Wielerploegen 2021: Movistar

Wielerploegen 2021: Movistar

foto: Cor Vos

dinsdag 16 februari 2021 om 20:00

In aanloop naar het wielerseizoen 2021 neemt WielerFlits alle wielerploegen van het hoogste niveau onder de loep. We stellen in de reeks ‘Wielerploegen 2021’ alle WorldTour-teams voor, aan de hand van de transfers, de selecties en de doelstellingen. Vandaag is het de beurt aan Movistar. Wat kunnen we verwachten van kopmannen Alejandro Valverde, Enric Mas en Miguel Ángel López?

Movistar

Land: flag-es Spanje
Sponsoren: Movistar (telefoonaanbieder)
Sinds: 1980 (voorheen Reynolds, Banesto, Illes Balears en Caisse d’Epargne)
UCI-afkorting: MOV
Fietsensponsor: Canyon
Tenue 2021:

foto: Cor Vos


Vorig jaar

Na 26 overwinningen in 2018 en 21 overwinningen in 2019 viel het zegeaantal van de ploeg van telefoonaanbieder Movistar in 2020 vies tegen. Slechts tweemaal mocht het team het zegegebaar maken: in zowel de Challenge Mallorca als de Vuelta a España was het Marc Soler die de ploeg liet juichen.

Het tegenvallende zegeaantal heeft onder meer te maken met het vertrek van Richard Carapaz en Nairo Quintana, maar ook met de slijtage van de inmiddels 40-jarige Alejandro Valverde. Voor het eerst sinds 2002 – zijn schorsing in 2010 en 2011 niet meegerekend – wist hij niet te winnen in een kalenderjaar.

Soler viert zijn zege in de Vuelta a España – foto: Cor Vos

Ook in de klassiekers ging het niet goed. In geen van de vier verreden monumenten werd een ereplaats behaald. De grote rondes gingen daarentegen iets beter. Enric Mas werd stilletjes vijfde in de Tour de France en met veel meer bombarie ook vijfde in de Vuelta a España. In die laatste ronde zorgde Movistar met Soler, Mas en Valverde regelmatig voor vuurwerk.

In de Giro d’Italia deed het wat het kon doen met het rennersbestand. Een dertiende en negentiende plaats in het eindklassement voor Sergio Samitier en Antonio Pedrero is niet slecht. Daarnaast toonde ook Einer Augusto Rubio zich geregeld van voren.

Aantal overwinningen: 2

Belangrijkste resultaten
flag-es Challenge Mallorca: Pollença – Andratx – flag-nr1
flag-es Tweede etappe Vuelta a España – flag-nr1
flag-fr Tour de France – Vijfde
flag-es Vuelta a España – Vijfde


Transfers

Vijf renners erin, vier renners eruit. Bij Movistar is het afgelopen winter relatief rustig gebleven, al verraste Movistar-baas Eusebio Unzué met de komst van enkele grote namen. Iván García maakte de overstap van Bahrain McLaren en moet voor meer body in de klassiekerkern zorgen. De sterke sprinter won vorig jaar al een etappe in Parijs-Nice. Nu hij een jaartje ouder en wijzer is, worden bij Movistar de nodige zeges van hem verwacht.

Datzelfde geldt voor Miguel Ángel López. De vete tussen López en Movistar die tot uiting kwam in de televisieserie El Dia Menos Pensado lijkt nu dan echt verleden tijd. En waarom ook niet? De 27-jarige Colombiaan heeft een echt Movistar-profiel. López kan geheel in lijn met de visie van de ploeg al vroeg in de wedstrijd voor onrust zorgen. Gregor Mühlberger is dan weer minder een typische Movistar-aankoop. De keuze van de 26-jarige Oostenrijker om BORA-hansgrohe te verruilen voor Movistar kwam voor velen als een verrassing.

foto: Twitter Miguel Ángel López

Gonzalo Serrano (26) en Abner González (20) zijn dan weer versterkingen voor de breedte. Serrano komt over van Caja Rural-Seguros RGA en hengelde zijn contract binnen door goed te presteren in de Vuelta a España en de Vuelta a Andalucia. González is dan weer een onbeschreven blad. De kampioen van Puerto Rico heeft op UCI-niveau nog niet veel van zich laten horen, maar Movistar moet veel potentie zien in de jeugdige klimmer. Afgelopen week eindigde hij al als twintigste op de Mont Ventoux in de Tour de La Provence.

Bij de vertrokken renners zien we heel wat Movistar-meubilair. Carlos Betancur kende een rampzalig seizoen. Sinds de Tour Colombia in februari vorig jaar kwam hij niet meer in actie. Grote reden: door omstandigheden miste hij de chartervlucht vanuit Zuid-Amerika naar Europa na de coronacrisis. Betancur reed vijf jaar voor Movistar.

Na drie seizoenen verlaat ook Eduardo Sepulveda het vertrouwde nest. De Argentijn gaat verder bij Androni Giocattoli-Sidermec, dat een wildcard voor de Giro d’Italia misliep. Ook Eduard Prades doet een stapje terug, hij gaat naar Delko. Tot slot hing Jurgen Roelandts zijn fiets aan de haak. De 35-jarige Belg was geen veelwinnaar, maar kan met derde plaatsen in Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen terugkijken op een mooie carrière.

UIT
flag-co Carlos Betancur (Colombia Tierra de Atletas)
flag-es Eduard Prades (Nippo-Delko One Provence)
flag-be Jürgen Roelandts (stopt)
flag-ar Eduardo Sepúlveda (Androni Giocattoli-Sidermec)

IN
flag-es Iván García (Bahrain-McLaren)
flag-pr Abner González (Telcom-On Clima-Osés)
flag-co Miguel Ángel López (Astana)
flag-at Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe)
flag-es Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA)


Ambities voor 2021

Het wordt voor Movistar niet moeilijk om het in 2021 beter te doen dan in 2020. Van Miguel Ángel López en Iván García wordt veel verwacht, terwijl ook Marc Soler en Enric Mas komend seizoen weer een beetje meer druk op hun schouders krijgen. Met ook nog Alejandro Valverde binnen de gelederen lijkt het haast ondenkbaar dat Movistar er niet in slaagt om veel meer zeges te behalen dan de twee van vorig jaar.

Alejandro Valverde (links) – foto: Cor Vos

García is voor Movistar de man in het voorjaar. In wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix moet de Spanjaard serieus om de knikkers meedoen. Dat het lastig wordt, beseft García zich ook wel: “Ik hoop dat het harde werken zijn vruchten afwerpt. Het is ontzettend moeilijk om wedstrijden te winnen, maar we gaan het wel proberen.” Met ook nog Johan Jacobs, Matteo Jorgenson en oude krijger Imanol Erviti in de selectie is Movistar al even aan het bouwen aan de voorjaarsploeg. Tot resultaten kwam het nog nog niet, maar de zestiende plaats van Jacobs in Gent-Wevelgem en zeventiende plaats van Jorgenson in Milaan-San Remo vorig jaar waren veelbelovend.

Valverde sloeg in 2020 de heuvelklassiekers over, maar gaat er in 2021 nog een keer vol voor. De viervoudige winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en vijfvoudige winnaar van de Waalse Pijl slaat de Giro d’Italia en de Tour de France over en heeft dus alle ruimte om zich goed voor te bereiden op het Ardense drieluik. Vóór hij in augustus de Vuelta a España rijdt, mikt Valverde nog op eremetaal in Tokio.

Mas gaat weer voor de Tour – foto: Cor Vos

Voor de drie grote rondes heeft Movistar het strijdplan al klaar. Soler mag het als enige kopman gaan proberen in de Giro d’Italia. De 27-jarige Spanjaard kreeg vorig jaar in de Vuelta a España al de kans als kopman, maar eindigde toen op de achttiende plaats. Desalniettemin liet de renner zien in potentie tot een van de beste klimmers van het peloton te horen door de tweede etappe te winnen en op de tweede plek te eindigen in de elfde rit. Met iets meer regelmaat in zijn prestaties kan Soler hoog eindigen in het eindklassement.

Dan naar de Tour de France en de Vuelta a España, voor Movistar de belangrijkste wedstrijden van het jaar. López en Mas moeten het in Frankrijk nog beter doen dan een jaar eerder (zesde en vijfde). Daarna starten zij ook nog in de Vuelta a España, waar zij met ook nog eens Soler en Valverde aan hun zijde oorlog kunnen voeren. De hoop is dat een van de vier kopmannen de eindzege naar zich toe kan trekken.


Selectie Movistar 2021

flag-co Juan Diego Alba
flag-es Jorge Arcas
flag-es Hector Carretero
flag-it Dario Cataldo
flag-gb Gabriel Cullaigh
flag-es Inigo Elosegui
flag-es Imanol Erviti
flag-es Iván García Cortina
flag-pr Abner González
flag-de Juri Hollmann
flag-ch Johan Jacobs
flag-us Matteo Jorgenson
flag-co Miguel Ángel López
flag-es Enric Mas
flag-es Lluis Mas
flag-es Sebastian Mora
flag-at Gregor Mühlberger
flag-dk Mathias Norsgaard
flag-pt Nelson Oliveira
flag-es Antonio Pedrero
flag-es José Joaquin Rojas
flag-co Einer Augusto Rubio
flag-es Sergio Samitier
flag-es Gonzalo Serrano
flag-es Marc Soler
flag-es Albert Torres
flag-es Alejandro Valverde
flag-es Carlos Verona
flag-it Davide Villella
Totaal: 29 renners


Lees ookInterview met Eusebio Unzué

Dit artikel delen:

11 Reacties

Peetvader 16 februari 2021 om 08:14

Slechter dan vorig jaar kan alvast bijna niet.

Garcia, Lopez en Muhlberger wel 3 goede transfers.

dvansteenis 16 februari 2021 om 08:41

Toch wel heel benieuwd wat Jorgenson en Jacobs dit jaar klaar kunnen spelen.

Groetjesaandevoetjes 16 februari 2021 om 10:02

Die Jorgenson verbaast mij positief dusver

hartstikkebedankt 16 februari 2021 om 09:33

Ze zijn er wel wat op vooruit gegaan, maar vorig jaar was ook echt slecht. Mijn beschouwing:
– Lopez, goede klimmer en ook goede klassementsrenner maar zie ik nooit een grote ronde winnen.
– Mas, iets betere ronderenner denk ik toch nog wel maar wel grillig. Misschien in staat eens de Vuelta te winnen.
– Soler, vind ik een leuke renner maar dat grote klassement zie ik ook niet meteen gebeuren. Misschien meer het Formolo pad op.
– Valverde gaat nog een laatste kunstje proberen te doen. Ik zou niet verbaasd zijn als hij dit jaar één grote overwinning naar huis meeneemt.
– Mühlberger, goede heuvelrenner maar een beetje vreemde eend in deze ploeg. Zou zich moeten laten zien in de wat zwaardere eendagskoersen.
– Garcia Cortina, zie zelf de hype nog niet helemaal. Komt op alle vlakken nog wat te kort maar zou ineens door kunnen komen.
– Wel een aantal leuke jongeren en dan kijk ik vooral naar Cullaigh, Norsgaard, Jacobs, Jorgenson, Alba en Rubio.

S'mon 16 februari 2021 om 09:52

Ik denk ook dat Lopez zijn tijdrit niet goed genoeg is om een grote ronde te kunnen winnen, en dan is die van Mas inderdaad beter. Maar ik vind dat Lopez in het hooggebergte dan weer sterker en explosiever is dan Mas, dus ik vind ze even veel waard in een grote ronde.

Groetjesaandevoetjes 16 februari 2021 om 13:42

Lopez kan nog redelijk tijdrijden hoor. Als alles goed meezit zie ik Mas en Lopez nog wel een keer een Giro of Vuelta winnen. Beide zijn nog maar 26 jaar oud he.

hartstikkebedankt 16 februari 2021 om 17:11

Als alles mee zit misschien wel ja, toch wordt het lastig denk ik. Ook gezien hun prestaties de afgelopen 2-3 jaar. Pogacar, Roglic, Carapaz, Bernal, Evenepoel, Vlasov dicht ik meer kansen toe.

lo squalo dello Stretto 16 februari 2021 om 10:37

Vorig jaar was inderdaad slecht; maar de waardeverhoudingen waren misschien scheef door Corona? Ik weet dat men in Spanje lange tijd niet buiten mocht fietsen terwijl Roglic en Pogacar buiten konden trainen, het nationaal kampioenschap konden rijden,… Benieuwd hoe de verhoudingen in 2021gaan zijn.

Zijn er uiteraard op vooruit gegaan en van dit team mag wel meer verwacht worden want waren jarenlang de grote uitdager van Sky en deden dit vaak met verve. Er wordt vaak op het team “gekakt” maar behaalden toch de nodige resultaten in grote rondes. Benieuwd hoe enkele jongeren zich doorontwikkelen en hopelijk nog een laatste kunststukje van Valverde? Garcia Cortina vind ik een leuke renner maar vraag me soms af of hij niet wat overroepen is? Het mag er toch stilaan echt uitkomen bij hem.

monsieur soixante pourcent 16 februari 2021 om 10:39

Helemaal eens met hartstikkebedankt.

Lopez en Mas zie ik geen grote ronde winnen door de eigen aanwezigheid. Heel eventueel door de afwezigheid van tegenstanders.

Blijft het feit dat Movistar volgens mij geen omkadering heeft die nodig is voor winst in grote rondes. Het lijkt daar toch echt ongeregeld. Steeds dat gekibbel met rangorde en dan nog Valverde die boven alles en iedereen staat.

Japsie 16 februari 2021 om 11:17

Abner Gonzalez is echt een hele mooi aankoop, gaan ze nog veel plezier aan beleven. Met Mas en Superman gewoon twee zeer goede klimmers. Garcia als vervanger van Roelands kan eigenlijk alleen maar meevallen. Wie weet kan Alejandro nog een mooie vis meepakken tijdens zijn afscheidstournee.

Murcia 16 februari 2021 om 11:27

Lopez is een logische versterking die misschien niet direkt voor de eindzege in een grote ronde kan gaan maar zijn etappes zeker gaat meepakken en voor een ploeg die juist in het behalen van overwinningen een probleem had een mooie oplossing.
Garcia Cortina is een jongen met potentie voor het vlaamse werk maar ik betwijfel of Movistar de komende jaren de focus gaat verleggen naar de eendagskoersen en hij in zijn eentje gaat het verschil dan niet maken. Gregor is een allround inzetbare renner.

Vorig jaar bleek hoezeer Eus de prijs betaalde voor zijn conflict met Aquadro. Hopelijk gaat het herstel dit seizoen beginnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair