Late aanval bezorgt Benoît Cosnefroy zege in GP Québec

vrijdag 9 september 2022 om 21:58
Late aanval bezorgt Benoît Cosnefroy zege in GP Québec

Benoît Cosnefroy - foto: Cor Vos

De elfde editie van de Grand Prix Cycliste de Québec is een kolfje naar de hand van Benoît Cosnefroy gebleken. Na 201,6 kilometer rondjes draaien door Québec was de Fransman van AG2R Citroën de eerste die over de finish kwam, na een geslaagde aanval in de ultieme finale. Michael Matthews en Biniam Girmay vergezelden hem op het podium. Wout van Aert werd vierde.

Toen Michael Matthews in 2019 voor het tweede jaar op rij de handen in de lucht mocht steken, wist hij ook niet dat het de voorlopig laatste Grote Prijs van Québec zou zijn. Twee jaar ging de wedstrijd vanwege de vermaledijde coronapandemie niet door, maar nu maakte het peloton weer de oversteek. Het was een prettig weerzien met een onveranderd stadparcours over 12,6 kilometer met daarin steeds vier korte, venijnige hellingen.

Kwintet kiest ruime sop
Ook weinig nieuws onder de zon wat betreft het koersverloop. Na wat vroege schermutselingen wist een groepje van vijf renners zich af te scheiden. Onder hen twee Belgen: Sébastien Grignard (Lotto-Soudal) en Stan Van Tricht (Quick-Step-Alpha Vinyl). Carson Miles hield de Canadese eer hoog bij zjin WorldTour-debuut, terwijl ook Hugo Toumire (Cofidis) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious) zich vooraan meldden.

Maximaal een minuut of vier voor het peloton uit werkte het kwintet haar rondjes af. Door stadspark Parc de Champs-de-Bataille, langs de oever van de Saint Lawrence-rivier, langs de citadel en langs het iconische Château Frontenac. En dat dan zestien keer. Miles  vermaakte zich onderweg opperbest met het pakken van een hele rits bergpunten. In het peloton zetten Jumbo-Visma, BikeExchange-Jayco en Intermarché-Wanty-Gobert manschappen ondertussen op kop in dienst van hun kopmannen.

Wout van Aert, Michael Matthews, Biniam Girmay en de andere favorieten hielden hun kruit zoals verwacht lange tijd droog. Ook geen grote verrassing was het dat Miles de eerste was die de kopgroep moest laten rijden. Iets minder dan zestig kilometer voor de finish was hij de eerste die door het peloton werd ingerekend. Zijn collega’s zouden het iets langer uitzingen, maar ook zij waren kansloos voor de overwinning.

Simmons opent finale
Met nog 41 kilometer te koersen opende Quinn Simmons namens Trek-Segafredo de debatten in het peloton. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Andrea Piccolo (EF Education First-EasyPost) haakten hun karretje aan. Terwijl zij in gestrekte draf naar de kopgroep reden, kneep tweevoudig winnaar Peter Sagan juist in de remmen, net als thuisfavoriet Hugo Houle.

Toen de tegenaanvallers zich op iets minder dan dertig kilometer voor de finish vooraan meldden, was het peloton ook niet veraf meer. Aan het begin van de voorlaatste ronde was de voorsprong van de kopgroep nog maar een seconde of acht. Ze stribbelden nog wel even tegen, maar de hergroepering was onafwendbaar. David Gaudu was de volgende die een pijl afschoot. Lang duurde zijn ontsnapping niet, maar door zijn aanval spatte de voorste groep wel weer uiteen.

Aanvallers kansloos, behalve Cosnefroy
Bij het luiden van de bel werd het kaf nog meer van het koren gescheiden. Wout van Aert moest een serieuze inspanning doen om helemaal vooraan te geraken, daarna bleef het aanvallen regenen. Met name Mikkel Honoré (Quick-Step-Alpa Vinyl), Michael Storer (Groupama-FDJ), Neilson Powless (EF Education First-EasyPost) kregen een mooi gaatje in de slotronde, maar Nathan Van Hooydonck zat mee als stoorzender in dienst van Van Aert.

De Australiër legde zich niet neer bij een sprint en ging solo. Maar alleen bleek Storer in de verste verte niet in staat om de grote groep te verrassen. Het moest en zou een sprint worden op de vervelend oplopende finishstrook. Maar dat was buiten Benoît Cosnefroy gerekend. Hij probeerde het op een van de klimmetjes op twee kilometer van de finish en zijn aanval was de juiste. Onder meer Christophe Laporte probeerde het gat op hem te dichten, maar dit lukte niet.

Onder de vod zag het er nog altijd goed uit voor Cosnefroy. Zou de 25-jarige het halen? Ondanks dat zijn gelaatsuitdrukkingen zijn vermoeidheid verraadden, hield de Fransman zijn inspanning tot op de streep knap vol. Matthews klopte Girmay in de strijd om plaats twee, terwijl Van Aert het podium net miste.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Lalsacien 9 september 2022 om 22:02

Altijd mooi als een aanval in resultaat wordt omgezet!

2
Dikke Kater 9 september 2022 om 22:18

Mooie wedstrijd, mooie winnaar, dik verdiend.

Laporte moet naar een andere ploeg. Die is kopman waardig.

2
Westland95 9 september 2022 om 22:33

Maar gaat hij ergens anders zo goed zijn als bij Jumbo?

1
the student 9 september 2022 om 22:04

Prachtige aanval. Benoit rijdt ook gewoon een super seizoen. Ben t amstel finishfoto debakel nog niet vergeten. Dus de gunfactor was er wel.

1
Gelei 9 september 2022 om 22:07

Dik verdiend voor Kosnefrwa. TJV overspeelt z’n hand. Laporte niet goed genoeg. Wout uiteindelijk te passief gereden, wat ergens mss logisch was aangezien Quebec al jaren een sprint is. Maar net omdat niemand met Van Aert naar de sprint wil creeert het twijfel en de kans voor een sterke aanvaller.

1
Panamaman29 9 september 2022 om 22:13

Laporte had vooral in de een na laatste ronde al zoveel werk gedaan, dat je hem eigenlijk niet meer als kopman kan gebruiken, dus is het ook logisch dat hij in de laatste 2 km een aanval van een andere kopman niet kan volgen. Toen cosnefroy ging zat v aert nog bij laporte in het wiel. Die had dat het wiel van laporte nooit los moeten laten en na 200m zelf naar cosnefroy toe moeten springen.

3
madeinstars 9 september 2022 om 22:18

Denk niet dat get van weelde was dat Van Aert het wiel van Laporte moest laten. Wout was zelf niet op z’n best, getuige ook de sprint.

1
Robin van Wijlick 9 september 2022 om 22:23

Van Aert gaf zelf aan dat hij goede benen had, dus dat zullen we maar geloven. Bovendien was die sprint een poging tot het wereldrecord 500 meter, dus als hij die nog had gewonnen…

1
Gelei 9 september 2022 om 22:25

Madeinstars,

deze sprint is geen referentie. Het kalf was al verdonken en VA probeert nog met een veel te lange spurt (zeker op deze aankomst) de tussenmannen op te rapen voor een 2e plaats.

1
Krist The Vanma 9 september 2022 om 22:26

Mooi van en voor Cosnefroy.
Goede Van der Sande gezien ook.

1
Jean Dumas 10 september 2022 om 05:48

Daar is dan die langverwachte en verdiende grote overwinning.
Met alle respect, ik sla Quebec met dit deelnemersveld een stuk hoger aan dan de Bretagne Classic.

1
Sean Kelly 9 september 2022 om 22:01

Heerlijke wedstrijd! Mooie winnaar. van Aert zag er vooralsnog niet super sterk uit. BEx, EF en Movistar pakken aardig wat punten voor het geval het hele degradatie verhaal gewoon doorgaat. Lotto opnieuw compleet onzichtbaar in de finale van een WT wedstrijd.

0
the student 9 september 2022 om 22:05

Als je het team ziet wat er is opgesteld van lotto. Dan zat punten pakken er toch ook gewoon niet in.

0
Sean Kelly 9 september 2022 om 22:08

Wat ik nog wilde zeggen. Lotto verdient het wat mij betreft het minst. Je kan dan wel heel veel .1 en .2 koersen in Belgie winnen, maar als WT team wil je je toch ook gewoon in die WT laten zien? EF en BeX zijn daar dit seizoen meer dan in geslaagd. Lotto zeker niet. Movistar hebben we natuurlijk ook weinig gezien. Die gaan zondag wel nog flink punten pakken met Mas.

1
LomberJack 9 september 2022 om 22:10

Volgens mij pakt Lotto met een renner toch 30 punten, waar Israël drie renners voor nodig heeft met een sterk team.

0
Samamba 9 september 2022 om 22:17

Je beseft dat Wellens forfait heeft moeten geven met hartproblemen en Kron met vermoeidheidssyndroom? Die stonden beiden op de voorlopige deelnemerslijst hoor. Overigens rijdt Moniquet van hun toch gewoon een goede finale, een ronde voor het einde was die gewoon met de besten mee.

De twee slechtste ploegen (van degenen die om licenties vechten) in WT wedstrijden (laatste 3 jaar) zijn trouwens met voorsprong Arkea en Cofidis, als je je daar toch op wilt baseren.

Lotto hoort met hun selectie voor volgend seizoen niet in de WT, een degradatie naar PCT team zou op dat vlak dus verdiend en niet slecht zijn. Maar er mag echt wel eens gestopt worden met die zever dat Lotto als enige veel kleine koersen rijdt en vooral alsof ze het slechtste team in WT wedstrijden waren de laatste 3 jaar, want dat klopt gewoon niet. Dat bewijzen de punten.

4
Ronellenfitsch 9 september 2022 om 22:39

Moniquet reed een prima koers, meer kan je niet verwachten. Israël zet er met meer namen minder resultaat tegenover.

1
Sean Kelly 9 september 2022 om 22:42

@Samamba ik heb het over de afgelopen 3 jaar niet uitgezocht. Maar ik heb vorige week wel eens een ranglijst opgesteld op basis van behaalde punten in alleen WT wedstrijden dit seizoen. Dan staat Lotto dit seizoen toch echt onderaan het lijstje. Je hebt gelijk dat Cofidis ook zo’n ploeg is dat veel van zijn punten scoort in niet WT wedstrijden.

Ergens voelt het niet helemaal eerlijk dat franse en belgische ploegen in kleine wedstrijden heel veel punten kunnen scoren voor behoud van een wt licentie. Dat is voor BeX en EF gewoon veel lastiger. In hun thuisland zijn er veel minder wedstrijden. Natuurlijk kunnen ook zij aan de franse en belgische wedstrijden deelnemen. Maar het blijft toch een voordeel als die wedstrijden in je thuisland worden georganiseer ipv de andere kant van de wereld.

En Arkea is (nog) geen WT :)

edit: ik heb het even nagekeken. Astana presteert dit seizoen in WT wedstrijden nog slechter dan Lotto.

1
Samamba 9 september 2022 om 23:07

@Sean Kelly
Natuurlijk doen ze het dit jaar slecht, ze hebben gefaald in het voorjaar (mede door pech, vergeet Ewan niet die met MSR, De Panne en GW heel veel WT punten is misgelopen), maar werden nadien wel gewoon gedwongen door het UCI systeem om op kleine koersen te mikken. Dan verwaarloos je als low budget team die grote wedstrijden natuurlijk. Dat is een logisch bijkomend gevolg.

Maar wat heeft het zin om enkel naar dit jaar te kijken als het hele systeem gaat over een cyclus van 3 jaar, 2020 tot en met 2022 dus. En daarin doet Lotto het in de WT gewoon beter dan Cofidis en veel beter dan Arkea (dubbel zoveel WT punten op 3 jaar tijd). En ja Arkea is nog geen WT, maar het systeem zoekt de beste 18 ploegen om die te belonen met een WT licentie. Als je enkel naar WT wedstrijden kijkt zit Arkea daar gewoon absoluut niet bij. Die hebben nog nooit een etappe gewonnen in een grote ronde hé.

Nog eens, Lotto’s selectie voor 2023 is geen WT waard, maar ik heb wel een probleem met dat mensen steeds meer doen alsof Lotto de enige ploeg is die veel kleine wedstrijden rijdt terwijl er anderen zijn die er nog meer van geprofiteerd hebben.

2
Thoin 9 september 2022 om 23:53

Lotto eindigt met 4 man in de eerste groep… Moniquet, Vanhoucke, Barbero en Vermeersch…

0
Gebruikersnaam 9 september 2022 om 22:09

Matthews die ergens 2e wordt, blijft geinig.

Wint de sprint vlot tegen Van Aert, maar die ging volgens mij al aan op 400 meter of zo, dan is 't genant als je er niet over geraakt, want dan is 't eigenlijk een lead-out. Lijkt trouwens wel weer in zijn "fixeren op 1 achterwiel" gewoonte te hervallen, met gebruikelijk resultaat.

0
Deel Koeper 9 september 2022 om 22:24

Voor WVA begon te sprinten, zat hij zelfs eerst nog zelf tempo te maken in het peloton, geen idee wat juist de bedoeling was.

0
Gelei 9 september 2022 om 22:27

Als ik het goed zag maakte hij daar nog een bruusk manoeuvre in de spurt met Ghirmay. Voor het zelfde geld gaan ze daar allemaal tegen de vlakte.

-1
Lalsacien 9 september 2022 om 22:56

@Gebruikersnaam nochtans won Matthews de vorige twee edities.

1
S. Morgenstern 9 september 2022 om 22:22

Gave overwinning! Niets aan gestolen. Rijdt overtuigend weg bij de sterksten in koers en is daarna eigenlijk geen moment meer binnen bereik gekomen. Ontzettend sterk nummer.

0
Wieler-Joke 9 september 2022 om 22:32

Blij dat een vluchter gewonnen heeft voor de rest vond ik er niet veel aan.

Ik denk dat Van Aert ook gewoon geen goede dag had want die reed te passief voor zijn gewoonte op zo’n parcours, al denk ik dat de Matthews factor de wedstrijd ook lam gelegd heeft die zat de ganse finale in het wiel van Wout versmolten met diens schaduw, hopelijk wordt die achtereen geen WK met deze flauwe strategie.

Ik vraag mij wel af waar Pogacar zat ik heb die nooit in beeld gezien, toch een vaag teken richting het WK ofwel spaart die zich voor zondag dat is een zwaarder parcours.

0
Maillot à Pois 9 september 2022 om 22:54

Dan heb je niet goed gekeken, Pogi zat mee in een ontsnapping in de voorlaatste ronde, die is in opbouw maar gaat paraat zijn op het WK.

0
Gibo 10 september 2022 om 07:02

Wat een fenomenale aanval van cosnefroy. Op een matige helling het hele peloton los uit het wiel en dan knap doorgetrokken.

0
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 07:18

In ieder geval lijkt het er op dat de Fransen een waanzinnige equipe gaan afzenden naar het wk. Cosnefroy, Gaudu, Bardet, Laporte alleen al uit de actieve renners in deze koers, Flip als aanvullende joker. Staat er iemand heel vreemd van te kijken als een van hen de titel grijpt? In de breedte misschien wel het sterkste team.

-1
josi 10 september 2022 om 07:50

@RV, Cosnefroy gaat niet naar het WK.

0
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 08:03

Tuurlijk wel. Die lui zijn toch niet gek.

Slakken vreten daar aan toe maar Benoit gaat gewoon naar het WK.

-2
Dikke Vrouw 9 september 2022 om 22:42

Verdikkie in slaap gevallen :( woutie pas op 4 ?

-2
Romāns Vainšteins 9 september 2022 om 23:45

Het blijft toch een urbane achtbaankoers die alleen voor de echte volger leuk is. Nota bene met af en toe het lonkende achterland in de verte. Zo retesaai als Frankfurt is Quebec zeker niet qua stad maar moet je hier nu anno 22 een oceaan voor over?

-3
Dikke Kater 10 september 2022 om 00:18

We weten het, echt. Je hebt vast niet gekeken.

0
Romāns Vainšteins 10 september 2022 om 06:36

Jawel, vanaf 50 vd meet even aangezet. Inhoudelijk was het best een aardig slot.

Op zich vind ik het een mooie aankomst na er 6 uur eerder vertrokken te zijn en 88% vd tijd een uitdagende koers in het (mooie?saaie?woeste?steriele?) achterland gehad te hebben. Dat park, de stad en lichtelijk verbaasd kijkend/klappend publiek is nou niet de grote publiekstrekker. Getuige ook het lichte animo hier inclusief diepgaande analyse op het Lottopuntenvraagstuk.

Nu is het geinig vd volger, met een herontwerp ishet gewoon beter te maken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone