Wielerploegen 2019: Lotto Soudal

Wielerploegen 2019: Lotto Soudal

foto: Cor Vos

woensdag 9 januari 2019 om 21:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de zevende aflevering kijken we uitgebreid naar Lotto Soudal, de Belgische formatie van Tim Wellens, Tiesj Benoot en de nieuwe sprintkopman Caleb Ewan.

LOTTO SOUDAL 2019
Land: flag-be Lotto Soudal
Sponsor: Nationale loterij (Lotto) en bouwfabrikant (Soudal)
Sinds: 1985 (Lotto-Adecco, Lotto-Domo, Davitamon-Lotto, Silence-Lotto, Omega Pharma-Lotto, Lotto Belisol)
UCI-code: LTS
Fietsensponsor: Ridley
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Lotto Soudal voor 2019: meer wit, minder rood! ⚪️🔴⚪️

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Lotto Soudal in 2018

Het seizoen van Lotto Soudal begon in 2018 voortvarend. André Greipel bewees het sprinten nog lang niet verleerd te zijn met twee ritzeges in de Tour Down Under. Daar kwamen voor maart nog overwinningen bij op Mallorca (Tim Wellens), in San Juan (Jelle Wallays) en in Andalusië, waar Wellens een etappe en het eindklassement won van de Ruta del Sol. Het hoogtepunt volgde begin maart, toen Tiesj Benoot een helse editie van Strade Bianche op zijn naam wist te schrijven.

De hoogvorm van het voorjaar werd doorgetrokken naar Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Wellens en Thomas De Gendt wonnen nevenklassementen in Frankrijk en in Tirreno eindigde Benoot – mede door een matige ploegentijdrit – net naast het eindpodium (vierde). Uiteindelijk zou Wellens in 2018 zeven zeges boeken. Zijn machtige eindsprint in de heuvelachtige rit naar Caltagirone, leverde hem in de Giro d’Italia zijn mooiste seizoensoverwinning op.

In het najaar voegde Wallays nog een ritzege in de Vuelta a España toe aan het totaal van 25 zeges voor de ploeg. Rasaanvaller De Gendt veroverde in de Spaanse grote ronde daarnaast de bollentrui. Ook de prestaties in de Baloise Belgium Tour (ritzeges voor Greipel (tweemaal), Jelle Vanendert en de eindzege van Jens Keukeleire) en de Tour de Wallonie (ritzeges voor Jens Debusschere, Wellens en het eindklassement eveneens voor de laatste genoemde) in eigen land springen nog in het oog.

John Lelangue en Kevin De Weert leiden de ploeg in 2019 – foto: Cor Vos

Ondertussen was het boven de ploeg onrustig. Tom Boonen, het gezicht van Quick-Step, kwam opvallend genoeg als adviseur bij de ploeg. Zijn voormalig manager Paul De Geyter, ook algemeen directeur van Lotto Soudal, haalde hem binnen. Maar langer dan een jaar bleef De Geyter niet in zijn functie. In de communicatie van het team luidde het dat de wegen van De Geyter en Lotto Soudal splitsten door een verschillende visie, maar daar bestaat twijfel over. Onder meer zijn rol in het vertrek van André Greipel na acht jaar en het niet binnenhalen van Wout van Aert werd hem kwalijk genomen.

Inmiddels is John Lelangue (ex-BMC) aangesteld als nieuwe directeur en heeft Lotto Soudal de bondscoach van de Belgische ploeg, Kevin De Weert, overgenomen. Hij gaat aan de slag als performance manager.

André Greipel vertrok, ondanks zijn vele zeges – foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 25

Belangrijkste resultaten
flag-es Ruta del Sol – Winst in etappe 4 en het eindklassement
flag-it Strade Bianche – Winst
flag-it Giro d’Italia – Winst in etappe 4
flag-be Baloise Belgium Tour – Winst in etappes 1, 2, 4 en het eindklassement
flag-es Vuelta a España – Winst in etappe 18 en het bergklassement

Waar won Lotto Soudal?


Transfers

Lotto Soudal keek de laatste jaren rond. Wie zou André Greipel kunnen opvolgen als hij een keer over datum is? Het werd Caleb Ewan, de jonge Australiër die zijn veilig thuis van Mitchelton-Scott verlaten heeft voor een Belgische uitdaging. Hij nam zijn vaste rechterhand Roger Kluge meteen mee. Maar toch waren er vraagtekens, want waarom moest André Greipel nou weg? Toen een voorstel maar uitbleef, besloot de Duitser eieren voor zijn geld te kiezen. Hij gaat aan de slag bij het Franse Arkéa-Samsic.

Caleb Ewan op trainingskamp in Spanje – foto: Cor Vos

De enige Nederlander in de selectie, Moreno Hofland, vertrok na twee ongelukkige jaren naar EF Education First. Daarvoor in de plaats haalde Lotto Soudal Breakaway Brian van Goethem op bij Roompot-Nederlandse Loterij. Hij krijgt een nieuwe knechtenrol, namelijk die van Breakaway Killer Brian. Tegenover het vertrek van Lars Bak en Debusschere, wist de Belgische ploeg Adam Blythe en twee Scandinaviërs aan te trekken. Daarnaast laat het tijdens het seizoen twee jonge talenten doorstromen.

UIT
flag-de André Greipel (Arkéa-Samsic)
flag-be Jens Debusschere (Katusha-Alpecin)
flag-de Marcel Sieberg (Bahrain Merida)
flag-nl Moreno Hofland (EF Education First)
flag-dk Lars Bak (Dimension Data)
flag-gb James Shaw (nog niet bekend)

IN
flag-au Caleb Ewan (Mitchelton-Scott)
flag-de Roger Kluge (Mitchelton-Scott)
flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal U23, per 1 juli 2018)
flag-nl Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij)
flag-be Stan Dewulf (Lotto Soudal U23)
flag-be Gerben Thijssen (Lotto Soudal U23, per 1 juli 2019)
flag-be Brent Van Moer (Lotto Soudal U23, per 1 juli 2019)
flag-dk Rasmus Iversen (General Store Bottoli)
flag-no Carl Fredrik Hagen (Joker Icopal)
flag-gb Adam Blythe (Aqua Blue Sport)


Renners voor 2019

De selectie van het nieuwe seizoen is gebouwd rondom Tiesj Benoot, Tim Wellens en Caleb Ewan. De Belgische kopmannen zullen worden uitgespeeld in de Vlaamse én de Ardense klassiekers. Benoot zal zijn titel verdedigen in Strade Bianche en zal ook te zien zijn in Parijs-Roubaix. Wellens kiest voor een voornamelijk Spaans voorjaar met ook Parijs-Nice in aanloop naar de Ardennen. Daarnaast mikken ze allebei op goede resultaten in kleine rondes, zoals zij vorig jaar al meermaals hebben aangetoond. In de Tour zullen Benoot en Wellens ook te zien zijn.

Tim Wellens – foto: Cor Vos

Voor de sprints is Caleb Ewan de aangewezen persoon in de grote wedstrijden. Hij begint het seizoen in zijn ‘eigen’ Tour Down Under, waarna hij via de UAE Tour en Parijs-Nice zich voorbereidt op het eerste grote doel: Milaan-San Remo. Daar wil de Aussie zijn tweede plaats van vorig jaar – toen achter vluchter Vincenzo Nibali – verbeteren. Daarna zal hij hoogstwaarschijnlijk starten in de Giro d’Italia en de Tour de France. Het doel is duidelijk: ritzeges.

Het is nog maar afwachten wanneer we Victor Campenaerts op de weg in actie gaan zien. De tijdritspecialist speelt met het idee om het werelduurrecord aan te vallen. Hij bereidt zich voor in Namibië en zal gedurende het seizoen de beslissing maken. Hoe zijn seizoen er daar omheen uit gaat zien, is nog niet bekend. Thomas De Gendt wordt de nieuwe Adam Hansen van Lotto Soudal: De Gendt gaat alle grote rondes rijden. Afgelopen seizoen kwam er een einde aan de indrukwekkende reeks van twintig grote rondes achter elkaar van de Australiër. Van de Vuelta 2011 tot en met de Giro 2018 reed Hansen elke grote ronde uit!

Andere renners die voor de aanvallende rood-witte formatie kunnen scoren zijn de rappe Jasper De Buyst, klassiekerspecialist Jens Keukeleire, de talentvolle klimgeit Bjorg Lambrecht, rasaanvaller Jelle Wallays en de ervaren klimmers Maxime Monfort en Jelle Vanendert.

Vraagtekens zijn er rondom Tosh Van der Sande. De Belgische hardrijder annex baanwielrenner is voorlopig geschorst door Lotto Soudal. Van der Sande heeft tijdens de Zesdaagse van Gent positief getest op prednisolone, een substantie die in een neusspray zit. De renner in kwestie zegt onschuldig te zijn en noemt het een materiële vergissing. Wordt ongetwijfeld vervolgd…


Selectie Lotto Soudal 2019
flag-be Sander Armée
flag-be Tiesj Benoot
flag-gb Adam Blythe
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Thomas De Gendt
flag-be Stan Dewulf
flag-au Caleb Ewan
flag-be Frederik Frison
flag-nl Brian van Goethem
flag-no Carl Fredrik Hagen
flag-au Adam Hansen
flag-dk Rasmus Iversen
flag-be Jens Keukeleire
flag-de Roger Kluge
flag-be Bjorg Lambrecht
flag-be Nikolas Maes
flag-pl Tomasz Marczyński
flag-be Rémy Mertz
flag-be Maxime Monfort
flag-be Lawrence Naesen
flag-be Gerben Thijssen (vanaf 1 juli 2019)
flag-be Tosh Van der Sande (voorlopig geschorst)
flag-be Brent Van Moer (vanaf 1 juli 2019)
flag-be Jelle Vanendert
flag-be Harm Vanhoucke
flag-be Jelle Wallays
flag-be Tim Wellens
flag-be Enzo Wouters
Totaal: 29 renners


Dit artikel delen:

9 Reacties

Secondant 9 januari 2019 om 09:23

Redelijk goede zaken gedaan op transfergebied: een grote naam er uit, een jongere versie van hem erin.

Ewan heeft het afgelopen jaar een beetje stil gestaan in zijn ontwikkeling als sprinter, mede omdat bij Mitchelton-Scott geen focus op de sprint lag. Maar in mijn ogen kan Ewan nog makkelijk aanhaken bij de wereldtop (Groenewegen, Viviani, Gaviria) met een goede begeleiding en sprinttrein. En bij Lotto hebben ze met McEwan en Greipel jarenlang aan de top gestaan in de massasprints. Ik zie Ewan wel veel zeges pakken.

Vinyakke 9 januari 2019 om 10:34

Een ploeg die tamelijk sterk is in de breedte maar zonder echte wereldkopstukken. Moet de enige WT ploeg zijn zonder renner die top-10 kan rijden in een grote ronde. Misschien is dat net wel een verstandige beslissing. Als alle stukjes op hun plaats vallen is er veel mogelijk. Maar zonder kopstuk kan dat dus ook zomaar lelijk tegenvallen. Ik ben alvast benieuwd!

albertocontador1 9 januari 2019 om 12:17

vindt lotto soudal altijd wel mooie ploeg. de keuze om greipel te vervangen lijkt mij de juiste denk dat ewan inderdaad best veel gaat winnen alleen in de tour al een ritzege word wel lastig denk ik maar we gaan het zien. ben benieuwd!

Romāns Vainšteins 9 januari 2019 om 21:29

Sympathiek team dat nog het leukste zal gaan koersen mocht Ewan de dubbelgevouwde blafhik oplopen of stiekem elk weekend in de nachtclubs zijn cha cha cha aanscherpen. Kunnen echt een geweldige ‘Dolle Vlaemen’ – equipe afleveren en ik raad ze aan om in elke vlakke koers er in ieder geval eentje mee te sturen om het werk aan de anderen over te laten.

Dolledriesoldebroek 9 januari 2019 om 22:14

Vooral benieuwd wat lambregt gaat laten zien in zijn tweede seizoen bij de profs! Hoop dat die kleine nog wat stappen gaat zetten en mee kan in de klassiekers!

Mwielerfan 10 januari 2019 om 01:23

Benoot is toch wel een zwakke kopman. Zo’n renner zonder eindschot rijdt in klassiekers vaak beter als je de finale met 1 a 2 ploeggenoten in gaat en wat kan doen dus qua tactiek. Strade was mooi maar kopman die het één dag per paar jaar waarmaakt is te mager. Maar hoop dat hij die vorm die hij twee weken in Italië in maart had wat stabieler en langer kan aanhouden.

Samlambeej 10 januari 2019 om 06:43

@Mwielerfan
Een eindschot zal hij nooit hebben. Hij trok het wel door na de Tirreno hoor. Ettelijke malen probeerde te ontsnappen in de finales van de klassiekers. Het is nog leren het juiste moment te vinden. Zijn sterkste punt is zijn inhoud, hoe langer en harder de koers, des te beter voor Benoot.

lottobelisol 10 januari 2019 om 08:22

@redactie

Hoe komt dat de zege van Wellens in de Brabantse pijl niet vernoemd wordt en niet bij belangrijkste zeges staat?

Romāns Vainšteins 10 januari 2019 om 12:36

omdat ze die vergeten zijn ?

Headlines

Materiaalzone

Populair