Tadej Pogacar kijkt uit naar pittige duels met Remco Evenepoel
foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs zondag 11 september 2022 om 11:30

Tadej Pogacar kijkt uit naar pittige duels met Remco Evenepoel

Interview Zijn focus ligt nu bij de Canadese WorldTour-wedstrijden in Quebec en Montréal, maar met een schuin oog volgt Tadej Pogacar ook de Vuelta a España op de voet. Vraag hem naar de strijd op de Spaanse wegen en zijn ogen beginnen te glinsteren. De wielerliefhebber in hem staat weer op. “Remco Evenepoel heeft zeker voor entertainment gezorgd”, benadrukt Pogacar.

Eigenlijk heeft de tweevoudig Tour de France-winnaar weinig gemist van deze Vuelta a España. Hij plande zijn trainingen in de ochtenduren en vroege middag om bij thuiskomst meteen achter de televisie te kruipen. “Iedere dag gebeurde er wel iets, waardoor het al bijna drie weken lang een spannende strijd is.”

Voor Pogacar is Evenepoel de verdiende winnaar. De renner van Quick-Step-Alpha Vinyl hoeft vandaag alleen nog maar te finishen in Madrid en dan zal hij worden gekroond tot eindwinnaar. “Remco maakt de hele Vuelta een sterke indruk en het ziet er naar uit dat hij de terechte winnaar wordt. Hij blijft als leider heel kalm en rijdt zeker overtuigd.”

Verrast over het optreden van Evenepoel is Pogacar niet. “Iedereen wist dat Remco een bijzonder sterke renner is die eigenlijk alles kan. Of het nu tijdritten zijn of bergetappes, hij kan op alle terreinen winnen. Voor deze Vuelta heeft hij zich goed voorbereid. Hij heeft hier maanden naar toegeleefd. Hij maakt alle verwachtingen waar.”

Ziet Pogacar de jonge Belg dan ook als een gevaarlijke rivaal voor de komende jaren in de Tour de France? “Ja, absoluut. Hij zal zeker een van mijn belangrijkste tegenstanders in de Tour worden. Het gaat sowieso een interessant jaar worden, waarbij het aantal renners dat voor de eindzege in de Tour gaat strijden zal toenemen. Hoe sterk gaat Jonas Vingegaard het komend jaar zijn? Hopelijk komt Egan Bernal weer terug aan de top na zijn ongeluk van afgelopen jaar. En ja, met Remco erbij hebben we een aantal jonge renners waar we de komende jaren fantastische duels mee kunnen uitvechten.”

Favorieten voor GPC Quebec en Montreal met Tadej Pogacar, Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Wout Van Aert en Geraint Thomas. Foto: Raymond Kerckhoffs

Pogacar is nu voor het eerst in zijn leven in Canada. De twee WorldTour-wedstrijden in Quebec en Montréal moeten hem goed liggen. “Het bevalt me hier goed. Ik had al veel enthousiaste verhalen gehoord over de wedstrijden, de mooie steden en de goede organisatie. Ik denk dat ik in beide eendagskoersen goed uit de voeten kan. In mijn ploeg zijn ze overtuigd dat ik hier zeker kansen heb. Verder is dit een goede voorbereiding op het WK in Australië.”

Vooral de wedstrijd van zondag in Montréal heeft Pogacar rood omcirkeld. “Het zijn beide circuitwedstrijden. Daar hou ik normaal wel van. De koers in Quebec (Pogacar kwam als 24ste over de streep, red.) is iets technischer en zal wat moeilijker voor mij zijn. Ik zie inderdaad vooral kansen in Montréal, omdat daar meer hoogtemeters zijn en de klimmen wat langer.”

Hoewel we Pogacar in zijn eerste twee wedstrijden na de Tour de France, Clasica San Sebastian en de Bretagne Classic – Ouest France, nog niet van voren zagen, is hij tevreden over zijn vorm. ‘Na de Tour heb ik even een rustperiode ingelast om daarna weer de trainingen op te pakken. Ik ben zeker gemotiveerd voor het laatste deel van het seizoen. Het WK is mijn grote doel van het najaar, maar ik ga hier in Canada ook zeker met ambities van start.”


Beluister hier de nieuwste WielerFlits Podcast!

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
9 september 2022 09:54
De Vuelta is niet het niveau van de Tour, nee. Dat is altijd zo. Ook toen Roglic won.

Verder is de Tour van volgend jaar weer een totaal ander verhaal. Met een ander parcours, andere renners in supervorm, andere pechvogels die vallen of ziek worden, en weer iedereen een jaartje ouder en daardoor weer sterker of net minder sterk.

Veel meer kan je er nu niet over zeggen. Evenepoel kan in ieder geval 3 weken koers aan en dan zien we wel weer wat het in de Tour wordt (als hij die al rijdt). Wie had trouwens verwacht dat Hindley de Giro zou winnen dit jaar? Kreeg in de WF-voorbeschouwing welgeteld 0 sterren. :D
9 september 2022 13:49
What do you tink about Evenepoel?
9 september 2022 07:09
De gekrenkte Pogacar gaat op het WK en de Italiaanse koersen vliegen daar gaan we wat zien.
11 september 2022 11:13
Gaat een ongekende druk geven vanuit de belgische media om Remco in de tour23 te krijgen. Zou niet verstandig zijn, is van een andere orde. De ploeg is veel te zwak, gaat aan gort gereden worden. Maar ik hoop wel op deelname. Kan niet wachten op de bekendmaking van het routeschema. Weet iemand wanneer ie uitkomt?

Arensman misschien al als schaduwkopman Ineos, of nog te vroeg? Roglic en Vingegaard als kopman, Kelderman als schaduw? En mag Geesink aub wat vaker de vrijheid krijgen? Man man, wat heerlijk om te zien de laatste dagen. Maar eerst nog Matje wereldkampioen zien worden
  11 september 2022 11:23
  Kijk, dit is nog eens een nuchtere Hollandse blik op de wielersport. :D
  11 september 2022 11:27
  Denk het ook flats maar ze hebben Remco wel heel knap klaargestoomd voor deze Vuelta en ik zie de wolfjes wel boven zichzelf uitstijgen wanneer het moet. Wat betreft TJV zou ik graag zien dat ze 1 van de 3 rondes zich gaan richten op ritten.
  11 september 2022 11:47
  Patlev kennende laat die zich niet doen door de publieke opinie.

  Daarbij, en ze lieten het ook eventjes vallen in VLV gisteravond,

  ze realiseren zich dat ze er momenteel nog de ploeg niet voor hebben.

  Met Declercq en Cavagna kom je al heel ver. Van Wilder was waanzinnig hoe die na een seizoen vol tegenslag eigenlijk bijna alle bergritten mee kon tot de andere laatste knechten. Masnada had natuurlijk de zitvlakblessure maar blijft ook een vrijbuiter imo. Vervaeke kan zeker mee, maar in de orde als 2de voorlaatste. Ilan eventueel als voorlaatste maar ze hebben minstens nog één superklimmer nodig.
11 september 2022 13:09
Een superklimmer weghalen bij de concurrentie zal niet (meer) lukken. Quickstep zal het dus met een tweedelijnsklimmer zoals Hirt moeten doen. Maar als de ploeg bijkomend nog iemand van dat niveau kan aantrekken, lijkt me dat nog beter. Op termijn zal Van Wilder doorgroeien tot meesterknecht in de beklimmingen. Vervaeke, Vansevenant en Hirt kunnen dan de tussentijdse beklimmingen en het begin van de slotklim voor hun rekening nemen. Evenepoel heeft inmiddels bewezen dat als hij in de finales alleen valt, hij dat fysiek en mentaal aankan. In tegenstelling tot Wiggins, Froome en Roglic die ofwel een klimtrein nodig hadden, ofwel in de wielen bleven zitten tot de slotkilometer(s).
  11 september 2022 13:39
  Leuk, maar Van Wilder en Van Sevenant zijn jong en zullen toch ook ambities hebben? Willen die in dat treintje zitten?
9 september 2022 07:36
Mooi. Bij hem heb ik ook oprecht het idee dat hij echt niet bang is voor de concurrentie en er blij mee is. Veel renners zouden toch wat slimmer moeten zijn en echt moeten kiezen voor de GT’s en belangrijke etappekoersen waar ze het meest kans hebben ivm de concurrentie. Pogacar is dan weer echt een renner die altijd met de besten mee kan dus zich daar geen zorgen over hoeft te maken.
  9 september 2022 07:59
  Een renner moet zich gewoon richten op de GR met het parcours dat het beste bij de eigen mogelijkheden aansluit. Een GR kiezen op basis van de concurrentie is toch een beetje flauw en in welke GR start nu geen sterk deelnemersveld?
  9 september 2022 08:07
  Helemaal eens. Daarom veel respect voor Simon Yates die altijd tegen de stroom inging en steevast koos voor de Giro. Gewoon, omdat hij daar meer kans maakt. De Tour is echter, begrijpelijk, de GT waar de meeste renners zich op richten. Dat terwijl je (vooral) de laatste jaren in de Giro zwakkere AK tegenstand hebt dan in de Tour en Vuelta. Dat is de ronde, zou ik zeggen, waar de subtop zich op moet richten de laatste jaren. De sterkste renners starten in de Tour en de uitvallers van de Tour en Giro renners starten vaak ook in de Vuelta. Dat maakt de Vuelta de laatste jaren moeilijker om te winnen dan de Giro.
  9 september 2022 09:34
  Ik begrijp nooit zo goed waarom er zo zwartwit naar deelnemersveld gekeken wordt, dat is m.i. simplistisch in een sport als wielrennen. Het gaat niet om de namen, het gaat om het moment van pieken, daar waar je als renner je topvorm plant.
  In zowel de Tour als de Vuelta stond Roglic aan de start. De m.i. simplistische denkwijze is dan dat dezelfde naam aan de start staat, dus dat de factor Roglic qua 'kracht' van het deelnemersveld net zo groot is. Zo werkt het niet. Aan de start van de Tour stond een veel sterkere, vol gefocuste, super gemotiveerde Roglic. Aan de start van de Vuelta stond een half gerevalideerde, nog in opbouw zijnde Roglic, die probeert er nog het beste van te maken. Mas telt juist andersom. Mas wilde een goede Tour rijden en daar presteren, maar zijn eigenlijke doel was de Vuelta winnen. De 'kracht' van Mas binnen het deelnemersveld zou in de Tour dan weer lager zijn dan in de Vuelta. Het is natuurlijk ook geen toeval dat subtoppers als Mollema, Yates, Carthy, Haig, Chaves, Zakarin allemaal hun beste eindklassement in de Vuelta reden. Het is ook geen toeval dat de gemiddelde leeftijd van Evenepoel t/m Arensman zo laag is, dat hebben we slechts heel zelden gezien en kan vrijwel alleen in de Vuelta. P.s. dit is geen post om de winnaar van deze ronde te downplayen, gelieve de post ook niet op die wijze te interpreteren.
  9 september 2022 15:00
  Je hebt gelijk Panache, maar ik vind het wel triest dat je tegenwoordig die disclaimer in de laatste zin erbij moet zetten om niet uitgescholden te worden
  9 september 2022 23:11
  Ja, mooie kerel!! Met Pogi, WVA, REV en Vingegaard gaan we mooie tijden tegemoet in grote rondes!
  11 september 2022 10:57
  Panache
  Aan de start van de Tour kregen we een renner die dacht dat hij nog kopman was, maar dat al lang niet meer is (gezien zijn niveau). In de Dauphiné was Vingegaard al duidelijk beter. In Paris-Nice wint hij enkel door brommer Van Aert. De eerste week van
  de Vuelta vertoonde Roglic (rekening houdend met zijn huidig lager niveau) al goede vorm . Maar die vorm was duidelijk niet genoeg om Evenepoel te volgen, laat staan te bedreigen. Slechts na de valpartij van Evenepoel kon Roglic wat tijd terugnemen. De Vuelta nogmaals winnen heeft er op geen enkel moment ingezeten. Waarschijnlijk wint Roglic nooit nog een grote ronde. Benieuwd hoe hij daarmee zal omgaan.
9 september 2022 09:30
Dat pittig kan je wel weg laten, ik heb het idee dat Pogacar een trede hoger staat en ook niet vergeten deze Vuelta is onthoofd door het wegvallen van o.a. Yates, Roglic en de twee van Ineos.
  9 september 2022 09:33
  Hoezo onthoofd? Die stonden behalve roglic gewoon al op 5 minuten en meer
  9 september 2022 09:41
  Dan kan je de 2e tour die Pogacar won ook onthoofd noemen aangezien Roglic daar ook wegviel. Dat gebeurd nu eenmaal.. hoe spijtig het ook is.
  9 september 2022 13:24
  Dat kan je van bijna iedere wedstrijd zeggen. Nibali wint ook de tour omdat contador en froome eruitvallen. Gilbert wint de rvv omdat ze achter hem vallen, van avermaet wordt olympisch kampioen omdat ze voor hem vallen, ...
  Voor praktisch iedere koers kun je wel zo iets vinden, het is gewoon allemaal onzin, dat is wielrennen
  9 september 2022 20:48
  Het is wel wielrennen maar het doet wel degelijk af aan de uitslag, dus het zal altijd zo benoemd worden.
  10 september 2022 12:39
  @Seppie, volledig mee eens, zijn renners van de tweede rij, maar hier beginnen er al te zweven.
9 september 2022 14:52
Ik denk dat hij vooral rekent op Remco als bondgenoot om Vignegaard te kunnen bestoken. Hij heeft gemerkt dat zijn ploeg te licht uitvalt op het Jumbo in de toekomst lastig te maken. Remco zal waarschijnlijk niet direct winnen in Frankrijk, maar zou wel eens een hele belangrijke rol kunnen spelen wie er dan wel wint ...
  Ik denk niet dat hij nog een keer in zo'n actie als Jumbo met Roglic en Vingegaard deed zal stinken. Al is het maar omdat Roglic toch wat minder is geworden en de Tour niet meer gaat winnen.
  11 september 2022 12:49
  Goede analyse. Maar de vraag is of Pogacar Evenepoel als een bondgenoot ziet. Een bondgenoot die hij nog de baas kan. Evengoed slaat Evenepoel een bepaald dag een slag met Vingegaard, als Pogacar die dag wat minder is. Daarbij blijft Bernal de grote onbekende. Haalt die weer zijn niveau, dan worden het alvast boeiende tijden. Voor mij mag dat alvast al in de Tour 2023 starten.
10 september 2022 11:59
Lefevere ziet Evenpoel graag nog 1 jaartje wegblijven uit de Tour en volgend jaar naar de Giro gaan. Zou Bernal naar de Tour gaan, die zou ik toch ook eerder naar Giro en of Vuelta sturen en zien waar het schip strandt ipv weer al die drukte in de Tour.

De echte showdown is voor 2024.
10 september 2022 20:44
Weet echt niet waarom men per se in Frankrijk zou willen weghouden. De beklimmingen in de vuelta waren er eerlijk gezegd ver over in de eerste week met die hoge percentages. Ook in Italië gaan ze voor spektakel en doen ze niet onder met zottigheid. Ik heb dus zo'n idee dat de tour Remco veel beter moet liggen dan die andere grote rondes.
  11 september 2022 12:55
  Dat is ook mijn aanvoelen. Het bergmenu in zowel Giro als Vuelta is een stuk zwaarder dan in de Tour, op een uitzonderingsjaar na. Maar de Tour is natuurlijk de Tour. Waarbij de vele toppers ook in topconditie zijn, waar er soms waaiers gevormd worden, waar altijd wel iets gebeurt.
  Mijn gok. Als de Tourorganisatoren verstandig zijn, zorgen ze voor voldoende tijdritkilometers (en geen kasseirit) in de Tour 2023. Dat zou Evenepoel wel eens over de streep kunnen trekken. Al zijn de gestegen tijdritkilometers dan weer in het nadeel van de Franse thuisrijders. Ik kan niet wachten op het voorstellen van het rittenschema 2023.
12 september 2022 10:51
Evenepoel en Pogaçar staan samen aan de leiding qua aantal overwinningen, elk 14, voor een resem spurters en Van Aerts, straf toch? Zegt veel over de huidige grand cru-generatie én dat het wel degelijk om twéé uitzonderlijke gasten gaat.
Pogacar lijkt mij een iets betere klimmer en Evenepoel is een betere tijdrijder. Kan nog wat worden. Vingegaard en TJV hebben precies in het goede TdF jaar gepiekt.
  9 september 2022 20:46
  als pogacar een betere klimmer is, is vingegaard helemaal een betere klimmer. Granon en hautacam... Dus waarom tjv precies goed gepiekt zou hebben? Bedoel je daarmee dat ze nu niet meer zullen winnen of? Als je de tour wint piek je toch altijd goed? Snap heel er weinig van die laatste zin.
9 september 2022 10:45
Bergop gaan Vingegaard en Pogacar , Evenepoel eten!
  9 september 2022 10:47
  Evenepoel eten, mag dat wel van de wedstrijdjury?
  9 september 2022 10:55
  Wat is jouw inschatting, Landeirovic: hoeveelste zou Evenepoel geworden zijn als hij met deze vorm de Tour van 2022 had gereden? Qua plaats, en qua achterstand op Vingegaard?
  9 september 2022 11:13
  Uhm, In tegenstelling tot de Vuelta lag in de Tour het zwaarste deel in week 2 en 3. Als ik Kijk naar Eindklassement/ prestaties zou ik zeggen dat hij met Thomas in balans zou liggen voor plek 3/4.

  Wat we deze Vuelta niet gezien hebben zijn ritten met veel cols van HC en 1e na elkaar. Ik doel dan in de Tour op rit 11/12/17/18. Monster etappes. In deze vorm denk ik wel dat Jumbo hun plannetje dat ze gespeeld hebben moeilijker zou zijn geweest. Ik denk dat Evenepoel er ook nog bij zou gezeten hebben. Anderzijds weten we ook niet hoe Evenepoel over de kasseien zou gereden hebben. Over achterstand kan ik niets zeggen maar denk 3/4. Pogacar en Vingegaard gingen vaak hard tekeer. Ook waren de teams er sterker dan deze Vuelta waardoor meer teams zwaar tempo zouden maken. Maar ik denk dat Pogacar en Vingegaard veel agressiever zijn in hun aanvallen. In de 40,7km tijdrit had hij wel tijd genomen maar ik denk eerlijke mening dat hij ook op 7-10minuten zou gestaan hebben in de Tour.
  10 september 2022 12:06
  Meerdere etappes met meerdere échte cols is een compleet ander paar mouwen dan deze Vuelta.
  11 september 2022 11:02
  Ik vermoed dat Evenepoel met zijn huidige vorm vierde van de Tour zou geëindigd zijn. Zonder de kassei-etappe misschien derde. Dat biedt toch wel perspectieven. Alleen, Pogacar en Vingegaard worden de volgende jaren nog beter. Net zoals Evenepoel. Niemand weet wie het snelst evolueert naar zijn beste niveau.
10 september 2022 19:16
Pogacar rijdt hem helemaal zoek bergop

Reacties zijn gesloten.