KNWU-voorzitter Wouter Bos: “Op korte termijn gang van zaken rond het WK evalueren”
foto: Cor Vos
dinsdag 27 september 2022 om 08:33

KNWU-voorzitter Wouter Bos: “Op korte termijn gang van zaken rond het WK evalueren”

Wouter Bos, de voorzitter van het hoofdbestuur van de KNWU, heeft gereageerd op het hotelincident van afgelopen zaterdagavond voorafgaande aan de WK in Wollongong. Bij dit incident werd Mathieu van der Poel gearresteerd omdat hij twee meisjes zou hebben geduwd.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“De hele gang van zaken rond de arrestatie van Van der Poel is door de KNWU als buitengewoon ongelukkig en teleurstellend ervaren”, vertelt Bos in een persbericht. “We hebben de laatste dagen in voortdurend contact gestaan met onze staf bij het WK in Australië en waar nodig bijstand geleverd aan Mathieu van der Poel en de Nederlandse ploeg.”

Bos reageerde ook op de kritiek die de KNWU gedurende het WK kreeg. De wielerbond zou meerdere steken hebben laten vallen, bijvoorbeeld wat betreft de keuze voor het hotel waar de Nederlandse selectie verbleef. “Wij zullen op zo kort mogelijke termijn de gang van zaken rond het WK evalueren en in het bijzonder de rol die de KNWU hierbij wel of niet heeft gespeeld of had moeten spelen”, aldus Bos.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
27 september 2022 09:39
Iedereen begint altijd meteen op de KNWU te hakken, en die doen genoeg fout, maar Mathieu moet vooral eens bij zichzelf te raden gaan. Het gebeurd namelijk niet alleen bij nationale ploeg, bij de aanloop naar de Tour (en wellicht de keuze om deze uberhaupt te rijden) zijn dit jaar ook fouten gemaakt. Tokyo op de mountainbike ook in duigen door gewoon laat aan te komen kakken en niet in het process te zitten. Ik begin zelfs te twijfelen of het verkoudheidsverhaal ook niet gewoon een smoesje is. Mathieu is een bijzondere renner, wil dingen op zijn manier doen en hij verdient die status aparte ook tot zekere hoogte, maar hij gooit vaak zelf zijn eigen ruiten in. Er is heel makkelijk kritiek op de KNWU en Alpecin Deceuninck, maar de verantwoordelijkheid ligt voor een heel groot deel bij de renner zelf. Het is tijd dat Mathieu zijn mindset gaat veranderen anders gaat hij nog vele prijzen laten liggen.
    27 september 2022 10:06
    Eens, maar er is veel meer dat geëvalueerd moet worden. Bijv gevalletje junioren luchthaven, functioneren Gunnewijk (alweer), gekozen verblijfplek equipe. En nog wat zaken.
    En dan wat ze allemaal niet en wel gedaan met VDP, voor en na het incident in het hotel.
    27 september 2022 10:22
    Mathieu zet zelf de KNWU buitenspel. Mathieu werd in Australië begeleid door Roodhooft niet door Moerenhout. Dat zegt al genoeg lijkt me.
    27 september 2022 11:44
    Bij Hotel-gate valt de bond echt niks te verwijten. Mathieu en Co. moeten daar op de blaren zitten. De keuze voor het hotel lijkt mij weer eens een budgetkwestie, iedereen weet dat de KNWU niet bepaald de rijkste bond is en dan kies je voor de goedkoopste oplossingen met alle problemen die daarbij horen.

    Bos zit er een jaar maar het grootste probleem was dat zijn voorganger en Veneberg hem en het bestuur met een aantal voldongen feiten hebben opgezadeld zoals het verlengen van Loes en Thorwald's eigen promotie. Lichtgewichten verzamelen weer andere lichtgewichten om zich heen zoals de door de schaatsbond uitgekotste Jan van Veen. Dat repareren en die mensen vervangen kost veel geld en dat heeft de bond niet. Dus blijft de vicieuze cirkel in stand.
27 september 2022 09:18
Het is te hopen dat men niet alleen kijkt naar de rol van de KNWU rond het WK. Ook het functioneren van Wouter Bos zou geëvalueerd moeten worden, man is onzichtbaar en zijn aanstelling heeft niet geleid naar structurele verbeteringen binnen de organisatie. Concreet meerjarenplan met heldere doelen ontbreekt. Maar ik vermoed dat men zich toespitst op de "hotel rel" en e.a afdoet zijnde een incident. Jan van Veen heeft hier al het voortouw ingenomen.
    27 september 2022 13:11
    Wat een onzin. Graag met voorbeelden komen.waar je dat op baseert Jabo.
27 september 2022 13:44
Er is wel iets meer gebeurd dan de situatie rond Van der Poel. Om er maar enkele te noemen:
- de keuze van het hotel was zo slecht, dat verstandige sporters zelf een appartement hebben geregeld om zich normaal te kunnen focussen en voorbereiden;
- in de relay waren er problemen met het materiaal;
- de kleding van Van Vleuten klopte niet in de wegrace waardoor ze zelfs gediskwalificeerd had kunnen worden.
De begeleiding is ernstig tekort geschoten op meerdere gebieden. Sporters moeten zich niet bezighouden met randvoorwaarden, maar met presteren.
27 september 2022 13:39
Wat als KNWU besluit om voortaan niet meer mee te doen aan een WK in land waarvan de kosten het budget overschrijden?
Ik ben benieuwd wat er dan gebeurd
27 september 2022 09:07
Een eventuele volgende keer sterk aandringen dat je kopman eerder naar Australie vliegt. Zonder jetlag was ie vast later gaan slapen, had hij minder geirriteerd gereageerd op de overlast en was er niets aan de hand geweest.
27 september 2022 14:18
Laat ze vooral eerst even gezamelijk kijken naar de analyse van Diederik Smit bij Lubach. Soms is humor de beste oplossing.
    27 september 2022 14:19
    Maar dat is geen humor. Net als dat die meisjes geen humor hebben. Laten we gewoon eerlijk zijn en de race overdoen. Zo moet je als belg ook niet willen winnen. Toch?
29 september 2022 12:38
Stel maar eerst jezelf in vraag .!

Reacties zijn gesloten.