Wout van Aert ziet in Québec dat hij alle steun op WK nodig heeft

zondag 11 september 2022 om 08:05
Analyse

De vraag was niet wie er zou winnen, maar hoe hij zou winnen. Hij was Wout van Aert. De superfavoriet voor wie het parcours van de Grand Prix Cyclistes Québec op zijn lijf leek geschreven. Al wordt dat laatste op vrijwel elk terrein over hem gezegd. “Wielrennen is echter geen Playstation”, concludeerde de Belgische superkampioen nadat hij als vierde over de streep was gereden.


De angst bij de concurrentie voor Van Aert drukte een enorme stempel op de WorldTour-klassieker in Quebec. Winnaar Benoît Cosnefroy omschreef het goed: “Het ontzag voor Wout van Aert en voor de kracht van Jumbo-Visma heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat er in de hele finale weinig ploegen bereid waren om de koers te controleren. Ik heb me van niemand iets aangetrokken en ben helemaal van mijn eigen plan uitgegaan.”

Dat plan was aanvallen op het steilste punt van de Côte des Glacis op 2,1 kilometer van de aankomst. Op het moment dat Van Aerts’ ploegmaat Tosh van der Sande na gedane arbeid naar rechts stuurde, plaatste Cosnefroy zijn explosieve demarrage. Christophe Laporte probeerde namens Jumbo-Visma te controleren, maar hij kon nooit in de buurt van het wiel van zijn ontketende landgenoot komen.

Normaal staat een demarrage op die plek in de GPC Québec voor zelfmoord omdat er altijd nog enkele ploegen vol voor de sprint willen rijden. Nu was die organisatie er niet. Al moet vooral gezegd worden dat Cosnefroy een heel groot nummer opvoerde in de Canadese toeristenplaats.

Benoit Cosnefroy blijft de sprintende groep voor. Foto: Cor Vos

“Toch ben ik niet echt verrast door Cosnefroy”, vertelde Van Aert voorbij de finish. “We hoopten dat Christophe in zijn wiel kon komen, maar hij strandde op 10 meter. Daar ging het mis. In onze groep waren er veel ploegen die gokten. Toen we in de laatste kilometer reden wist ik al dat het verloren was.”

In de sprint werd Van Aert nog gepasseerd door Michael Matthews en Biniam Girmay, maar daar hechtte de Belg weinig waarde aan. Omdat er nog enkele renners voor de groep uitreden moest hij de sprint vroeg aanzetten om nog een kans op een podiumplek te hebben. “Ik ging daarom dus bewust heel vroeg aan en dat was de reden waarom Michael en Biniam nog langs me konden komen.”

Net als straks waarschijnlijk tijdens het WK in Wollongong waren de laatste twee rondes heel intensief. Van Aert: “Het leek alsof er veel controle in het eerste peloton was, maar dat was zeker niet het geval. Alleen de sterke jongens bleven over. Met een finale zoals deze moet je altijd een beslissing nemen waar je je actie wilt doen. Een renner als mij kan vrij defensief rijden, maar iemand als Cosnefroy weet dat hij één sterke aanval moet plaatsen. Als er dan even een aarzeling is, dan is het moeilijk om hem nog terug te pakken.”

De finale in Québec bewijst nogmaals hoe Van Aert straks in Australië als superfavoriet goed omringd moet zijn in de finale door de Belgische ploeg. De concurrentie zal de wedstrijd op hem afstemmen en Cosnefroy heeft nu het voorbeeld gegeven hoe hij de Belgische superman te kloppen is.

Al zal Cosnefroy zelf niet van de partij zijn in Australië. Hij heeft zich al vroegtijdig bij bondscoach Thomas Voeckler afgemeld omdat hij de trip met de jetlag naar ‘Down Under’ niet zag zitten, maar zich in het najaar op de koersen met zijn ploeg AG2R wil richten.

Het podium in Québec met Matthews, Cosnefroy en Girmay. Foto: Cor Vos

“Natuurlijk stemden wij hier onze wedstrijd voor een deel op Van Aert af”, bevestigde Michael Matthews, tweede in Québec. “Wout is momenteel op deze parcoursen de sterkste man. Dat heeft hij in de Tour de France laten zien. Daarna in Hamburg en in Plouay en ook nu weer. Iedereen volgt hem en iedereen weet hoe sterk hij is. Mijn kans ligt om hem in de sprint te kloppen.”

De nummer drie Biniam Girmay is niet naar Canada gekomen om specifiek Van Aert te kloppen, maar om een podiumplaats te realiseren. Het is de tweede keer dat de ster uit Eritrea op het podium van een eendagskoers op WorldTour-niveau rijdt. “Ik ben geslaagd in ons doel en daar ben ik heel tevreden mee. Ik kom steeds beter in vorm wat een goed teken met het oog op het WK over dik twee weken is.”

De GPC Québec heeft aangetoond dat dat WK waarschijnlijk een uiterst tactische finale gaat kennen. De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout heeft de luxe om met Wout van Aert en Remco Evenepoel de beste twee renners van het huidige moment in zijn selectie te hebben. Maar hoe ga je dat tweetal naast elkaar laten functioneren in de wetenschap de concurrentie de koers op België gaat afstemmen.

Kan de favorietenrol van Van Aert ervoor zorgen dat Evenepoel extra vrijheid krijgt bij een aanval in de finale? Of gaat Evenepoel de man zijn die in de laatste ronde de rode loper uitlegt voor Van Aert? In Québec heeft de concurrentie al een beetje het gevoel gekregen dat de tweede Belgische kopmannen wellicht toch te kloppen zijn.

Dit artikel delen:

59 Reacties

fransestinkkaas 10 september 2022 om 07:18

Er was er gisteren maar een wie het zelf heeft laten liggen en dat was meneer Van Aert zelf. Laporte vind ik op deze manier een grotere kanshebber voor het WK dan Van Aert zelf. Sjonge wat had die een superbenen gisteren.

Overigens: de twee beste renners van het moment in de ploeg? Zijn we Pogacar vergeten? Die lijkt me toch echt een niveautje boven Evenepoel.

De finale van gister zou een goed scenario voor het WK kunnen zijn, maar dan reis ik misschien nog liever met Van der Poel en Van Baarle af dan met Van Aert en Evenepoel. Van Baarle doet niet veel anders dan werken voor anderen en durft zichzelf weg te cijferen, Van der Poel kan een open koers rijden met eventueel Van Baarle achter de hand als hij niet goed is, de favorieten zullen zelf ook niet zo snel achter een Van Baarle aanrijden, waar ze wel direct op het wiel van Van Aert en Evenepoel willen zitten. Kan nog wel eens een heel lastig verhaal worden voor de Belgen… (Of Evenepoel is akkoord gegaan met een rol als knecht gezien z’n drukke schema?)

1

Evenepoel en akkoord met rol als knecht in dezelfde zin?

-1
fransestinkkaas 10 september 2022 om 07:26

Hahaha, ja. Moest er zelf ook om lachen. Een man mag hopen!

1
Krist The Vanma 10 september 2022 om 09:55

Franse stinkkaas toch… Je ontroert me…

-4
Skywalker 10 september 2022 om 10:43

Op dit moment rijdt Evenepoel sterker rond dan Pogacar. Pogacar heeft (nog) niet zijn vorm van de Tour, getuige zijn laatste wedstrijden.

0

Ik ben vooral benieuwd naar de dynamiek tussen Wout en Remco op het WK. Ik hoop voor België dat dat goed gaat, maar ik verwacht eigenlijk van niet. Wout heeft zich volledig op de wegkoers gefocust en Remco is helaas weinig teamplayer, ondanks dat ie ooit een veelbelovend voetballer was.

-1
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 07:30

Ik denk zowel als hoop van niet. Wat zou er nou leuk zijn aan een perfecte symbiose en alle neuzen dezelfde kant op? Even goed in de NL equipe, liever een muitende Mollema en van Baarle dan per definitie op MvdP.

-4

@RV

Zelf hoop ik stiekem ook van niet, voor de koers zijn dat soort plotwendingen natuurlijk heerlijk. Maar voor onze Zuiderburen wil ik nog wel hopen van wel. Die gun ik ook wat ;)

0
djerkson 10 september 2022 om 08:58

Als de verzamelde concurrentie zich zo op Van Aert zijn achterwiel richt als gisteren, ga je Evenepoel nog hard nodig hebben als plan B. Vooruitsturen en laat de rest hem maar halen met Van Aert in de zetel.

2
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 07:27

Kan van alles zijn. Verstoppertje, besluiteloosheid, een mix er van?

Wil van Aert zo’n snelle rondje koers winnen zal het met zelf forcen en de rest mee het gelid in krijgen gebeuren. Er is er aan het einde altijd wel 1 over die je niet terugkrijgt.

-6
Maglia Rosa 10 september 2022 om 07:29

“Het is de eerste keer dat de ster uit Eritrea op het podium van een eendagskoers op WorldTour-niveau rijdt.”

Buiten zijn winst in Gent-Wevelgem gerekend dan.

8
Krist The Vanma 10 september 2022 om 11:40

De ster uit Eritrea… Ziet er erg veelbelovend uit, maar om hem nu al een ‘ster’ te noemen… ?

0
Het orakel van Ves 10 september 2022 om 07:34

Er gaat iemand WK worden uit een
chauvinistisch land met één duidelijke kopman.

-2
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 07:38

Zoals welk land?

0
fransestinkkaas 10 september 2022 om 07:38

Pedersen is niet aanwezig hé

0
Het orakel van Ves 10 september 2022 om 11:20

Het land van Flip

0
limburgia 10 september 2022 om 14:05

Hopelijk weer een renner van grote klasse egaal van welk land .

0
Limal 10 september 2022 om 07:47

Beetje een vreemd format, zo'n groepering van interviews waarrond de journalist een eigen narratief spint. (meerdere taalfouten incluis… )

6
Cochise 10 september 2022 om 08:16

Klopt. Niet echt een voltreffer dit. Ergerlijke taalfouten en twee joekels van inhoudelijke fouten (Cosnefroy en Bini). Deze lijkt snel snel tussen twee biertjes ingezonden.

3
Limal 10 september 2022 om 09:32

Dat laatste zou wel eens kunnen kloppen:
"Generally, the beers brewed in Quebec differ from those in the rest of North America because of the relative importance of the French and Belgian traditions alongside that of Great Britain."
https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Quebec

3
Cochise 10 september 2022 om 10:17

Eerlijk is eerlijk, de deelname van Cosnefroy is dan blijkbaar toch geen fout, maar de rest mag wel eens aangepast worden.

1
Wieler-Joke 10 september 2022 om 07:50

Van Aert had gisteren geen superbenen denk ik hij gokte teveel normaal laat die cosnefroy gewoon niet rijden en zit die zelf op het wiel. En Matthews had zogezegd superbenen maar die plakte aan Wout zijn wiel, zo ga je ook niet veel een koers winnen met dat gedrag.

1
fransestinkkaas 10 september 2022 om 07:54

Je gaat hem ook niet winnen door het Van Aert naar de meet te rijden, dat is het winnaarsparadox waar veel renners nu mee kampen. Iemand als Cosnefroy maakte hier goed gebruik van. Gaan op het moment dat Van Aert nog maar één mannetje overheeft en weten dat je niet de absolute topfavoriet bent. Matthews laten ze ook niet zomaar rijden na z’n schitterende etappe in de tour dit jaar.

0
debarreman 10 september 2022 om 12:44

Zoals Matthews zelf zegt: “Mijn kans ligt om hem in de sprint te kloppen.”

Dus als ploeg meerijden om een sprint met een kleine groep af te dwingen.
Maar gefeliciteerd met de 2e plaats. Matthews lijkt niet door te hebben dat wielrennen vooral een sport is waarin je moeten durven verliezen.

0
Walacra 10 september 2022 om 07:58

Gaat moeilijk worden voor de Belgen als zowel van Aert als Evenepoel mee gaan doen op het WK. Belgen kunnen fantastisch goed wielrennen maar als ze samen moeten gaan werken om een ander wereldkampioen te laten worden dan is het patat. Daar hoef je alleen maar al een Suske en Wiske voor te lezen en de Jerommekes en de Lambiken taal zegt genoeg. En dan vind ik van Aert meer de Jerom en Evenepoel de Lambik. Ergens het vermoeden dat van Aert eerder de eer aan Evenepoel zal gaan geven maar andersom absoluut (nog) niet. Dat heeft Remco al genoeg laten zien. Tuurlijk, topsport win je door een sterk ego te hebben maar het karakter zal bepalend zijn.

Hup MvdP !!

4
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 08:06

Zo, wat een onzin zeg.

0
Lalsacien 10 september 2022 om 08:21

En wie is dan Schanulleke?

0
kiekske 10 september 2022 om 08:26

Toen Boonen wereldkampioen geworden was hebben ze heel veel aangevallen en op het laatst pas de kaart Boonen getrokken. Remco moet echt aanvallen en als er andere toppers meeschuiven moet wout meegaan. dan zitten ze met 2 pionnen mee in de finale.

0
Wieler-Joke 10 september 2022 om 08:35

Het spel is precies al begonnen. Ik hoop deze keer op het beste het zullen nooit de beste vriendjes worden die wekelijks samen een ijsje gaan eten maar het zou toch moeten lukken om mekaar eens iets te gunnen als het er op aan komt.

Ik vond het vorig jaar eigenlijk ook geen ramp als ploeg zijnde het werd vooral uitvergroot na de passage van Evenepoel in extra time koers die communicatie met de buitenwereld was niet zo netjes ook niet langs de kant van Van Aert door daar meteen als een wesp op te reageren.

0
Krist The Vanma 10 september 2022 om 09:58

Het is steeds hetzelfde…Eén accident wordt uitvergroot en keer op keer herhaald tot iedereen denkt dat het al altijd zo geweest is…

0
Lalsacien 10 september 2022 om 10:40

@Krist geen hand in eigen boezem?

-2
De Siepel 10 september 2022 om 11:33

Vergeet niet tante Sidonia….altijd goed in eendagskoersen.

0
Krist The Vanma 10 september 2022 om 11:41

@l’Alsacien, hoe bedoel je?

0
Lalsacien 10 september 2022 om 11:57

@Krist ik bedoel, ben je zelf niet onderwerpen aan het uitvergroten en aan het overdrijven?

1
Krist The Vanma 10 september 2022 om 15:31

Niets menselijk is me vreemd, maar heb je er ook een vb van?

0
Lalsacien 10 september 2022 om 16:40

@Krist ik moet je mijn excuses aanbieden. Het valt allemaal wel mee. Op een enkel verwijderd bericht na. Over het algemeen ben je correct in je opmerkingen. Enige punt van kritiek vind ik dat je, onder berichten (waar je het in de kern mee eens bent) waar overdrijving, onwaarheden in zitten of totaal niet terzake doende aspecten de schrijver tot de orde mag roepen.
Maar wellicht zit dat niet in je karakter. Even goede vrienden.

-3
williams 10 september 2022 om 08:37

Van Aert zegt dat hij te lang heeft gewacht, hij is dan blijkbaar vergeten dat hij er in de sprint is opgelegd door 2 anderen. Ik hoop dat de Belgen op het WK met open visier koersen en lessen hebben geleerd uit Leuven, waar de winnaar ook gekend was van op voorhand.

-6
Robin van Wijlick 10 september 2022 om 09:00

Ja, na een sprint van 500 meter

2
fietsvriend 10 september 2022 om 08:39

Volgens mij was de vorm van van Aert gisteren het grootste probleem. Vond hem niet heel dominant ogen, paar keer in het defensief, en toen moest de sprint nog komen.

2
djerkson 10 september 2022 om 09:03

Het zal thans niet veel verschillen van de vorm in Plouay en Bremer, maar mogelijk de naweëen van een te lange vlucht? Ik verwacht dat hij zondag gaat uitpakken.

0
Gebruikersnaam 10 september 2022 om 10:43

Of zijn piek ligt eindelijk eens op het juiste moment in plaats van 2 weken te vroeg, iets waar hij (en Jumbo) in het eendagswerk wel vaker problemen mee hebben. Altijd op zijn best voor WK, OS of kasseiklassiekers, zelden tijdens.

0
Robin van Wijlick 10 september 2022 om 11:15

@Gebruikersnaam, dat geldt eigenlijk alleen voor het WK van vorig jaar en misschien de Ronde van Vlaanderen dat jaar. Op de OS was hij wel degelijk op zijn best, en dit jaar was hij dat voor de kasseiklassiekers hoogstwaarschijnlijk ook geweest.

2
Wheely 10 september 2022 om 08:43

Het WK is een heel ander soort wedstrijd waarin Laporte opeens een concurrent zou moeten zijn en Evenepoel een ploegmaat, wat we uiteraard nog moeten zien. Er is daar geen Cosnefroy maar wel een Allaphilipe, VdP en een Van Baarle. Kortom de dynamiek gaat heel anders zijn en ik moet nog zien welke renner hier tot het gaatje gaat voor zijn landgenoot, ploegmaat of toch liever zichzelf.

1
Mooie Sjors 10 september 2022 om 09:19

Lol alsof Evenepoel de enige ploegmaat is van Wout op het WK. Rijden ze maar met 2 bij de Belgen? Types als Stuyven, Hermans en de anderen starten niet? Bovendien kan Wout zelf ook de koers proberen winnen in plaats van te hopen dat zijn ploeg hem perfect afzet in de sprint.

Als het zogezegd weer allemaal van Evenepoel moet komen en hij eigenhandig beslist of Van Aert wint of niet, kan het nog een moeilijke zaak worden. Want bij Remco zou na San Sebastian, de Vuelta en tussendoor ook WK tijdrijden wel eens het vat af kunnen zijn.

0
ken dcq 10 september 2022 om 23:25

Evenepoel kunnen ze volgens mij gewoon beter thuis laten. Die gaat een waardeloos wk rijden

0
fringale 10 september 2022 om 09:26

Volgens mij rijdt Wout deze twee wedstrijden om zelf wat afbreuk te doen aan zijn status van topfavoriet, in de hoop dat niet iedereen in Wollongong naar zijn wiel zit te kijken en er renners met hem mee koers durven maken. Trouwens, je moet uitspraken van renners altijd spiegelen. Hij zei dat hij naar Canada reisde om te winnen, ik betwijfel dat.

1
Marlin 10 september 2022 om 10:03

Typisch rijgedrag en reactie achteraf van wieltjeszuiger Matthew. Alles afstemmen op een andere (nu weer Van Aert). En het is toch wel weer gelukt zeker. Alleen vergeet hij er bij te vertellen dat de weinige keren dat het lukt, hij uiteindelijk maar tweede of derde wordt. Zoals nu. Omdat hij natuurlijk geen oog heeft voor andere renners. Maar zelfs in die situaties waarbij hij, na maximaal in de wielen geprofiteerd te hebben, mag meespurten voor winst, wordt hij in 90 % van die spurts nog geklopt. Dat een getalenteerd renner als Matthews niet inziet dat hij met een andere manier van koersen meer zou gewonnen hebben, zal ik nooit begrijpen.

0
Cochise 10 september 2022 om 10:18

Maar wel 400 punten binnenrijven. Doodvonnis van Lotto lijkt nu wel ongeveer getekend.

1
Maillot à Pois 10 september 2022 om 10:50

Girmay heeft het toch op dezelfde manier gedaan, en gelijk heeft hij.
Om deze koers te winnen, is dit toch echt de manier waarop een renner als Matthews moet rijden om de meeste kans te maken. Heeft hij trouwens in de twee voorgaande edities ook gedaan.

-1
De Dikbilgorgel van Dorestad 10 september 2022 om 12:03

BEX en Wanty hebben beide hun steentje bijgedragen aan de achtervolging. Bling en Bini hebben zich verder zodanig weggestoken, dat het erop leek dat ze tekort zouden gaan komen. Het lijkt me logisch dat ze in de finale vooral naar Jumbo keken, want die woekerden er weer vrolijk op los.

2
Wieler-Joke 10 september 2022 om 13:55

Op het WK zie ik hem exact hetzelfde doen en minstens podium rijden. Als hij effectief WK wordt op die manier eet ik mijn modderige schoen met stalen tip op, dat zou een zeer flauwe bedoeling zijn.

0
Shinzawai 10 september 2022 om 14:32

Van Aert moet gewoon minder defensief koersen. Wanneer een van de topfavorieten in volle finale aanvalt, dan zit je mee of verlies je de koers. Misschien kon hij niet beter, dat is natuurlijk ook mogelijk, maar het leek allemaal net wat te passief.

1
Verschrikkelijk 10 september 2022 om 14:56

Wellicht heeft Wout zich wat ingehouden, lichtjes beschaamd om weer 500 UCI punten te pakken, terwijl je daar in de Vuelta 5 ritten moet voor winnen….

-3
ddjong67 11 september 2022 om 06:31

Heb je gelijk, met je bonus voor de winst in deze koers, je marriage party financien afgedekt , cosnefroy ;) bon voyage.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone