftien kilometer uit en je hebt een kasseikoers in Nederland. Hoe vet zou dat zijn?! Laat Québec en Montréal dan de blauwdruk zijn voor de toekomstige Nederlandse Continental-wedstrijden.”


Luister de podcast van 18.50 minuten tot 24.13 minuten voor dit onderwerp.

Luister hierboven naar de podcast en abonneer je via je favoriete podcastapp.
iTunes
Spotify
RSS-feed


Lees ook:

Bekijk ook:

 
24 Reacties
Sorteer op:
12 september 2022
Goed om hier aandacht aan te besteden. Het is een van de vele problemen waar het wielrennen in Nederland mee kampt. Belangrijker in mijn ogen is echter jongens en meisjes aan het wielrennen te krijgen, wedstrijden voor hen te organiseren en doorstroom naar de hoogste categorieën mogelijk te maken. En niet alleen via het developmentteam van Jumbo. Wouter Bos zou eens bij zijn Belgische collega's moeten gaan kijken. Gezien de zee aan (mannelijke) talenten is dit een echte best practice.
    12 september 2022
    Is waar, maar het is èn - èn. EN de jeugd EN de senioren.
    12 september 2022
    Die jongens en meisjes zijn er volgens mij wel maar er is een beperkt aanbod aan wedstrijden voor de jongeren.
    12 september 2022
    Eens met Fast Freddy en dan niet alleen Fun klasse / Startlicentie wedstrijden, maar wedstrijden voor de echte wielerlicentiecategorieen
12 september 2022
Goeie piste om meer wedstrijden georganiseerd te krijgen in Nederland, want dat lijkt me echt wel nodig. Het zou wel jammer zijn als alle nog overblijvende wedstrijden ook op dat format zouden moeten overgaan. Een wedstrijd als de Slag om Norg zou in haar huidige vorm toch echt een meerwaarde zijn. Maar misschien wel goed als elke organisator een parcours over een korter circuit als plan-B heeft liggen in geval er op het laatste moment problemen ivm politiebegeleiding opduiken.
    13 september 2022
    het is ook niet dat er helemaal geen koesen in lijn zouden kunnen zijn, maar circuits van +- 15 km openen wel meer mogelijkheden voor selectievere parcoursen in Nederland. Op zich is 1x naar boven rijden bij de postbank niet erg zwaar, maar 15 keer of meer en het wordt ineens spannend. De parcoursen die je in Nederland kan bouwen worden meteen spannender, en er zijn al een aantal mooie voorbeelden gegeven waar je in Brabant wel een mooie kasseistrook hebt, of in Amsterfoort, Apeldoorn, Nijmegen, Nijverdal en Arnhem best leuke klim wedstrijden zou kunnen maken.
12 september 2022
Lijkt me een goed idee. Er zijn voor sportklasse, amateurs en elite al tal van prachtige omlopen met rondjes tussen de 8 en 15 kilometer, dit kan ook prima voor de profs natuurlijk. Bijkomend voordeel is dat het ook makkelijker in beeld te brengen is en leuker is voor het publiek op locatie. Een lijstje met mooie parcoursen en plekken waar je een parcours neer zou kunnen leggen: -Omloop van de Biesbosch (prachtige waaierkoers) -Omloop der Zevenheuvelen -Grenslandklassieker -Finalelus Simac Ladies Tour Arnhem -Parcours rondom de Posbank -Parcours rondom de Utrechtse Heuvelrug -Brabantse wal kasseikoers -Gravelkoers in de Achterhoek -NK Rondje 'S Heerenberg -Waaierkoers rondom Westkapelle
    14 september 2022
    Rond Ootmarsum en Vasse. Kuiperberg en Hooidijkklim
12 september 2022
Eens met dit idee, alleen dan wel met toch nog een aanloop richting het lokale circuit zoals op de meeste kampioenschappen. Anders wordt het echt een soort verharde veldrit. Dus 6 a 7 lokale ronden van ca 15 km met een aanloop van 50 tot 100 km zou ideaal zijn voor de variatie.
    12 september 2022
    Je zult wel een selectief parcours moeten kunnen uitzetten. Quebec is soms oersaai om naar te kijken.
    12 september 2022
    Hopelijk wordt het toch niet de Amstel VAM-berg Race, die hebben we al genoeg gezien de laatste jaren...
    12 september 2022
    Wheely, ik denk dat wanneer je de motards beschikbaar hebt voor 50/100km, je net zo goed 200km kunt rijden. Die mannen rijden gewoon met het peloton mee op.
    12 september 2022
    Dat werkt alsnog niet Wheely, je hebt niet de capaciteit om die eerste 100km te doen. Overigens zijn dit soort omlopen al jaaaaren normaal bij de sportklasse, amateurs en elite. Vaak leuk koersen hoor.
    12 september 2022
    Dat snap ik natuurlijk maar zonder aanloop vind ik het echt een stuk minder sorry.
    12 september 2022
    De aanloop gebeurt er toch geen flikker, daar kijkt 90% van de mensen geeneens naar.
12 september 2022
Voor de Amstel Gold Race zou het ook wel een oplossing zijn. Circuit met Geulhemmerberg, Bemelerberg en de smalle weggetjes net voor Vilt.
    12 september 2022
    Als je het nog selectiever wilt zou je ook een parcours rond de camerig uit kunnen zetten.
    12 september 2022
    Hoewel dat dan niet per se amstel gold hoeft te zijn maar eerder een andere wedstrijd. De smalle weggetjes met dubbele percentages van de amstel hebben toch ook echt wel iets.
    13 september 2022
    @jean zo'n soort wedstrijd hebben we vanwege corona 2 jaar geleden al gedaan. Een bloedeloze wedstrijd (in zover je op 1 editie kunt afgaan).
13 september 2022
Niet voor de Amstel natuurlijk. Dan is het ook meteen gedaan voor dat toeristenritje de dag ervoor. Voor kleinere ritjes zal het ws wel een vereiste worden. En zoals het artikel al aangeeft rondjes over kasseien is de enige manier om een echte kasseirit te krijgen.
13 september 2022
Waarom altijd z'n lange rit, als je een korte rit maakt is de intensiteit vele maten groter. Veel meer renners hebben dan kans op de overwinning. Je kunt er een drieluik van maken. 1 dag voor de waaiers, dag 2 in de achterhoek Inc VAM bult, en dag 3 in Limburg. Allen op gesloten circuit maar wel mee tellend over 3 dagen klassement. Er zou zelf ergens een tijdrit in geplaatst kunnen worden. Sponser komt veel vaker in beeld en tv kan vanuit alle punten ingezet worden.
12 september 2022
Dat bestaat al en heet, in het geval van Nederland, gewoon een criterium
    12 september 2022
    Je zet de komma verkeerd. Ze hebben het over een rondje van 15 km. Een criterium is een rondje van 1,5 km.
    12 september 2022
    Nee, dat heet een omloop.

Reacties zijn gesloten.