Dit is wat we weten over de arrestatie van Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
dinsdag 27 september 2022 om 19:15

Dit is wat we weten over de arrestatie van Mathieu van der Poel

Voor Mathieu van der Poel is het WK 2022 in Wollongong uitgedraaid op een groot drama. De 27-jarige Nederlander raakte betrokken bij een nachtelijk incident in zijn hotel, waarna hij voor verhoor is meegenomen naar door de Australische politie. Pas om 04.00 uur lokale tijd keerde hij terug in het hotel, maar slapen deed hij amper nog. Dit is wat we tot nu toe weten.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Dit bericht blijft voorzien worden van updates.


 • Rond 21.00 uur plaatselijke tijd is Van der Poel op bed gegaan, op de avond voor de WK-wegwedstrijd;
 • Vanaf dat moment was er geluidsoverlast op de gang, waarbij – naar later bleek – twee meisjes van dertien en veertien jaar oud herhaaldelijk (drie keer) op zijn hotelkamerdeur klopten;
 • Volgens Christoph Roodhooft waren de twee kamers in hotel The Grand Parade Sydney tegenover de kamer van Van der Poel bezet door families met kinderen;
 • Bondscoach Koos Moerenhout heeft later verklaard dat Van der Poel eerder deze week een andere, eigen kamer heeft gekregen, omdat hij eerder deze week verkouden was aangekomen in Australië. In de nacht voor het WK op de weg sliep hij daar met zijn vriendin;
 • Rond 22.30 uur was Van der Poel klaar met de overlast op de gang, waarna hij verhaal is gaan halen;
 • Hij zei zelf voor de start dat hij ‘niet zo vriendelijk heeft gevraagd om te stoppen’. Ouders waren nergens te bekennen, maar kort na het incident is wel de politie gebeld;
 • Rond 00.00 uur lokale tijd stond de politie bij Van der Poel voor de deur, waarna hij is gearresteerd;

 • De meisjes hebben verklaard dat de Nederlandse kopman hen geduwd zou hebben, waarbij een van hen letsel heeft opgelopen aan een elleboog;
 • Van der Poel heeft dat ontkend tijdens zijn verhoor op het politiebureau van Kogarah;
 • Daar heeft hij volgens zijn vertrouwenspersoon Christoph Roodhooft ook enige tijd in de cel gezeten;
 • Ook heeft hij zijn paspoort moeten inleveren, die hij normaal pas na zes weken terugkrijgt. Dit is een standaardprocedure in Australië.
 • Rond 04.00 uur is Van der Poel teruggekeerd in zijn hotelkamer. Pas tegen 07.00 uur heeft hij eventjes geslapen;

Rond 22.40 uur lokale tijd raakte een man in The Grand Parade in Brighton-le-Sands naar men zegt betrokken bij verbaal incident met twee tienermeisjes van dertien en veertien jaar oud. Naar men zegt heeft de man beide meisjes geduwd, waarbij eentje op de grond is gevallen en de andere tegen de muur is terechtgekomen. Daarbij heeft zij een kleine schaafwond opgelopen. Het hotelmanagement is daarna verwittigd, waarna de politie is gebeld. Agenten van het St. George Police Area Command hebben kort daarna een 27-jarige man gearresteerd. Hij is daarna naar het politiebureau gebracht in Kogarah, waar hij is belast met tweemaal mishandeling. Hij is daarna vrijgelaten op voorwaarde dat hij op dinsdag 27 september voorkomt voor de lokale rechtbank van Sutherland.
 
175 Reacties
Sorteer op:
25 september 2022
Hier nog maar eens:
Quote:
Common assault is when you commit an act against someone else, intentionally or recklessly causing the other person fear of immediate and unlawful violence or physical harm. Examples of common assault include slapping, pushing or without any physical contact if your conduct causes the victim to fear immediate and unlawful violence or physical harm. The penalties for common assault in NSW goes up to 2-years imprisonment and/or $5,500 fine under section 61 Crimes Act 1900 (NSW).
Australië is al sinds jaar en dag een oerconservatie polititiestaat. Schreeuwen tegen iemand waardoor diegene zich bedreigd voelt? Hoppa, max 2 jaar cel. Zo'n vaart zal het vast niet lopen, maar met een beetje pech zit ie wel een tijdje vast omdat zijn paspoort/visa is afgenomen. Daarbij is het natuurlijk een nogal xenofoob land en hebben ze het niet zo op buitenlanders. Als je dacht dat Ter Apel erg was: in Australië hebben ze gewoon een heel eiland waar ze die mensen dumpen.. Had de KNWU dingen beter kunnen regelen? Ja, natuurlijk! Maar ik vind het echt te debiel voor woorden dat alle 'blame' nu naar de KNWU en Mathieu. Waarom heeft niemand het er over wat voor een achterlijk land Australië is..?
  25 september 2022
  Je kan dit downplayen en een deel van de verantwoordelijkheid bij die kinderen, hun ouders of de begeleiding van Mvdp leggen, maar hoe je het ook draait of keert, het is Matthieu die fysiek geweld heeft gebruikt .. Dus is het ook maar normaal dat hij op de blaren moet zitten (en die 'blame' krijgt), hoe zuur dit ook is.
  25 september 2022
  Waar lees jij fysiek geweld? Er staat common assault! Leer vertalen voordat je begint te raaskallen...
  25 september 2022
  Meneertje Stims, ik heb in meerdere landen gewoond waaronder Australië: ik kan je verzekeren dat het verre van een achterlijk land is. Ik ben persoonlijk zelfs van mening dat ze het in Australië beter voor elkaar hebben dan bij jullie in Nederland. Maar goed, dat is een andere discussie. Feit is dat er bij Mathieu iets misgegaan is en hij daar op vervelende wijze de gevolgen van ervaart; wat alleen maar verliezers opgeleverd heeft.
  25 september 2022
  Quote:
  'Feit is dat er bij Mathieu iets misgegaan is en hij daar op vervelende wijze de gevolgen van ervaart'
  Dit is dus echt een hele gevaarlijke gedachtegang, hopelijk zie je dat zelf ook in. 'Mathieu is gearresteerd dus hij zal wel iets fout hebben gedaan'. Omgekeerde logica van de bovenste plank. Je gaat er daarmee automatisch al vanuit dat de politie correct en rechtmatig handelt. Nou, ik kan je vertellen dat dat bij lange na niet altijd het geval is, ook niet in Australië.
  25 september 2022
  Grappig dat je denkt dat je aanneemt dat als ik ‘quote’ dat er iets misgegaan is bij Mathieu hij iets fout gedaan heeft: dat zeg ik niet. Ik zeg dat er iets is misgegaan bij hem en dat hij daar op vervelende wijze de gevolgen van ervaart. We kunnen toch moeilijk stellen dat het allemaal goed gegaan is bij Mathieu?
  25 september 2022
  Heldere uitleg, plaatst het goed in de context. Moet ook vaak denken aan de omgang met Djokovic tijdens de AO vorig jaar. Het is een land met een fantastische sportcultuur maar politiek gezien inderdaad een land waar je beter twee keer over nadenkt voordat je er naartoe gaat.
  27 september 2022
  Australië heeft helemaal niets tegen buitenlanders, je moet je daar wel gedragen en bijdragen.
  Die Mathieu heeft dat goed aangepakt ! Stelletje bij elkaar die zogenaamde pubers. Shame on them. En dan op tik-tok zeker ? Boven verwachting komt MvdP direct naar buiten om dat schorem nader te confronteren met onvoorstelbaar triest klop-gedrag. Well done mate !
25 september 2022
“Je komt niet aan kinderen!1!” Ja ja.. Kan het me compleet voorstellen dat je die kutkids wegduwd als ze aan het treiteren zijn. Verder roept dit echt zóveel vragen op. Geen verdieping afhuren of vrij houden is slechts een daarvan… Amai.
25 september 2022
In mijn jonge studenten(zuip) jaren was ik ook eens de herrie makende partij op vakantie in Spanje. Na meerdere verzoeken van een stel Britten om wat rustiger te doen, heb ik toen ook een stevige duw van een hen gekregen waardoor ik viel en ook een elleboogwondje opliep. Maar ipv de politie te bellen, hebben we er nog eens om gelachen en geconcludeerd dat dit meer dan mijn verdiende loon was. Zelfreflectie die, ben ik bang, weleens kan gaan ontbreken bij de opgroeiende Instagram-generatie
  25 september 2022
  Een man van 27 en 2 meisjes van 13 en 14, dan moet het op een volwassen manier worden opgelost door de man van 27. Punt.
  25 september 2022
  Dat 'Punt.' ben ik nooit zo'n liefhebber van...
  25 september 2022
  Het illustreert in dit geval de domheid van de opmerking. Laten we context nooit meer een meewegende factor laten zijn joh, maakt het uit.
  25 september 2022
  Natuurlijk wel een nogal groot verschil tussen zatte student van 20 en een meisje van 14.
25 september 2022
Verrassend dat er in 2022 nog dergelijke incidenten kunnen plaatsvinden, die dermate lang in onduidelijkheid en vaagheid blijven gehuld. Normaal gezien heb je na een half uur al beelden van smartphones en 10 getuigenissen op Twitter. Nu weet nog steeds niemand wat er juist gebeurd is Verder vind ik het ietwat vreemd dat men langs de ene kant heel stellig durft verklaren dat er schandalig geweld tegen minderjarigen is gebruikt en langs de andere kant wordt geklaagd over stuitend gebrek aan opvoeding bij irritante pubers. Terwijl we eigenlijk nauwelijks weten hoe het in elkaar zat. Niet wachten op de feiten, gewoon vol in de aanval of vol in de verdediging omdat het het eigen narratief beter uitkomt.
  25 september 2022
  Wauw, nuance. Het kan dus toch nog. +10 voor jou!
  25 september 2022
  De KNWU wilde het stilhouden. Matje lichtte zijn ploeglaats een kwartier voor de start in. Je kan de bond wat aansmeren. Maar na plankincident. Luisterde niet naar briefing en ploegmaats. Denk ik dat MVDP bewust zichzelf op een eiland zet buiten de equipe.
  25 september 2022
  Dat is ook wel eigen aan fanboy-gedrag hè. Gelijk vol in de aanval op een manier waar de honden geen brood van lusten. Terwijl je eigenlijk vrij weinig weet 'De aanval is de beste verdediging' zullen we maar zeggen. Wel eigen aan 'deze tijd' hoor. Elkander het licht in de ogen niet gunnen en veroordelen zonder dat er maar iets van een rechterlijke macht tussen is gekomen. En dat dan vol bravoure. Zo van: "kijk mij eens goed zijn. Ik doe nooit iets fout"
  25 september 2022
  Brabander, doe nou niet net alsof je weet hoe anderen denken. Dat staat zo sneu
25 september 2022
"Dit is wat we weten over de arrestatie van Mathieu van der Poel" Denk dat weinigen gisteren hadden verwacht dat dat vandaag een titel ging worden op Wielerflits.
25 september 2022
edit wf: pas je taalgebruik aan
  25 september 2022
  Ga jij je mond maar wassen met zeep , wat een taalgebruik zeg voor iemand die zichzelf beschaafd vindt
  25 september 2022
  En zo'n post krijgt 8 duimpjes? Lekker bezig fanboys....
  25 september 2022
  Ja. Het is fascinerend soms hè. De enige toevoeging van die duimpjes is de verwondering die met grote regelmaat bij mij toeslaat. Verder is er een hemelsbreed verschil tussen beschaafd zijn en jezelf beschaafd vinden. Dat blijkt wel weer
25 september 2022
Als mijn kind 's avonds overlast in een hotelgang veroorzaakt en de overbuurman geeft ze een duwtje dan zou ik hem vertellen dat hij er hopelijk van geleerd heeft zich te gedragen. Of er nou geduwd is of niet, het kunnen sowieso alleen maar tokkies zijn geweest.
  25 september 2022
  Van kinderen blijf je af en al zeker van iemand anders zijn kinderen …
  25 september 2022
  Of Australische woke idioten.
  25 september 2022
  Mathieu ontkent dat er geduwd is dus ik oordeel niet over hem, maar ALS er geduwd is, vind ik dat niet te verdedigen. Een volwassen vent hoort geen meisjes van 13-14 te duwen, ook niet als ze hem het bloed van onder de nagels treiteren. Zou trouwens een zeer slecht voorbeeld zijn mbt conflictoplossing naar die meiden toe.
  25 september 2022
  Tuurlijk is het een slecht voorbeeld, maar de boze overbuurman is je pa ook niet. Mijn pa had me waarschijnlijk alsnog een vlakke hand in m'n gezicht gegeven, maar dat schijnt ook niet de beste methode te zijn.
25 september 2022
Misschien beide "dames"ook maar eens aan de tand voelen. Je kunt je natuurlijk makkelijk als "geweldsslachtoffer"opstellen als je in de gaten krijgt dat e.e.a. voor jezelf uit de klauwen loopt.
25 september 2022
Wat kamers bij een normaal hotel afhuren voor een WK, en niet eens een hele verdieping bijvoorbeeld? Wat amateuristisch KNWU. Logisch dat hij na een tijd voor zo'n belangrijke dag boos achter die kinderen aangaat. Dat hij hiervoor door de politie meegenomen wordt plus nog eens zo lang vastgehouden wordt is echt een schande. Maar goed velen wisten al dat Australie geen al te hoge reputatie heeft sinds het schandalige beleid omtrendt die ziekte en hoe Djokovic er behandeld(mishandeld) werd. Wat een vreselijk WK voor de Nederlandse mannen.
  25 september 2022
  Ik denk niet dat er ook maar 1 nationale bond is die een hele vleugel kan afhuren of heeft afgehuurd.
25 september 2022
Compleet gestoord om iemand te arresteren voor duwen. Helemaal als je de situatie in acht neemt, maar zelfs als je dat niet doet, compleet gestoord.
  25 september 2022
  Dus volgens jou mag je kinderen aanvallen als die jou avond verstoren??
25 september 2022
24 uur reizen, spanning voor een nu of nooit moment. Vervolgens twee asociale tieners zonder opvoeding en/of opvoeders die je nachtrust verstoren. Je zou ze toch aan hun oren naar de receptie trekken of je ploegleider duwen en ze laten opsluiten in de ploegbus. Maar goed het hadden ook tieners kunnen zijn die niet meer zeker wisten waar papa en mama sliepen.
25 september 2022
Met alle respect en begrip voor frustratie wanneer je voor een wk uit je slaap gehouden wordt, maar: wordt het niet eens tijd dat VdP zich als world tour prof gaat gedragen? Naar een serieuze ploeg waar hij niet kan doen en laten wat hij wil en iedereen; hoera roept bij iedere scheet die hij laat. Ophouden met dat gefreubel op de mtb. Hoezo moet zijn vriendin mee naar het wk? Ga eens ala Van Aert cs serieus op hoogte stage iplv daar in Calpe rondhangen op de mtb. Hoezo steeds die ‘status aparte’ bij de knwu. Van Aert en Evenepoel zijn hem inmiddels ver voorbij, net als waarschijnlijk Pidcock. Aan het talent van VdP cq een gebrek daaraan ligt het niet volgens mij. Hij is inmiddels 27. Tijd het een beetje anders te gaan doen wellicht.
  25 september 2022
  Kijk, een fan met realiteitszin. Respect. Persoonlijk denk ik dat deze zoveelste teleurstelling best een pittige dobber gaat worden voor MvdP. Ik zou hem aanraden even weg te blijven van de crossen en een seizoen 23 te plannen waar hij pas laat en relatief anoniem inschuiven kan.
  25 september 2022
  Waarom zou ie niet lekker de disciplines mogen doen die hij wil? Dat is gewoon tussen hem en de ploeg, waarbij een contract is ondertekend. Welke status aparte? Dat z'n vriendin mee is? Lijkt me niet dat dat nou zo'n probleem is en dat een ander dat ook best mag. Of dat ie later naar de OS ging? Tsja hij doet ook andere dingen voor de ploeg die er ook voor zorgt dat ie ruimte kreeg om uberhaupt in het mtb'en te excelleren. Er zullen niet veel ploegen zijn die willen dat ie uit de tour stapt om te gaan mtb'en, dan lijkt het mij gewoon netjes dat ie eerst toch nog wat uurtjes voor de baas maakt. Het zou pas vreemd zijn als de knwu zo'n klasbak op kan eisen, zij mogen in hun handjes knijpen. De enige status aparte die ik echt kan bedenken is dat hij aan het wk mocht meedoen ondanks dat ie niet aan het nk meedeed. Je moet wel een idioot zijn wil je een kanshebber thuislaten om zoiets.
  25 september 2022
  @Koers: hoe vindt je dat de carrière van VdP zich de laatste 2 jaar ontwikkelt in vergelijking met bijv. die van Van Aert? Laatstgenoemde is uit het crossploegsfeertje gestapt en naar een serieus team gegaan met een ambitieuze omkadering: en met resultaat. Alle respect voor de Roodhoofdjes en Michel Cornelisse, maar dat is toch wat anders qua benadering. Vraagje: neem jij jouw vriendin mee naar kantoor (of waar je ook werkt)?
  25 september 2022
  Jonas Vingegaard is het hier zó niet mee eens, met dat van het vrouwtje.
  25 september 2022
  @grotemolen, tsja vdp heeft andere doelen, voor hem is de weg niet alles. Door fysieke problemen had ie niet het beste jaar, maar desondanks winst in Vlaanderen en DDV, 3e in Sam Remo en roze in de Giro. Voor dit jaar staat ie 7e op de ranking van de weg, dat lijkt mij niet slecht met zijn tegenslag. Ik niet nee, maar volgens mij was bijv. het vrouwke van Wout wel steeds mee in de tour. Wellicht niet op kamer ivm corona, maar bij normale tours zullen die elkaar ook wel meer zien. En wereldkampioen Pidcock vervolgde de reis in Amerika ook met zijn vriendin. De eerste vraag die we moeten beantwoorden is: is het uberhaupt slecht als een vrouw mee is?
  25 september 2022
  @degrotemolen Volgens mij koerst hij omdat hij dat wilt, en niet om jou een plezier te doen. Als hij alles wil blijven combineren, en zijn ploeg vindt dat ok, is dat tussen hen. Heb jij niks, maar ook echt helemaal niks mee te maken.
25 september 2022
Bijzonder verhaal. Ik weet dat ze best strikt zijn in Australie. Ik heb daar familie wonen, maar op basis van een verhaal waarbij een duw het ergste is (verhaal van het lijdend voorwerp) iemand aanhouden en verhoren.... dat gaat ver
  25 september 2022
  Ja dat vind ik dus ook. Je zou van de politie toch wel enige flexibiliteit verwachten. Klop aan, neem z'n paspoort in voor de zekerheid en rond alles ná het WK af.. Bizar dit.
25 september 2022
Blijft verder ook bizar dat het zijn commerciële ploegleider Roodhooft is die een persverklaring geeft en niet de knwb ..
  Waar zit de Nederlandse bond? Geen woord, geen interview, geen update???? Amateurisme
  25 september 2022
  Sowieso vind ik dat er onnodig veel mis gaat rondom Mathieu en wat deels aan zijn omkadering te wijten is: dit drama, het plankje, en totaal uit vorm in de Tour om maar wat te noemen. Een van de grootste talenten in de breedte op een fiets maar teveel missers in de voorbereiding. Dat is gewoon een gebrek aan professionaliteit. En ik ben fan van mvdp.
25 september 2022
Even de receptie bellen behoorde niet tot de opties?
  25 september 2022
  Of de ploegleiding inderdaad.
  25 september 2022
  Misschien heeft mvdp dat wel gedaan en lostte het hotel het probleem niet op. Stelletje kutkinderen.
25 september 2022
Het ging natuurlijk al mis bij het ontwerp van het shirt voor dit WK.
25 september 2022
edit wf: niet doen
  Twee-eiige eenling?
  25 september 2022
  Weinig grappigs aan wieltje omhoog. Ben wel blij dat ik voor een renner supporter die geen kinderen loopt te duwen in hotel-gangen.
  25 september 2022
  Oke, dit vond ik wel grappig :)
25 september 2022
Op zich is Mathieu vrij open over wat er gebeurde. Hij was compleet opgefokt door telkens weer herrie en gebonk op de deur. Hij besloot om er iets van te zeggen. Hij moet slapen, morgen is het wedstrijd. Die kinderen reageren brutaal dus zet hij een iets grotere en dreigendere mond op. Er valt iemand, ze zijn bang, ze bellen de hotelreceptie, die bellen de politie want dat is common practice. De politie komt, doorlopen het protocol en het WK is om zeep. Het leven is wat je gebeurt.... terwijl je andere plannen maakt.
  25 september 2022
  Bedankt voor dit ooggetuige-verslag! Hoe zat het met dat duwen?
25 september 2022
Voor wie dacht dat het niet erger kon dan "die keer met het plankje"...
25 september 2022
Wat een gezwam, niemand weet het, alleen MvdP
25 september 2022
Wat een amateurisme bij jullie KNWU. Renners horen zeker in covid-tijden, op een aparte gang te liggen. De reactie van Mathieu is misschien fout, maar wel heel menselijk. Wij belgen hebben het zo niet voor campings en gaan liever op hotel waar we ook al zo een toestanden hebben meegemaakt. Ouders natuurlijk in geen velden te bespeuren en pubers noem ik geen kinderen meer maar tieners. En die weten verdomd heel goed wat ze doen.
25 september 2022
Waar is de KNWB als je ze nodig hebt, MVDP moet maar voor de Franse of Belgische ploeg kiezen. Dit zou bij de Belgische wielerbond nooit kunnen gebeuren. Wat een ballebond en dan ook nog niet reageren.
  25 september 2022
  KNWB is De Koninklijke Wandelbond Nederland..!
  25 september 2022
  Hoezo bij Franse en Belgische bond, zitten die dan bij Mathieu op de kamer. Gelul dus
  25 september 2022
  Bij de Franse en (zeker) de Belgische bond was Mathieu niet eens geselecteerd geweest, gezien z’n gebrek aan vorm dit jaar, en het feit dat dit sowieso niet echt een ideaal parcours voor hem was…
25 september 2022
Na dinsdag zal duidelijk worden dat deze kids doelbewust de nachtrust van Mathieu hebben verstoord. In hun verklaring hebben zij reeds aangegeven te zijn ingehuurd door Remco Evenepoel, wat een kampioen……
  25 september 2022
  Wat een onzin …
  25 september 2022
  Alsof Remco het meeste schrik had van 'kermiscoureur' Vanderpoel. Matje mocht van Adrie toch niet achter Remco aanrijden.
  25 september 2022
  @Francky; Nee, zou je denken?
  25 september 2022
  Klopt, naar verluidt waren het de achterkleinkinderen van patlev.
  25 september 2022
  Hahaha EDJ meen je dat nu echt Of zit je je hier maar wat belachelijk te maken
25 september 2022
Konden ze geen verdieping afhuren. Wat een onkunde weer zeg
25 september 2022
Dit KNWU staat er niet heel goed op dit WK, het hotel is achteraf een duidelijk slechte keus gebleken. Ze mogen concurreren met de Franse federatie qua organiserende blunders.

Reacties zijn gesloten.