Lotto Dstny: “Achteraf nog altijd blij dat we de Giro niet gereden hebben”
foto: Cor Vos
woensdag 31 mei 2023 om 14:32

Lotto Dstny: “Achteraf nog altijd blij dat we de Giro niet gereden hebben”

De afgelopen Giro d’Italia werd verreden zonder Lotto Dstny, dat als ProTeam niet verplicht was om te starten in Italië. In de strijd om de kostbare UCI-punten – waarmee het Belgische team de komende jaren weer promotie naar de WorldTour kan realiseren, was dat een juiste beslissing – volgens de ploeg: “Achteraf gezien zijn we nog altijd blij dat we de Giro niet gereden hebben.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Sportief manager Kurt Van de Wouwer legt bij Sporza uit dat Lotto Dstny na de degradatie keuzes moest maken in het programma. “We wisten van de voorbije jaren dat we het in de breedte moeilijk hadden om een competitief team op te stellen voor de drie grote rondes”, vertelt hij.

In plaats daarvan reed het team wedstrijden als Tro-Bro Léon, de Ronde van Hongarije, de Vierdaagse van Duinkerke, Antwerp Port Epic, Rund um Köln en Boucles de la Mayenne en daarin behaalde het ruim 1.400 UCI-punten. “Het zou moeilijk geweest zijn om hetzelfde aantal punten te pakken als we de Giro gereden hadden”, aldus Van de Wouwer. “Ook zijn zeven à negen renners lange tijd op hoogte kunnen gaan trainen tijdens de Giro. Dat was anders niet mogelijk geweest.”

Dat andere gedegradeerde ProTeam, Israel-Premier Tech, scoorde wel veel punten in de Giro. Door de nieuwe puntentelling scoorde die ploeg in de Giro alleen al 1.400 punten – vooral dankzij uitblinker Derek Gee – en in andere koersen in mei nog eens ruim 300 punten. Als de puntentelling van vorig jaar nog telde, had Israel-Premier Tech in de Giro slechts 368 punten gescoord met dezelfde prestaties.

Strijd om WorldTour-licentie en automatische wildcards
Israel-Premier Tech staat door de sterke Giro nu op de vijftiende plaats in de UCI Team Ranking van 2023. Als de ploeg na 2023, 2024 en 2025 nog altijd bij de top-18 staat, verdient het op basis van sportieve prestaties een WorldTour-licentie. Op diezelfde ranking staat Lotto Dstny na een ijzersterk voorjaar voorlopig tiende.

Daarnaast strijden Lotto Dstny en Israel-Premier Tech als ProTeams ieder jaar om een vaste wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden van volgend seizoen. Lotto Dstny (6.583 punten) leidt op die ranking, gevolgd door Israel-Premier Tech (4.931 punten). Als dat zo blijft, ontvangen zij in 2024 automatisch een wildcard voor alle WT-koersen, maar mogen zij die ook afslaan.

TotalEnergies (2.472 punten) is derde en krijgt bij de huidige stand voor alle WorldTour-eendagskoersen van 2024 een wildcard. De ambitieuze Tourdebutant Uno-X (2.160) zit de Fransen echter op de hielen, met daarachter Green Project-Bardiani CSF Faizanè (1.901) en Bolton Equities Black Spoke (1.728).

 
12 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2023 14:43
Hmm, ze zouden echt wel meer punten hebben kunnen verzamelen als ze een combinatie van de Giro en andere wedstrijden hadden gedaan natuurlijk. Enkel de Giro dat kan ik volgen, maar dat doen ploegen natuurlijk niet. Ik kan begrijpen dat ze niet de breedte hebben om competitief te zijn in drie grote rondes, en gezien de omstandigheden in de Giro (covid, slecht weer zou ik ook niet ontevreden zijn achteraf, maar wat betreft punten klopt dat toch niet helemaal. Ze hebben goed stand gehouden omdat ze ontzettend sterk waren in de andere koersen, maar dat is niet elk jaar herhaalbaar en het leidt in tegenstelling tot vorig jaar niet tot een ongelofelijk grote winst t.o.v. Giro rijders, eerder status quo, en dat terwijl de 2 maanden die er nu aankomen toch niet ideaal zijn voor een ploeg zonder sterke klassementsrenners.
  31 mei 2023 15:47
  Tuurlijk wel, Gee heeft 900pt opgeleverd voor Israël en Israël is amper 200pt dichter gekomen bij Lotto. Astana en Arkea hebben amper gescoord in de Giro. Dus Lotto zit nu zonder coronagevallen of vermoeide renners en heeft amper schade geleden op rechtstreekse concurrenten qua punten. Lotto had met een ploeg: De Gendt, Selig, Schwarzmann, Paaschens, Adamietz, Grignard... de Giro moeten rijden. Die hadden nooit het puntenaantal gehaald dat Menten bv. nu in Mayenne en Van Moer in Duinkerken heeft gehaald...
  31 mei 2023 16:23
  Je verzint nu gewoon de slechtst mogelijke selectie. Als ze de Giro op hun planning hadden, hadden ze hun seizoen natuurlijk anders ingedeeld. Er had altijd een sprinter bij gezeten (Ewan voor 10 dagen of gewoon Menten), en ook wel 2 of 3 mannen die een berg of heuvel over kunnen. Moniquet bijvoorbeeld had al laten weten het jammer te vinden dat ze de Giro niet reden. Ook Eenkhoorn was oorspronkelijk geïnteresseerd. Gezien de hoeveelheid vluchtersritten en sprintritten hadden ze daar echt wel een mooi aantal punten kunnen scoren. Ik zeg toch ook dat er een status quo is, maar geen grote wins. En dat in een maand die hun selectie wel goed ligt in tegenstelling tot juni en juli waar de meeste ploegen klassementsrenners zullen uitspelen. Lotto heeft die niet. Vorig jaar maakte ze bijvoorbeeld grote winst in deze maand om dan te verliezen in de juni en juli.
  31 mei 2023 17:29
  Eigenlijk moet je ook niet vergelijken met nr 2 Israël maar met nr 3 (Total of Uno X). Israël scoorde uitzonderlijk goed in de Giro. Maar Lotto en Israël zijn los, die wildcards zijn nu al binnen, moet wel gemoedsrust geven voor Heulot. Nu vooral nog wat punten blijven scoren met het oog op de 3-jaren-ranking en al verder bouwen aan de ploeg voor 2024 die dan weer hun wildcard voor 2025 moet veiligstellen.
31 mei 2023 14:49
Edit redactie: Bdnkt, is aangepast!
31 mei 2023 16:44
Met die frisheid gaan ze wel vier etappes winnen in de Tour
31 mei 2023 15:09
Ik vond dat er toch een aantal ritten waren waar ze met goeie De Gendt hadden kunnen uitpakken. Laat ze het nu maar tonen in de Tour.
  1 juni 2023 10:33
  Gaan we nog een goeie De Gendt zien? Hij wordt al een dagje ouder en vrees met het aanstormende talent dat we zagen in de Giro (Gee, Skujins, Zana, Healy, ..) dat hij niet snel meer een ritje op WT niveau zal winnen.
31 mei 2023 17:31
Ik snap de redenering van Lotto wel en Arkea deed het vorig jaar ook zo, maar het blijft voor mij toch krom klinken: belangrijke WT wedstrijden links laten liggen om te borgen dat je in de toekomst wel startrecht krijgt.
31 mei 2023 17:32
Ach, die punten. Lotto had een abominabel slecht 2020, maar normaal gezien draaien die probleemloos ergens tussen plek 11 en 15 en als die verder doen zoals ze nu bezig zijn, dan dan gaan die eind 2025 met gemak terug naar die World Tour. Bij hun top 10 puntenpakkers zitten 8 Belgen en de meesten daarvan zitten rond de 25 of zijn nog aanzienlijk jonger. En daar vlak onder zitten dan Van Moer, Buellens en Van de Paar, wat op termijn nog kan worden aangevuld met onder meer Segaert, De Decker en Pollefliet. Als ze hun jonge Belgen enigszins bij elkaar kunnen houden, dan zal de kern uit zichzelf wel breed genoeg worden om terug overal te starten. Ze staan nu 10e, het is wel positief dat ze ook zonder De Lie nog altijd 14e zouden staan. Die wil je uiteraard niet kwijt, maar het zakt niet in elkaar als een kaartenhuisje mocht je die toch verliezen. Het vertrek van Wellens, Vanhoucke en Cras en het pensioen van Gilbert hebben ze ook nauwelijks last van gehad.
  1 juni 2023 10:35
  'last gehad'.. denk eerder dat het iets positiefs was voor lotto.
1 juni 2023 00:54
Flauwekul met die puntjes.

Reacties zijn gesloten.