Tour 2022: UCI en ASO: “Alle coronatests waren negatief”

maandag 11 juli 2022 om 10:20
Tour 2022: UCI en ASO: “Alle coronatests waren negatief”

foto: Cor Vos

Update

Het hield de gemoederen goed bezig tijdens en na afloop van de Alpenrit van zondag naar Châtel. Volgens het protocol van de ASO moeten alle renners voorafgaand en tijdens de rustdagen een antigeen-coronatest ondergaan. Is deze positief, dan volgt een PCR-test. Is die ook positief én zijn er te veel virusdeeltjes aanwezig, dan moet een renner naar huis. Maandag zijn dat er geen, melden de UCI en de ASO.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Volgens verschillende Belgische en Italiaanse media zijn er voorlopig geen positieve test afgegeven. Alle renners moesten zondag op de Portet du Soleil meteen een wit tentje induiken om zich te laten op corona te testen via een Antigen-sneltest. Volgens onder meer Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en La Gazzetta dello Sport testte geen enkele renner daar positief, wat zou betekenen dat er ook geen PCR-test volgt. Voorlopig lijkt het peloton dus ook na de rustdag volledig aan de tiende rit te beginnen, al is het wachten op de officiële communicatie vanuit de ASO.

Tourbaas Christian Prudhomme tijdens het Criterium du Dauphiné 2020

Tour-baas Christian Prudhomme tijdens het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

Al meerdere positieve gevallen gehad
Voorafgaand aan de Tour waren er wel enkele positieve coronatests te betreuren. Zo misten op het laatste moment onder meer Tim Declercq, Matteo Trentin en Bryan Coquard de Ronde van Frankrijk. Tijdens de eerste week werd vooral de staf van Quick-Step Alpha Vinyl geteisterd door positieve gevallen, maar moesten onder meer ook Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) en de toenmalig nummer veertien van het klassement Guillaume Martin (Cofidis) de Tour verlaten vanwege een coronabesmetting.

Overigens opvallend: Bob Jungels testte in aanloop van de openingstijdrit in Denemarken op woensdag óók positief, maar het aandeel virusdeeltjes was daarin klein. Daags voor het Grand Départ testte hij vervolgens negatief, waardoor hij mocht starten. Zondag won de Luxemburger vervolgens de negende etappe. Sportief directeur van Jumbo-Visma Merijn Zeeman testte wél positief net voor de start en moest daardoor de eerste week missen. Hij keert deze week terug in Frankrijk.


Update

De ASO en de UCI laten in een korte officiële mededeling weten dat alle coronatests van zondag 10 juli negatief waren. “De UCI herinnert alle deelnemers er echter aan dat de regels die de afgelopen twee jaar in het belang van ieders gezondheid en veiligheid zijn ingevoerd, nog steeds van toepassing zijn. Het gaat onder meer om de verplichting een masker te dragen, voldoende afstand te houden en de handen regelmatig te desinfecteren.”


Dit artikel delen:

62 Reacties

Koers 11 juli 2022 om 09:29

Nou dat valt enorm mee zeg. Dat een aantal renners zou mogen blijven als er weinig virusdeeltjes waren had ik nog wel verwacht, maar geen besmettingen absoluut niet. Zeker ook met al dat geknuffel bij de finish.
Jungels wel echt geluk ja, dat grapje kon hem zomaar een etappezege schelen.

0
Panache 11 juli 2022 om 10:09

We hebben natuurlijk gisterochtend wel twee coronagevallen gehad en nog niet alle uitslagen zijn binnen. De voorheen zo stevige bubbel functioneert niet meer, dus het blijft stressvol voor de mannen die hopen prijs te rijden de komende twee weken.

0
mackie 11 juli 2022 om 12:45

Nee hoor was meer 1 corona geval

0
zacht 11 juli 2022 om 12:49

Sneltesten, tsja. En Martin er uit na een PCR-test. Bizarre toestanden waar met meerdere maten gemeten wordt. Had gewoon iedereen een betrouwbare PCR-test laten doen, dan was het een stuk eerlijker geweest.

0
Deel Koeper 11 juli 2022 om 09:45

Had gelezen dat het hele peloton tijdens de rustdag een PCR-test zou moeten ondergaan.

0
ssj 11 juli 2022 om 09:54

Tamelijk ongeloofwaardig, maar fijn als iedereen kan starten morgen.

0
klootje kriekeljon 11 juli 2022 om 10:00

Ik snap er ook niet veel van.

0
Panache 11 juli 2022 om 10:12

Had je het ook ongeloofwaardig gevonden als er zondag niets getest was en de positieve tests van Martin en Guerreiro vandaag aan het licht kwamen?

0
re-cycle 11 juli 2022 om 11:21

net zo geloofwaardig als 2 jaar terug toen Prudomme postitief teste en toen al gelijk wist te melden dat hij na een week weer terug in de Tour zou zijn. Kennelijk wist hij toen al vooraf zijn ziekteverloop…… Wonderlijk hoe dit soort dingen in de Tour verlopen.

0
ssj 11 juli 2022 om 20:23

Ervan uitgaande dat ze gisteren niet hadden getest dan had ik t niet gek gevonden dat er vandaag 2 positief zouden zijn getest.

0
Wielermop 11 juli 2022 om 09:55

Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht. Maar beter, het zou echt zonde zijn as de Tour door covid onthoofd wordt.

0
Marlin 11 juli 2022 om 10:00

Dit komt natuurlijk enkel door dit nieuwe protocol. Want het is natuurlijk onmogelijk dat er nu geen positieve gevallen zijn, nu iedereen grondig getest wordt. Ook de meeste positief geteste renners worden nu heropgevist. Zelfs de renners die niet licht positief zijn, worden na deliberatie door artsen toegelaten verder te fietsen. In feite komt het hierop neer dat enkel eventuele superverspreiders zullen geweerd worden. Voor het sportieve verloop van de Tour is dat goed. Alleen jammer dat bij aanvang van de Tour en tijdens de eerste dagen een aantal renners wel naar huis gestuurd werden. Renners die met het nieuwe protocol zeker hadden kunnen blijven.
Voor alle duidelijkheid. Als straks de Tourdirectie zal meedelen dat er niemand naar huis moet, wil dat allesbehalve zeggen dat er niemand positief bevonden werd. Hoeveel dat dit er zijn en wie dat dit zijn, zal niet meegedeeld worden, wegens medische geheim.

0
Lalsacien 11 juli 2022 om 12:16

Fijn, toch?

0
Brabander 11 juli 2022 om 15:06

Ja. Ik snap de commotie ook niet

0
bartp25 11 juli 2022 om 10:19

Het enige scenario waar ik geen rekening mee had gehouden komt uit. Niemand hoeft naar huis en eigenlijk moeten we daar gewoon heel blij mee zijn. De strijd dient gevoerd te worden op de weg en niet in een busje na de finish.

0
madeinstars 11 juli 2022 om 10:29

Tja, je kan wel gaan complotdenken over hoe onmogelijk het is, maar laten we gewoon blij zijn dat iedereen morgen weer gewoon van start gaat. Mocht alsnog de pleuris uitbreken, zien we het dan wel weer, toch?

0
Limal 11 juli 2022 om 10:38

Goed nieuws! De positieve gevallen er zo snel mogelijk uitfilteren heeft het gewenste resultaat.

Wel een bedenking: alle sneltests die ik gebruikt heb geven 30°C aan als maximale bewaar/gebruikstemperatuur – hoe warm zou het gisteren geworden zijn in die tentjes na de rit? ;-)

0
xistnc 11 juli 2022 om 12:38

Het fenomeen koelbox / frigobox is niet nieuw, toch?

0
Limal 11 juli 2022 om 12:49

Neen, die gaan inderdaad al een tijdje mee: https://www.youtube.com/watch?v=Pozx89R8uOU

0
HV 11 juli 2022 om 10:41

Gewoon goed nieuws. En laten we eerlijk zijn; deze variant is niet te houden – zeker niet in een open samenleving die we nu weer hebben in West-Europa. Tel daarbij op dat topsporters een vrij gering risico lopen en je kunt eigenlijk niet anders dan concluderen dat je het deze Tour de France niet moet laten beheersen.

Als je ziek bent, ga je naar huis. Ik heb Jungels (vlak na positieve zelftest) zien winnen, Vlasov rijdt voorin mee, een NL kampioen die een week daarvoor nog ziek was en ga zo maar door.

0
DopieJopie 11 juli 2022 om 10:56

Het had me niet verbaasd als Van der Poel positief getest was. Het had iig duidelijk geweest waarom ie zo slecht vooruit kwam. Buiten onze sprint kanonnen was hij toch wel iemand die de tour wat meer kleur zal geven.

0
mackie 11 juli 2022 om 12:46

Was al getest 2 dagen geleden

0
Natte spons 11 juli 2022 om 13:52

Zijn slechte dagen in het begin van de Tour kunnen ook verklaard worden door de hoogtestage kort voor de start. Niet iedereen reageert goed op competitie vlak na een hoogtestage.

0
Geurt Harm 11 juli 2022 om 10:57

Ze moeten gewoon kappen met die testonzin en het uitsluiten van renners als ze positief testen, zoals Guillaume Martin. Het is van alle tijden dat renners tijdens een ronde een paar dagen ziekjes kunnen zijn. Nu corona voor de meesten niet meer is dan dat, kun je renners er niet voor uitsluiten. Het maakt mensen kapot en ook de ronde zelf. En het dient geen enkel gezondheidsbelang meer!

0
xistnc 11 juli 2022 om 12:39

Martin is niet uitgesloten omdat hij positief is getest.

0
zacht 11 juli 2022 om 12:58

Maar Martin is er wel uit na een PCR-test, terwijl bijvoorbeeld Mollema ook met keelpijn slechts een sneltest krijgt. Sneltesten zijn een heel stuk minder betrouwbaar. Men had iedereen een PCR-test moeten afnemen, dan was er veel minder sprake geweest van meten met meerdere maten.

0
xistnc 11 juli 2022 om 13:19

Dat was nog beter geweest inderdaad en ik begrijp ook niet waarom daar niet voor gekozen is. Logistiek zou dat weinig verschil maken en er is veel meer informatie mee te verzamelen.

Maar toch neig ik ernaar om het glas nu als halfvol te beschouwen.

0
zacht 11 juli 2022 om 13:25

Jammer dat dat glas op het randje van de tafel staat.

0
steven17 11 juli 2022 om 10:57

yeah right

0
Rondje 25 11 juli 2022 om 11:07

Natuurlijk is dit mooi. Maar ik geloof er helemaal niets van.
Als je ziet dat in Zwitserland (nog geen maand geleden) het halve peloton naar huis is gegaan en gisteren nog drie gevallen van positief getest zijn geweest, kan ik me nu niet voorstellen dat nu het hele peloton negatief is.
Iedereen hield zijn hart vast.
Vanaf morgen komen er weer druppelsgewijs positieve testen binnen. Daar kan je vergif op innemen.
Ik denk dat er wel degelijk positieve testen zijn maar dat ze er te veel naar huis moeten sturen en dat niet aandurven omdat ze geen symptomen laten zien van Corona. En niet onbelangrijk: De TOUR daardoor sterk in populariteit afneemt.
Want ja, veel favorieten naar huis sturen mag natuurlijk niet gebeuren. Stel dat er nu een x-aantal positief zijn waaronder vele favorieten, kan je niet zeggen jij wel en jij niet.
Nee, voor mij is dit ongeloofwaardig dat iedereen negatief is.

0
Dikke Vrouw 11 juli 2022 om 11:21

Ook dat ja

0
Marlin 11 juli 2022 om 11:42

Blij dat er toch iemand is die doorheeft hoe het spelletje werkt. Het protocol werd grondig gewijzigd met het oog op de grote screening gisterenavond. Eigenlijk met als enig doel alle renners en ploegen carte blanche te geven. Positief of niet, fietsen maar. De Tour gaat voor op de gezondheid van de renners en de volksgezondheid.
Ik ben wel niet zeker dat dit zal leiden tot veel positieve gevallen de komende dagen. De ploegen gaan hun positieve renners nu zeker in koers houden, zelfs met lichte symptomen. Of dit tot een echte uitbraak kan leiden, zullen we over een week weten.

0
Lalsacien 11 juli 2022 om 12:21

@Marlin er valt geen peil op te trekken. Je spreekt jezelf tegen wat betreft je bericht hierboven.

0
Brabander 11 juli 2022 om 15:11

Marlin toch. Zelfs de grootste ‘hardliners’ hier zijn al bijgedraaid. Maar jij wil dus gewoon op dezelfde voet door blijven gaan. Ga leven joh

0
Dikke Vrouw 11 juli 2022 om 11:20

Ik geloof hier geen donder van . Er wordt vast wat onder de tafel geschoven door de rijkste ploegen om positieve testen te verdoezelen , je weet het niet, maar corrupte boel hoor die UCI

0
SprintMaster 11 juli 2022 om 11:22

Vermoedelijk gaan alleen de ergste gevallen naar huis gestuurd worden. Dus positief getest en duidelijke symptonen.

0
re-cycle 11 juli 2022 om 11:23

Misschien een contra-expertise aanvragen. Ik kan me het namelijk nauwelijks voorstellen dat dit zo is.

0
Wheely 11 juli 2022 om 11:29

Hopelijk weten ze waar ze mee bezig zijn.

0
re-cycle 11 juli 2022 om 12:27

De Tour stopt voor niets of niemand.

0
Harry Hek 11 juli 2022 om 11:34

Niet dat ik renners naar huis wil hebben zeker niet. Gezien de positieve testen van afgelopen week is dit natuurlijk totaal ongeloofwaardig.

0
Monsieur Bendy 11 juli 2022 om 11:37

Ik vermoed dat de UCI even heeft gebeld met Hein Verbruggen voor een snelcursus ‘Hoe veeg ik een publieke positieve test onder het tapijt’.

0
Lalsacien 11 juli 2022 om 12:22

Dan kunnen ze lang bellen. Hein Verbruggen is al een tijdje niet meer onder ons.

0
re-cycle 11 juli 2022 om 12:28

magere Hein ligt inderdaad ook onder een groen tapijtje.

0
Marlin 11 juli 2022 om 11:47

Inderdaad, Monsieur Bendy. De UCI heeft veel ervaring met het onder de mat vegen van positieve tests. Vroeger waren dat positieve tests op doping, vandaag positieve tests op Corona. Al was dat eerste nog veel erger. Nu gaat het om de gezondheid van renners, vroeger om het verdoezelen van regelrechte fraude. Maar in beide gevallen gaat het om het kost wat kost laten doorgaan van het grote Tourcircus.

0
Lalsacien 11 juli 2022 om 12:24

@Marlin “Alleen jammer dat bij aanvang van de Tour en tijdens de eerste dagen een aantal renners wel naar huis gestuurd werden. Renners die met het nieuwe protocol zeker hadden kunnen blijven.”
Kritiek hebben op welke beslissing dan ook …

0
EricV 11 juli 2022 om 12:13

Dat verklaart waarom er geen foto’s en opnames gemaakt mochten worden bij de testtent.

0
Merlinappa 11 juli 2022 om 12:23

Heel eerlijk: ik geloof er geen reet van. Als er een paar dagen eerder nog renners vanwege corona uitgestapt zijn kan het haast niet anders dan dat er meerdere positieve tests moeten volgen. Statistisch gezien quasi-onmogelijk dit.

0
Edwin Jansen 11 juli 2022 om 12:30

Met alle respect voor de heren maar zouden jullie aub op willen houden met dat domme gezwets over Corona testen? Het is echt hilarisch om te horen wat voor een indianenverhalen iedereen tegenwoordig ophangt. Het gaat letterlijk nergens over. Alsof je in de Privé aan het lezen bent. En hoezo moet jij bij het afnemen van testen kunnen zijn?! Hallo privacy enzo! Nogmaals stop daar aub mee want je haalt daarmee alleen maar je eigen geloofwaardigheid onderuit en wekt de lachers in de hand. Zoals ondergetekende.

0
Romāns Vainšteins 11 juli 2022 om 12:35

Mooi voor de koers dit. Welke snode complotten er verder allemaal wel of niet achter zitten is niet relevant.

0
dakraamflats 11 juli 2022 om 13:28

Het is natuurlijk het tegendeel van mooi voor de koers. Omdat het volstrekt ongeloofwaardig is, zelfs statistisch gezien. Ongeloofwaardigheid speelt de wielerwereld al vele jaren parten, dit gaat niet helpen.
Het waren sneltesten, effe speeksel verzamelen, buisje schudden, oogjes dicht, allen negatief, klaar.

0
Romāns Vainšteins 11 juli 2022 om 14:21

Pf,woah

Even goed is het zo dat alle ploegen heel secuur dit zelf al doen en zo de positieven er bij voorbaat uitgevist hebben. Volstrekt ongeloofwaardig? Geenszins.

0
xistnc 11 juli 2022 om 12:43

Tja, alle sujetten die de afgelopen dagen moord en brand schreeuwden met het collectieve testmoment in het vooruitzicht, moeten nu natuurlijk wel protesteren tegen deze uiterst ‘positieve’ uitkomst. Kostelijk.

Ik vind het fijn dat er kennelijk een goede balans is gevonden tussen maatregelen en voorzichtigheid enerzijds en ‘laissez-faire’ anderzijds. Deze uitkomst had ik niet verwacht noch gehoopt, maar dat hoeft geen reden te zijn om eraan te twijfelen.

0
Harry Hek 11 juli 2022 om 12:59

Er was al een achterdeur ingebouwd met de artsen die over een eventuele positieve test mochten oordelen of de renner in kwestie uit de tour zou moeten. Kennelijk hebben ze het toch niet aangedurfd om die optie te gebruiken en dan maar iedereen negatief te geven. Het kan natuurlijk niet dat iedereen negatief is gezien de ontwikkelingen van afgelopen weken en maanden (Zwitserland). Dat wil niet zeggen dat ik ook vind dat renners naar huis moeten. Er wordt nu alleen wel een erg ongeloofwaardig nieuwsbericht naar buiten gebracht.

0
xistnc 11 juli 2022 om 13:25

Waarop baseer je jouw ‘kennelijk’?

0
Panache 11 juli 2022 om 13:52

Twee jaar geleden ging het qua coronabesmettingen prima in de Tour en was het drama in de Giro. Dit jaar was het dan drama in Zwitserland. Toch opmerkelijk dat het ‘drama’ van Zwitserland kennelijk een argument is om dit niet te vertrouwen. We weten al even dat de Tour verreweg de grootse en belangrijkste wedstrijd is voor ploegen, renners en sponsoren dus het is ook niet onlogisch dat alle stakeholders zo voorzichtig mogelijk zijn. De huidige variant is superbesmettelijk, maar bij mensen die 3-4x gevaccineerd zijn en de virusbesmetting al eens doorgemaakt hebben lukt het dit virus niet zomaar om wederom je cellen binnen te dringen en je cel om te vormen tot virusfabriekje, het lichaam heeft dat trucje door en komt zeker de eerste maanden na een infectie/vaccinatie middels de antistoffen en geheugencellen razendsnel in actie.

0
Brabander 11 juli 2022 om 15:16

Sommige lieden moeten gewoon wat te klagen blijven hebben hè? Als hardliners en mensen die het allemaal niet zo nauw nemen hier beide mee kunnen leven: wat is het probleem dan?

0
wielrenner 11 juli 2022 om 15:40

Kennelijk volg jij alleen de Nederlandse media. Ooit gehoord van vals positieve of vals negatieve testen? De onbetrouwbaarheid van de PCR test ? Lees maar eens via google de buitenlandse wetenschappelijke literatuur. Ik testte uit voorzorg na contact met een besmette kennis na een PCR test positief en een dag later negatief. Twee dagen later weer negatief. Ik had geen symptomen.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone