Wielerploegen 2019: Bahrain Merida
foto: Cor Vos
vrijdag 11 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: Bahrain Merida

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In deze tiende aflevering behandelen we Bahrain Merida, de ploeg van kopman Vincenzo Nibali en nieuwkomers Rohan Dennis en Dylan Teuns.

BAHRAIN MERIDA
Land: flag-bh Bahrein
Sponsor: Bahreinse koninklijke familie in samenwerking met een joint venture van Bahreinse ondernemingen en fietsfabrikant Merida.
Sinds: 2017
UCI-afkorting: TBM
Fietsen: Merida
Tenue 2018:

Dit bericht bekijken op Instagram

Bahrain Merida 2019! 🇧🇭 #Bahrain #Merida #cycling #wielrennen #procycling

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


2018

Net als veel andere teams kan Bahrain Merida terugkijken op een seizoen met grote hoogtepunten en een aantal dieptepunten. Wie alleen naar de resultaten kijkt, ziet een sterke verbetering in het tweede bestaansjaar. Waar in hun debuutjaar de zegeteller op 13 overwinningen bleef steken, is dat aantal afgelopen jaar meer dan verdubbeld naar 27 zeges.

Ook stond de ploeg uit het Midden-Oosten opnieuw op het hoogste schavot van een monument. In het eerste jaar won kopman Vincenzo Nibali de Ronde van Lombardije, afgelopen jaar was de Italiaan de sterkste in Milaan-San Remo. Qua prestaties blijft de ploeg afhankelijk van de Haai van Messina. De komst van Gorka Izagirre en Matej Mohorič bracht vorig jaar iets meer evenwicht, maar Nibali blijft een beeldbepalende renner voor de ploeg die mede voor hem is opgericht.

Met zeven zeges in 2018 was Mohorič het vaakst succesvol. Uitschieters waren de tiende rit in de Giro d’Italia en het eindklassement in de BinckBank Tour. Sonny Colbrelli behaalde met een sprintrit in de Ronde van Zwitserland (etappe drie) de vierde WorldTour-zege van het jaar.

foto: Cor Vos

Groot dieptepunt was de kwalijke valpartij van Nibali in de Tour de France. Op de flanken van Alpe d’Huez kwam hij in de chaos ten val doordat hij met zijn stuur bleef haken achter het hengsel van een fotocamera van een Luxemburgse ‘supporter’. Aan de crash bleken grote gevolgen te kleven. Met een van pijn vertrokken gezicht wist hij de top toch nog als zevende te halen. Achteraf bleek hoe knap die prestatie was, want door de val had hij een rugwervel gebroken. Noodgedwongen moest Nibali de Tour verlaten, waar hij op dat moment als vierde in het algemeen klassement stond.

In de herfst van het seizoen kreeg Bahrain Merida ook te maken met een dopinggeval. Bij de ervaren Wit-Rus Kanstantsin Siutsou werden op 31 juli afwijkende bloedwaarden geconstateerd, wat kan duiden op het gebruik van EPO. Het nieuws werd begin september geopenbaard, waarna hij resoluut werd geschorst door zijn ploeg en de UCI. Zijn aflopende contract is niet verlengd. In zijn verweer op Instagram wijt hij de positieve test aan een systeemfout. Sindsdien is het stil rondom de Wit-Rus. Bij de UCI staat zijn naam nog op de lijst van voorlopig geschorsten.

Aantal overwinningen: 26

Belangrijkste resultaten
flag-it Milaan-San Remo – Winst
flag-nl BinckBank Tour – Winst in eindklassement
flag-it Giro d’Italia – Winst in etappe 10
flag-ch Tour de Suisse – Winst in etappe 3
flag-de Deutschland Tour – Winst in eindklassement

Waar won Bahrain Merida in 2018?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

Bahrain Merida heeft een aardige slag geslagen op de transfermarkt. De sluimerende onzekerheid bij renners van BMC heeft de ploeg van teammanager Brent Copeland geen windeieren gelegd. Drie renners van de Amerikaanse ploeg zijn inmiddels overgestapt. Het zijn niet de minste namen. Met name voor cosponsor Merida is het aantrekken van Rohan Dennis een grote zet. Dat hij zich ook nog tot wereldkampioen tijdrijden kroonde, is voor het Taiwanese fietsmerk een schot in de roos. Ook Dylan Teuns (voor de heuvelklassiekers) en Damiano Caruso (rittenkaper) zijn niet meegegaan met de fusie tussen BMC en het Poolse CCC, maar maakten dezelfde overstap als Dennis.

Wat bij de Bahreinse ploeg nog ontbreekt is een topsprinter die in de massasprints kan meedoen om de winst. Voor het snelle werk was afgelopen jaar Sonny Colbrelli (vier zeges in 2018) de aangewezen man. Hij komt echter vooral tot zijn recht in de iets lastigere aankomsten. Een renner van het kaliber Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria maakte nog geen onderdeel uit van de selectie van de ploeg uit het Midden-Oosten.

De man die dat gat moet opvullen is Phil Bauhaus. De 24-jarige sprinter is vertrokken bij Team Sunweb, waar hij in de pikorde een paar collega’s voor zich moest dulden. Bij Bahrain Merida zijn ze ervan overtuigd dat hij de aansluiting met de wereldtop kan maken. Speciaal voor hem is ook Marcel Sieberg aangetrokken. De 36-jarige landgenoot van Bauhaus was jarenlang de vaste lead-out-man van André Greipel. De rappe benen van Bauhaus in combinatie met de ervaring van Sieberg moet Bahrain Merida de nodige zeges gaan bezorgen in 2019. Naast Sieberg zal ook Heinrich Haussler als wagonnetje aanhaken in de sprinttrein van Bauhaus.

Gorka Izagirre – foto: Cor Vos

Tegenover de komst van acht renners staat het vertrek van liefst elf renners. Franco Pellizotti en Borut Bozic hebben hun profcarrière beëindigd. Zij gaan bij het team aan de slag als ploegleider. Het vertrek van de broers Ion en Gorka Izagirre is een aderlating van de ploeg. De Spaanse renners kenden beiden een redelijk goed seizoen (Gorka o.a. Spaans kampioen en 2e in Parijs-Nice, Ion onder meer 4e in Parijs-Nice, 3e in Baskenland en 9e in de Vuelta), waardoor zij volgens teammanager Copeland hun vraagprijs dermate verhoogden dat hij ze moest laten gaan. Bij Astana hebben zij, net als Manuele Boaro, een tweejarig contract getekend.

Van de acht anderen is alleen Enrico Gasparotto (Dimension Data) naar een andere WorldTour-ploeg overgestapt. De andere vertrekkers hebben op een niveau lager een nieuwe werkgever gevonden of zijn gestopt.

IN:
flag-au Rohan Dennis (BMC)
flag-it Damiano Caruso (BMC)
flag-be Dylan Teuns (BMC)
flag-de Marcel Sieberg (Lotto Soudal)
flag-si Jan Tratnik (CCC)
flag-de Phil Bauhaus (Team Sunweb)
flag-it Andrea Garosio (d’Amico-Utensilnord)
flag-gb Stephen Williams (SEG Racing Academy)

OUT:
flag-it Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM)
flag-it Franco Pellizotti (gestopt)
flag-es Ion Izagirre astana (Astana)
flag-es Gorka Izagirre (Astana)
flag-it Enrico Gasparotto (Dimension Data)
flag-si Borut Bozic (gestopt)
flag-by Kanstantsin Siutsou (geschorst)
flag-lt Ramünas Navardauskas (Delko Marseille Provence)
flag-it Nicolo Bonifazio (Direct Energie)
flag-it Manuele Boaro (Astana)
flag-si David Per (Adria Mobil)


Renners 2019

Vincenzo Nibali zal ook dit seizoen de vaandeldrager van Bahrain Merida blijven. Met zijn 34 jaar beginnen de jaren te tellen, maar erg veel sleet zit er bij de Italiaan voorlopig nog niet op. Hij kiest dit seizoen ook niet voor het makkelijkste traject. Begin december maakte hij, net als Tom Dumoulin, bekend voor de dubbel Giro-Tour te gaan. In de opbouw naar de Giro deinst Nibali er niet voor terug om ook acte de présence te geven in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik. De laatste keer dat Nibali de Giro en Tour in één seizoen reed, was in 2016. Hij won toen de Giro en werd dertigste in de Tour.

Een renner om in de gaten te blijven houden is Mohorič. De wereldkampioen bij de beloften in 2013 staat aan de vooravond van zijn zesde profseizoen. Na een stormachtige opmars bij de beloften kon hij de hooggespannen verwachtingen in zijn eerste profjaren niet helemaal waarmaken. Echter lijkt er een kentering te hebben plaatsgevonden. Afgelopen jaar heeft hij met een Giro-ritzege, nationaal kampioenschap en eindzeges in de BinckBank Tour en Deutschland Tour laten zien hoe je wedstrijden moet afmaken. Dit seizoen gaat hij voor het eerst zijn kansen beproeven in het Vlaamse voorjaar.

foto: Cor Vos

Een renner die de tweede viool zal spelen is Domenico Pozzovivo. De landgenoot van Nibali grossierde in vele ereplaatsen het afgelopen seizoen, maar een zege zat er in 2018 niet in. Met een tweede plaats in de Tour of the Alps, vijfde in Luik en in de Giro liet hij zich vorig jaar nadrukkelijk opmerken. Dit seizoen zal de 36-jarige klimmer normaliter zijn opwachting maken in de Giro (in dienst van Nibali) en in de Vuelta.

Voor nieuwkomer Dennis is het nieuwe seizoen al begonnen. Op het Australisch kampioenschap tijdrijden debuteerde hij voor zijn nieuwe werkgever. Een perfecte vuurdoop werd het niet, want hij moest 22 seconden toegeven op Luke Durbridge. De 28-jarige wereldkampioen tijdrijden zal via onder meer de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en Tour of California naar de Tour de France toewerken, waar hij op ritzeges mikt en een sleutelrol wil spelen in de ploegentijdrit.

Net als Mohorič kiezen ook Colbrelli en Haussler voor het Vlaamse voorjaar. Nieuwkomer Teuns kiest logischerwijs voor het tweede deel van de klassiekers, het Ardennendrieluik. Hij hoopt in juli in eigen land te debuteren in de Tour. Tot slot is er een nieuwkomer die wel eens verrassend uit de hoek zou komen. De 22-jarige Stephen Williams maakt zijn profdebuut bij Bahrain Merida. De renner uit Wales genoot zijn opleiding bij het Nederlandse SEG Racing Academy. Hij behoort tot de categorie ruwe diamant en komt bergop het beste tot z’n recht.


Selectie Bahrain Merida 2019

flag-it Valerio Agnoli
flag-jp Yukiya Arashiro
flag-de Phil Bauhaus
flag-si Grega Bole
flag-it Damiano Caruso
flag-it Sonny Colbrelli
flag-au Rohan Dennis
flag-tw Chun Kai Feng
flag-es Iván García Cortina
flag-it Andrea Garosio
flag-au Heinrich Haussler
flag-si Kristijan Koren
flag-si Matej Mohorič
flag-it Antonio Nibali
flag-it Vincenzo Nibali
flag-si Domen Novak
flag-ua Mark Padun
flag-at Hermann Pernsteiner
flag-si Luka Pibernik
flag-it Domenico Pozzivivo
flag-de Marcel Sieberg
flag-be Dylan Teuns
flag-si Jan Tratnik
flag-cn Meiyin Wang
flag-gb Stephen Williams
Totaal: 25 renners

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
11 januari 2019 10:33
Edit redactie: Voor initiatieven als enquêtes hebben wij een forum voor leden. Daar kun je een eigen topic openen met je account. In de reacties onder nieuwsberichten graag on-topic blijven.
11 januari 2019 11:15
Edit redactie: Reactie is aangepast.
11 januari 2019 12:15
Blijf het wel apart vinden dat Visconti is vertrokken, verder zijn ze er denk ik in de breedte goed op vooruit gegaan, maar wordt het wel interessant om te zien hoe ze de komende jaren op zoek gaan naar nieuwe kopmannen voor het rondewerk, nu Nibali en Pozzovivo op leeftijd raken. In Dennis heb ik toch eigenlijk weinig vertrouwen qua rondewerk. Hij lijkt er zelf dit jaar ook al niet meer voor te gaan.
11 januari 2019 19:28
Nu nog iedereen netjes op tijd betalen en dan kijken of dit vehikel nog lang stand gaat houden....
12 januari 2019 00:04
In tegenstelling tot de Emiraten en Trek begint in dit internationaal zootje wel een lijn en evenwicht in te komen. De aankopen zijn ook doordacht en niet gewoon: " die rijdt goed, die kopen we!"
Ik zie ze dit jaar naar de 40 overwinningen gaan, en in theorie starten ze op Parijs-Roubaix na in elke klassieker en grote ronde om te winnen. MSR Mohoric, Amstel en RVV Colbrelli, Waalse Pijl Teuns, LBL Pozzovivo, Giro Nibali, Zwitserland Caruso, Parijs-Nice Dennis, daarnaast nog wat leuke overwinningen in de sprint voor Bauhaus en bergop voor Pernsteiner. Het zal zo niet zijn, maar ze starten wel overal als net-geen-favoriet.

Reacties zijn gesloten.