Adrie van der Poel: “Geloof er helemaal niets van dat Mathieu kinderen loopt te duwen”

Adrie van der Poel: “Geloof er helemaal niets van dat Mathieu kinderen loopt te duwen”

foto: Cor Vos/Raymond Kerckhoffs

maandag 26 september 2022 om 07:20
Interview

Mathieu van der Poel was afgereisd naar Australië om mee te doen met de medailles. Een nachtelijk incident leidde ertoe dat hij door de politie in een cel gezet is en zijn nachtrust kon vergeten. Een opgave volgde al na 35 kilometer. Pas toen vader Adrie zondagmorgen vroeg wakker werd, vernam hij het nieuws van zijn zoon. “Ik heb geen reden om te twijfelen aan zijn uitleg”, vertelt hij aan WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Van der Poel senior werd overvallen door het nieuws toen hij wakker werd. “Dat was rond half zeven. Mijn vrouw zei toen al dat hij was afgestapt. Hij was een klein beetje verkouden. Ik zei toen dat het dan misschien toch niet ging, ondanks dat het er beter en beter uitzag. Maar David zei toen direct dat hij bij de politie was geweest, omdat er iets voorgevallen was. Toen zijn we meteen wat zaken op internet gaan lezen. Ik heb hem daarna een paar berichtjes gestuurd, maar hij heeft daarop nog niet geantwoord. Dat snap ik ook wel. Ik hoop alleen maar dat hij er niet te veel onder lijdt. Maar ook dat komt wel weer in orde.”

Het enige dat Adrie van der Poel op het moment van ons gesprek weet van alle zaken rondom zijn zoon, is de beschikbare informatie in de media en zijn de interviews bij Sporzaen de NOS. “Hoe ik Mathieu ken en hoe ik hem ook zie in dat interview bij de NOS, dat past wel bij hem. Hij zal heel kwaad geweest zijn, maar ik ga er niet vanuit dat hij kinderen loopt te duwen of wat je er nog meer bij kunt verzinnen. Daar geloof ik dus helemaal niets van. En het is een woord tegen een woord”, zucht hij. “Ik ken Mathieu natuurlijk door en door. Hij kan best al eens hard roepen of met een deur gooien. Maar hij zal nooit mensen aanvallen.”

“Super veel weet ik er ook niet van”, gaat hij verder. “Ik heb de interviews en info gezien en dat zal wel de waarheid zijn. Je slaapt in hotels en dan gebeurt zoiets weleens. Wij hebben dat zelf in het verleden ook gehad. Het is heel vervelend, zeker voor een wedstrijd als het WK. Het is geen Tour de France waar je met maar een of twee ploegen alleen in een hotel zit. Daar is alle rust. Nu heb je met gewone mensen te maken die in het hotel zitten. De mensen die daar van de KNWU rondlopen, dat zijn eigenlijk allemaal oude bekenden van ons. Ik twijfel er niet aan dat zij het allemaal ook zo goed mogelijk proberen te regelen.”

Van der Poel wordt weggeleid – foto: Cor Vos

Niet met zand gestrooid
Van der Poel noemt heel de situatie ongelooflijk zuur. “Dat is denk ik ook de frustratie geweest. Mathieu heeft twee maanden keihard gewerkt. Zo hard heb ik hem eigenlijk nog nooit zien werken. In de koers, maar ook met bijtrainen na een wedstrijd. Afstanden doen. Ik denk dat hij heel goed in vorm was. Ja, ik heb gezegd dat ik dacht dat hij niet klaar zou zijn om met de besten te strijden op dit WK. Ik verander mijn mening niet door dit voorval, om nu maar te zeggen dat ik zand in de ogen heb gestrooid. Maar als ik nu het koersverloop gezien heb, geloof ik niet dat ze hem eraf hadden gereden. Ook als Mathieu niet 100% was.”

Van der Poel was dus niet helemaal fit. “Het ergste was achter de rug en het zou alleen maar beter worden. Hij moest zichzelf goed verzorgen, niet te veel meer trainen en goed rusten. Dan kon hij een klein beetje compensatie krijgen. Na de Mixed Relay heeft hij eigenlijk vrij weinig gedaan en veel gerust. Dus snap ik zijn reactie wel: je gaat op tijd naar bed, die nachtrusten in die laatste week zijn super belangrijk. Als er dan een hoop lawaai is, dan kan het gebeuren dat je naar verloop van tijd even je bed uit gaat om te kijken wat er aan de hand is. Verder zit ik gewoon thuis en weet ik ook zo veel niet meer dan de rest van de wereld. Maar ik hoor veelal hetzelfde verhaal erover en dus zal het wel kloppen, hè.”

Geen luxueus hotel
Omdat Van der Poel verkouden was, lag hij niet zoals beoogd op de kamer met Jan Maas. In plaats daarvan lag hij een verdieping hoger, samen met vriendin Roxanne. “Ik denk dat als je naar zo’n hotel gaat, dat je moet kijken dat je heel de afdeling of etage afneemt”, vindt Adrie. “En als er dan drie kamers leeg staan, dan betaal je die ook maar. Dan heb je ook altijd een reservekamer als je zieken hebt, of een coronageval zoals nu. Dat probeer ik met onze jeugdploeg ook. Dat de KNWU krap bij kas zit? Je weet dat dit jaar veel geld ging kosten, andere jaren wat minder. Probeer daar dan een balans in te vinden. Dit is wel het WK.”

Van der Poel vlak voor de start van het WK – foto: Cor Vos

Adrie praat aan de andere kant van de lijn met berusting in zijn stem, zonder woede, wrok of wat dan ook. “Ik denk dat daar geen reden voor is”, vertelt hij rustig. “Ik ken bondscoach Koos Moerenhout, ik ken Ruud Zijlmans die daar als verzorger is. Zij hebben vooraf niets laten weten, buiten dat het er allemaal goed uit zag met Mathieu. Geen enkele negatieve noot, ook niet over het hotel. De sfeer was hartstikke goed en voor mij is er geen reden om aan de woorden van Koos en Ruud te twijfelen. Ik ga er vanuit dat ze dit samen met Christoph Roodhooft goed oppakken en dat ze hem zo rap mogelijk terug naar huis krijgen.”

Nazorg
Dat kan mogelijk nog even duren. De standaardprocedure in Australië – dat bekend staat als een streng land op dit gebied – schrijft voor dat hij zijn paspoort zes weken kwijt is. Van der Poel zou dan pas eind oktober terug naar huis kunnen. Dinsdag moet hij in de rechtbank verschijnen en daar hoort hij of hij zijn paspoort al dan niet terugkrijgt én wat het verdere vervolg in zijn zaak is. “Het grootste karwei begint als hij terug thuis is”, zegt Adrie. “Het oplapwerk. Dat is weer voor ons, de ploeg en de mensen die om hem heen staan. Als je Mathieu voor de Tour de France zag of nu, dat waren twee totaal verschillende personen.”

“Mathieu was terug opgewekt, hij had heel veel zin in dit WK”, vertelt Adrie. “Voor ons is het vervelend, maar voor hem is het een kleine ramp. Zeker als je ziet hoe de koers verlopen is. Daarmee doe ik niets af aan de prestatie van winnaar Remco Evenepoel. Maar je weet het anders nooit. Het zal ooit nog weleens uitkomen hoe dit voorval heeft kunnen plaatsvinden en hoe het allemaal gelopen is. Maar ik houd me vast aan de woorden die Mathieu eerder heeft gezegd. Ik heb geen enkele reden om eraan te twijfelen dat het anders gegaan is.”

Dit artikel delen:

64 Reacties

Panache 25 september 2022 om 11:21

Zoals vaak een hele volwassen reactie van een vader, oud renner en wielerkenner in een.

16
Wieler-Joke 25 september 2022 om 12:08

Vdp had van deze koers een spektakelstuk kunnen maken ipv die flauwe bedoeling van nu, het peloton miste initiatiefnemers zoals vdp om nog zaken recht te zetten, evenepoel heeft het praktisch cadeau gekregen voor iemand met zijn capaciteiten. Zeer jammerlijke zaak ik hoop dat hij volgend jaar terug back in business is!

5
Monsieur Bendy 25 september 2022 om 12:29

Een dergelijk gevoel overheerst bij mij ook. Het passieve rijden vd grote landen terwijl Evenepoel, de beste renner van het moment, 2:30 cadeau kreeg in een groep met verder geen echte toppers, was echt verbijsterend om te zien. Ik snap nog steeds niet goed waar ik nu eigenlijk naar heb zitten kijken.
Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Remco niet de terechte winnaar is.

14
meqadon 25 september 2022 om 13:40

Wat is er gebeurd? Ik heb er niets van kunnen zien met al dat zand in mn ogen

-1
Cochise 25 september 2022 om 15:38

BedoeNing !

1
Brent Verpaelst 25 september 2022 om 15:38

Cadeau gekregen hahaha, hoe stom kan je zijn?

-2
Brent Verpaelst 25 september 2022 om 15:38

Cadeau gekregen hahaha, hoe stom kan je zijn?

-2
Klootje Kriekeljon 25 september 2022 om 22:19

Die hoop zullen er velen hebben gehad. Maar ook deze voorbereiding was weer op zijn Mathieu. Eigen plan trekken, programma wijzigen op laatste moment, wegblijven uit wedstrijden op topniveau en kiezen voor kleiner spul, om vervolgens in een situatie te komen waarbij er opvallende zaken de kop opsteken die met een meer gedisciplineerde aanpak waarschijnlijk niet gebeurd waren.

Op naar de volgende speeltuinbenadering.

0
Wieler-Joke 25 september 2022 om 22:22

Voor iemand met zijn capaciteiten dat stuk lezen de lovers al niet meer hoe schandelijk van mij zeg! Iemand als Evenepoel 2 minuten cadeau geven als hij nog een groep zit waarin hij veel beter is dan de rest is voor mij gelijk aan een cadeau met een dikke strik rond, dat maakt Evenepoel altijd af de uitslag was op 50 km van de meet voor mij al zeer duidelijk.

-1
Edwardjanneke 25 september 2022 om 15:26

Wat staat er ongelofelijk veel onzin als reactie MvdP is gewoon een mens en geweldige sportman die is pis ja als kinderen hem wakker houden terwijl hij wil slapen voor een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar , logo’s toch dat hij die kinderen ter orde roept. Voor de rest allemaal onzin en populaire roddel . Beste Mathieu kop omhoog en rij ze volgend jaar allemaal aan gort

3
Brabander 25 september 2022 om 12:27

“Mijn kind doet zoiets niet”
Een heel populaire uitspraak onder ouders :)
Waarbij ik overigens helemaal niets wil insinueren, omdat ik daar de informatie niet voor heb

2
platteprijs 25 september 2022 om 12:32

Als je niks wilt insinueren, dan schrijf je dit niet.

Waarbij ik overigens helemaal niets wil insinueren, omdat ik daar de informatie niet voor heb. :)

2
Brabander 25 september 2022 om 12:50

Op zich heb je daar gelijk in ja :)
Maar ik heb die uitspraak altijd al fantastisch gevonden en wilde hem daarom ook gebruiken. Niets meer en niets minder. Over wie blaam treft ga ik trouwens ook niet, maar de internetpolitie, in groten getale aanwezig ;)

-1
Michiel 26 september 2022 om 08:48

Dus je zegt weer eens niets, Brabander die vooral een mening over anderen heeft

-1
lo squalo dello Stretto 25 september 2022 om 11:33

Er is toch serieus wat fout gelopen door verschillende partijen. Klinkt bijzonder amateuristisch allemaal

1
Panache 25 september 2022 om 11:44

99,9% van het leven is amateuristisch, zelfs daar waar je opperste professionaliteit verwacht. En sport staat dan ook nog niet eens zo hoog in deze piramide. Ook het ‘professionele’ leven hangt af van kansberekening, houtje touwtje en goedbedoelende hobbyisten die de boel mede draaiende houden.

1
Grote Plateau 25 september 2022 om 12:21

Je doet de statistiek oneer aan met je emotionele zoektocht naar een glimp op deze voor Van der Poel-fans zwarte dag.

0
Lars Maden 25 september 2022 om 11:42

Bijzonder dat je als vader zo koel blijft in deze situatie.

0
Brabander 25 september 2022 om 12:29

Bijzonder? Wat moet-ie dan doen? De boel kort en klein slaan? De journalist bejegenen?

0
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 15:16

En hoe ‘bijzonder’?

Bewonderingswaardig bijzonder? Vreemd bijzonder? Verdacht bijzonder?

-1
Wildebert 25 september 2022 om 13:26

Nieuw hoofdstuk uit de avonturen van Mathieu slaat nog wel eens de plank mis. De berichtgeving in de pers een beetje volgend is hij niet de enige Nederlander die in het buitenland wat moeite heeft met de plaatselijke autoriteiten.

0
Brabander 25 september 2022 om 13:46

Ow jee. Is dat weer 'typisch Nederlands' ofzo?
In het geval van Mathieu ook extra bijzonder, omdat-ie nog nimmer in Nederland gewoond heeft :)

1
Wildebert 25 september 2022 om 15:20

Heeft neem ik aan een Nederlands paspoort (rijdt toch voor NL) en dat ie zijn hele leven in België woont doet daar niets aan af. Of het typisch Nederlands is laat ik maar in het midden, maar in zijn algemeenheid hebben Nederlanders best wel eens wat moeite om lokale regeltjes en gedragslijnen te volgen. Ook in ons land overigens.

-1
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 15:37

Ik vind deze casus best aantrekkelijk om het land van socialisatie erbij te pakken, als ie ergens wint is het weer een Nederlander.

-1
Grote Plateau 25 september 2022 om 21:47

De opvoeding (of gebrek aan) komt in ieder geval wel van Adrie.

Adrie lijkt een harde hond. Maar “Matje” is toch lang zeer afhankelijk geweest van papa. En Adrie probeert ook vaak een mindere prestatie buiten Matje te leggen.

Gedaan met de speciale behandelingen van blondines en Roodhoofden mee in de Nationale equipe. Gedaan met de ja-knikkers en gewoon aan zijn oren trekken als hij niet mee wil in de ploegorganisatie. Van afreisdatum, tot kamergenoten, tot pre-race briefings.

0
Gunther Leonhardt 25 september 2022 om 16:05

Ik zou het perfect begrijpen dat MvdP was kletsen heeft uitgedeeld. Je krijgt nu eenmaal ettertjes als de ouders geen tikken meer mogen uitdelen.
Ik heb geen medelijden met die twee lafaards. Iemand pesten en nadien de politie bellen als je tot de orde wordt geroepen. Ik hoop dat ze de schrik van hun leven hebben gehad.

0
DeGroteMolen 25 september 2022 om 17:16

Hopelijk is die rechter ook zo begripvol. Anders wordt het ‘pick up the soap, Matthew’.

0
Deel Koeper 25 september 2022 om 17:21

Iemand van het hotel had toch de politie gebeld? Een niet-betrokken toeschouwer die er wél bij was en oordeelde welke kant hij over de schreef vond gaan?

0
peterwinnen 25 september 2022 om 18:43

Ik vind het wel wat overdreven worden dat Wielerflits, en andere media, voortdurend Adrie van der Poel bellen als er iets met Mathieu is gebeurd. Natuurlijk snap ik dat het soms interessant is, ook omdat hij zelf prof was…..maar we gaan toch ook niet meneer Eenkhoorn bellen over de prestaties van Pascal, of mevrouw Van der Hoorn als TAco weer eens 50 kilometer op kop rijdt.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2022 om 18:46

Dat is natuurlijk ook wel een beetje omdat MvdP zelf meteen verdwijnt wanneer er iets met (moeilijke) vragen aan de hand is. Hij is een idool maar wil, wat mij betreft, terecht niet op alles reageren. Als je dan een pa hebt die dat wel kan bel je die.

2
Chippen 25 september 2022 om 20:04

inderdaad. mathieu is natuurlijk niemand een verklaring verplicht, maar zo werk je telkens opnieuw het gespeculeer in de hand

problemen met de rug…. stilte…. het bekende plankje…. stilte….. de redenen van de mislukte tour….. stilte… en in dit geval zal het vanaf nu niet anders verlopen. altijd pappie of een roodhooft die moet komen gokken hoe het in elkaar zit

kan zijn dat je niets hebt met de pers (zoals een evans), maar dat lijkt toch geen probleem als het allemaal goed gaat. nu lijkt het toch erg sterk op een patroon waarbij wordt weggerend van moeilijke vragen.

-1
Sjonge Jonge 25 september 2022 om 21:03

@chippen, als je een beetje had opgelet had je gezien dat Mathieu gewoon gereageerd heeft op deze situatie.
Maar dat past waarschijnlijk niet in je straatje?

1
Chippen 25 september 2022 om 22:13

daarom had ik er bewust ‘vanaf nu’ aan toegevoegd. korte mededeling op een moment dat niemand van iets weet, alle journalisten koud worden gepakt en geen kritische vragen weten te stellen, zou me verbazen dat hij er zelf ooit nog op zal terugkomen

ik zie dat je trouwens weinig opmerkingen hebt bij de andere voorbeelden. kritische opmerkingen bij 1 element en de rest is dan schijnbaar ook ineens weerlegd, het plukken van kersen volgens het boekje

-2
Sjonge Jonge 26 september 2022 om 00:15

Problemen met de rug, mislukte tour. Waarom zou hij daar over moeten uitwijden?
Evenepoel praat toch ook niet over zijn blessure na vreselijke val? Vind het dus vooral slechte voorbeelden.

Verhaal met plank heeft hij iets over gezegd, wat niet bleek te kloppen.
Daar heeft hij dus dom gehandeld en mag hij op aangesproken worden (wat ook veelvuldig is gebeurd).

-1
Yskonijn 25 september 2022 om 19:58

Doet je als renner wel 3x nadenken om in het vervolg deel te nemen aan tour downunder, voor je het weet belt een random iemand de politie om niks en je zit er 60 dagen vast, weg groot deel van je seizoen.

0
krol 25 september 2022 om 20:04

Adrie dit is een pijnlijke zaak en het kan ook niet dat ze je 4 u vast houden voor een verklaring .Maar wat ik niet begrijp dat hij bij rox moet slapen ,sorry ieder gelijk voor de wet.kan hij eens geen week zonder vriendin of anders om

0
wielrenner 26 september 2022 om 06:56

Het gaat maar continue over VDP. Heb zelf een dochter van die leeftijd, ten eerste ziet ze er niet meer uit als een kind zoals al haar vriendinnen. 1.75 m lang, maar reken maar dat zij als topsportster rond die tijd netjes op bed ligt, zoals het hoort!
Het probleem ligt vooral bij die ouders die hun kinderen geen normen en waarden hebben bijgebracht. Mijn kinderen vonden het belachelijk dat ze tot 3x toe geklopt hebben op zijn deur. Nog idioter is dat die ouders gelijk aangifte doen.
Weten jullie het nog, het opvoeden van kinderen tegenwoordig tot PRINSJES en PRINSESJES. Enige zelfreflectie ontbeert bij die mensen!

0
Peter stas 26 september 2022 om 08:41

Ik vraag me af of iemand de kinderen heeft aangezet tot dit te omdat bij waarschuwing ze gewoon terug kwamen.

0
Reus 26 september 2022 om 13:28

Eigenlijks het totaal niet boeiend of ie nu geduwd geslagen getuft of geschreeuwd heeft. En of die kinderen nou wel of niet stom zijn of baldadig of gewoon kutkinderen.

Matje maakt een hele rits keuzes in de voorbereiding die naar dit incident toe leiden. Net als op de OS. Er spelen vele factoren mee, maar je moet op zoek naar de grote gemene deler en daar wat aan gaan doen.

Zomaar een schot voor de boeg; het feit dat ie net een beetje anders doet dan de rest zorgt ervoor dat ie net op een andere verdieping ligt (als absolute kopman had je ook gewoon die Jan Maas weg kunnen sturen, maar nee, matje moet zo nodig ergens anders liggen)
En de ontbijtbespreking over dat ellendige plankje had ie ook als enige nou net gemist,….

0
Taliesin 26 september 2022 om 14:30

Flauwekul is dat om andere zaken erbij te betrekken. Als ie gister gefietst had en daar goed rijd was er niks mis geweest met die voorbereiding. T enige wat telt is dit incident in de avond voor de koers.

0
girardengo 25 september 2022 om 11:39

Evenepoel overschaduwd door Van der Poel.

-1
doeme80 25 september 2022 om 13:17

#believeallwomen

-1
Edwin Jansen 25 september 2022 om 15:27

Kunnen jullie als Wielerflits geen real life soap met de Van der Poels beginnen?
Ik skip dit soort artikelen meestal meteen. Ik lees ook geen Story en Prive. Slecht een enkele mening hier. Veel plezier er mee!

-1
LeoR 16 26 september 2022 om 15:04

Een soort Wellens en Wee. De cast is alleszins al zeer gelijkaardig.

0
Zwarte panter 25 september 2022 om 21:07

Dat doen mijn kinderen niet hoor ik ook zo vaak haha nou die van ons wel

-1
timjokkmokk 25 september 2022 om 13:48

Zo maar een wilde gok, waren het Belgische meisjes?

-2
Brabander 25 september 2022 om 13:48

Ja. Uit Kapellen

-2
Dikke Vrouw 25 september 2022 om 11:54

Als ouder kan je tuurlijk niet bij dat je kind kinderen mis handelt ,
Ik zeg niet dat matje dit gedaan heeft

-3
meqadon 25 september 2022 om 12:54

Wat een eng mannetje die mathieu. ;)

-7
Mwielerfan 25 september 2022 om 15:45

Want twee rebellerende jonge dames wegduwen van je slaapkamerdeur is zo eng?

1
Albeijing Feeniks 25 september 2022 om 12:59

Ik ga akkoord met Grote Plateau. Vader Arie minimaliseert de overwinning van Evenepoel net wel door dit soort uitspraken. Niet handig dit. Ik snap verder ook dat hij als vader zijn kroost wil beschermen. Heel spijtig voor Mathieu, want zoals hij zelf al aangaf tikt het klokje genadeloos verder en ook sportlui ontsnappen niet aan de aftakeling van het menselijke lichaam.

-7
Grote Plateau 25 september 2022 om 11:40

Vader erbij ja super objectief mag je dan verwachten.

-8
Lars Maden 25 september 2022 om 11:43

Bel jij die meisjes anders even voor een reactie.

10
Grote Plateau 25 september 2022 om 11:57

Als er gwn een keer was geroepen dan was er geen politie bijgekomen.
Van der Poel moest als 27-jarige als volwassene optreden in deze situatie. Dat deed hij niet.

-1
Sjonge Jonge 25 september 2022 om 12:37

Heb toch ook niet het idee dat jij hier erg objectief in staat

0
Draadband 25 september 2022 om 14:49

Ah Grote Plateau, mooi dat jij erbij was en precies weet wat er gebeurd is.
Vertel eens ?

1
Grote Plateau 25 september 2022 om 12:19

oh Adrie "zeker als je ziet hoe dit WK gelopen is"
geloof je het zelf?
probeer je nog te zeggen dat je zoon misschien gewonnen had?
oh Adrie…

Als Evenepoel wegrijdt, wat ging Mathieu dan doen? …Precies! Jouw woorden Adrie. Op tape.

Ook de vader is het noorden kwijt…

-13
Sjonge Jonge 25 september 2022 om 12:39

Heb het idee dat er weer iemand gereincarneerd is

7
Handige Harry 25 september 2022 om 14:13

Dit is dus het probleem hier, je bant de trol en een uur later is hij weer terug.

0
Anketieletje 25 september 2022 om 15:14

Probeer eens voetballer te worden. Schoppen kun je al als geen ander, maar je raakt geen enkel doel.

0
LeoR 16 26 september 2022 om 15:00

@Handige Harry,

Wat is jouw definitie van een trol dan? Iemand die (terecht) kritiek heeft op je favoriete renner?

1
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone