Cofidis duwt Lotto Soudal dieper de degradatiezone in, EF Education-EasyPost heeft het zwaar

Cofidis duwt Lotto Soudal dieper de degradatiezone in, EF Education-EasyPost heeft het zwaar

Cofidis doet goede zaken, INEOS grootste stijger deze week - foto: Cor Vos

dinsdag 12 april 2022 om 14:30

Aan het einde van dit jaar vindt er promotie en degradatie plaats in de WorldTour. Dat gebeurt op het totaal aantal punten dat WorldTour-ploegen en ProTeams de laatste drie seizoenen – te weten 2020, 2021 en het huidige jaar 2022 – hebben verzameld. Aan het einde van dit jaar vergeeft de UCI de achttien eerste ploegen op deze ranking een WorldTour-licentie voor de seizoenen 2023, 2024 en 2025, mits ze dat willen. WielerFlits zal op deze plek wekelijks de tussenstand bijhouden en op iedere dinsdag bijwerken. Dit is de ranking van 12 april.

Update 12 april 2022
Deze week is er één plaatswisseling opgetreden. Dat gebeurde overigens bijna helemaal aan de bovenkant van de stand. INEOS Grenadiers heeft namelijk de derde plaats op UAE Emirates heroverd. De ploeg uit de Emiraten deed er deze week een kleine 250 UCI-punten bij, terwijl de Britten er bijna 1000 bij deden. Vooral met dank aan Michał Kwiatkowski en Daniel Felipe Martínez, die afgelopen week respectievelijk de Amstel Gold Race en de Ronde van het Baskenland wonnen.

AG2R Citroën lijkt zich definitief uit de zorgen te hebben gefietst, waarbij het hoeraatje voor Benoît Cosnefroy is. De jolige Fransman werd afgelopen week tweede in de Amstel Gold Race en tweede in zowel een rit als het eindklassement van de Tour de la Sarthe (UCI 2.1), alles tezamen goed voor 490 UCI-punten. Ook Andrea Vendrame, Clément Champoussin (GP Miguel Indurain is nu wél verwerkt), Felix Gall (twaalfde in de Ronde van het Baskenland), Greg Van Avermaet, Dorian Godon (verre ereplaatsen Amstel) en Oliver Naesen (Sarthe) scoorden punten in de breedte.

In het rechterrijtje van de WorldTour veranderde qua plekken overigens niets. Wel neemt Cofidis steeds verder afstand van naaste concurrenten Lotto Soudal en het door ziekte geplaagde Israel-Premier Tech. De Fransen zagen kopman Ion Izagirre deze week een rit winnen en als tweede eindigen in het klassement van de Ronde van het Baskenland. Met de nu wel verwerkte GP Miguel Indurain scoorde de 33-jarige Bask deze week een kleine vijfhonderd punten voor zijn nieuwe werkgever. Alexis Renard (Sarthe) en Kenneth Vanbilsen (Scheldeprijs) werden afgelopen week beiden zesde, maar zij staan niet bij de beste tien renners van Cofidis. Hun scores tellen op dit moment dus niet mee in de ranking.

In de trendgrafiek onder de ranking is goed te zien wat de reuzensprong van Cofidis betekent voor de concurrentie. Het gat van Lotto Soudal en Israel-Premier Tech op de veilige plek achttien (waar de Fransen nu staan), is groter dan een week eerder. Overigens moet ook EF Education-EasyPost zich zorgen gaan maken. De Amerikanen hadden fors ingezet op het klassieke voorjaar, maar ze scoorden tot op heden amper punten. Waar zij het seizoen begonnen op de relatief veilige plek twaalf, staan ze nu nog nipt vijftiende. Maar Movistar en BikeExchange-Jayco hijgen Jonathan Vaughters letterlijk in de nek. Volgende week kunnen ze bij het uitblijven van resultaten, weleens zakken naar plek zeventien.

Tot slot nog een opvallende ploeg: Astana Qazaqstan. De Kazachen slaagden er opnieuw niet in om punten te pakken deze week. Eigenlijk is dat al drie weken het geval, want ze verzamelden in de laatste 21 dagen alleen op de Aziatische kampioenschappen punten met Gleb Brussenskiy (beloftenkampioen, goed voor 125 UCI-punten), Andrey Zeits, Yevgeniy Fedorov en Yuriy Natarov. Naar verluidt kampt de ploeg van Alexandr Vinokourov nog altijd met betalingsachterstanden, wat een reden zou kunnen zijn voor het mindere presteren van de azuurblauwen. Alle hoop lijkt te zijn gevestigd op een goede Giro d’Italia van klassementskopman Miguel Ángel López.Dit artikel delen:

17 Reacties

thomasjaarsma 12 april 2022 om 08:42

Voorspelling: Alpecin Fenix gaat niet naar WT. Astana stopt aan het einde van het seizoen door financiële tekorten. Daardoor plek 20 veilig. Dus, niemand degradeert, alleen neemt arkea de plek over van Astana

thomasjaarsma 12 april 2022 om 08:43

Of uno-x moet nog veel punten pakken en voorbij de nummer 20 gaan

Romāns Vainšteins 12 april 2022 om 08:55

Het is heel simpel: als er 22 ploegen een dikke zak geld geven zijn er gewoon 22 WT ploegen. Als er maar 18 zijn dan gaat de UCI bij 2 van hen eerst bedelen om een dikke zak geld en wanneer deze niet komt krijgen ze zo ongeveer de wildcards die ze nodig hebben. Dat hele WT gezeik draait alleen maar om tourstartrecht.

Thoin 12 april 2022 om 09:49

Ik ben het eens met Vainsteins.
De UCI gaat echt geen geld laten liggen door een stijgers-dalerssysteem te introduceren. Zeker niet als er over drie jaar gekeken wordt en misschien 4 ploegen niet meer bestaan in 2025.
Als bv. Lelangue gaat slijmen bij zijn vriendjes van de UCI gaan ze Lotto niet laten vallen hoor. Desnoods richten ze nog een extra factor in.

BraboCycling 12 april 2022 om 10:28

Ik vind het schandalig dat Alpecin nog ProTour mag zijn. Je zou hen dan geen wildcards meer moeten geven mijns inziens om ze te dwingen om gewoon mee te doen met de WT en niet te blijven profiteren

Dikke Vrouw 12 april 2022 om 09:08

Als ik het goed zie hebben arkea en cofedis dit jaar al meer punten dan quick step ?

Youri IJnsen 12 april 2022 om 09:55

Arkéa wel, Cofidis niet.

JensVdB 12 april 2022 om 10:55

ik denk dat Astana en Israel gaan degraderen

bartp25 12 april 2022 om 13:24

Dan moet Lotto 3000 punten inlopen op Astana, nee dat gaat niet gebeuren.
Astana presteert geen hol dit jaar maar heeft een meer dan ruime marge.
Lijkt me eerder dat EF zich zorgen moet gaan maken, die presteren ook helemaal niks dit jaar en hun marge is een stuk kleiner

Thoin 12 april 2022 om 15:37

Bartp25 Publiek geheim dat Astana volgend jaar geen licentie zou krijgen…

bartp25 12 april 2022 om 20:29

Thoin dat verhaal steekt ieder jaar de kop op en ieder jaar komt het goed. Zou als lotto zijnde daar niet teveel op hopen

GinneR 12 april 2022 om 11:02

Gaat deze ranking straks elk seizoen opgemaakt worden en dus eind van elk seizoen een promotie/degradatie plaatsvinden?
In dat geval heeft DSM een gigantisch probleem: zonder de punten van 2020 staan ze nog onder Total.

Edit: aangezien de licenties voor 3 jaar zijn, zal het wel niet… dus om de 3 jaar een dergelijke ranking?

Thoin 12 april 2022 om 11:06

Klopt, de 18 ploegen krijgen nu een WT-licentie voor drie jaar (2023-2024-2025).
Dan wordt er eind 2025 opnieuw gekeken naar de punten van de afgelopen drie seizoenen.
Wat er gebeurt wanneer een team/sponsor stopt of wanneer een budgetvermindering is en het team Pro-Conti wordt zoals Europcar of Cofidis ooit hebben gedaan, weet ik niet.

@Youri is de specialist in het systeem ondertussen.

roburger 12 april 2022 om 12:18

Heel leuk om op deze manier inzichten te krijgen over het degradatiesysteem, maar om nou hier iedere week een update te krijgen gaat mij een beetje te ver. Ik zou het veel leuker vinden als Wielerflits iedere week een update doet over de best presterende ploegen.

Bijvoorbeeld: INEOS die afgelopen week succes haalt in het Baskenland (Martinez en Rodriguez), de Amstel (Kwiato) en een podiumplaats in de Ronde (Van Baarle). Dit interesseert de wielerliefhebber veel meer en hoort daarom de aandacht te krijgen. Niet het ontbreken van prestaties bij Israel of Lotto, etc…

Youri IJnsen 12 april 2022 om 17:20

@Roburger
Je hoeft het niet te lezen, hè. Bovendien zijn de goed presterende teams niet interessant, want daar hangen aan het einde van het jaar geen consequenties aan vast. Ook krijgen die prestaties genoeg aandacht in andere artikelen.

Deze berichten zijn er juist om te laten zien wat voor gevolgen de prestaties hebben van de teams die laag op deze ranking staan. Voor hen wacht mogelijk degradatie of in het gunstige geval promotie. Een situatie die nog nooit is voorgekomen in de WorldTour.

Tommytom 12 april 2022 om 17:26

” Movistar en BikeExchange hijgen Jonathan Vaughters letterlijk in de nek”

Zou de auteur hier wellicht figuurlijk bedoelen? Ik zou het anders graag eens op foto willen zien…

FDJ 12 april 2022 om 20:59

Israël moet zich ook aardig zorgen maken zo te zien. Hebben vooral een ploeg met renners over de top en ik verwacht weinig van ze.

Fuglsang zou deze weken moeten gaan scoren in de Ardennen, maar lijkt de vorm niet te hebben bijvoorbeeld.

Laatste nieuws

Materiaalzone