Kevin De Weert stopt als Belgisch bondscoach

Kevin De Weert stopt als Belgisch bondscoach

foto: © Cor Vos

zondag 30 september 2018 om 19:24

Verrassend: voor Kevin De Weert was het WK in Innsbruck zijn laatste opdracht als bondscoach van België. De 36-jarige Vlaming gaat straks bij Lotto Soudal aan de slag als performance manager. Het nieuws wordt door diverse bronnen bevestigd aan WielerFlits.

De Weert, die in februari 2016 Carlo Bomans opvolgde als bondscoach bij Belgian Cycling, bracht opnieuw schwung in de Belgische ploeg en dat uitte zich vrij snel in enkele opmerkelijke resultaten. Nog in het jaar van zijn aanstelling zorgde hij met Greg Van Avermaet voor goud op de Olympische Spelen. Een maand later bezorgde hij de Belgen in het Franse Plumelec opnieuw eremetaal met het Europese tijdritzilver van Victor Campenaerts en eveneens zilver voor Bjorg Lambrecht in de wegrit op het EK voor beloften.

De superlatieven vlogen de kersverse bondscoach om de oren, die nadien vooral bevestigde. Zo behaalde Tom Boonen in het najaar van 2016 ook nog brons op het WK in Qatar, al ging De Weert daar volgens waarnemers niet helemaal vrijuit met zijn koerstactiek. In 2017 pakte Campenaerts goud op het EK tijdrijden.

Begin augustus dit jaar verlengde Campenaerts zijn Europese titel in het tijdrijden en de voorbije week scoorde De Weert in Innsbruck nog maar eens met medailles voor respectievelijk – opnieuw – Victor Campenaerts (brons op TT elite), Brent Van Moer (tijdritzilver bij de U23) en Bjorg Lambrecht (zilver in de beloften-wegrit).

Performance manager bij Lotto Soudal
Maar aan die succesvolle samenwerking tussen De Weert en Belgian Cycling komt na vandaag dus een einde. Ook al verlengde hij vorig jaar nog zijn contract tot eind 2020, die termijn zal De Weert niet uitdoen. De ex-Quick-Step-prof wordt straks immers performance manager bij Lotto Soudal. Wat die functie precies zal inhouden, is nog niet gekend, maar volgens onze bronnen zal De Weert er sowieso boven de ploegleiders staan. De Weert wordt geroemd voor zijn open communicatie met zijn renners én zijn goede logistieke capaciteiten.

Met zijn WK-medailles in Innsbruck bezorgde De Weert Belgian Cycling alvast een afscheid in schoonheid. Wie zijn opvolger wordt is nog een open vraag. Sven Vanthourenhout was dan wel als ‘assistent’ aanwezig in Oostenrijk, tot nader order is de West-Vlaming nog steeds Belgisch veldritbondscoach.


Update 19.24 uur

Lotto Soudal bevestigt de komst van Kevin De Weert als performance manager in een persbericht. Eerder op de middag bracht WielerFlits al het nieuws naar buiten.

Sergeant: Iedereen is lovend over zijn aanpak
“De komst van Kevin De Weert naar Lotto Soudal is uiteraard een versterking te noemen”, zegt manager Marc Sergeant. “We hebben de KBWB een tijd geleden in alle openheid op de hoogte gebracht van onze interesse. Iedereen die met hem gewerkt heeft de voorbije jaren, is heel lovend over zijn aanpak. Die commentaren zijn onder meer via onze renners die geselecteerd waren voor de nationale ploeg tot bij ons gekomen. […] Kevin en ik hebben een heel uitgebreid gesprek gehad en ideeën uitgewisseld en daarna was het voor mij duidelijk dat hij voor ons de juiste versterking kan zijn.”

“Het gaat om een veelzijdige functie binnen het sportieve departement waarbij Kevin zal betrokken zijn bij ontwikkeling van en de zoektocht naar het perfecte materiaal, begeleiding van hoogtestages, specifiek doelen en projecten van renners. Hij zal op wedstrijden een ondersteunende rol hebben, dus niet zozeer als eerste sportdirecteur. We hebben niet de gemakkelijkste periode achter de rug, maar dat tij willen we uiteraard keren”, legt Sergeant uit.

De Weert: Kans in de WorldTour grijpen
Volgens De Weert, die in 2015 een punt zette achter zijn actieve loopbaan, gaat het om een operationele rol. “Ik ga niet naar Lotto Soudal met de ambitie een bepaalde rol over te nemen, maar om een functie in te vullen die voorheen niet specifiek ingevuld werd. Als ik op de wedstrijden zal zijn, zal dit niet op het voorplan zijn”, zegt De Weert, die de KBWB bedankt. “Ik heb de kans gekregen om op mijn eigen manier de nationale ploeg te runnen binnen het kader van de bond, en wil hen daarvoor bedanken. Ik kijk met voldoening terug op wat ik neergezet heb, maar de kans om op WorldTour-niveau aan de slag te gaan binnen de rol hierboven omschreven, wilde ik grijpen. Ik zie het als een nieuwe stap, maar wilde absoluut met dezelfde focus en drive toewerken naar dit wereldkampioenschap in Innsbruck, zonder stil te staan bij mijn overstap naar Lotto Soudal.”

KBWB: De Weert deze week ingegaan op het aanbod
De Belgische wielerbond heeft een kort persbericht uitgestuurd. Het laat weten dat Lotto Soudal de KBWB geïnformeerd had over de gesprekken met De Weert: “Deze week meldde de bondscoach aan de Belgische wielerbond dat hij zal ingaan op dit aanbod. Belgian Cycling beraadt zich nu over hoe het in de toekomst verder moet.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Grobbel 30 september 2018 om 17:02

WF wist dit blijkbaar eerder dan Sporza, want Wuyts is dit met grote verbazing nu on air aan het voorlezen (bron werd ook netjes vermeld).

Jappert 30 september 2018 om 17:03

Echt he… haha. Misschien een bigger deal bij de Zuiderburen dan dat het bij ons zou zijn?

Ik dacht dat er een bomaanslag was ofzo…

Gdeleu 30 september 2018 om 17:04

Michel Wuyts heeft het alvast gelezen en geeft het mee in de live uitzending

goose 30 september 2018 om 17:05

Proficiat WF met de scoop.

Grobbel 30 september 2018 om 17:08

Haha, oei. De Weert wordt er nu live naar gevraagd en doet een ‘geen commentaar’. :D

Samlambeej 30 september 2018 om 17:08

Primeur van de nieuwe aanwinst.

leegloper 30 september 2018 om 17:11

Sven Vantourenhout hoort er ook echt voor het eerst van. Haha.

Samlambeej 30 september 2018 om 17:14

bahahahha. België is toe aan een 2de soap.

Nico Dick 30 september 2018 om 17:31

ondertussen bevestigd door de KBWB-voorzitter…

Samlambeej 30 september 2018 om 17:43

Deel de mening van Bert De Backer. Hij deed dat ontzettend goed. Wacht al op de persconferentie.

EddyB1958 1 oktober 2018 om 13:50

Een coach volgend jaar voor veld en weg Sven Vanthourenhout.

Peterh14 30 september 2018 om 17:13

Lekker bezig Wielerflits! Dit komt wel even aan zo in de live-uitzending in België.

FDJ 30 september 2018 om 17:18

De zuiderburen doen er wel alles aan om het niet over de Nederlandse superprestaties te hoeven hebben ;)

ah-ja 30 september 2018 om 18:00

Performance manager? Graaf!

Mwielerfan 30 september 2018 om 18:06

Slappe hap. Veel resultaten zijn op een tijdrit en daar heeft bondscoach erg weinig mee te maken.
Brons van boonen was erg slechte tactiek de laatste 80km, zoals veel te subtiel vermeld in het artikel. Wordt hier teveel de relaties van de journalist gespaard waardoor we geen eerlijk oordeel krijgen?

Gebruikersnaam 30 september 2018 om 18:19

edit wf: niet doen

Mwielerfan 30 september 2018 om 19:34

edit wf: niet doen

Het verhaal doet alsof de bondscoach zo goed is. Sommige prestaties liggen gewoon aan de renners die je hebt. Zowel positief als negatief.
Bij een tijdrit is de invloed van een bondscoach miniem. Dus hoe kun jij een bla stuk lezen over goede resultaten van een bondscoach en dan veel.voorbeelden van tijdrit resultaten erin, zonder vragen te stellen?

Gebruikersnaam 30 september 2018 om 19:53

Na een koers van 260 kilometer, en dan ook nog in Qatar, geloof hebben in de sprint van Boonen lijkt me vrij logisch. Van Avermaet had daar moeten meespringen met Leezer, dan hadden ze geen mannetje te kort gehad. Boonen zelf denkt ook nog steeds dat hij daar had kunnen winnen. De meeste Belgische renners lijken het ook gewoon een goede coach te vinden. Ik zie niet wat het probleem is. Zo'n nobody als Meurisse 2 keer meenemen was gewoon een meesterlijke zet.

Nico Dick 30 september 2018 om 20:43

@Mwielerfan.
De essentie van het stuk is aangeven dat De Weert verhuist van Belgian Cycling naar Lotto-Soudal. Niet om hem te be- of veroordelen. Zijn reputatie is blijkbaar goed. Zelf had ik alleen maar een opmerking over Qatar en dat heb ik vermeld. Wat wil je meer? Jullie -en jij vooral- willen toch objectieve verhalen, las ik een paar dagen geleden? Probeer daarin dan consequent te zijn, dat proberen wij ook. Dank voor uw begrip..

Mwielerfan 1 oktober 2018 om 22:20

Ik denk dat in qatar het slimmer was om van avermaet met een aanval op 40-15km van de finish mee te sturen. Er waren weinig landen met veel knechten meer. Dit had de koers harder kunnen maken.
Boonen was al jaren geen goede sprinter meer. Hij had een kansje ja. Maar een kleine kans met sagan en cavendish in de groep. België heeft die twee snellere mannen in een zetel naar de finish gereden en maakte het (net als nl vrouwen) niet goed af.
Dit scenario was vrij voorspelbaar en was vooraf veel besproken. Daarom vind ik en nogal wat andere destijds dat de tactiek niet zo goed was.
Meurisse is wel weer goed gevonden inderdaad.
Wat betreft kritisch zijn: goed dat dat geprobeerd wordt. Hier had het nog wel wat meer gemogen op het gebied van resultaten door de weert. Ik zou het niet kunnen beoordelen wat hij achter de schermen doet. Goed dat daar wat over gezegd wordt. Ik zou dat nog overtuigender vinden als er voorbeelden bij staan van waarom die aanpak achter de schermen zo goed is.
Misschien is hij zoals veneberg wil. Dat hij intensief meedenkt met ploegen / renners / persoonlijke trainers over opbouw richting wk? Verder heeft een bondscoach toch niet enorme invloed.

Mwielerfan 1 oktober 2018 om 22:23

Aan de andere kant kun je niet in elke artikel alles uitdiepen. Dat snap ik ook wel weer.
Maar sinds het kritisch zijn genoemd werd ben ik daar natuurlijk extra alert op. En misschien ben ik ook wel vrij kritisch

Viktrodriguez 1 oktober 2018 om 07:05

Ik vraag me wel oprecht af waarom België zoveel beschermde renners had. De andere grote landen met 8 man hadden maximaal 3 (schaduw)kopmannen, België 4 of 5. Ja, België miste de pure klimmers en echte kanshebbers, maar dan nog. Dylan Teuns als beste puncheur voor op de Hel bij eventueel een matte koers, Tim Wellens als allrounder en wellicht een Greg Van Avermaet als de OS-kampioen op het meest vergelijkbare parcours van de laatste jaren in een klassiek verband, plus zijn allroundkwaliteiten in het langere werk. In principe meer dan genoeg.

Ik snap ook niet waarom zo’n Tiesj Benoot beschermd was. Die heeft de afgelopen maanden niets laten zien een benodigd vormpeil te hebben. Hij is ook niet van kaliber van een Daniel Martin of Vincenzo Nibali qua intrinsiek klimtalent, die eventueel zonder topvorm wellicht nog gevaarlijk kunnen zijn. Zijn vroege einde rond dezelfde periode als Sagan zegt op zich ook wel genoeg.

ghostwriter 1 oktober 2018 om 09:03

Stel De Weert had Bennoot geen beschermde rol gegeven, was het dan beter gegaan? Natuurlijk niet. Dan was Bennoot er alsnog op hetzelfde moment af gegaan en voor dat moment was hij als knecht voor de (andere) beschermde renners toch niet nodig.

Viktrodriguez 1 oktober 2018 om 11:50

Natuurlijk had dat wel een verschil uitgemaakt. Dan had die knecht zijn energie kunnen stoppen in het helpen en beschermen van een andere coureur, die op zijn beurt wellicht wat minder energie kwijt was aan positionering en meer kon concentreren op het beïnvloeden van het koersverloop.

Mwielerfan 1 oktober 2018 om 22:27

Er was een knecht vrij omdat benoot hem niet nodig had en benoot had kunnen knechten. Hierdoor hadden er later in de wedstrijd meer renners beter van voren gehouden kunnen worden en was er meer energie over.
Had België dan gewonnen? Nee. Was er iemand misschien 1-2 plaatsen hoger geëindigd? Misschien. Had het de race dynamiek aan kunnen passen met een ander koersverloop? Kleine kans maar het was achteraf natuurlijk beter.
Was het te voorspellen? Een beetje want benoot had al maanden niks laten zien

Polleke 1 oktober 2018 om 07:31

Als zijn ‘performance’ van gisteren een maatstaf is ziet het er maar bruin uit voor Lotto ….

ghostwriter 1 oktober 2018 om 08:57

Ik vind de kritiek op De Weert overdreven. Er zijn een aantal Belgen die op papier zo'n wedstrijd goed aankunnen. Als bondscoach is het bijna onmogelijk om vast te stellen welke van de geselecteerde wielrenners in topvorm zullen zijn. Daarom kan ik me goed voorstellen dat je als bondscoach vooraf alle toppers als beschermde renners aanstelt en tijdens de wedstrijd kijkt wie van hun daadwerkelijk in vorm is. Het enige wat in vreemd vind is dat Hermans niet voor een kopman leek te rijden.

Trouwens had Belgie ook wel erge pech dat Pauwels ziek wakker werd en De Plus wakker werd met een derde bal. Daarmee vielen twee knechten heel snel weg. Doordat er zonder oortjes werd gereden is het dan moeilijker om snel de tactiek aan te passen. Belgie was gewoon niet in vorm genoeg om dit WK te winnen. Dat is ook geen schande aangezien ze een keertje geen topfavoriet in huis hadden. Het is altijd wel erg makkelijk om de bondscoach de schuld te geven van get slechte presteren van zijn kopmannen.

tendam 1 oktober 2018 om 09:14

De Tier had hier niet misstaan, vind ik persoonlijk. Ik denk dat die aardig gefrustreerd voor de buis heeft gezeten toen hij de renners die de afgelopen weken ook al duidelijk minder waren dan hij zag lossen.

Mwielerfan 1 oktober 2018 om 22:30

Je kunt als.bondscoach kijken wie hoe opbouwt en daarin adviseren. Je kunt daarnaast kennis nemen van de vorm van de afgelopen tijd. Benoot als kopman aanwijzen in een voorlopige selectie was logisch.
Bij nederland zijn er de laatste maand ook aanpassingen aan rolverdeling geweest aan de hand van vorm. Lijkt me volstrekt normale taak van een bondscoach.

kelderfan 1 oktober 2018 om 22:41

Ja, die Floris De Tier heb ik ook wel gemist. Het was jammer dat Benoot er voor koos om vooraf de Tour de l’Eurométropole te rijden. Hij had beter vooraf in Oostenrijk kunnen gaan trainen, zoals Tolhoek wel heeft gedaan.

Headlines

Materiaalzone

Populair