Vuelta 2020: Marc Soler bekroont beulswerk Movistar in Lekunberri

woensdag 21 oktober 2020 om 17:45
Vuelta 2020: Marc Soler bekroont beulswerk Movistar in Lekunberri

Soler soleert naar de overwinning - foto: Cor Vos

Marc Soler heeft de tweede rit van de Vuelta 2020 op zijn naam geschreven. De 26-jarige Spanjaard van Movistar kwam na een etappe van 151,6 kilometer tussen Pamplona en Lekunberri als eerste over de finish, nadat hij in de afdaling van de slotklim wegsprong uit de kopgroep.

Een peloton van 173 renners vertrok rond tien voor twee voor een rit door de regio Navarra. Na de start door de pittoreske straten van Pamplona duurde het even voordat de vlucht van de dag vorm kreeg. Een vroege poging van Pim Ligthart (Total Direct Energie) werd in de kiem gesmoord, terwijl ook een nieuwe poging van zes renners geen ruimte kreeg van het door Jumbo-Visma aangevoerde peloton.

Wellens in de aanval
De Colombiaan Juan Felipe Osorio (Burgos-BH) probeerde het vervolgens solo en kreeg gezelschap van de Spanjaard Julen Amezqueta (Caja Rural), de Belg Tim Wellens (Lotto Soudal) en de Nederlandse Vueltadebutant Julius van den Berg (EF Pro Cycling). Ook Simon Geschke (CCC) probeerde de oversteek te maken en kreeg even later gezelschap van Bruno Armirail (Groupama-FDJ) en Luis Ángel Maté (Cofidis). De drie zouden er echter niet in slagen om zich bij de koplopers te voegen. AG2R La Mondiale verloor ondertussen met Axel Domont al zijn derde renner in deze nog jonge Vuelta.

De vier leiders begonnen met een minuut voorsprong aan de eerste klim van de dag. Op de Alto de Guirguillano kwam Tim Wellens als eerste boven. Wellens bleef als enige renner uit de oorspronkelijke vlucht over en kreeg in de afdaling gezelschap van thuisrijder Alex Aranburu (Astana) en de Fransen Bruno Armirail (Groupama-FDJ) en Jonathan Hivert (Total-Direct Energie). Ook de Spanjaard Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) wist nog aan te sluiten bij de vluchtersgroep, die uiteindelijk meer dan vijf minuten voorsprong bij elkaar reed. Onder aanvoering van Team Jumbo-Visma hield het peloton het verschil binnen de perken.

Team Jumbo-Visma controleerde de eerste fase – foto: Cor Vos

Movistar controleert
Tijdens de beklimming van de Puerto de Urbasa nam Wellens afstand van zijn medevluchters. Hij kwam met anderhalve minuut voorsprong als eerste boven. In de afdaling nam Movistar de controle in het peloton over en nam de voorsprong van de aanvallers zienderogen af. Op weg richting de slotklim kreeg Wellens gezelschap van zijn voormalige vluchtmakkers, die ondertussen nog maar twee minuten van hun voorsprong over hadden. De blauwe stoomtrein van Movistar denderde in de achtergrond echter ongenadig verder.

Op 32 kilometer van het einde gingen Richard Carapaz en Andrey Amador er plots vandoor. De ingelopen Aranburu wist aan te sluiten en de drie reden richting Armirail, die als enige vluchter nog voorop reed. Na een samensmelting begonnen de vier met een kleine voorsprong aan de Alto de San Miguel de Aralar. Carapaz stond er al snel alleen voor, waarna hij snel werd ingerekend door het door Movistar aangevoerde peloton. Tom Dumoulin moest al snel de voorste groep laten gaan.

Movistar domineerde het tweede gedeelte van de rit – Foto: Cor Vos

Aan kop van de wedstrijd trok Luis León Sánchez op zes kilometer van de top ten aanval. De 36-jarige routinier reed twintig seconden weg, maar werd op 2,5 kilometer van de meet weer ingerekend. In de laatste kilometer was het Sepp Kuss die een korte versnelling plaatste, maar Movistar herstelde alweer snel de orde. Ook Carapaz probeerde het vlak voor de top, waarna een groepje van acht renners aan de afdaling begon.

Soler maakt het af
Soler sprong kort daarna weg uit de kopgroep en wist een voorsprong van twintig seconden bij elkaar te rijden. De Catalaan slaagde erin om uit de greep van zijn achtervolgers te blijven en kon in Lekunberri zijn overwinning vieren. Roglic won op negentien seconden de sprint van de achtervolgers en veroverde dure bonificatiesecondes. Dan Martin werd derde, voor Carapaz en Valverde.

Laatste kilometer:

Dit artikel delen:

32 Reacties

S. Morgenstern 21 oktober 2020 om 17:48

Heerlijke winnaar! Soler ging echt als een beest te keer op de klim en maakt het vervolgens in de afdaling tactisch perfect af. Dikverdiend! Beloont zijn eigen beulswerk.

Dolfy 21 oktober 2020 om 17:49

Goede aanval van Soler, Carapaz had hem bijna nog van de berg afgereden bij de top met die laatste versnelling. Roglic knap 2e.

Murcia 21 oktober 2020 om 17:51

Tactisch dit keer prima van Movistar, het is Soler van harte gegund. Roglic pakt slim de boni seconden en zal tevreden zijn met twee knechten in het elitegroepje. Gesink heeft hard moeten werken met Martens na die rare aanval van Carapaz en Tom is gewoon niet goed genoeg.

LeDouche 21 oktober 2020 om 17:52

Toffe winnaar. Koers!

De Dumoulinpanikeerders in zak en as zouden een cursus verwachtingsmanagement/omgaan met teleurstelling kunnen overwegen. Kalmte bewaren is een groot goed. Dat hij nu laat lopen is jammer maar begrijpelijk.

Geit in mijn Kelderman 21 oktober 2020 om 17:54

Ik heb in het liveblog mensen gezien die zeiden dat hij tegenvalt, geen woord aan gelogen toch? Panikeren zou zijn dat het einde van z’n loopbaan in zicht is.

Simonvb 21 oktober 2020 om 17:55

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de verwachtingen sinds zijn rentree te hoog vond liggen. Die 450? dagen zonder koers heeft er zwaar ingehakt.

Komend seizoen moet het weer gaan gebeuren voor Tom.
Hij is nog altijd op een prima leeftijd besefte ik mij vanmiddag.

Chris Van Uden 21 oktober 2020 om 17:58

Dat we meer hadden verwacht is duidelijk, maar laten we even afwachten of er hier niet iets anders aan de hand is.

fietsvriend 21 oktober 2020 om 17:59

Kijk anders even naar Froome – ergere blessure, langer eruit geweest maar dat ziet er toch ook niet uit. Lijkt overigens nog lelijker op zijn fiets te zitten.

Joaquim Agostinho 21 oktober 2020 om 18:04

Dumoulin kon gewoon niet volgen, anders is het niet.

LeDouche 21 oktober 2020 om 18:27

@Geit Heb je een filter die overtrokken definitief afschrijfreaguursels blokkeert?

Panache 21 oktober 2020 om 19:18

Helaas: de cursus verwachtingsmanagement/omgaan met teleurstelling gaat wederom niet door.

limburgia 21 oktober 2020 om 19:21

Zou Tom over de datum zijn ?

Miko1983 21 oktober 2020 om 17:52

Dumoulin deed niet mee idd, goed gezien chef!!

Chris Van Uden 21 oktober 2020 om 17:53

Eerder SJef denk ik…
Wat een zielige post zeg….

Vogelenzang 21 oktober 2020 om 17:58

Jumbo moet Dumoulin echt uit zijn lijden verlossen en uit koers halen. En hem daarna even de hele winter naar een psycholoog sturen.

fietsvriend 21 oktober 2020 om 18:00

Nee toch? Koershardheid heeft ie nodig. Ambities weg, nu lekker koersen. Het team zal hem nog nodig hebben tegen Movistar

samuello 21 oktober 2020 om 18:18

Waarom dat? Alsof het realistisch was om te verwachten dat hij in een maand plots een stuk beter zou worden zonder hoogtestage, zonder rustperiode etc.
Volgend seizoen kan Dumoulin serieus beoordeeld worden. Dit seizoen valt hij tegen, maar daar gaat niets aan veranderen. Je moet ook beseffen dat dit gehele seizoen in het nadeel is van de “oudere” renners, die gewend zijn om een bepaalde voorbereiding te doen en dat was nu door covid-19 niet mogelijk. Er was minder tijd voor renners om wedstrijdritme op te bouwen en de gebruikelijke stages te doen. Ik denk dat dat ook een grote reden is dat de jongere renners het zo goed doen en vooral dat veel oudere renners het minder goed doen dan verwacht (nibali, valverde, van avermaet, gilbert, sagan, dumoulin, pinot, thomas, froome). Natuurlijk waren deze renners al minder aan het worden, maar ik denk dat door dit bijzondere jaar ze zowel mentaal als fysiek minder sterk voor de dag komen.

oscarito1908 21 oktober 2020 om 18:33

Natuurlijk niet. Hardheid opdoen. En gewoon doorgaan.

bartp25 21 oktober 2020 om 18:01

Dumoulin valt tegen, maar heeft deze kilometers nodig voor volgend jaar, denk dat hij dat zelf ook inziet. TJV geeft de ritzege toch beetje weg, Roglic wint dit soort sprintjes altijd.

harryjohan71 21 oktober 2020 om 18:25

Soler was gewoon sneller bergaf. Kan gebeuren. Mooie verdiende overwinning Soler en Movistar. Prima 2e plek Roglic

tdola 21 oktober 2020 om 18:10

Dumoulin wel gewoon laten rijden, zn in de bus als hij niet beter is, of eerder in etappe inzetten. En wellicht wat sparen voor de itt. Zou voor zijn zelfvertrouwen goed zijn als hij daar kan winnen, maar met deze vorm wellicht lastig. …

denistel 21 oktober 2020 om 18:16

Heerlijke winnaar en verder komt het voor veel renners keihard aan
meteen koers in de bergen

Gilberto 21 oktober 2020 om 18:18

Arensman valt ook vies tegen zeg

fietsvriend 21 oktober 2020 om 18:29

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

ForzAZ67 21 oktober 2020 om 18:27

Ik vind dat ze hem eens een keer met een ontsnapping mee moeten laten gaan. Liefst één die tot het eind komt en hij dan echt weer eens om een overwinning kan strijden. Als Roglic leider is dan hoeft hij in een kopgroep geen tot weinig werk te verzetten als controleur. Sparen voor de finale en dan op het eind knallen met zijn tijdrithouding op de fiets. Die gast snakt naar een succes! Vooral voor hemzelf!!

ParijsIsNogVer 21 oktober 2020 om 18:54

Klinkt zeker mooi, maar je moet wel enigszins in vorm zijn om zoiets klaar te spelen.

Panache 21 oktober 2020 om 19:25

Als Iturria en Madrazo een rit kunnen pakken, dan kan een Dumoulin uit vorm dat zeker. Madrazo was bijna gênant.

Verweggistan 21 oktober 2020 om 19:32

Maar iedereen let op Dumoulin zelfs uit vorm. Niemand let op Iturra. Dat van Madrazo was gewoon de kansloze kopgroep waar niemand achter aan wilde rijden.

koos1 21 oktober 2020 om 18:28

Mooie etappe vandaag weer, na 2 dagen is de Vuelts nu al mooier an (bijna) de hele Giro tot nu toe.
Jumbo en Movistar met overmacht de sterkte ploegen. Roglic heeft met Kuss en Bennett 2 sterke knechten. Dumoulin toch tegenvallend, maar ook weer niet raar. Geen voorseizoen kunnen rijden en daarna een kort en vol programma waarin hij bijna alles heeft gereden. Lijkt erop dat z’n vorm weg is en dat hij toch de hoogte stage als voorbereiding mist. Nu maar vol in de knechtenrol en op kopsleuren voor Roglic.

Masterw 21 oktober 2020 om 18:41

Zou chaves t weer eens gaan laten zien?

Murcia 21 oktober 2020 om 18:56

Zou voor de spankracht van deze ronde mooi zijn, maar ik betwijfel het. Uiteindelijk zal het wel uitdraaien op een strijd tussen Roglic, Mas en Carapaz denk ik.

zeewolde 21 oktober 2020 om 21:37

Bizar zware start van deze Vuelta.
Na 2 dagen Tour stond de nummer 30 op 17 seconden
Na 2 dagen Giro stond de nummer 30 (Kelderman :) ) op 1:28
Na 2 dagen Vuelta staat de nummer 30 op 10 minuten rond.

En morgen gewoon de volgende bergop aankomst.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone