Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep
Van der Poel op het vliegveld van Sydney - foto: Cor Vos
maandag 26 september 2022 om 11:50

Mathieu van der Poel veroordeeld vanwege duwen meisjes, advocaat in beroep

Update Mathieu van der Poel kende een desastreus WK in Australië, waar hij in de nacht voorafgaand aan de wegwedstrijd in de cel was beland. Hij werd gearresteerd na een incident waarbij hij twee pubermeisjes geduwd zou hebben. De rechter in Sutherland Local Court achtte dat bewezen en legde Van der Poel een boete op. Zijn advocaat gaat in beroep en zet in op vrijspraak. Wel goed nieuws: Van der Poel mag hierdoor maandagochtend op het vliegtuig stappen naar huis.

De 27-jarige renner van Alpecin-Deceuninck kreeg van de rechter een boete van duizend dollar vanwege de duw tegen het meisje dat op de grond viel. Zij liep daarbij een kleine schaafwond aan haar elleboog op. Het andere meisje duwde hij tegen de muur, daarvoor kreeg Van der Poel een boete van 500 dollar. Omgerekend is dat volgens de NOS – verslaggever Han Kock zat in de rechtszaal – een dikke duizend euro. Van der Poel wilde na afloop niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Van der Poel werd zwaar aangerekend dat hij het recht in eigen hand nam. Volgens de rechter had hij dat nooit mogen doen, maar had hij in plaats daarvan de beveiliging van het hotel moeten bellen. Dat de Nederlander als beroepsrenner de volgende dag een belangrijke wedstrijd had, was voor de rechter geen verzachtende omstandigheid. De rechtszaak zou oorspronkelijk plaatsvinden op dinsdag, maar de advocaat van Van der Poel had gevraagd deze een dag naar voren te halen.

Diezelfde advocaat gaat tegen de uitspraak in beroep en hoopt op vrijspraak. Van der Poel heeft wel zijn paspoort teruggekregen. De standaardprocedure in Australië is dat je bij een arrestatie het reisdocument zes weken moet inleveren. Omdat de rechtszaak een dag eerder plaatsgevonden heeft en er nu een oordeel is geveld, kon Van der Poel zijn paspoort terugkrijgen. Daardoor kan hij om 10.00 uur Nederlandse tijd met de rest van de KNWU-selectie terugvliegen naar huis.

Update (11.50 uur)

Het hotelincident lijkt meer gevolgen voor Mathieu van der Poel te hebben dan enkel een opgelegde boete van 1500 dollar. De Nederlander mag drie jaar lang niet afreizen naar Australië, meldt Wide World of Sports.

Van der Poel kon vandaag weer op het vliegtuig stappen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
203 Reacties
Sorteer op:
26 september 2022 08:18
Duwde hij wel zijn beste wattage ooit? Want dat is natuurlijk wel interessant om te weten.
  26 september 2022 08:48
  Omdat lol niet volstaat als reactie: ik moest luidop lachen!

  Ik hoop dat Raymond even z'n "kenners" en "specialisten" kan bellen om te berekenen hoeveel Watt hij duwde.
  26 september 2022 10:07
  Hahaha, beste reactie ooit
26 september 2022 09:13
En nog even aan WF: als jullie echt om MvdP geven ga je hem niet trakteren op 888 artikelen gericht op zijn psyche en mentale weerbaarheid zoals jullie vakkundig Dumoulin mede kapotgemaakt hebben.

Inmiddels is wel duidelijk dat het een wat introvert en impulsief persoon is die nu baat heeft bij rust en focus. Dus niet analyses, niet opinies, niet papa bellen. Gewoon even een tijdje niet. Mocht ie gaan crossen dan een beetje en anders bij de omloop weer.
  26 september 2022 09:21
  Gewoon effe zeggen; de sterkste reacties hier komen by far van Romans. Inhoudelijk sterk & steeds leuk geschreven.
  26 september 2022 09:33
  @RV
  Mathieu en co met rust laten zou nu idd het beste zijn om te doen. Helaas werkt WF (en journalistiek in zn algemeen) niet op die manier, dus kan je je borst nat maken voor 1001 artikelen over Mathieu. Voor een groot deel omdat ze weten dat het clicks oplevert en eindeloze discussies tussen mensen met een IQ onder kamertemperatuur.
  26 september 2022 09:45
  Ik weet nog wel dat er een bepaalde, inmiddels naar andere krochten verdwenen, profeet van hier liep te tetteren dat binnen no time REVKET met een luchtbuks op het dak van zijn huis zou staan: Dit vanwege de onmenselijke druk en aandacht die de buitenwereld hem oplegt. Ik vind na plankje, rug vermoeren met MtB, circus giro vs bouttour en nu hotelganggate deze situatie iets linker, eerlijk gezegd.

  Ook strijdmakkers van het type Zonneveld en Kerckhoffs die het stomme voorval op een ander conto pogen te schuiven zijn zeer contraproductief in deze casus. Irritatie opwekkende howaboutism, in elk geval gedeeltelijk.
  26 september 2022 10:33
  De titel van dit artikel belooft wat dat betreft weinig goeds en aangezien de reacties op dit soort artikelen binnenstromen (inc een hoop van jou RV) is het ijdele hoop.
  26 september 2022 11:18
  Na vandaag kap ik er wellicht mee op dit topic.

  Bij al dat Dumoulin-gezeik ook gedaan, er zit simpelweg geen staart aan.
  26 september 2022 11:46
  Je stopt toch niet.
  26 september 2022 12:18
  De meeste reacties komen van jou vainsteins. En WF doet gewoon z'n werk. Overigens is het helemaal niet de taak van WF om om Van der Poel 'te geven'.
26 september 2022 07:30
Wel doodzonde dit allemaal. Zo scherp en zulke goede rapportcijfers..

Er is ze wel veel aan gelegen om de duw van tafel te krijgen. Op zich wel opvallend want wat is nou helemaal het enorme verschil? Het enige wat je met dat beroep veroorzaakt is dat die meiden zelf eens naar bladen gaan cq benaderd worden met als gevolg ‘hij duwde me kei-keihard, en hij keek er gestoord bij!!!’ Inclusief hele discussies.

Gewoon betalen, wat morren van was niet zo, en door. Was mijn tactiek geweest.
  26 september 2022 07:50
  Misschien maakt t voor een volgende visum aanvraag naar australie nog wat uit. Geen idee. Advocaatkosten zullen hoger worden dan de boete.
  26 september 2022 07:56
  Gaat ongetwijfeld uitmaken bij visa voor Australie ja. Daarnaast zou ik zelf ook niet valselijk veroordeeld willen worden tbh.
  26 september 2022 08:14
  Gaat ook om je reputatie als mens he voor je het weet wordt je gecancelled in de huidige maatschappij.
  26 september 2022 08:30
  @the student: Alsof hij ooit nog naar Australië zou willen gaan…
  26 september 2022 08:33
  Dan kan ie nooit meer starten in Australische wielerkoersen. Toch lastig als wielrennen je werk is.
  26 september 2022 09:59
  Niet alleen voor Australie. Als je een strafblad hebt, is het ook lastig om Amerika in te komen, zeker als je bent veroordeeld voor een geweldsdelict (Wat dit dan gaat zijn, lijkt me).
  26 september 2022 10:05
  @student, is niet lastig hoor, om niet meer in Australie te koersen. Die paar jaartjes die hij nog rijdt
  26 september 2022 14:56
  @student , die heeft voor de rest van zijn leven een strafblad in Australië en er staat duidelijk dat hij de eerste 3 j er al niet meer in mag
26 september 2022 07:32
Op basis waarvan wordt het bewezen geacht? Ben wel benieuwd naar de details, zijn advocaat zal niet voor niets in beroep gaan.
  26 september 2022 07:37
  Ik gok dat er geen beeld is.

  De reden kan zijn:

  1 hij heeft echt niet geduwd
  2 hij heeft wel geduwd maar het is woord tegen elkaar, dus kan het aangevochten worden.

  In beide gevallen is het toch slimmer om geen beroep aan te tekenen.
  26 september 2022 07:40
  Nee, ik vermoed dus ook dat er geen beeld is. Ik vraag me dan wel af op basis waarvan de rechter oordeelt dat hij schuldig is. Gaat het woord van twee pubers over dat van een of twee (zijn vriendin) volwassenen? Ik ben benieuwd naar de gedachtegang van de rechter.

  Als ik niet had geduwd, was ik overigens ook in beroep gegaan. Valselijk veroordeeld worden is niet oke.
  26 september 2022 08:02
  Ik had persoonlijk gewoon de boete betaald van ‘dan is het maar over ook’ + morrend’heb niet geduwd maarja… ben er wel klaar mee’ + ‘ik ben ook jong geweest, stom dit allemaal, voor iedereen’ en vervolgens door met die hap.

  In beroep zal leiden tot langer dooretteren van dit relatief non-issue.
  26 september 2022 09:20
  Romans jij gaat uit van Nederlandse rechtspraak met Nederlandse gevolgen. Dit is Australië. Als hij daar nog ooit een koers wil rijden is het denk ik niet zo handig om dit wel te laten staan.
  26 september 2022 09:41
  Mijn vermoeden is dat er sowieso een stevige discussie was met veel kabaal en weidse gebaren op die gang. Zeer waarschijnlijk zijn er andere mensen op de gang wakker geworden van het kabaal en neemt de rechter hun getuigenis mee, en oordeelt hij op basis daarvan dat Mathieu zich disproportioneel intimiderend gedragen heeft. De discussie omtrent de duw is misschien eerder iets is als 'je hebt me op de grond geduwd' versus 'ik heb je nauwelijks aangeraakt, daarvan val je niet omver'.
  Maar zoals je in het AD vindt, hoeft die duw eigenlijk niet bewezen te zijn voor wat hem ten laste wordt gelegd.
  "Van der Poel werd aangeklaagd wegens common assault. Dat is een aanval ‘waarbij het slachtoffer geen letsel wordt toegebracht of waarbij de verwondingen van voorbijgaande aard of onbeduidend zijn', luidt het in een toelichting op de site van een advocatenkantoor in Sydney gespecialiseerd in straf- en familierecht.
  ‘De aanklacht vereist in feite niet het gebruik van fysiek geweld. Het kan ook bedreigingen met geweld zonder fysiek contact omvatten als de bedreiging het slachtoffer bang maakt voor dreigend letsel'."
  26 september 2022 09:49
  Wanneer iemand in zo'n situatie een verwonding oploopt, kan de politie vrij goed nagaan of de aard van de verwonding in lijn is met wat er gezegd wordt. Daar zijn gewoon getrainde specialisten voor, die kijken naar de plek van de wond, welke hoek etc... je kunt jezelf ook moeilijk zodanig tegen de muur gooien om zoiets te faken.
  26 september 2022 13:25
  @luipaard; Dat is ook het hele probleem in deze reacties en discussies. We weten niet wat het bewijs is dat de rechter heeft doen overtuigen van schuld. Want;
  1. Zijn het slechts de verklaringen van de kinderen? Dan is het woord tegen woord. En dan begrijp ik ook dat mensen het min of meer voor VdP opnemen.
  2. Of zijn er daadwerkelijk beelden? Dan heeft VdP in zijn eerste verklaring gelogen en dan heeft hij ook een wet overtreden. En snappen de meeste mensen wel dat daar een straf opvolgt.

  Het is nog steeds gissen waarop de rechter heeft besloten. Hoe iets bewezen wordt zal per land verschillen. Dat maakt het lastig.

  Anyway, de rol van de ouders blijft onbesproken en ik vind het ergens verontrustend dat jonge meiden bij mannen 's avonds laat meerdere malen gaan aankloppen. Dan gaat er qua opvoeding ook iets niet goed. Ik was vroeger ook bepaald geen bangerd. Maar toen ik 13 a 14 jaar was zou ik het niet eens hebben gedurfd bij mannen aan te kloppen. Ook niet voor de grap. Lawaai maken kon ik wèl...
  26 september 2022 14:21
  @Vlinder
  naast 1 of 2 heb je de wellicht waarschijnlijke situatie 3: Verklaringen van de pubers, Van der Poel, en de andere hotelgasten op de gang die ongetwijfeld wakker geworden zijn.
  'Bij mannen gaan aankloppen' is trouwens een beetje raar uitgedrukt, vind ik. Het is eerder: rondlopen op de gang van hun hotelkamer, kloppen op deuren van andere gasten en wegwezen. Het klassieke belletje trekken.
26 september 2022 08:19
Het is maar hoe je dit nieuws wilt brengen, want het AD geeft een andere omschrijving van de aanklacht. “ de aanklacht vereist in feite geen fysiek geweld “ . Zou wel zo netjes zijn om de aanklacht op de site van de advocaat te checken. I.pv. dit zomaar over te nemen van de NOS site.
  26 september 2022 15:53
  Gelukkig zijn er hier nog een aantal die het gezond verstand laten zegevieren.

  Of Mathieu geduwd heeft doet hier niet eens ter zake. Voor het Australisch gerecht/justitie is ook het verbaal intimideren van een ander persoon genoeg om veroordeelt te worden voor "common assault".

  Het is misschien niet wat wij hier in NL of BE gewend zijn, maar in Australië de normaalste zaak van de wereld. Als ik mijn buurman daar uitmaak voor vuile hond, kan ik ook politie aan m'n deur verwachten als mijn buurman er echt een zaak van wil maken.

  En dat Mathieu nogal onvriendelijk de hal is opgestormd heeft hij met eigen woorden toegegeven.

  Dus volgens het beleid dat daar nu eenmaal gevoerd wordt had hij een kans om veroordeelt te worden. En dat is gebeurd.

  Meer niet en minder ook niet.
26 september 2022 08:10
Focussen op Lombardije, en een koers winnen die je eigenlijk niet kan winnen. Lijkt me de beste remedie.
26 september 2022 11:50
De nasleep van dit incident is eigenlijk niet interessant en totaal irrelevant. Elke vorm van energie die Mathieu hier in steekt is verloren energie.

Het is voor Mathieu tijd voor enorme zelfreflectie. De “ik doe het lekker op mijn manier” insteek heeft hem nu op 2 cruciale momenten van zijn carrière geweldig in de weg gezeten.

Hij staat op een tweesprong. Ga ik verder met “aanrommelen” op mijn manier en onderga ik de gevolgen. Of maak ik een switch en ga ik me anders gedragen in de voorbereiding rond deze grote koersen.
  26 september 2022 12:19
  En wellicht een impopulaire mening onder zijn fans, maar hij moet weg bij Alpecin. Hij krijgt daar alle vrijheid, maar de combi mountainbike, veldrijden en weg gaat gewoon allemaal niet samen. Dat is te veel te lang geweest en betaalt hij deels dit seizoen ook de tol voor.

  Ik gun hem een ploeg die net als Van Aert de wegcarierre bovenaan plaatst en hem daar goed in begeleid. Dan valt er nog veel meer uit te halen want nog een jaar als dit waarin hij dan gelukkig nog Vlaanderen wint is ook niets. De Giro was blind met krachten smijten zonder rendement. Dat kan allemaal 'leuk' koers maken zijn, maar het was allemaal te.
  26 september 2022 13:05
  Weg bij Alpecin hoeft van mij niet, maar het lijkt mij duidelijk dat hij zelf meer grenzen gaat trekken over wat hij nu echt wil en niet langer op alle paarden wil wedden. Daarnaast zou het prettig zijn als er wat meer weerwerk komt vanuit de leiding, nu is men daar vooral bezig om Mathieu het in alles naar de zin te maken en die tijd is voorbij. Kies een prioriteit als ploeg en renner en houdt daar aan vast. Is ook geen 100% recept voor succes maar doorgaan op deze manier is te kostbaar vind ik.
  26 september 2022 15:22
  Gewoon stoppen met wielrennen en doen waar hij zin in heeft. Dat is overduidelijk de cross en mtb'en.
  Maar ja...het geld hè...
26 september 2022 08:52
De Australische rechter heeft het snel afgehamerd. Beetje zot voor woorden een boete van 1.500 dollar voor wel of geen duw. Dit is toch geen zuivere rechtsspraak. Het hek is toch helemaal van de dam als je zomaar iemand kan aanklagen voor een duw.....
  26 september 2022 12:12
  Als het hotelmanagement het incident bij de politie meldt kan wrs het OM het eigenstandig vw het bestaande wetsartikel 'common assault'(delichtsomschrijvings) zelf de vermeende dader vervolgen en voor de rechter brengen. Een aangifte van de ouders is wellicht geeneens nodig.
  26 september 2022 12:18
  Het is zo snel gegaan omdat van der Poel daar zelf belang bij had. Hij had volgens mij zijn paspoort al ingeleverd en nu kan hij snel naar huis ipv weken daar te moeten blijven. Keurig gedaan door de Rechtbank om snel een uitspraak te doen wat makkelijker werd omdat volgens de media daar hij schuld heeft bekend. Nu rest hem de vraag of hoger beroep niet meer schade berokkend dan het hem op gaat leveren.
26 september 2022 09:33
'Van der Poel wil niet reageren' Ik denk dat hij dat juist wel moet doen, dan waait het daarna snel over.

Overigens, als we het in deze discussie hebben over slachtoffer en dader, dan is Van der Poel het grootste slachtoffer. Hopelijk hebben we het weer snel over zijn prestaties.
26 september 2022 10:55
Blijkbaar kennen tientallen posters hier zowel alle details van het dossier als het Australische recht(ssysteem)... Lijkt me zinloos om daarover te discussiëren (zelf advocaat zijnde). Enige conclusie is dat de feiten zoals ze daar (strafrechterlijk) gekwalificeerd werden, door de rechter bewezen werden geacht.
  26 september 2022 14:33
  Hij mag blij zijn dat hij er zo vanaf komt, moest de rechter beslissen om een wat uitgebreider onderzoek te voeren dan zat hij daar nog een maand vast, versta niet dat ze tegen die 1500$ boete in beroep gaan.
  26 september 2022 16:12
  Onverlet dat je advocaat bent en je juridische constatering mogelijk juist is, staat het hier een ieder vrij er over te discussiëren. Zinloos sowieso niet aangezien er beroep is ingesteld zoals de kop van de column is, hetgeen ook aanleiding geeft tot discussie.
26 september 2022 11:07
Ja, een belletje naar de receptie met een klacht was hier het juiste proces geweest. Dat hij zelf verhaal gaat halen (hoe terecht het ook moge zijn), is per definitie laakbaar (ik kan me niet voorstellen dat hoger beroep hiertegen iets gaat uithalen). Het hotel is verantwoordelijk voor een stille/rustige kamer en het hotel moet dat gewoon organiseren, dat je het hotel als stakeholder en verantwoordelijke overslaat en het zelf wil gaan oplossen is in het beginsel al fout, want jij hebt geen directe relatie met de andere gasten. Zet het hotel aan het werk om regels af te dwingen van rust en het niet storen van andere gasten. Als het hotel dan niets doet, had hij Moerenhout moeten bellen, want het team is verantwoordelijk voor het organiseren van een juiste slaaplocatie.
  26 september 2022 14:30
  Klopt, dat hij de receptie of een afgevaardigde van de bond niet ingeschakeld heeft kan maar één reden hebben, en dat is dat hij liever niet wilde dat publiek werd dan hij van een gunstmaatregel van de bond gebruik maakte om als enige bij zij lief te gaan slapen.
26 september 2022 10:05
Ik lees hier en in reacties op andere media veel dat er geen bewijs is, maar dan zou een rechter in een beschaafd land echt niet tot een oordeel komen. Op basis van de aard van de verwonding kan de politie anno 2022 behoorlijk goed inschatten hoe deze is ontstaan en of dit overeenkomt met het verhaal van het slachtoffer. Dat fake je echt niet zo makkelijk. Mogelijk waren er ook camerabeelden en getuigen. Alternatief kunnen we doen alsof Australië een bananenrepubliek met corrupte rechtspraak is, maar daarvoor zie ik vooralsnog geen aanleiding.

Had Mathieu zich als een professional opgesteld en dit conflict afgehandeld zonder er zelf het middelpunt van te worden, dan was dit vanzelfsprekend allemaal niet nodig geweest. Daarmee wil ik het gedrag van twee irritante pubers niet goedpraten, maar je bent altijd nog zelf verantwoordelijk voor je reactie en die van Mathieu was niet in het belang van zijn ambities voor het WK. In de relatief milde straf is mogelijk wel meegewogen dat Mathieu door zijn nacht op het politiebureau en als gevolg daarvan het falen op het WK al genoeg gestraft is. Een milde straf is echter geen teken van gebrek aan bewijs, zo werkt dat niet in de rechtspraak.
  26 september 2022 13:00
  Ze hebben vast alle specialisten in het land ingevlogen voor diepgaand onderzoek naar de oorzaak van een schaafwondje.
  Misschien wat minder CSI kijken.
  26 september 2022 15:22
  Nee, ze gaan Van der Poel gewoon zonder bewijs schuldig verklaren, want de Australische rechtbank is erop uit om een Nederlandse wielrenner te beschadigen. Dat is pas een logische verklaring.
  26 september 2022 15:29
  En van der Poel gaat in beroep terwijl er overduidelijke bewijzen tegen hem zijn, dat is ook geloofwaardig.

  Als jij daadwerkelijk denkt dat de gehele politiemacht daar de hele zondag bezig is geweest met dit voorval dan ben je wel heel naïef.

  Dit is gewoon vrij simpel de schuld bij de volwassen persoon leggen want die had beter moeten weten.
  26 september 2022 15:48
  Van der Poel lijkt in hoger beroep niet zijn schuld te willen betwisten, maar vooral het inreisverbod voor drie jaar.
  26 september 2022 16:44
  De enige manier om dat inreisverbod te betwisten is zijn onschuld bewijzen.

  Als er harde bewijzen waren dat hij die kinderen had mishandeld dan was hij echt niet weggekomen met zo'n relatief lage boete.
26 september 2022 12:47
Begint een beetje op een hetze te lijken. WielerFlits, jullie zijn daar ook verantwoordelijk voor.
26 september 2022 08:46
Benieuwd of deze hier even lang en hardnekkig blijft meegaan als ‘Hij sakkerde tegen een mechanieker!!!’ ;)
26 september 2022 08:53
Het is niet omdat er geen beelden zijn, dat het puur woord tegen woord is.
Er kan een vaststelling gebeurd zijn door een geneesheer van de verwondingen.
Misschien zijn er wel getuigenverklaringen over rumoer op de gang, een briesende man, een klap (tegen de muur?),...
Wat zegt de aanwezige uit de rechtbank hierover?
26 september 2022 09:20
Volgens Australische berichtgeving heeft VdP schuld bekend (pleaded guilty). Naar ik vermoed om de rechtszaak vandaag al te doen plaatsvinden en zo het land te kunnen verlaten. Het delict vereist volgens mij geen fysiek geweld.
  26 september 2022 09:23
  Lijkt me niet als je in beroep gaat??
  26 september 2022 09:28
  https://www.news.com.au/sport/cycling/shock-admission-in-assault-claim-facing-cyclist-mathieu-van-der-poel/news-story/a139811fb2b7e20f7854cb3703cfe90a
  26 september 2022 09:37
  Assault betekent nog steeds niet per definitie fysiek geweld in australie. Kan dus ook zijn dat ie voor verbaal geweld veroordeeld is. Dat klinkt aannemelijker, helemaal als je de rest van dat stuk leest.
  26 september 2022 10:15
  Taurus, lijkt mij dat dit nieuwsartikeltje alleen maar gevuld is met informatie die al voor de rechterlijke uitspraak bekend was. Zie ook de timestamp.
  Op nos.nl noch ad.nl wordt vermeld dat MvdP tijdens de zitting schuld heeft bekend.
  26 september 2022 10:39
  Het bericht dat VdP schuldig heeft bepleit staat op veel Australische media. De link was slechts een voorbeeld. Deze kent wel degelijk informatie van na de uitspraak.

  Daarmee kon de zaak in eerste aanleg natuurlijk snel worden afgedaan. Het zal de mogelijkheid van (hoger) beroep onverlet laten. Of VdP dat doorzet vraagt natuurlijk afweging. Nogmaals zij benadrukt dat "common assault" niet vereist dat daadwerkelijk fysiek is gehandeld. Het duwen is dan ook geen gegeven.
  26 september 2022 11:32
  Zoals Taurus het beschrijft. Waarschijnlijk om van de hele Libelle, Margriet, Story, Panaroma discussie en gedoe af te zijn om 'gewoon' met het Nederlandse team terug te kunnen vliegen, en over te gaan tot de orde van de dag. En om de hele discussie zo snel mogelijk achter zich te laten, zodat hij eventueel met z'n benen in Lombardije weer kan spreken. Om zijn topvorm mss zo nog enigszins te kunnen verzilveren, dan wel te winnen.
  Eigenlijk een storm in een glas water met helaas voor zijn en het nlse WK team grote gevolgen. Dat hij niet slim heeft gehandeld door ff de receptie te bellen weet hij zelf ook wel en geeft dat met zoveel woorden ook aan met z'n statement. Boeken toe.
  26 september 2022 12:25
  Lombardije even gaan winnen nu? :D

  De vdp-supporters en hun realiteitszin…
  26 september 2022 12:44
  Waar staat dat ie wel even gaat winnen?


  Lezen blijft lastig voor sommigen...

  Zeker voor anti-supporters blijkbaar
  26 september 2022 12:51
  Quote:
  En om de hele discussie zo snel mogelijk achter zich te laten, zodat hij eventueel met z'n benen in Lombardije weer kan spreken. Om zijn topvorm mss zo nog enigszins te kunnen verzilveren, dan wel te winnen.


  Las trouwens van dezelfde fan onbegrip dat Mathieu niet startte in Clasica San Sebastian. Was ie net doodvermoeid uit de Tour verdwenen.

  Man man man.
  26 september 2022 13:40
  Ja? Daar staat toch niet dat ie wel even gaat winnen....

  Nogmaals, lezen blijkt toch heel lastig voor sommingen.

  Man man man
  26 september 2022 13:50
  Voorbeeld van Sjors is inderdaad niet zo sterk. eventueel en enigszins zijn woorden die ik niet koppel aan vaststaande zege's maar wat maakt dat uit voor mensen die vooral willen provoceren.
  26 september 2022 13:54
  Een mentaal gebroken vdP moet niet naar loodzware klimkoersen als Lombardije of CSS. Die zijn sowieso te zwaar voor hem om te winnen. De fans maken hem kapot met hun onrealistische verwachtingen, net zoals met Dumoulin is gebeurd. Leer uit het verleden.

  En iemand anders een anti-supporter noemen terwijl je gisteren zat te roepen ‘de Belgen hebben wat gevonden dit jaar’, lekker man. :D
  26 september 2022 13:58
  Aandacht afleiden van je eerdere stellingname is ook niet zo sterk Sjors. Je voorbeeld over doordraaiende fan bevat meer gaten dan zwitserse kaas en nu gooi je het over een andere boeg. Neem je verlies en ga een ander draadje opzoeken.
  26 september 2022 14:02
  Het woord ‘winnen’ wordt toch wel degelijk gebruikt hoor Moers in de post over Lombardije. Dat jij over ‘verlies’ en wat weet ik niet allemaal begint, toont wel mooi aan waarvoor jij hier op het forum zit…
  26 september 2022 14:30
  Bijzonder dat je het verschil niet begrijpt tussen 'wel even' winnen en eventueel winnen
  26 september 2022 14:40
  Ik begrijp dat verschil wel, maar dat is nu toch totaal niet aan de orde? Een mentaal gebroken vdP naar de zwaarste klassieker van het jaar sturen in de hoop dat hij wint? Zelfs van de allerallerbeste Mathieu moet je dat niet verwachten op dergelijk parcours. Ik snap oprecht niet dat je dat nu, of toen hij gesloopt uit de Tour stapte in CSS, kan verwachten.
  26 september 2022 18:26
  Ik denk dat het 'mentaal gebroken' wel meevalt. Tuurlijk zal hij zich klote voelen nu, maar als ie weer lekker op de fiets zit dan voorzie ik geen problemen daarin.

  En hij weet zelf al dat Lombardije heel lastig gaat worden. Van wat teleurgestelde fanboys zal hij zich niet veel aantrekken
26 september 2022 09:50
Terecht in hoger beroep. Als hij denkt of vindt dat onschuldig is, is elke vorm van straf onterecht.
26 september 2022 10:32
Remco lover is weer een nieuw account met als enige doel te provoceren. Dan krijg je dit soort trieste opmerkingen.
26 september 2022 11:09
In Australië werkt rechtspraak anders dan in Nederland: in geval van twijfel wordt de verdachte veroordeeld. Zie o.a. de veroordeling van Lindy Chamberlin, die drie jaar onschuldig in de gevangenis zat.
  26 september 2022 11:22
  De rechtspraak werkt inderdaad anders in Australië maar niet minder dan in Nederland. Ook hier werden/worden mensen onterecht veroordeeld, zie bv de Schiedammer Parkmoord of de Puttense moordzaak. Die Dingo zaak, (overigens een goede film van gemaakt met Meryl Streep) heeft dan weer niet zoveel te maken met een relatief simpel vergrijp als deze van Matthieu.
26 september 2022 11:13
Je bent zef goedkoop.
26 september 2022 11:21
Slimmer was geweest om de boete te accepteren, te betalen en dan was het einde verhaal geweest. Nu gaat er een beroep komen en weer media aandacht eroverheen. Dat is met het salaris van vd Poel een fooitje.

Buiten dat ga je de zaak niet winnen Zoals hierboven gesteld gaat hetgeen hem verweten wordt al niet eens alleen om fysiek geweld, maar kan intimiderend gedrag al voldoende voor veroordeling zijn. Uit de verklaringen die we gehoord hebben, is vd Poel niet heel vriendelijk naar buiten gelopen. Intimidatie lijkt me dus vrij makkelijk te bewijzen.

Gezien de milde straf tov hetgeen er voor kan staan mogen we stellen dat dit ook ongeveer de ten laste legging is geweest. Slakken en doorgaan.
  26 september 2022 11:30
  Was ook een beetje mijn eerste reflex. Als je zelf weet hoe het is gegaan, en je bent met 1000 euro klaar met heel de zever, dan geef je gewoon aan dat je het niet eens bent met de straf maar hem om deze reden accepteert.

  Ik weet echter niet of er nog meer aan vast hangt (strafblad in Australie, verbod om nog dat land in te mogen e.d.). Want dan zou het een ander verhaal zijn.

  Verder heb ik overigens niet de indruk dat VdP een kinderhater is. Sterker nog, de keren dat ik hem rond de ploegbus zag, had hij juist oog voor jonge fans: drinkbus afgeven, handtekeningen uitdelen en zelfs (door Roodhooft) een jonge supporter mee de ploegbus in voor handtekeningen en foto's (en de dag van zijn leven).

  Ergens klopt er dus iets niet, of het is allemaal behoorlijk opgeklopt... Hij lijkt me niet het type dat zomaar iemand klop geeft om een paar klopjes op de deur.
26 september 2022 15:31
https://www.reuters.com/lifestyle/sports/van-der-poel-convicted-fined-after-pleading-guilty-assault-teenage-girls-2022-09-26/

Kortom, Van der Poel heeft "bekend" schuldig te zijn aan het delict dat hem ten laste was gelegd. Daarmee hoeft hij niet bekend te hebben de meisjes te hebben geduwd (maar wellicht alleen dat hij zich verbaal aggressief heeft uitgelaten), maar daarmee is de bewijskwestie wel van tafel. Wat er vervolgens in beroep nog te doen valt, vraag ik me af. Lijkt me dan alleen nog maar over de strafmaat te gaan.
  26 september 2022 15:44
  En over zijn 3-jarige reisrestrictie natuurlijk. Die update had wel een apart nieuwsitem mogen zijn wmb. Verandert de zaak aanzienlijk.
  26 september 2022 15:45
  Zo Reuters bericht het zelfs. Das niet niks.
  26 september 2022 15:49
  Staat in het artikel waar het hoger beroep over gaat:

  " Bowe confirmed he would be appealing the conviction for two counts of assault"

  Met andere woorden, hij heeft een guilty plea gedaan omdat je daar blijkbaar in Australie mee kan wegkomen zonder conviction, maar dat is in dit geval niet gebeurd zegt de advocvaat want hij kreeg een boete. Ze zijn het dus niet eens met de conviction of assault wat die tieners claimen, en daar komt hoger beroep over.

  Ik snap t hoger beroep wel, dit wil je natuurlijk niet op je naam hebben als je niets meer gedaan hebt dan die tieners toegesproken.
  26 september 2022 16:16
  Volgens mij heeft MVDP die meisjes niet eens aangeraakt:

  "New South Wales police said one teenager fell to the ground while the other had a minor graze to her elbow after she was pushed into a wall"

  Let op de woordkeuzes:
  - "after she was pushed into a wall": Deze zin zegt niet dat MVDP haar heeft geduwd. "Being pushed" kan ook betekenen dat dit meisje zich bang voelde en naar de muur moest "vluchten".
  - "after she was pushed into a wall": alleen een van de twee was "pushed". Andere viel op de grond zonder dat ze geduwd was.

  Waarschijnlijk gooide MVDP boos de duur open. Die meisjes werden bang. Een viel op de grond; de ander botste met de muur. MVDP scheldt ze uit. Andere hotel gasten bellen de hotel management. Hotel management belt politie.

  Had MVDP dan de duur niet moeten openen en hotel management moeten bellen? Zeker wel als de meisjes alleen herrie maakten. Maar in dit geval klopten de meisjes op de duur meerdere keren. Dan heeft MVDP de recht de duur te openen en de meisjes aan te spreken.
  26 september 2022 17:47
  Eens met cvdp. Goed verhaal, klinkt aannemelijk dat er zoiets is gebeurd.
  26 september 2022 18:06
  Wat een scenario's lees je hier toch allemaal. :D
26 september 2022 18:07
Laatste nieuws! Uit de camerabeelden blijkt, dat de meiden over elkaar struikelden, toen ze wegvluchten toen Mathieu ze boos aansprak en terecht wees op hun wangedrag! De rollen zijn nu omgedraaid. De advocaat gaat een gigantische schadeclaim indienen vanwege het bezoedelen van de goede naam, een ontnomen kans op de wereldtitel en er mee gepaard gaande verloren toekomstige inkomsten!
  26 september 2022 19:34
  Zo vaak hier gezien, die claimdrang op basis van professie. In dit soort ‘zaken’ kan dat helemaal niet. Wat je professioneel doet staat er helemaal los van.
26 september 2022 08:05
gelijk hebben en gelijk krijgen is altijd nog een verschil, wellicht ook hier. Ik zou mijn verlies nemen. Het langer laten aanslepen van dit proces geeft denk ik meer negatieve energie en Matheui moeten we zo bij het begin van het veldritseizoen natuurlijk niet uit het veld laten slaan.
26 september 2022 08:58
Een relatief milde straf in Australië. In hoger beroep kan je ook zwaarder gestraft worden. Je moet dit niet willen uitsmeren en dan wellicht mentaal meenemen naar volgend seizoen. Gewoon betalen en eventueel bij je verhaal blijven, als je dat nodig vindt. De rechter had sowieso gelijk dat Mathieu niet zelf die gang had moeten opgaan.
  26 september 2022 09:51
  Verstandige reactie. Helemaal mee eens. Nu rek je het op. Rechter heeft gesproken naar Australisch recht. Linksom of rechtsom Mathieu heeft zichzelf in een lastig pakket gebracht, dus zsm door. En vooruit kijken. En zo pakt VdPoel toch ook nog maar mooi een prijs mee uit Australië.

Reacties zijn gesloten.