Tour 2022: Positieve coronatest leidt niet direct tot uitsluiting

zaterdag 2 juli 2022 om 09:21
Tour 2022: Positieve coronatest leidt niet direct tot uitsluiting

foto: Cor Vos

Een renner die positief test op het coronavirus, hoeft de Tour de France niet in alle gevallen te verlaten. Dat staat in het vernieuwde, dinsdag verschenen UCI-protocol. De dokter van het betrokken team, de corona-arts van de wedstrijdorganisatie en de medisch directeur van de UCI zullen via een stemming bepalen of de desbetreffende renner in koers mag blijven of niet.

“Indien er een geval van COVID-19 bevestigd wordt binnen een team (renners of stafleden), doormiddel van een PCR-test, zal de beslissing tot isolatie gezamenlijk genomen worden”, valt op pagina 12 van het document Rules to be applied for the organisation of road cycling competitions in the context of the COVID-19 pandemic te lezen. “Dit gebeurt door de dokter van het betrokken team, de corona-arts van de wedstrijdorganisatie en de medisch directeur van de UCI, en op basis van de beschikbare klinische elementen. Het besluit wordt genomen door het panel bij meerderheid.”

Dit deel van het protocol kreeg de afgelopen week maar weinig aandacht. Volgens Het Nieuwsblad, dat navraag deed, is de passage aan het protocol toegevoegd om te voorkomen dat renners die licht positief zijn, helemaal geen symptomen hebben en niet of nauwelijks besmettelijk zijn, per direct uit de wedstrijd worden gehaald. Mocht een favoriet voor de eindzege dus positief testen, dan kan hij mogelijk de koers dus alsnog voortzetten.

Voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk testten enkele renners positief op het coronavirus, waardoor zij de grote ronde aan zich voorbij moesten laten gaan. Onder anderen Tim Declercq, Bryan Coquard en Samuele Battistella moeten de Tour om deze reden missen. Bob Jungels, die woensdag ook positief testte, is wel van start gegaan. Hij leverde donderdag een negatieve test in en werd vrijdag twaalfde in de openingstijdrit.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Koers 2 juli 2022 om 09:25

Wie betaalt het salaris van de ploegarts…. Die heeft daar niets te zoeken natuurlijk. Ik vind het allemaal maar wat vaag, hoe wordt bepaald hoe besmettelijk je bent, kun je dat uitdrukken in cijfers, en zijn daar dan bepaalde normen voor? Waar je iets kunt afbakenen moet je dat doen.

Dikke Kleuter 2 juli 2022 om 09:29

Even een voorspelling: in 99 procent van de gevallen zal de dokter van het betrokken team vinden dat de renner in koers moet blijven.

Koers 2 juli 2022 om 10:05

Tuurlijk, want als de dokter het niet verstandig achtte kwam dit trio sowieso niet samen. Slaat nergens op.

Dikke Kleuter 2 juli 2022 om 10:36

Koers, er ligt geen beslissingsbevoegdheid meer bij 1 persoon. Of een teamdokter iets direct al onverstandig vindt, is voorkomt niet het samenkomen van de drie deskundigen. Er wordt een PCR-test gedaan. Is deze positief dan worden per direct drie deskundigen naar voren geschoven die gezamenlijk bepalen of de renner in koers mag blijven. Wat de de dokter van het team verstandig acht is vanaf het eerst tot het laatste moment één derde van de stemmen waard.

Koers 2 juli 2022 om 10:49

Ik doel meer op het het geval als de renner er fysiek last van heeft. Dan is het net als met koorts niet meer opstappen lijkt me. Sowieso ook omdat dat niet door het triobesluit komt.

Maillot à Pois 2 juli 2022 om 13:24
Quote:
Wat de de dokter van het team verstandig acht is vanaf het eerst tot het laatste moment één derde van de stemmen waard.

Het gaat om mogen verderrijden, een renner kan uiteraard nooit verplicht worden in koers te blijven. Als de twee andere deskundigen voor stemmen en de teamarts tegen, kan een renner of een team nog steeds beslissen om de teamarts te volgen en af te stappen.
En niet alleen de gezondheid van de renner zelf speelt daarin een rol. Als een minder belangrijke renner positief test, gaat een ploeg die wellicht sneller uit koers nemen, ook al zou hij van het panel van deskundigen verder mogen rijden. Niet omwille van die renner, maar om het risico dat die renner de kopman besmet te minimaliseren.

Baukema Tomoulin 2 juli 2022 om 09:32

Dit is natuurlijk nav de ronde van Zwitserland en de angst dat een houder van een van de truien (zoals Vlasov) eruit moet. Lijkt me ook echt onder druk van de 3 a 4 grootste teams te komen

BoemBoemWvA 2 juli 2022 om 11:03

Haha, waar is dat in godsnaam op gebaseerd?

Baukema Tomoulin 2 juli 2022 om 12:10

Het is een gok gebaseerd op de tour historie van de afgelopen tien jaar. De grote ploegen (Ineos/Sky, BMC, QS, Saxo Banck) hebben vaker afwijkende regels en sancties voor elkaar gekregen. Ik stel me voor dat TJV, UAE (en wellicht Bora) + Ineos en QS dit stokje ook wel over kunnen nemen.

Joop Zoetemelk 2 juli 2022 om 09:35

Laat dit nou lekker afhangen van de dokter en de renner in kwestie zelf.
Er bestaat ook de gewone griep, daarvoor is iemand die wat grieperig was nog nooit geweerd als hij in kansrijke positie lag voor de eindzege, bollen of groene trui.

FDJ 2 juli 2022 om 10:07

Toch kan ook een verwaarloosde griep later nog veel gezondheidsproblemen opleveren.

Komt het volgende dilemma: laat je een belangrijke knecht, symptoomvrij, in koers met het risico dat hij de kopman wel zo ziek maakt dat hij wel uit koers moet cq wegvalt uit het klassement.

Het Jachtluipaard van Numansdorp 2 juli 2022 om 09:36

Nou, dit is een heel klein eerste stapje terug naar de normaliteit op basis van gezond verstand.
Dat renners en ploegen veel banger zijn voor een positieve test dan voor de daadwerkelijke fysieke gevolgen van het virus zelf was natuurlijk al redelijk veelzeggend.

oostrijck 2 juli 2022 om 10:50

Met je eens. Als een renner zich duidelijk ziek voelt zal hij niet starten en anders wel. Dat gaat meer richting hoe het was. En uiteraard is het begrijpelijk dat ook voor de wedstrijd zelf deze aanpak beter is. Zolang je maar geen medisch onverantwoorde beslissingen neemt.

josi 2 juli 2022 om 09:41

Dat wordt natuurlijk wel een lekker grijs gebied zo. Ik vermoed dat de neiging om een topper in koers te houden, zeker als die een van de leiderstruien draagt, groter zal zijn dan als het om een eenvoudige helper gaat.

Davide_Formolo 2 juli 2022 om 09:48

Als ze op deze manier een enorm grijs gebied gaan opzoeken dan kun je wat mij betreft ook gelijk stoppen met testen binnen de koers. Heb je teveel last dan heeft fietsen ook weinig zin meer, dus dan stap je vanzelf wel uit de ronde.

Kopinkas 2 juli 2022 om 09:51

Via een stemming? Zouden we daar niet meteen een televoting van maken? Wielrennen wat interactiever en attractiever maken? Het publiek, met popcorn in de zetel, ook zijn zeg laten doen. 'Dit zijn de vijf covid-gevallen van de dag. De lijnen gaan zo meteen open. Wie wordt er straks weggestemd? Dat ziet u na de reclame!'

Romāns Vainšteins 2 juli 2022 om 09:58

Renner zelf moet als eerste kunnen bepalen, daarna pas dit allemaal.

Marcus Aurelius 2 juli 2022 om 10:47

De wielrenner beslist ? Dat zou er mooi uit zien. Dus andere renners moeten niet beschermd worden ? Pogi dorst ? Neem mijn busje maar even. Ben ik blij dat jij geen school hebt moeten rechthouden de laatste twee jaar.

Marcus Aurelius 2 juli 2022 om 10:41

Met andere woorden, als de renner in kwestie belangrijk genoeg is, mag hij blijven, anders moet hij naar huis, net als alle stafleden. Peeters de ganse dag in de auto met Steels blijft in de tour, en zit straks met Bramati aan de toog. Ik geef ze weinig kans om aan de kasseirit te raken. Ze praten er allemaal over, maar blijkbaar wil niemand er nog naar leven. Corona protocols of meer op ‘gevoel’ ? Wout die zijn zoontje en vrouw kust ? Een schone griet heeft toch nooit een geslachtsziekte, zeker, dat ‘wisten’ we vroeger al.

Dikke Kleuter 2 juli 2022 om 11:18

En dan kun je ook nog eens een situatie als deze krijgen:
Poga blijkt positief te zijn maar mag in koers blijven wegens beperkte ziekteverschijnselen. Nu hij weet dat hij toch mag blijven, zal hij opeens net wat vaker vlak in de buurt van zijn grote concurrenten Rogli en Vinegaard vertoeven. Hij zal ze wat extra schouderklopjes geven en tijdens koers zo veel mogelijk direct naast ze gaan fietsen om ze met veel mondspettertjes te vertellen dat er een flinke klim zit aan te komen. De dag erop worden de twee genoemde positief getest. Helaas blijken bij hen de verschijnselen net wat heviger te zijn. Zij kunnen huiswaarts keren. Missie Poga is geslaagd.

tombolala 2 juli 2022 om 11:24

Ik denk niet dat Pogacar dat nodig heeft om de koers te winnen. Andersom wel. Maar ik begrijp je punt.

Gebruikersnaam 2 juli 2022 om 12:50

Alleen kan Pogacar ze ook probleemloos met de benen verslaan, dus het omgekeerde scenario is dan waarschijnlijker.

Veloburto 2 juli 2022 om 12:28

Stop gewoon met testen –> probleem opgelost. Als iemand zich ziek voelt stapt ie af en anders gaat ie door. Net zoals vroeger

esims 2 juli 2022 om 12:55

Ik ben hier blij mee. Wat een hysterisch gedoe met die coronatesten.

Brabander 2 juli 2022 om 13:06

Hoewel het natuurlijk wat houtje-touwtje aanvoelt (je komt namelijk in een groot grijs gebied terecht) vind ik dit wel een zegen hoor

wielrenner 2 juli 2022 om 13:16

Eindelijk het gezonde verstand. Het is al meer dan een jaar bekend dat de PCR test onbetrouwbaar is gebleken. Dus positieve test en geen klachten/symptomen, gewoon fietsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone