Mark Cavendish onderhandelt met Human Powered Health
foto: Cor Vos
Youri IJnsen dinsdag 13 december 2022 om 15:57

Mark Cavendish onderhandelt met Human Powered Health

Mark Cavendish zet zijn carrière mogelijk voort bij Human Powered Health. Verschillende bronnen melden aan WielerFlits dat het Amerikaanse ProTeam een contractvoorstel aan het voorbereiden is. De selectie voor 2023 was al gereed, maar men had naar verluidt nog een potje voor een ‘speciale renner’ die zich aandeed. De Brit kwam onlangs vrij na het debacle bij B&B Hotels-KTM.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De formatie staat onder leiding van de enige vrouwelijke teammanager in het mannenpeloton, Ro De Jonckere. Zij en ook ploegleider Hendrik Redant hopen met de Brit een wildcard voor de Tour de France te bemachtigen. Cav wil proberen om het ritzegerecord in de Tour in handen te krijgen. Dat staat op dit moment op 34 stuks en dat deelt de 37-jarige Brit met legende Eddy Merckx. Bij Human Powered Health staan in 2023 onder meer Chad Haga (ex-Team DSM), Barnabás Peák (ex-Intermarché-Wanty-Gobert), de Nederlanders Wessel Krul en Bart Lemmen en de Belgen Gijs Van Hoecke (ex-Jumbo-Visma) en Sasha Weemaes op de loonlijst.

Aanvankelijk zou de Brit in zee gaan met B&B Hotels-KTM, maar de financiële injectie die ploegbaas Jérôme Pineau voorhield flopte. In het geruchtencircuit gaat rond dat Cavendish niet wilde tekenen voordat een van de sponsoren dat deed, terwijl de sponsor geen fiat wilde geven voordat Cavendish zijn krabbel had gezet. Hoe dan ook: het project van Pineau liep uit op een debacle en nu zit een volledige wielerploeg zonder werk, terwijl de meeste andere ploegen al op het eerste trainingskamp zijn. Cavendish is een van die ‘slachtoffers’.

Cavendish verbaasde eerder in zijn loopbaan al met Qhubeka, doet hij dat nu opnieuw bij de Amerikanen? – foto: Cor Vos

Lobby voor wildcard
Er waren praktisch maar vijf teams die ruimte hadden voor Cavendish. Toch lijkt de kans het grootst bij Human Powered Health, de ploeg met verreweg de minste zekerheid op een deelname aan de Tour de France. De ervaren Brit hoopt nog één kans te krijgen om het record van Eddy Merckx te verbreken, maar daarbij zal zijn Amerikaanse ploeg flink moeten lobbyen. Slechts twee keer kregen de Amerikanen een wildcard voor een WorldTour-koers voor de ASO. Dat waren de Ronde van Catalonië in 2021 en de Waalse Pijl in 2019.

Lotto Soudal en TotalEnergies hebben voor komend jaar een gegarandeerde wildcard afgedwongen voor de Tour de France, waardoor zij startrecht hebben. De ASO mag zodoende nog twee wildcards vergeven. Door het wegvallen van B&B Hotels-KTM, is er geen tweede Franse ProTeam meer en dus mag Cavendish hopen. Normaal gesproken zullen de laatste twee wildcards gaan tussen Israel-Premier Tech, Uno-X, mogelijkerwijs de nieuwe teams Q36.5 Pro Cycling en Tudor Pro Cycling, met dan Human Powered Health van Cav. 

Intussen liet Cavendish’ boezemvriend en ex-renner Pete Kennaugh aan Cyclingnews weten dat de Brit op zeker een contract voor 2023 heeft bemachtigd, maar dat hij niet weet waar.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
13 december 2022 16:18
Ik mag toch hopen dat de Tour geen wildcard aan deze zwakke ploeg gaat geven. Cavendish is leuk en aardig, maar afgezien van Haga stelt Human Powered Health verder helemaal niets voor. Dan zie ik liever Uno-X met Kristoff, Johannessen, Tiller, Waerenskjold, Traeen, Charmig etc... die zullen veel aanvallender koersen en niet alleen proberen om vlakke etappes nog saaier te maken.

Nou kan het natuurlijk ook zo zijn dat deze ploeg nog even Quintana, Bonnamour, Gibbons, Bol en Schultz aantrekt, dan wordt het een ander verhaal. Maar daar geloof ik niet in.
  13 december 2022 17:03
  Gibbons heeft voor volgend jaar nog een doorlopend contract bij UAE hoor. Hij staat er niet bij op PCS voor 2023 maar dat gebeurt wel vaker.
13 december 2022 16:11
Twee artikels met dezelfde inhoud op één dag, maar bij deze versie dan tenminste niet zo'n afgrijselijke titel. Laten we het paar op de komkommertijd steken zeker?
  13 december 2022 16:17
  Was ook mijn eerste gedachte.

  En ik was in de war met al die groene truien op de voorpagina. Wout in het groen, Cav in het groen. Ik ergerde me daar groen en geel aan....

  Bovendien is dit artikel eigenlijk net zo speculatief als het andere. Niks definitiefs.

  En over de overstap zelf: mocht dit inderdaad doorgaan, dan ben ik benieuwd of dit genoeg is voor een wildcard voor de TdF. Mocht dat niet zo zijn, dan vraag ik me af of mark nog wel gemotiveerd blijft voor het programma dat HPH mag rijden.
13 december 2022 16:38
Nou dat is toch flink onder marks niveau :/
13 december 2022 17:00
Heeft uno x geen plek meer dan zijn ze zeker van een wildcard lijkt me
  14 december 2022 08:21
  Raar dat je gemind wordt. Het past niet binnen de rest van de filosofie van Uno X, maar lijkt me wel een feit dat ze zeker zijn van de Tour als ze Cav binnen halen.
13 december 2022 17:55
Niet ideaal voor Cavendish, maar hij heeft waarschijnlijk de keuze tussen hier tekenen of noodgedwongen stoppen. De ploeg wordt echt niet voor de Tour uitgenodigd. In de breedte geen geweldige ploeg.
13 december 2022 18:28
De ploeg die Cav vastlegt lijkt me vrij zeker van een wildcard. Ook de Tour zelf heeft belang bij een deelname van Cavendish en marketing rondom een eventuele 35e etappezege.
  13 december 2022 20:32
  En dat vind ik nou juist tenenkrommend.
  14 december 2022 01:52
  Dat dacht men in Italië ook, toen er een ploeg geformeerd werd volledig op maat van ‘Il Magnifico’. Maar omdat er in de Tour nooit een gebrek is aan topsprinters, besloot de ASO de ploeg van Mario Cipollini niet uit te nodigen. Sportief gezien vond de ASO een aanvallend ingestelde ploeg een betere keuze.
14 december 2022 08:48
Ik mag toch hopen dat Cavendish deze ploeg geen wildcard voor de Tour oplevert zeg...
14 december 2022 13:11
@redactie "de selectie voor 2022 was al gereed". Ik neem aan dat er 2023 wordt bedoeld.
Edit: alsjeblieft.
13 december 2022 18:34
Knechten voor Bart Lemmen, Mark!

Reacties zijn gesloten.