Wielerploegen 2019: Team Sunweb

maandag 7 januari 2019 om 09:00
Wielerploegen 2019: Team Sunweb

foto: Cor Vos

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In de vijfde aflevering behandelen we Team Sunweb. De ploeg waar Tom Dumoulin de grote man is.

TEAM SUNWEB
Land: flag-de Duitsland
Sponsor: Vakantie-aanbieder
Sinds: 1999 (als Batavus-Bankgiroloterij-Big Star, Skil-Shimano, Giant-Alpecin en cosponsors)
UCI-code: SUN
Fietsen: Cervélo
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Wow! Team Sunweb gaat voor rood in 2019! ❤️ #sunweb #teamsunweb #wielrennen #koers #procycling #cycling #dumoulin #limburg #maastricht

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Team Sunweb in 2018

Voor Team Sunweb, en in het bijzonder Tom Dumoulin, was wielerjaar 2018 het jaar waarin bevestigd moest worden. Na de triomftocht een jaar eerder, met winst in de Giro d’Italia, waren afgelopen seizoen de ogen gericht op het team van Iwan Spekenbrink. Is Team Sunweb sterk genoeg om samen met Dumoulin weerstand te kunnen bieden tegen ploegen als Movistar en Team Sky? Een klinkklaar antwoord heeft het nooit opgeleverd, wél resultaten. De Limburgse kopman finishte als tweede in zowel de Tour als de Giro. Sam Oomen, die Dumoulin bijstond in de Giro, eindigde in zijn slipstream als negende.

foto: Cor Vos

De ploeg behaalde twaalf overwinningen, waarvan acht op WorldTour-niveau. Vergeleken met andere WorldTour-ploegen deden alleen Dimension Data, EF Education First-Drapac en Katusha-Alpecin het minder. Teammanager Spekenbrink wil echter niet alleen naar zeges kijken. Hij ziet dat zijn ploeg in 2018 “weer beter is geworden”. “Puur qua overwinningen hadden we misschien wat meer gewild, maar we moeten ook reëel zijn over de impact die we met de ploeg hebben gehad: twee podia in een grote ronde, tweede op het WK ploegentijdrit, tweede op het WK individuele tijdrit en winst in de Canadese WorldTour-klassiekers.”

De zegeteller van Team Sunweb werd eind februari op gang geholpen door Phil Bauhaus in de Abu Dhabi Tour (derde etappe), daarna volgden overwinningen in Romandië (proloog door Michael Matthews), openingstijdrit van de Giro (Dumoulin), ritzege Tour de Yorkshire (Max Walscheid) en een ritzege in de Tour de Suisse (Søren Kragh Andersen).

In de Tour de France ging Dumoulin de strijd aan met Geraint Thomas, Chris Froome en Primoz Roglic, wat hem een tweede plaats in het eindklassement en een tijdritzege (rit 20) opleverde. In het najaar was Matthews opnieuw succesvol met zeges in de slotrit van de BinckBank Tour (op de veste in Geraardsbergen) en in het Canadese tweeluik van Québec en Montréal. Tot slot was de ploeg nog succesvol in Parijs-Tour (Kragh Andersen) en in de tijdrit van de Hammer HongKong.

foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 12

Belangrijkste resultaten:
flag-fr Tour de France – Tweede plaats + ritzege (tijdrit)
flag-it Giro d’Italia – Tweede plaats + ritzege (tijdrit)
flag-ca Grand Prix Cycliste de Québec – Winst
flag-ca Grand Prix Cycliste de Montréal – Winst
flag-fr Parijs-Tours – Winst

Waar won Team Sunweb?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

Team Sunweb is niet zonder kleerscheuren uit de transferperiode gekomen. Waar het niet lang geleden nog bejubeld werd vanwege de innovaties en strakke organisatie, sloeg dat vorig najaar over in kritiek. In de media en bij het publiek ontstond op een bepaald moment het sentiment dat bij de ploeg een leegloop gaande was van ontevreden renners en stafleden. Het team staat bekend om de strakke regels voor het personeel, zo worden ze tegenwoordig zelfs omschreven als ‘de protocollenploeg’.

- wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Michel Elijzen, teamchef continental team SEG Racing pictured during photoshoot in Amsterdam - photo Wessel van Keuk/Cor Vos © 2014

Michiel Elijzen – foto: Cor Vos

Binnen de staf zijn vier leden vertrokken (Adriaan Helmantel, Morten Bennekou, Tom Davids en Tom Veelers). Zij zijn vervangen door Michiel Elijzen, Matt Winston, Piet Rooijakkers, Ben Lambregts, Nicolas Marche en Narelle Neumann.

Ook in de selectie zijn een aantal opvallende wijzingen waar te nemen. Met name het vertrek van trouwe knechten Simon Geschke en Laurens ten Dam leidde tot onrust binnen Team Sunweb. “Ik had uiteraard liever gezien dat ze bleven. Maar als het niet zo is, dan is het niet zo”, zei Dumoulin destijds. Hun vertrek versterkte het beeld dat de 28-jarige Limburger een te zwakke ploeg om zich heen had om een grote ronde te winnen.

Ook Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Phil Bauhaus (Bahrain Merida) en Lennard Hofstede (Jumbo-Visma) verlengden hun contract niet, omdat ze bij hun nieuwe ploeg meer voor eigen kansen kunnen strijden. Edward Theuns besloot – in overleg met de ploeg – zelfs zijn nog lopende contract te ontbinden om sneller te kunnen terugkeren bij Trek-Segafredo. Tom Stamsnijder zette een punt achter zijn loopbaan en Roy Curvers was van plan hetzelfde te doen, maar de ervaren Limburger plakt er, mede op verzoek van de ploeg, nog een jaar aan vast.

Jan Bakelants – foto: Cor Vos

Acht renners versterken de ploeg, waarvan Nicolas Roche en Jan Bakelants de meest prominente zijn. Beide renners zijn gehaald om Dumoulin te ondersteunen. Op de teampresentatie in Berlijn liet Bakelants doorschemeren stiekem ook voor eigen kansen te willen strijden. “Het wordt vooral rijden ‘in dienst van’. Maar ik hoop toch af en toe nog een vrije rol te krijgen”, aldus Bakelants. Een andere nieuwe knecht voor Dumoulin is de Australier Robert Power, die net als Roche en Bakelants een dienende rol krijgt bij Team Sunweb. Vanuit de opleidingsploeg stromen drie renners door: Joris Nieuwenhuis, Marc Hirschi en de Duitse sprinter Max Kanter.

UIT
flag-nl Laurens ten Dam (CCC)
flag-de Simon Geschke (CCC)
flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
flag-nl Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
flag-de Phil Bauhaus (Bahrain Merida)
flag-nl Tom Stamsnijder (gestopt)
flag-nl Lennard Hofstede (Jumbo-Visma)

IN
flag-ie Nicolas Roche (BMC)
flag-be Jan Bakelants (AG2R La Mondiale)
flag-ch Marc Hirschi (Development Team Sunweb)
flag-au Robert Power (Mitchelton-Scott)
flag-dk Asbjorn Kragh Andersen (Virtu Cycling)
flag-dk Casper Pedersen (Aqua Blue Sport)
flag-de Max Kanter (Development Team Sunweb)
flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)
flag-nl Joris Nieuwenhuis (Development Team Sunweb)


Renners voor 2019

De selectie van Team Sunweb bulkt van de talenten, maar er is er één die er ver bovenuit steekt. Tom Dumoulin is de absolute kopman van de ploeg. Dat was ook goed te zien tijdens de teampresentatie in Berlijn, waar Michael Matthews en Wilco Kelderman om een handvol interviews werd gevraagd, was Dumoulin van begin tot eind een druk bezet man. Niet onlogisch, want hij is de man die voor een groot deel verantwoordelijk is voor het succes van Team Sunweb.

foto: Team Sunweb

Dit seizoen kiezen ze bij Team Sunweb opnieuw voor twee grote rondes met Dumoulin. De Limburger zet alles op de Giro en zal daarna ook in de Tour van start. Vorige week wisten wij te melden welke helpers Dumoulin naar alle waarschijnlijk met zich mee krijgt in zowel de Giro als Tour.

In de heuvelklassiekers is de hoop gevestigd op Michael Matthews en Sam Oomen, want vanwege zijn voorbereiding op de Giro passen de klassiekers opnieuw niet in het wedstrijdprogramma van Dumoulin. Met uitzondering van Luik-Bastenaken-Luik, die hij vooral in voorbereiding naar de Giro rijdt. In de Vlaamse klassiekers zal Søren Kragh Andersen het speerpunt zijn. Hij zal dit jaar steun krijgen van zijn oudere broer Asbjørn en nieuwkomer Cees Bol, die op de planning staat voor alle grote klassiekers.

Max Walscheid (tweede van rechts) – foto Cor Vos

In de Ronde van Spanje zal Team Sunweb normaliter zonder kopman voor het algemeen klassement van start gaan. Als alles volgens planning verloopt zal in de Spaanse drieweekse de focus liggen op de ontwikkeling van de jonge talenten. Max Walscheid rijdt dan als sprinter om de ploeg aan dagsucces te helpen.

Vanuit de opleidingsploeg stromen met Marc Hirschi (wereldkampioen bij de beloften), Max Kanter (talentvolle sprinter) en Joris Nieuwenhuis (ook parttime veldrijder) drie zeer interessante talenten door. Nieuwenhuis weet momenteel de aansluiting te maken met de top-10 in het veldrijden. Dit jaar al resultaten verwachten in WorldTour-wedstrijden is wat te veel gevraagd, maar het zijn met zekerheid renners die het waard zijn om nauwlettend in de gaten te houden met het oog op de toekomst.


Selectie Team Sunweb 2019
flag-de Nikias Arndt
flag-be Jan Bakelants
flag-nl Cees Bol
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Johannes Fröhlinger
flag-us Chad Haga
flag-au Chris Hamilton
flag-au Jai Hindley
flag-ch Marc Hirschi
flag-de Lennard Kämna
flag-de Max Kanter
flag-nl Wilco Kelderman
flag-dk Asbjørn Kragh Andersen
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-au Michael Matthews
flag-nl Joris Nieuwenhuis
flag-nl Sam Oomen
flag-dk Casper Pedersen
flag-au Robert Power
flag-ie Nicolas Roche
flag-au Michael Storer
flag-nl Martijn Tusveld
flag-be Louis Vervaeke
flag-de Max Walscheid
Totaal: 25 renners


Dit artikel delen:

26 Reacties

KnightBiker 7 januari 2019 om 10:03

Echt mijn bedenkingen bij de kwaliteit In de breette van de ploeg… maar ok, al Dumoulin er vertrouwen In heeft dan zal het wel voldoende zijn.

Wat vooral opvalt: De zwarte bretels onder de rode shirtjes, niet zo fraai, als dat materiaal altijd zo doorschijnend is dan moet daar wel wat aan gedaan worden…

Poeksel 7 januari 2019 om 10:07

Ik vermoed het WT-team met de laagste gemiddelde leeftijd?

DeLuiaardVanLimburg 7 januari 2019 om 10:33

Tja.. Ik zal zoiets niet snel roepen, maar een renner met de kwaliteiten van Tom verdient gewoon een team om zich heen dat net zo sterk is als de trein van Sky.

Wel benieuwd ook hoe de nieuwe fietsen bevallen:).

Sjonge Jonge 7 januari 2019 om 10:44

“In de Vlaamse klassiekers zal Søren Kragh Andersen het speerpunt zijn.”

Ik dacht dat Michael Matthews zich ook ging focussen op de Vlaamse klassiekers? Zijn ze dan weer van dat plan afgestapt?

Romāns Vainšteins 7 januari 2019 om 10:59

Gelukkig wel want Matthews moet je gewoon kopman maken in Valkenburg en Luik.

Beter dat je hem wat uitmagert ipv aandikt. Ook ivm het hem eventueel inzetten in de tour als Sunweb-Kwiatkowski en/of beschermde man in alle tussenetappes.

Samlambeej 7 januari 2019 om 11:04

Matthews is geen man voor Vlaanderen. Het dokkeren gaat ‘m niet af en het weer nog veel minder. Akkoord dat je hem verder ontwikkelt voor de heuvels maar zo knechten als Kwiat dan wordt het of of. En en is te zwaar.

Samlambeej 7 januari 2019 om 11:07

Wie ondersteunt Kragh Andersen??? Het is schandalig! Hij is het grootste talent dat er rondrijdt voor die wedstrijden.

KimJungPoels 7 januari 2019 om 11:14

Goed ploegje, mooie doorstroming van talenten mogelijk de komende jaren met Oomen, Power, Hindley, Storer, Hirschi, Kanter. Dit is een ploeg die de komende jaren ieder jaar sterker in de breedte zal gaan worden.

Verweggistan 7 januari 2019 om 11:20

Z’n broer.

Samlambeej 7 januari 2019 om 11:26

miserabel

Geit in mijn Kelderman 7 januari 2019 om 11:24

Tja, het is geen slechte ploeg. Maar het blijft een veredelde opleidingsploeg. Dat een wereldtopper als Dumoulin daar rijdt is hem zelf aan te rekenen, maar of het verstandig is durf ik wel te betwijfelen. Het manco van de laatste jaren, namelijk in de loodzware etappes te snel alleen te komen zitten, gaat hem dit jaar ook weer parten spelen. Nou heeft Dumoulin zo’n oerkracht en gecombineerd met z’n koersintelligentie weet hij zich er vaak goed vanaf te maken, maar ik zou hem weleens in een grote ronde zien met het sterkste team.

Johnny7 7 januari 2019 om 19:36

Lijkt wel of ik dit zelf heb getypt, helemaal mee eens!

assen 7 januari 2019 om 11:30

Ja, de ploeg is denk ik minder geworden in de breedte (denk aan ploeg voor de klassiekers). Twee seizoenen terug eindigde deze ploeg in de top5 van de WT. Dat zie ik dit seizoen niet gebeuren, al hoop ik er wel op!

albertocontador1 7 januari 2019 om 12:05

matige ploeg

Arnord 7 januari 2019 om 12:05

SKA speerpunt in het voorjaar. Verwachting van Wielerflits of is er een bron? Ik kan nergens een interview of voorbeschouwing vinden waar iets dergelijks wordt beweerd. Prigramma van SKA op procyclingstats is leeg, in tegenstelling tot die van Matthews in het voorjaar.

Sonsbach Allstars 7 januari 2019 om 14:35

Ze hebben de beste kopman voor grote rondes, met Matthews een garantie op een paar mooie zeges (en Kragh Andersen hopelijk ook) en ze kunnen wellicht het beste TTT team opstellen.
Voor de rest vooral veel jong talent (waarbij het altijd twijfelachtig is wie de sprong gaat maken) en op veel vlakken heeft deze ploeg het allemaal net niet.
Je hebt als ploeg een budget, je stelt een aantal doelen en je wil dat op een bepaalde manier bereiken. Ik zie hierin de samenhang niet bij Sunweb.

jooprioolpijp 7 januari 2019 om 16:53

Sunweb houdt juist bij uitstek vast aan z’n visie, ook als dat niet op ‘popular support’ kan rekenen. Of het tot resultaatmaximalisatie leidt hangt af van de vraag hoe je dat definieert. Ik vind talentontwikkeling een valide resultaat – en hoop dat dit er in 2019 uitkomt (maar ben niet 100% overtuigd).

tendam 7 januari 2019 om 20:02

@jooprioolpijp
Wat is die visie dan precies? Ik weet eigenlijk niet meer waar deze ploeg voor staat. Ja, schoon wielrennen en talent opleiden, maar welke ploeg staat daar tegenwoordig niet voor.

Johnny7 7 januari 2019 om 19:34

Matige selectie, Dumoulin is mooi voor de gek gehouden. Waarom pikt hij het nog?

SteelHorseCowboy 7 januari 2019 om 20:29

En weer hebben ze een kampioenstrui verkloot.
Deze keer de Duitse kampioenstrui van Liane Lippert.
Wat is dat toch met die lui?
Bij de Amerikaanse kampioenstrui van Coryn Rivera kleuren die rode mouwen prima.
Maar een Duitse kampioenstrui moet gewoon wit zijn.
Respectloos en smakeloos.

Amsterdam2028 7 januari 2019 om 21:50

Van wie en waarom moet die trui wit zijn?

Jacco van Stierop 8 januari 2019 om 14:08

@SteelHorseCowboy Ben het met je eens, een flagrante aanfluiting. Ze zal ongetwijfeld komend seizoen jaloerse blikken werpen op de magnifieke kampioenstrui van Emilia Fahlin.
https://www.instagram.com/p/BsImsOZHi0I/?utm_source=ig_embed

maklukzat 7 januari 2019 om 20:46

Ik zie ze wel mooie resultaten boeken met al die talenten. Gaan er vast wel een paar doorbreken dit seizoen.

Angedelamontagne 8 januari 2019 om 01:06

Ik dacht dat Sunweb in opbouw was en dat het succes van Dumoulin wel extra sponsors zou kunnen overhalen om te investeren… Maar in tegendeel de ploeg wordt afgebouwd. Het vertrek van Bauhaus, Geschke en Teunissen is een echte aderlating. Vervangers zijn er niet. Roche zijn carrière zit er op, Bakelants is een volledige misgaat voor Sunweb, Robert Power toonde al mooie dingen maar mist consistentie. Met nog drie beloftes erbij, zelfs al zit er een wereldkampioen tussen, ga je geen hoge toppen scoren in 2019. Was er nu echt geen geld om wat gerichtere aankopen te doen? Hopelijk blesseert TD zich niet of de laatste plaats in de WT wenkt.

KimJungPoels 8 januari 2019 om 08:05

Ik ben zo aan het hopen dat deze gasten een megaseizoen draaien vanwege al die domme kritiek he. Het slaat echt helemaal nergens op als je een een uurtje de tijd nam om deze selectie te analyseren dan kom je er al achter hoeveel talent er in deze selectie zit.

Maar goed, als ze dit seizoen een seizoen hebben zoals ze dat in 2017 hadden dan zullen jullie allemaal wel roeptoeteren dat jullie het allemaal al lang aan hadden zien komen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair