Tadej Pogacar kijkt uit naar pittige duels met Remco Evenepoel
Interview Zijn focus ligt nu bij de Canadese WorldTour-wedstrijden in Quebec en Montréal, maar met een schuin oog volgt Tadej Pogacar ook de Vuelta a España op de voet. Vraag hem naar de strijd op de Spaanse wegen en zijn ogen beginnen te glinsteren. De wielerliefhebber in hem staat weer op. “Remco Evenepoel heeft zeker voor entertainment gezorgd”, benadrukt Pogacar.
Eigenlijk heeft de tweevoudig Tour de France-winnaar weinig gemist van deze Vuelta a España. Hij plande zijn trainingen in de ochtenduren en vroege middag om bij thuiskomst meteen achter de televisie te kruipen. “Iedere dag gebeurde er wel iets, waardoor het al bijna drie weken lang een spannende strijd is.”
Voor Pogacar is Evenepoel de verdiende winnaar. De renner van Quick-Step-Alpha Vinyl hoeft vandaag alleen nog maar te finishen in Madrid en dan zal hij worden gekroond tot eindwinnaar. “Remco maakt de hele Vuelta een sterke indruk en het ziet er naar uit dat hij de terechte winnaar wordt. Hij blijft als leider heel kalm en rijdt zeker overtuigd.”
Verrast over het optreden van Evenepoel is Pogacar niet. “Iedereen wist dat Remco een bijzonder sterke renner is die eigenlijk alles kan. Of het nu tijdritten zijn of bergetappes, hij kan op alle terreinen winnen. Voor deze Vuelta heeft hij zich goed voorbereid. Hij heeft hier maanden naar toegeleefd. Hij maakt alle verwachtingen waar.”
Ziet Pogacar de jonge Belg dan ook als een gevaarlijke rivaal voor de komende jaren in de Tour de France? “Ja, absoluut. Hij zal zeker een van mijn belangrijkste tegenstanders in de Tour worden. Het gaat sowieso een interessant jaar worden, waarbij het aantal renners dat voor de eindzege in de Tour gaat strijden zal toenemen. Hoe sterk gaat Jonas Vingegaard het komend jaar zijn? Hopelijk komt Egan Bernal weer terug aan de top na zijn ongeluk van afgelopen jaar. En ja, met Remco erbij hebben we een aantal jonge renners waar we de komende jaren fantastische duels mee kunnen uitvechten.”

Favorieten voor GPC Quebec en Montreal met Tadej Pogacar, Michael Matthews, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Wout Van Aert en Geraint Thomas. Foto: Raymond Kerckhoffs
Pogacar is nu voor het eerst in zijn leven in Canada. De twee WorldTour-wedstrijden in Quebec en Montréal moeten hem goed liggen. “Het bevalt me hier goed. Ik had al veel enthousiaste verhalen gehoord over de wedstrijden, de mooie steden en de goede organisatie. Ik denk dat ik in beide eendagskoersen goed uit de voeten kan. In mijn ploeg zijn ze overtuigd dat ik hier zeker kansen heb. Verder is dit een goede voorbereiding op het WK in Australië.”
Vooral de wedstrijd van zondag in Montréal heeft Pogacar rood omcirkeld. “Het zijn beide circuitwedstrijden. Daar hou ik normaal wel van. De koers in Quebec (Pogacar kwam als 24ste over de streep, red.) is iets technischer en zal wat moeilijker voor mij zijn. Ik zie inderdaad vooral kansen in Montréal, omdat daar meer hoogtemeters zijn en de klimmen wat langer.”
Hoewel we Pogacar in zijn eerste twee wedstrijden na de Tour de France, Clasica San Sebastian en de Bretagne Classic – Ouest France, nog niet van voren zagen, is hij tevreden over zijn vorm. ‘Na de Tour heb ik even een rustperiode ingelast om daarna weer de trainingen op te pakken. Ik ben zeker gemotiveerd voor het laatste deel van het seizoen. Het WK is mijn grote doel van het najaar, maar ik ga hier in Canada ook zeker met ambities van start.”
Beluister hier de nieuwste WielerFlits Podcast!
Verder is de Tour van volgend jaar weer een totaal ander verhaal. Met een ander parcours, andere renners in supervorm, andere pechvogels die vallen of ziek worden, en weer iedereen een jaartje ouder en daardoor weer sterker of net minder sterk.
Veel meer kan je er nu niet over zeggen. Evenepoel kan in ieder geval 3 weken koers aan en dan zien we wel weer wat het in de Tour wordt (als hij die al rijdt). Wie had trouwens verwacht dat Hindley de Giro zou winnen dit jaar? Kreeg in de WF-voorbeschouwing welgeteld 0 sterren.
Arensman misschien al als schaduwkopman Ineos, of nog te vroeg? Roglic en Vingegaard als kopman, Kelderman als schaduw? En mag Geesink aub wat vaker de vrijheid krijgen? Man man, wat heerlijk om te zien de laatste dagen. Maar eerst nog Matje wereldkampioen zien worden
Daarbij, en ze lieten het ook eventjes vallen in VLV gisteravond,
ze realiseren zich dat ze er momenteel nog de ploeg niet voor hebben.
Met Declercq en Cavagna kom je al heel ver. Van Wilder was waanzinnig hoe die na een seizoen vol tegenslag eigenlijk bijna alle bergritten mee kon tot de andere laatste knechten. Masnada had natuurlijk de zitvlakblessure maar blijft ook een vrijbuiter imo. Vervaeke kan zeker mee, maar in de orde als 2de voorlaatste. Ilan eventueel als voorlaatste maar ze hebben minstens nog één superklimmer nodig.
In zowel de Tour als de Vuelta stond Roglic aan de start. De m.i. simplistische denkwijze is dan dat dezelfde naam aan de start staat, dus dat de factor Roglic qua 'kracht' van het deelnemersveld net zo groot is. Zo werkt het niet. Aan de start van de Tour stond een veel sterkere, vol gefocuste, super gemotiveerde Roglic. Aan de start van de Vuelta stond een half gerevalideerde, nog in opbouw zijnde Roglic, die probeert er nog het beste van te maken. Mas telt juist andersom. Mas wilde een goede Tour rijden en daar presteren, maar zijn eigenlijke doel was de Vuelta winnen. De 'kracht' van Mas binnen het deelnemersveld zou in de Tour dan weer lager zijn dan in de Vuelta. Het is natuurlijk ook geen toeval dat subtoppers als Mollema, Yates, Carthy, Haig, Chaves, Zakarin allemaal hun beste eindklassement in de Vuelta reden. Het is ook geen toeval dat de gemiddelde leeftijd van Evenepoel t/m Arensman zo laag is, dat hebben we slechts heel zelden gezien en kan vrijwel alleen in de Vuelta. P.s. dit is geen post om de winnaar van deze ronde te downplayen, gelieve de post ook niet op die wijze te interpreteren.
Aan de start van de Tour kregen we een renner die dacht dat hij nog kopman was, maar dat al lang niet meer is (gezien zijn niveau). In de Dauphiné was Vingegaard al duidelijk beter. In Paris-Nice wint hij enkel door brommer Van Aert. De eerste week van
de Vuelta vertoonde Roglic (rekening houdend met zijn huidig lager niveau) al goede vorm . Maar die vorm was duidelijk niet genoeg om Evenepoel te volgen, laat staan te bedreigen. Slechts na de valpartij van Evenepoel kon Roglic wat tijd terugnemen. De Vuelta nogmaals winnen heeft er op geen enkel moment ingezeten. Waarschijnlijk wint Roglic nooit nog een grote ronde. Benieuwd hoe hij daarmee zal omgaan.
Voor praktisch iedere koers kun je wel zo iets vinden, het is gewoon allemaal onzin, dat is wielrennen
De echte showdown is voor 2024.
Mijn gok. Als de Tourorganisatoren verstandig zijn, zorgen ze voor voldoende tijdritkilometers (en geen kasseirit) in de Tour 2023. Dat zou Evenepoel wel eens over de streep kunnen trekken. Al zijn de gestegen tijdritkilometers dan weer in het nadeel van de Franse thuisrijders. Ik kan niet wachten op het voorstellen van het rittenschema 2023.
Wat we deze Vuelta niet gezien hebben zijn ritten met veel cols van HC en 1e na elkaar. Ik doel dan in de Tour op rit 11/12/17/18. Monster etappes. In deze vorm denk ik wel dat Jumbo hun plannetje dat ze gespeeld hebben moeilijker zou zijn geweest. Ik denk dat Evenepoel er ook nog bij zou gezeten hebben. Anderzijds weten we ook niet hoe Evenepoel over de kasseien zou gereden hebben. Over achterstand kan ik niets zeggen maar denk 3/4. Pogacar en Vingegaard gingen vaak hard tekeer. Ook waren de teams er sterker dan deze Vuelta waardoor meer teams zwaar tempo zouden maken. Maar ik denk dat Pogacar en Vingegaard veel agressiever zijn in hun aanvallen. In de 40,7km tijdrit had hij wel tijd genomen maar ik denk eerlijke mening dat hij ook op 7-10minuten zou gestaan hebben in de Tour.