Astana maakt met truc speciale ruimte voor Bol en Cavendish
foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 20 december 2022 om 19:15

Astana maakt met truc speciale ruimte voor Bol en Cavendish

Special Astana Qazaqstan is de volgende ploeg die een slag slaat na het debacle bij B&B Hotels-KTM. Teammanager Aleksandr Vinokourov is erin geslaagd om Mark Cavendish en Cees Bol te strikken. Bijzonder, want vorige week zondag zaten de Kazachen nog aan de maximaal toegestane selectiegrootte van dertig renners voor 2023. Hoe dit kan? WielerFlits zet de feiten op een rij aan de hand van een reconstructie.

Astana Qazaqstan had de selectie al compleet voor komend wielerseizoen, waarin de azuurblauwen zouden aantreden met dertig renners. Het WorldTeam ontsloeg vorige week maandag echter kopman Miguel Ángel López nadat er extra bewijzen tegen zijn persoon bekend werden bij Astana Qazaqstan. De Colombiaanse klimmer zou betrokken zijn bij een dopingzaak. Hij werd op staande voet ontslagen. De vrijdag ervoor werd duidelijk dat Jérôme Pineau de beoogde financiële injectie voor zijn ploeg B&B Hotels-KTM niet rond kreeg en de huidige én nieuwe renners mochten uitzien naar een nieuwe ploeg voor het komende jaar.

Cavendish krijgt zijn kans de komende Tour – foto: Cor Vos

Package deal bij Human Powered Health
Onder die coureurs bevonden zich Mark Cavendish en Cees Bol. Beide renners vallen onder het Nederlandse managementbureau SEG Cycling. WielerFlits zette vorige week uiteen welke teams theoretisch gezien nog plek hadden voor de Brit, die komend jaar nog één kans hoopte te krijgen om het recordaantal ritzeges in de Tour de France te verbreken. Cav staat op dit moment op 34 zeges en deelt het record met levende legende Eddy Merckx. Praktisch gezien was er echter niet overal ruimte. Trek-Segafredo gaf aan hem niet aan te willen trekken en AG2R Citroën zette dan weer in op Franck Bonnamour, ook van B&B Hotels.

Intussen leek er een enorme stunt in de maak. Het Amerikaanse ProTeam Human Powered Health lag op pole position om de Brit aan te trekken. Niet alleen Cav, blijkt nu. SEG Cycling had hem samen met Cees Bol als package deal samengebracht. Het was of beiden, of niet. Het Amerikaanse ProTeam van de vrouwelijke Belgische teammanager Ro De Jonckere bereidde een contractvoorstel voor beide renners voor, omdat ze nog een extra potje met budget hadden. Door het aantrekken van de twee snelle mannen, zag Human Powered Health een grote droom plots rap naderbij komen: een wildcard voor de Tour de France.

Cees Bol kan weer lachen na onzekerheid – foto: Cor Vos

Slinkse Vino
Woensdag 14 december – twee dagen na het ontslag van López – zoekt Vinokourov de media op om te vertellen dat hij Cavendish graag verwelkomt in zijn ploeg én dat hij de Brit al gebeld had. In de dagen erna kantelt de toekomst van de Brit van de American Dream naar de Kazachse zekerheid in de WorldTour. Astana Qazaqstan moet immers de Tour de France rijden, terwijl dat een onzekere factor is bij Human Powered Health. Tot en met vrijdag gaan ze er in de Verenigde Staten vanuit dat het duo hen voor 2023 versterkt, maar afgelopen weekend is de kogel dan definitief door de kerk gegaan: Astana Qazaqstan.

Nu rijst alleen de vraag: hoe kan dit, terwijl die ploeg al 29 renners onder contract heeft voor 2023? Met Cavendish én Bol – die ook voor Vino alleen in een package deal beschikbaar waren – kom je op 31 renners uit en dat mag volgens de UCI-regels niet. Daar hebben Vinokourov en co een foefje voor gevonden: een van de Kazachen in de WorldTour- selectie is gedegradeerd naar de opleidingsploeg van Astana Qazaqstan. Daardoor is er ruimte gecreëerd voor het aantrekken van zowel Bol als Cavendish. Voor Astana is die laatste de eerste topsprinter in de geschiedenis. Kind van de rekening: Nurbergen Nurlykhassym.

Met alleen Alexey Lutsenko als kopman in de Tour, lijken Cav én Bol deze zomer naar Frankrijk te gaan. Komende week melden ze zich in Spanje op trainingstage met hun nieuwe ploeg, de officiële aankondiging vanuit Astana Qazaqstan zal snel volgen…

Volgend jaar in dezelfde kleuren: Cavendish en Bol – foto: Cor Vos


Renners
Ploegleiders

 
34 Reacties
Sorteer op:
Nou! Poeh poeh, wat een truc. Daar zal Vino wel dagenlang op hebben zitten broeden. Hans Klok, Hans Kazan en Louis van Gaal kunnen het vak uit.
  19 december 2022
  “ Nu rijst alleen de vraag: hoe kan dit, terwijl die ploeg al 29 renners onder contract heeft voor 2023? ” Je hoort t Youri zeggen
  19 december 2022
  Ah jij hebt de titel waarschijnlijk ook zo gelezen als ik, illusionist Vino die een truc uithaalt door een speciale ruimte te creëren. Mysterieus...
  19 december 2022
  @newschooler: "Gelukkig konden ze Bol er voor slechts 750.000 europunten zo bij nemen, echt een koopje." Not complaining overigens, ik pruim het graag.
18 december 2022
Goeie journalistiek, dik lijntje naar SEG lopen neem ik aan...
19 december 2022
Is dit dan uiteindelijk "De meest opvallende transfer van 2022"? Weer een eindejaarslijstje naar de vaantjes.
  19 december 2022
  Cav nooit afschrijven, dat mocht bekend zijn na 2021.
19 december 2022
goed gespeeld door seg
19 december 2022
"SEG Cycling had hem samen met Cees Bol als package deal samengebracht. Het was of beiden, of niet." "Met Cavendish én Bol – die ook voor Vino alleen in een package deal beschikbaar waren" Daar geloof ik helemaal niets van. Wél dat SEG het probeert, maar niet dat Cavendish zijn toekomst zou laten afhangen van een "take it or leave it" package deal. Wat hier is gebeurd is dat de betrokkenen een gezamenlijk belang hadden. Cavendish heeft belang bij iemand die zijn sprint aantrekt en hem in positie brengt om mee te dingen naar die ene extra etappeoverwinning in de Tour. Bol is al lang blij om nog ergens een plekje te krijgen. Zo lang de packagedeal dat gemeenschappelijke belang kon uitspelen werd het door de partijen geaccepteerd. Maar ik ben er van overtuigd dat Cavendish zijn toekomst niet op het spel had gezet indien Astana geen interesse had in Bol. Zie ook de quote over Vino, die niet toevallig met Cavendish zelf belt (om zeker te zijn dat de sporter weet heeft van de belangstelling communiceer je buiten de zaakwaarnemers om, slim van Vino). "Woensdag 14 december – twee dagen na het ontslag van López – zoekt Vinokourov de media op om te vertellen dat hij Cavendish graag verwelkomt in zijn ploeg én dat hij de Brit al gebeld had."
  19 december 2022
  Dat denk ik inderdaad ook niet. SEG zal het wel als duo hebben aangeboden, maar als Astana voet bij stuk had gehouden had Cav daar gewoon gereden. Echter voor Astana ook geen heel moeilijke beslissing. Cees Bol zal nu ook niet direct bergen met geld hebben geeist na het B&B debacle en zeker in dat geval is het een goede om erbij te hebben.
  19 december 2022
  Dat lijkt mij ook.
  19 december 2022
  SEG had vroeger al eens een grote mond van ‘Wil je een sprintaantrekker? Wij leiden hem voor je op!’. Dat is dus anno 22 ‘Zoek je ploeg als sprintaantrekker? Wij dringen je op!’ geworden, kennelijk.
19 december 2022
blijft raar dat Alpecin deze 'truc' niet hanteert om Laurance in de ploeg te zetten, zo'n David vd Poel (reed alleen WT-Polen) of Sam Gaze (reed maar 4 wegkoersen) kun je toch best missen in de WorldTour-wedstrijden?
  19 december 2022
  In de officiële aankondiging van Alpecin staat dat Laurance 'ten laatste op 1/1/2024' de overstap naar het WorldTour team maakt. Dus het zou me geenszins verbazen als er in de loop van het seizoen nog een dergelijke overgang komt - inderdaad gek om een plek te laten innemen door Gaze.
20 december 2022
Het is truc spécial :)
19 december 2022
Een renner uit je selectie zetten wat een truc.
19 december 2022
Dat is nogal een truc van Seg, seg :P
19 december 2022
Dit heeft weinig met een truc te maken natuurlijk: het is gewoon puur ordinair een renner degraderen, waarbij ik mij afvraag of dat überhaupt wel mag! Die jongen is 22 en reed dit jaar zijn eerste seizoen in de WT; neo's dienen een tweejarig contract te krijgen dus mogen ze hem dan zo maar na 1 jaar alweer uit de ploeg zetten? Los van het feit dat het mooi voor Bol is dat hij toch onderdak kan vinden ben ik persoonlijk minder blij met de manier waarop zoals die in dit artikel wordt beschreven. De invloed van makelaars/managers lijkt een beetje te groot te worden als zij al gaan bepalen dat je om renner X aan te kunnen nemen ook renner Y moet vastleggen. Renners zouden op basis van kwaliteiten/resultaten/etc moeten worden aangenomen, niet vanwege hun manager.
  19 december 2022
  Het zijn maar nummers, de 4-daagse van Duinkerken gaat ook over 5 dagen…
  19 december 2022
  Zes dagen. .
19 december 2022
31 renners kan toch? Ineos had er afgelopen seizoen ook 31 in dienst. Of wat is hun 'truc'?
  19 december 2022
  Met corona mochten ploeg meer mannetjes hebben. Nu corona voorbij is is de max weer 30.
  19 december 2022
  Volgens mij krijg/kreeg je ook een extra renner als die in de top-100 van een andere discipline zit (Pidcock of Elia Viviani dus)
  19 december 2022
  @Dario Nooit eerder gehoord, volgens mij is dat nooit zo geweest. Heb je daar een bron voor?
19 december 2022
Lijkt me een standaardoplossing: mag je dit soort fratsen ook gaandeweg een seizoen doorvoeren? Zo ja kun je gewoon 35 renners op contract zetten.
  19 december 2022
  @Romans Vainsteins Er mogen maar 30 renners van een ploeg WT wedstrijden rijden. Als een ploeg een Development Team heeft is het mogelijk dat ze een niveau lager ruim 40 renners ter beschikking hebben. Dit was vorig jaar ook zo. Oftewel er is niets veranderd. Dat van een renner een contract 'ontbonden' wordt is ook niet nieuw
19 december 2022
Ze hebben bij Astana ct de boodschap nog niet meegekregen: https://www.astana-qazaqstan.com/astana-qazaqstan-development-team-presents-its-2023-roster/
19 december 2022
Helemaal nieuw is de truc niet. Enkele jaren geleden werd Diether Sweeck bij Alpecin per 1 april overgeheveld naar het Development team, en kreeg Jay Vine vanaf die dag een contract (al had Sweeck als veldrijder wellicht een contract tot 31/3 en ging het dus waarschijnlijk om een nieuw contract). En bij de overgang van Dylan Teuns werd vorig jaar officieel aangekondigd dat Guy Sagiv 'zijn seizoen vroegtijdig beëindigde'. Maar volgens CQ ranking werd ook hij voor een half jaar overgeheveld naar het development team. https://cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=21757
Persoonlijk had ik Nurbergen Nurlykhassym toch wel graag bij de grote jongens rond zien rijden.
19 december 2022
MAL eruit het duo erin. Moest ff wat budgetruimte komen.
19 december 2022
Toch gek dat ze dan net vandaag het rooster van hun CT-team voorstellen zónder Nurlykhassim. Daar zouden ze toch een dag mee wachten als er zo'n constructie op til is?
19 december 2022
Wat is dat allemaal, Seg.
19 december 2022
Quote:
Met Cavendish én Bol – die ook voor Vino alleen in een package deal beschikbaar waren – kom je op 31 renners uit en dat mag volgens de UCI-regels niet.
Waarom zou je je überhaupt iets van die regels aantrekken? Bij Dunbar > Sky piepten ze ook niet.
Kein geloel ober trucks gewoon fietsen

Reacties zijn gesloten.