UCI-voorzitter David Lappartient: “Degraderen is onderdeel van sport, je moet de resultaten accepteren”
foto: Cor Vos
donderdag 22 september 2022 om 19:48

UCI-voorzitter David Lappartient: “Degraderen is onderdeel van sport, je moet de resultaten accepteren”

De Internationale Wielerunie (UCI) is niet van plan het aantal WorldTeams uit te breiden van achttien naar twintig om het promotie/degradatie-probleem op te lossen. Dat meldde de UCI eerder al, maar het voornemen werd in Australië nogmaals kracht bijgezet op een persconferentie tijdens de WK wielrennen.

Twee teams zullen aan het einde van het seizoen degraderen. “Dat is sport”, citeert Cyclingnews UCI-voorzitter David Lappartient. “Het is niet leuk als je degradeert, maar kijk naar voetbal: als je laatste staat in de Premier League, ga je naar de tweede divisie. Dat is onderdeel van sport, je moet de resultaten accepteren. Dat is moeilijk, want je weet wat alle teams ervoor doen, maar je moet de deur openlaten voor nieuwe kandidaten, voor nieuwe teams om het systeem binnen te komen.”

Consensus
Meerdere teams die in de gevarenzone verkeren hebben geklaagd over het systeem van promotie en degradatie. Sylvan Adams, de grote baas bij Israel-Premier Tech, heeft zelfs gedreigd de UCI voor de rechter te slepen. Lappartient wijst er echter op dat dergelijke geluiden niet te horen waren op het moment dat besloten werd dit systeem aan te nemen.

“Dit systeem is vier jaar geleden goedgekeurd door het UCI-bestuur van september 2018. Het is na lange discussies – jaren van discussies – tot stand gekomen. Toen ik gekozen werd in 2017, zei ik: ‘We gaan dit oplossen.’ En in een jaar hebben we een consensus en overeenkomst bereikt. Het werd unaniem goedgekeurd, dit systeem.”

Coronacrisis
Maar toen was er nog geen sprake van de coronacrisis en de ontwrichtende gevolgen daarvan voor het wielrennen. Vooral het seizoen 2020 viel grotendeels in het water. Moet daar geen rekening mee gehouden worden door ploegen niet te laten degraderen? “We hebben een rangschikking over drie jaar genomen om te vermijden dat degradatie louter gebaseerd was op één jaar. Dat was op verzoek van de teams. En zo hebben we het gedaan.”

“Het andere punt was dat we andere teams de kans wilden geven om zich te kwalificeren, en in het systeem te komen. Hiervoor wilden de organisatoren automatische promotie-degradatie, maar de teams wilden het houden zoals het was. We hebben dit opgelost door de top-18 WorldTour te laten worden, ongeacht of ze al tot de WorldTour behoorden of potentiele nieuwe kandidaten waren.”

 
21 Reacties
Sorteer op:
22 september 2022 20:06
Degraderen, promoveren allemaal goed en wel maar die vergelijkingen met voetbal mogen wel eens stoppen. In de Premier league speel je 1 tegen 1 en speelt iedereen even veel matchen, sponsors zijn niet zo belangrijk (andere zaken zorgen voor de inkomsten) en vooral al je contracten zijn nog altijd geldig als je uiteindelijk degradeert. Renners van een "gedegradeerde" ploeg in het wielrennen mogen gewoon zonder pardon vertrekken naar een andere ploeg, dat is natuurlijk fataal. Er is zelfs niet echt een reden voor een wielrenner om echt te geven om die punten aangezien ze toch gewoon kunnen vertrekken. Dat is natuurlijk zo helemaal niet in het voetbal.
  22 september 2022 20:19
  Volgens mij is er op het gebied van contracten juist geen verschil met voetbal… Een contract is een contract en daar kan in staan dat je vrij bent om te gaan bij degradatie. Dat gebeurt in het voetbal net zo goed. Ook sponsors trekken zich in het voetbal vaker terug bij degradatie. Ik vind het verhaal van Lappartient vrij helder
  22 september 2022 20:22
  Dat kan er inderdaad ingezet worden maar in het wielrennen is die keuze er niet. Elke contract is opgebouwd met een WT ploeg. Als die ploeg geen licentie meer heeft verdwijnen die contracten gewoon. Totaal anders dus. De UCI geeft geen andere optie. Bijgevolg kan dus elke renner vrij vertrekken als eind oktober blijkt dat zijn ploeg geen WT licentie krijgt. En tuurlijk vertrekken er sponsors in het voetbal, maar dat betekent (zeker in de Premier League) niet het einde van een club omdat er andere (grotere) inkomsten zijn. Lappartien had gewoon moeten hameren op het feit dat niet WT ploegen ook een kans moeten krijgen om te promoveren en dat een gesloten systeem dus niet fair zou zijn. Het systeem is niet perfect maar er moet een soort systeem zijn. De vergelijking met voetbal daarentegen is maar zwak, wielrennen is voetbal niet. Echt volledig anders. Een ander spel en een ander economisch systeem.
  22 september 2022 20:25
  Wordt wel vervelend als de opkomende klasbak met opzet minder zn best gaat doen voor de puntjes, omdat ie dan tegen een beter contract kan vertrekken.
  22 september 2022 20:33
  In de praktijk zal het overigens niet zo'n vaart lopen dat Israel en Lotto opeens leeg geplukt worden. Tegen eind oktober/begin november zitten de meeste ploegen vol en hebben die vooral hun grote budget al besteed. Een Ewan bijvoorbeeld gaat op dit moment nergens evenveel kunnen verdienen, dat geld ook voor veel van de renners van Israel. Veel jongens van Lotto hebben ook geen enkele reden om te vertrekken zolang ze de gegarandeerde WCs hebben. Maar aan de andere kant zou het me toch zeker niet verbazen dat er enkele ploeg een plaatsje of 2 overhouden om een goede opportuniteit op te pikken bij de degraderende ploegen. Het valt bijvoorbeeld op hoe Arkea nog maar een 15 tal renners onder contract heeft voor volgend seizoen. Vino heeft zelf al aangehaald toch een paar renners te proberen overhalen om voor Astana te gaan rijden volgend seizoen.
  22 september 2022 22:52
  Is dat echt zo Samamba, dat alle renners vrij zijn te vertrekken bij degradatie? Wist ik niet, ik dacht dat De Lie en Ewan konden vertrekken omwille van een specifieke clausule in hun contract. En als je zegt dat de contracten verdwijnen, werkt het dan ook in de omgekeerde richting? Is een gedegradeerde ploeg niet meer gebonden aan die contracten en kan ze bijgevolg renners die ze niet meer wil zonder compensatie de laan uitsturen? Dat lijkt me eerlijk gezegd heel stug...
  22 september 2022 23:29
  Ik heb het even opgezocht want ik wist niet meteen het antwoord op je tweede vraag. Ik heb me inderdaad wat verkeerd uitgedrukt. Het gaat dus om een standaard UCI clausule die in elk contract van een renner met een WT ploeg staat (dus geen specifieke clausules, elke renner mag weg), maar het is enkel "the rider" die het contract kan verbreken.
  22 september 2022 23:45
  Bedankt,weer iets bijgeleerd. Ik had me er al over verbaasd dat een neo als De Lie zo'n clausule had afgedwongen, maar het is dus gewoon standaard.
  22 september 2022 23:59
  @Samamba: heb je een bron hiervoor? Ik hoor dit voor het eerst.
  23 september 2022 00:33
  Je kan het modelcontract (tussen WT ploeg en renner) gewoon online vinden. Het is een sectie die er niet uit mag gehaald worden omdat die ter bescherming van de renner is. "The engagement shall be subject to the registration of the team as a UCI Worldteam with the UCI. Should such registration not be obtained, the Rider may terminate the present contract without notice or compensation." Ik denk dat dat deze "clausule" ooit bedoeld is geweest om te verkomen dat renners vastzitten bij teams die opeens om niet degradatie-gerelateerde redenen hun licentie verliezen of niet krijgen. Ze zullen er bij de UCI niet echt bij stilgestaan hebben dat dit echt de dood van een team kan betekenen. Je kunt in december zomaar opeens 10 renners kwijt zijn, dat vang je niet meer op natuurlijk. En dan spreek ik nog niet over de wil van renners om echt voor punten te vechten als ze weten dat ze zomaar kunnen vertrekken (en misschien achter de schermen al betere aanbiedingen hebben).
  23 september 2022 09:49
  @De Zeboe van de Zoncolan Dat staat in artikel 2.15.139 op blz. 226 van de UCI Cycling Regulations – Part 2.
  28 september 2022 11:54
  Jouw clausule klopt maar dit is destijds erin gezet voor ploegen zoals Qhubeka vorig jaar die ineens geen WT-licentie krijgen door financiële problemen of de situatie van Gazprom dit jaar. Die renners zijn dan vrij om te vertrekken. Ik weet niet of de UCI hiermee rekening gehouden heeft met de degradatie en of dit dan ook gaat tellen. Trouwens indien die UCI regels gevolgd werden was Astana ook al even geen WT meer met hun betalingsachterstanden en het niet betalen van staf.
22 september 2022 20:27
De pijn van degraderen is verschillend. Voor Lotto zijn er in elk geval volgend jaar nauwelijks consequenties. Ze mogen op grond van hun ranking meedoen met alle WT wedstrijden, maar zijn nergens toe verplicht. Als ze het goed aanpakken en zorgen dat ze ook in 2024 en 2025 deze startrechten hebben, zijn ze over 3 jaar terug in de WT . Voor Israel PT is het andere koek. Ze staan onder Total in de ranking over 2022 en missen daarmee het automatisch startrecht in de grote rondes. En op een wildcard hoeven ze niet te rekenen daar de Giro, Tour en Vuelta de tickets bij voorkeur geeft aan ploegen uit eigen land.
  22 september 2022 20:29
  Er is wel nog een tweede Tour WC beschikbaar (andere gaat naar B&B). Dus daar ligt eventueel een kans, maar ze zullen het moeten opnemen tegen UNOX, maar vooral Euskatel met de Baskische start. Adams heeft zichzelf in een lastig parket gebracht door zo uit te halen naar de ASO, want qua renners zouden ze normaal wel die uitnodiging moeten vastkrijgen (ex Tourwinnaar en ex ritwinnaars in de ploeg).
22 september 2022 20:35
Uno X geef ik meer kans. Bij Israel PT is het toch veel vergane glorie. Euskaltel moet zich wel versterken willen ze serieus mee kunnen doen
  22 september 2022 20:36
  UNO X ziet dit alleszins allemaal heel graag gebeuren inderdaad. Als Israel nog over Total sprint dit jaar (800 punten verschil niet onmogelijk, Israel rijdt nog veel meer en scoort normaal goed in Italiaanse koersen) hebben de Noren opeens geen kans meer want dan krijgen B&B en Total die WCs natuurlijk.
22 september 2022 20:40
Het zou m.i. beter zijn om een jaarlijkse regeling te hebben, dan kun je het veel sneller rechtzetten als het allemaal niet zo goed loopt. Nu grijp je er voor drie jaar naast, dat is behoorlijk lang.
  22 september 2022 21:38
  Elke drie jaar is inderdaad te lang, maar ik denk dat 1 jaar te kort is voor de kleinere net gepromoveerde ploegen om hun stempel te kunnen drukken. 2 jaar zou de ideale middenweg zijn.
  22 september 2022 22:45
  Die 3 jaar is om sponsors zekerheid te geven dat ze voor langere tijd in de WorldTour zitten en hen zo te bewegen tot het aangaan van langere engagementen. Voor wie degradeert is het effect uiteraard averechts.
23 september 2022 00:01
Ik vraag me af in hoeverre het een verschil in sportcultuur betreft. He is namelijk frappant dat ik de massakritiek op het degradatiesysteem qua ploegleiding voornamelijk/uitsluitend hoor van Noord-Amerikanen (Adams & JV), waar ze gewend zijn aan gesloten competities en de zwakste ploegen met meestal structureel wanbeleid in die profcompetities daar eerder beloond dan bestraft worden d.m.v. betere draftpicks. Hier in Europa is het toch doorgaans normaler om de competities te zuiveren van de slechtste ploegen en te vervangen door anderen.
23 september 2022 06:52
Bij degradatie etc kun je ook gaan hebben dat de rijke mannetjes en hun sponsoren de oude bv laten vallen en er agressief een opkopen van een wt team in de onderste regionen? Of kan dat niet?

Reacties zijn gesloten.