Topman Belgische Nationale Loterij over Lotto Soudal: “Degradatie heeft zijn voordelen”

dinsdag 4 oktober 2022 om 12:35
Topman Belgische Nationale Loterij over Lotto Soudal: “Degradatie heeft zijn voordelen”

foto: Cor Vos

Lotto Soudal dreigt te gaan degraderen uit de WorldTour. Volgens Jannie Haek, de CEO van de Belgische Nationale Loterij, moet daar echter niet te zwaar aan getild worden. “Degradatie? Ik vind dat een rare en overroepen stelling”, zegt hij in De Tribune, de sportpodcast van Sporza.

“Het is niet dat je zoals in het voetbal in de tweede klasse tuimelt”, vervolgt de topman van de Lotto. “Ja, we blijven liever in de WorldTour, maar is het een ramp om bovenaan te staan bij de ProTeams? Neen. Dat is eigenlijk de meest luxueuze positie. Je krijgt een uitnodiging voor alle wedstrijden en kunt zelf beslissen om er al dan niet op in te gaan. Ergens is dat ook een voordeel.”

Vorig week kwam naar buiten dat John Lelangue vertrekt als CEO van de wielerploeg. Hoe gaat Lotto Dstny, zoals Lotto Soudal vanaf 2023 heet, het nieuwe seizoen nu aanvatten? “We zullen opnieuw moeten analyseren wie onze speerpunten zijn en waar we die kunnen uitspelen. Een ploeg op ons niveau kan niet meer overal vol ten strijde trekken. We gaan duidelijke keuzes moeten maken.”

“Zo kunnen we veel verwachten van een Andreas Kron, met de Belgische talenten zitten we ook ongelofelijk goed én bij de oudere garde – zoals Thomas De Gendt of Victor Campenaerts – zien we nog veel ambitie. We zitten eigenlijk niet zo slecht.”

Imago van sympathieke ploeg
Daarnaast wil Lotto Dstny het fundament blijven vormen voor het Belgische wielrennen, vertelt Haek. “We willen talenten blijven vinden om mee de koers in België groot te houden. Dat apprecieert de wielerliefhebber, zo willen we ook ons imago van sympathieke ploeg behouden. Het zal belangrijk zijn om in dat ecosysteem te blijven investeren.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Samamba 4 oktober 2022 om 12:51

Ja dat klopt allemaal wel, tot blijkt dat bepaalde toppers gratis vertrekken aan het einde van het seizoen. Dan sta je daar met een ploeg zonder kopmannen die onmogelijk bij de beste PCT teams gaat behoren.

1
Thoin 4 oktober 2022 om 13:14

De vraag is natuurlijk waar gaan die kopmannen naartoe? Ewan gaat nergens meer verdienen in combinatie met het kiezen van zijn koersen dan Lotto. De Lie zou kunnen vertrekken maar dan zal het een topploeg zijn (QS, Ineos, Jumbo…) waar hij veel meer concurrentie heeft. De Lie heeft niks aan een transfer naar AG2R of EF. Dus is vertrekken een goede optie? Zeker in Ewan zijn geval niet.
Voor de rest wie zie jij nog vertrekken? Kron zit in hetzelfde schuitje als Ewan en de Belgen alla Vermeersch, Campenaerts en De Buyst gaan niet vertrekken. Die mogen doen wat ze willen bij Lotto.
Ik zeg niet dat het niet kan of dat het niet gaat gebeuren. Maar ik denk dat zeker het feit dat ze in 23 alles rijden wat ze willen, net dat ideale voordeel is. Kijk naar Alpecin, die halen ook Philipsen weg bij UAE met de boodschap bij ons kan je enkel de koersen rijden die je passen terwijl hij bij UAE zowat het hele Vlaamse voorjaar moest koersen.

3
Thoin 4 oktober 2022 om 13:50

Die regel is inderdaad niet waterdicht aangezien die er is gekomen voor ploegen die extra-sportief de WT moeten verlaten. Neem nu dat ze zeggen dat Astana wegens financiële inbreuken geen licentie krijgt, dan zijn alle renners vrij. Ik weet niet in hoeverre de UCI het promotie-degradatiesysteem mee in rekening heeft gebracht. Haek spreekt over opstapclausules in de individuele contracten van renners. Ewan heeft er geen, De Lie heeft er wel één doch een speciale want het komt op vraag van Lotto.

2
Thoin 4 oktober 2022 om 15:12

Ik vond het vreemd dat hij over de clausule van Ewan heel duidelijk was en toen naar de clausule van De Lie gevraagd werd, hij zei ja maar de ploeg heeft ook clausules laten opnemen… Dat is inderdaad mijn veronderstelling. Waarschijnlijk zoiets van als je ergens echt veel meer geld kan verdienen mag je vertrekken ofzo want dat kunnen wij niet compenseren ofzo…

Goh ja Arkea inderaad maar daar zit je dan met Bouhanni die ook wel een Giro ziet zitten en die niet gaat thuisblijven omdat Ewan 10 dagen Giro wil rijden… Het zou kunnen hoor. Arkea heeft ook nood aan een klassementsman nu Quintana weg is. Barguil zal wel verlengen maar er moet toch echt iets bij.

Klopt wat je zegt over Kron buiten het feit dat hij dan toch vaker in dienst gaat moeten rijden terwijl hij bij Lotto toch wat als kopman aanzien wordt.

Ben inderdaad benieuwd naar hoe de UCI die clausule gaat invoeren mbt degradatie.

@samamba: ik weet dat jij je goed ingelezen hebt over die clausule. Dus alle renners die dit jaar voor Lotto reden zijn dan vrij? of geldt het ook voor de contracten die nu onlangs getekend zijn? Waar wordt de lijn getrokken. Want veel renners hebben natuurlijk tijdens dit seizoen nog zitten verlengen.

1
poppeltje94 4 oktober 2022 om 13:44

Ik ben wel benieuwd of zo’n vertrekregeling van toepassing is aangezien Lotto kan garanderen dat zij komend jaar overal kunnen starten.

0
Graaiknuist 4 oktober 2022 om 13:55

Ze gaan wel elk jaar in de top 2 ProTeams moeten eindigen om het volgende jaar alle WT-koersen te garanderen, en de concurrentie op ProTeam niveau wordt steviger met het rijke Israel, het rijke Total, Uno-X (met puntenpakker Kristoff en toptalent als Waerenskjold en de Halland Johannessens), en het ambitieuze project van Jérome Pineau “Paris Cycling Club-Carrefour-B&B Hotels” (met de komst van Cavendish, Bol, Schultz, …)

Daardoor zullen ze toch goeie renners moeten blijven uitspelen in de kleinere 1-dagswedstrijden (aangezien de puntentelling volgens Lappartient niet veel verandert). Misschien dat jongens als De Lie, Kron en Ewan wel bang zijn dat ze weer een heel jaar van hot naar her gestuurd gaan worden om allerlei 1-dagskoersen te doen, en dat ze niet het programma krijgen dat optimaal is voor de ontwikkeling van een jonge renner als De Lie of Kron.

0
Samamba 4 oktober 2022 om 14:26

Arkea heeft opeens een hele zak geld over en ook de plaats om bijvoorbeeld een hele trein mee te nemen voor Ewan. Dus dat is wel degelijk een optie.

En natuurlijk is dat voor '23 een voordeel, maar voor jongens die vastzitten tot eind 2024 (zoals Ewan) is dat wel degelijk een risico. Als ze volgend jaar achter Israel en Total eindigen (en dat is niet onmogelijk) rijdt Ewan geen grote ronde en dat is natuurlijk dramatisch voor hem.

Kron is overigens toch helemaal niet te vergelijken met Ewan. Die verdient minstens 5x minder dan Ewan. En die kan in heel veel teams nog ingepast worden.

Wat de Belgen betreft, zie ik ze ook niet zomaar vertrekken. Maar wat je zegt over De Lie in je laatste bericht aan het eind is toch iets wat jij verzonnen hebt? Ik heb ook geluisterd naar die passage in De Tribune over de contracten, maar het is rare conclusie die jij trekt. Haek zei inderdaad over clausules op vraag van de ploeg, maar insinueerde helemaal niet dat dat bij De Lie het geval was.

Punt blijft dat ondanks wat Haek zegt de renners wel degelijk die UCI verplichte clausule in hun contract hebben staan. En hoewel het inderdaad klopt dat die clausule waarschijnlijk nooit bedoeld was voor dit soort gevallen, kunnen makelaars er wel makkelijk van gebruik maken. VeloNews schreef vandaag ook dat makelaars van renners van zowel Israel en Lotto al druk bezig zijn met te horen wat er mogelijk is bij alle WT ploegen.

0
Samamba 4 oktober 2022 om 15:58

Als die contracten zijn afgesloten met een WT team (dus ja, normaal gezien ook alle verlengingen en nieuwe transfers) kunnen die renners dat contract eenzijdig verbreken in principe zonder verwittiging of compensatie.

Zo een vaart zal het natuurlijk niet lopen. Zoals je zelf ook al zei, is er niet zoveel budget en plaatsen in de WT meer vrij, maar een paar renners zou kunnen. Teams als Astana, DSM en Arkea hebben nog plaatsen en ook nog wat budget bijvoorbeeld.

0
ssj 4 oktober 2022 om 15:38

Lotto moet opnieuw opbouwen. In die zin mee eens dat het zelf kunnen kiezen van de koersen geen nadeel hoeft te zijn. Moeten ze wel bovenaan eindigen in de PC-lijst de komende jaren.

0
Herwig Dergent 5 oktober 2022 om 00:40

Allemaal speculaties !
Niemand weet wat er juist in die contracten staat !
De Lie heeft al aangegeven niet te zullen vertrekken, die heeft zoveel respect voor de ploeg die hem alle kansen gegeven heeft !
En lotto zal content zijn om van sommige zware contracten af te zijn !
Slim zijn ze misschien niet, maar zo lomp zijn ze daar nu ook weer niet !

-2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone