Wielerploegen 2019: Deceuninck-Quick-Step

Wielerploegen 2019: Deceuninck-Quick-Step

foto: Cor Vos

donderdag 10 januari 2019 om 19:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de negende aflevering is het de beurt aan Deceuninck-Quick-Step, de ploeg van veelwinnaars Julian Alaphilippe en Elia Viviani. Maar ook die van toptalenten Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen en Enric Mas.

DECEUNINCK-QUICK-STEP 2019
Land: flag-be België
Sponsors: Deceuninck (kunststofverwerkingbedrijf) en Quick-Step (laminaatfabrikant)
Sinds: 2003 (Als Quick-Step met nevensponsoren)
UCI-code: DQS
Fietsensponsor: Specialized
Tenue 2019:


Quick-Step Floors in 2018

Nog nooit in de historie van het Quick-Step-tijdperk, was de ploeg van Patrick Lefevere zo succesvol als in 2018. Dat begon meteen in de Australische Tour Down Under, waar Viviani de derde etappe wist te winnen. Met drie ritoverwinningen en de eindzege in de Abu Dhabi Tour pakte de rappe Italiaan ook in februari al de nodige zeges. Fernando Gaviria (vier keer) en Maximiliano Richeze verdubbelden dat aantal in Colombia Oro y Paz en de Vuelta a San Juan. Voordat het openingsweekend begonnen was, had Quick-Step Floors al tien overwinningen in de tas.

Vervolgens begon het klassieke voorjaar. Niki Terpstra won in Le Samyn, Rémi Cavagna schreef Dwars door West-Vlaanderen op zijn naam, Jakobsen was primus in Nokere Koerse, Álvaro José Hodeg mocht juichen in Handzame Classic en Viviani pakte Driedaagse Brugge-De Panne. Toen moesten de écht grote koersen nog beginnen. Daarin toonde The Wolfpack haar kracht. Terpstra soleerde naar winst in E3 Harelbeke en deed dat in de Ronde van Vlaanderen nog eens over. Yves Lampaert won tussendoor Dwars door Vlaanderen.

Terpstra wint de Ronde van Vlaanderen – foto: Cor Vos 2018

Ondertussen waren Julian Alaphilippe en Enric Mas ook gaan winnen in de Ronde van het Baskenland. De Fransman onttroonde bovendien Alejandro Valverde in de Waalse Pijl, terwijl Bob Jungels verraste met een schitterende zege in Luik-Bastenaken-Luik. De daaropvolgende Giro d’Italia werd ook een groot succes, met vier ritzeges voor Viviani en een dagsucces voor Maximillian Schachmann. Aan de andere kant van de plas was Gaviria dan weer goed voor drie etappes in de Tour of California en in Europa won Jakobsen een rit in de Tour des Fjords. Begin juni schreef de ploeg de Hammer Series Limburg op zijn naam.

Na onder meer drie nationale titels op de weg begon Quick-Step Floors aan de Tour de France. Ook in Frankrijk baarden de troepen van Lefevere opzien. Gavaria en Alaphilippe pakten beiden twee keer een ritoverwinning. Voor de Fransman wachtte in Parijs ook nog eens de bolletjestrui. Een week later zette hij zijn hoogvorm door, door ook Clásica San Sebastian naar zich toe te trekken. Weer twee weken daarna was Viviani de beste in de EuroEyes Cyclassics, terwijl ook Hodeg en Jakobsen zeges bijschreven in respectievelijk de rondes van Polen en Duitsland (Hodeg) en de BinckBank Tour (Jakobsen).

Jungels feliciteert Alaphilippe – foto: Cor Vos 2018

Vijf zeges in de Giro en vier in de Tour. In de Vuelta a España kon Quick-Step Floors daarom niet achterblijven. En zo geschiedde. Viviani zorgde andermaal voor drie overwinningen, maar ook Mas toonde zich een keer de beste. De 23-jarige Mallorcaan zou bovendien als tweede in het eindklassement eindigden. Ook in de kleinere ritten schoot de Belgische formatie diverse keren raak en andermaal werd de wereldtitel ploegentijdrit gegrepen. Het was uiteindelijk Jakobsen die met twee zeges in China het oude zegerecord verbrak. Wát een jaar voor Quick-Step Floors!

Aantal overwinningen: 73

Belangrijkste resultaten
flag-fr Tour de France – 1e in bergklassement en winst in etappes 1, 4, 10 en 16
flag-be Ronde van Vlaanderen – 1e
flag-es Vuelta a España – 2e in het eindklassement en wint in etappes 3, 10, 20 en 21
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – 1e
flag-it Giro d’Italia – winst in etappe 2, 3, 13, 17 en 18

Waar won Quick-Step Floors in 2018?


Transfers

Dat het verdienmodel in het wielrennen nog altijd de nodige mankementen kent, werd voor Quick-Step Floors afgelopen jaar wederom duidelijk. De succesvolste ploeg in jaren slaagde er immers niet in om snel een nieuwe hoofdsponsor te vinden. Uiteindelijk moest Lefevere groeibriljantjes als Fernando Gaviria en Jhonatan Narvaez zelfs voor het einde van hun contract laten gaan. De Zuid-Amerikanen gingen voor een flinke salarisverhoging naar respectievelijk UAE Emirates en Sky. Vooral het vertrek van Gaviria is een aderlating.

Fernando Gaviria won twee etappes in de Tour de France 2018 – foto: ASO

Toch zat dat Lefevere niet heel dwars. Waar hij wel lang mee worstelde, is het einde van het huwelijk tussen zijn ploeg en Niki Terpstra. Net in het jaar dat de ervaren Nederlander misschien wel over zijn allerbeste vorm ooit beschikte, kon de flamboyante Belg hem door het uitblijven van een sponsor geen verbeterd contract aanbieden. Uiteindelijk was het Lefevere zelf die met pijn in het hart tegen Terpstra zei: “Ga, wacht niet meer op mij.” De winnaar van De Ronde besloot daarom in te gaan op een naar verluidt dik contract bij Direct Energie.

Ook Maximilian Schachmann en Laurens De Plus zochten andere oorden op. De jonge Duitser zette zijn krabbel onder een contract bij BORA-hansgrohe, terwijl De Plus bij Jumbo-Visma terechtkwam. Daartegenover staat de komst van amper twee versterkingen. Het bewierookte supertalent Remco Evenepoel slaat de beloftencategorie over en is met zijn achttien jaar de jongste WorldTour-prof. De andere nieuwkomer luistert naar de naam Mikkel Frøhlich Honoré, een 22-jarig Deens talent.

Remco Evenepoel

De wereld ligt aan de voeten van Evenepoel – foto: © Sigrid Eggers

Uit
flag-be Laurens De Plus (Jumbo-Visma)
flag-co Fernando Gaviria (UAE Emirates)
flag-ec Jhonatan Narvaez (Sky)
flag-de Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe)
flag-nl Niki Terpstra (Direct Energie)

In
flag-be Remco Evenepoel (Acrog-Pauwels Sauzen)
flag-dk Mikkel Frøhlich Honoré (Virtu)


Renners voor 2019

Onder de nieuwe naam Deceuninck-Quick-Step staat Lefevere voor de pittige taak om in 2019 opnieuw een sterk seizoen af te leveren. Want ondanks de komst van de twee talenten, heeft de Belgische formatie serieus aan kwaliteit ingeleverd. Vooral het vertrek van Terpstra is niet meteen opgevangen. Uiteraard, met Phillipe Gilbert, Yves Lampaert en Zdeněk Štybar is er in het Vlaamse voorjaar nog genoeg kwaliteit over. Bob Jungels voegt zich daar overigens bij, al is het voor hem voor het eerst dat hij zich daarop richt.

Is Gilbert de nieuwe kopman in het voorjaar? – foto: Cor Vos

In de heuvelachtige wedstrijden zullen Gilbert en Jungels ook tot hun recht komen. De grote man voor de Belgische ploeg is daar natuurlijk Alaphilippe. Hij is in staat om alle Ardennenklassiekers te winnen, alsmede Clásica San Sebastián, het Canadese tweeluik, de Ronde van Lombardije én het WK. Op dat vlak heeft Lefevere dus een absolute wereldtopper in huis. Wellicht kan de 26-jarige Fransman zich komend jaar ook meer mengen in de strijd om de eindklassementen in bijvoorbeeld de rondes van Romandië en Zwitserland.

Alaphilippe is in ieder geval een van de aangewezen renners om de zeges van Gaviria te compenseren. De andere mannen die dat moeten doen, zijn de jonge sprinters Hodeg en Jakobsen. Zij schuiven iets op in de hiërarchie, maar dat is ook niet raar: voor neoprofs harkten zij in 2018 een sloot overwinningen binnen. En dan is er natuurlijk ook nog Italiaans kampioen Viviani. Hij moet voor dagsucces zorgen in de Giro en daarna waarschijnlijk ook in de Tour. Het lot van Deceuninck-Quick-Step ligt grotendeels in de handen van deze vier renners.

Mocht het viertal om wat voor redenen dan ook teleurstellen qua aantal zeges, dan kan een goede eindklassering in de La Grande Boucle veel goed maken. Die druk ligt op de schouders van Mas. Hij krijgt het kopmanschap in de Tour en vindt er als klimmer een parcours op zijn maat. Haalt hij het podium en pakt hij de witte trui, dan zou het jaar van The Wolfpack al bijna niet meer stuk kunnen. Jungels gaat na de Vlaamse klassiekers vol voor de Giro en mikt op het podium. Opties te over, dus. Of steelt toch die dekselse Evenepoel de show?


Selectie Quick-Step Floors 2019
flag-fr Julian Alaphilippe
flag-dk Kasper Asgreen
flag-it Eros Capecchi
flag-fr Rémi Cavagna
flag-be Tim Declercq
flag-be Dries Devenyns
flag-be Remco Evenepoel
flag-be Philippe Gilbert
flag-co Álvaro José Hodeg
flag-dk Mikkel Frøhlich Honoré
flag-nl Fabio Jakobsen
flag-lu Bob Jungels
flag-be Iljo Keisse
flag-gb James Knox
flag-be Yves Lampaert
flag-it Davide Martinelli
flag-es Enric Mas
flag-dk Michael Mørkøv
flag-ar Ariel Maximiliano Richeze
flag-it Fabio Sabatini
flag-fr Florian Sénéchal
flag-be Pieter Serry
flag-cz Zdeněk Štybar
flag-cz Petr Vakoč
flag-it Elia Viviani
Totaal: 25 renners


Dit artikel delen:

19 Reacties

jvh93 10 januari 2019 om 09:52

De selectie is er met het vertrek van de 5 en de komst van Evenpoel en Honore wel in de breedte op achteruit gegaan. Maar ze beschikken uiteraard nog over voldoende prima renners

Wielervolger 10 januari 2019 om 10:04

Evenepoel zal veel beter worden dan Narvaez, Schachmann en De Plus samen.

Mathieu Moller 10 januari 2019 om 10:08

Maar je kunt Evenepoel niet net zo veel koersen laten rijden als die andere drie samen.

Angelo Pauwels 10 januari 2019 om 10:09

Inderdaad Wielervolger, de meesten hebben juist het WK gezien, maar ik heb hem al van in februari van dichtbij gevolgd en die jongen heeft een basisconditie, daar kunnen de meesten alleen maar van dromen.

ah-ja 10 januari 2019 om 10:31

Remco gaan ze allemaal opvreten!!

rahimns 10 januari 2019 om 10:59

Dat zal ze lekker smaken… wel jammer dat we dan niet kunnen zien hoe goed hij is ;)

Jungle Man 10 januari 2019 om 11:09

Schachmann weg zie ik als een aderlating.
Terpstra weg zie ik half als doorselecteren.
Nog steeds denk ik dat deze ploeg een sterk blok is. Met Jungels en Mas heft QS renners die in een grandtour top 10 / top 5 zouden kunnen scoren.

dikkechaap 10 januari 2019 om 11:14

Nadrukkelijk zonder te willen insinueren: misschien in de huidige tijd ook interessant om te vermelden wie de teamdokters zijn bij elke ploeg. Liefst met een stukje geschiedenis erbij.

Sonsbach Allstars 10 januari 2019 om 11:52

Helemaal mee eens. Liefst ook met een uitputtende lijst van in 2018 gebruikte TUE’s per renner per race(dag).

Chasse_patate 10 januari 2019 om 11:41

Denk dat dit team toch een paar sterke renners kwijt is en er weinig voor heeft terug gehad. Denk dat ze een pakweg minder overwinningen gaan boeken.

Al zijn Viviani en Jakobsen samen toch wel goed voor 25/30 overwinningen. Vele ook in kleine koersen.

Mwielerfan 10 januari 2019 om 14:53

Met dezelfde renners zou je ook minder winst verwachten, zelfs als ze niet een jaar ouder werden

EddyB1958 10 januari 2019 om 11:54

Lefevere zal veel moeten babbelen dit jaar, 20 van 25 eind contract. Hebben een overeenkomst voor 2020: Lampaert, Evenepoel, Jungels, Asgreen en Honoré.

Angelo Pauwels 10 januari 2019 om 12:41

Keek zonet op procyclingstats: winnaar zowel tijdrit als wegrit op nationaal kampioenschap Australië mannen Junioren Patrick Eddy. Nog maar net 16 jaar geworden in oktober vorig jaar. Concurrentie voor Evenepoel in de toekomst?

dikkechaap 10 januari 2019 om 13:48

Ik zag gisteren ook een jochie van 12 heel hard naar school fietsen. Gaat hij de records van Eddy Merckx uit de boeken fietsen?

Mwielerfan 10 januari 2019 om 14:58

Neefje van 4,5 al zonder zijwieltjes. Nieuwe froome?

Romāns Vainšteins 10 januari 2019 om 23:13

Iedereen op deze aarde won een sprint met 450 miljoen, allemaal nieuwe Cipollinis ?

albertocontador1 10 januari 2019 om 13:11

mooie ploeg. wel wat kwaliteit ingeleverd maar nog altijd zeer goede ploeg. denk dat het niet eens zo heel slecht is dat gaviria en terpstra ijn vertrokken tuurlijk lever je een aantal grote zeges in maar het geeft mannen als jakobsen en hodeg wel weer wat meer kans om wat grotere wedstrijden te rijden. vind het vertrek van schachmann wel een aderlating. maar zoals ik al zei nog steeds prima ploeg

Japsie 11 januari 2019 om 07:28

Ploeg is gewoon verzwakt ondanks de toetreding van een toptalent. Voorjaar gaat lastig worden, Lampaert is echt niet beter dan types als vanMarcke en Stuyven.
Verder hoop ik eigenlijk gewoon op senor Mas en dat hij Froome als de revelatie klopt in de Tour :)

SoloSlim 11 januari 2019 om 11:47

In het Nieuwsblad stond een interessant artikel over het budget.
Blijkbaar zijn er 33 sponsors die samen voor een budget van 20 miljoen zorgen.
Van fietsponser & wagens over voeding, massage-olie en zelf hotels.

Headlines

Materiaalzone

Populair