Promotie-degradatie: Lotto Soudal niet langer slechtste WorldTeam

Promotie-degradatie: Lotto Soudal niet langer slechtste WorldTeam

Arnaud De Lie - foto: Cor Vos

dinsdag 17 mei 2022 om 10:24
Overzicht

Aan het einde van dit jaar vindt er promotie en degradatie plaats in de WorldTour. Dat gebeurt op het totaal aantal punten dat WorldTour-ploegen en ProTeams de laatste drie seizoenen – 2020, 2021 en het huidige jaar 2022 – hebben verzameld. Aan het einde van dit jaar vergeeft de UCI de achttien eerste ploegen op deze ranking een WorldTour-licentie voor de seizoenen 2023, 2024 en 2025, mits ze dat willen. WielerFlits zal op deze plek wekelijks de tussenstand bijhouden en op elke dinsdag bijwerken.

17 mei 2022
Afgelopen week vonden er een aantal wedstrijden plaats, maar effectief hadden alleen beide Franse 1.Pro-eendagskoersen effect op de driejarenranking. Door die wedstrijden zien we de enige wijziging deze week: Lotto Soudal wipt over Israel-Premier Tech heen naar plek negentien. Dat is met dank aan vooral Arnaud De Lie (vierde in Tro-Bro León), maar ook aan Andreas Kron (elfde in de GP Morbihan, twaalfde in Tro-Bro León) en Florian Vermeersch (negende in Morbihan, dertiende een dag later).

Ook in de Giro d’Italia waren ze uiteraard succesvol, met de ritzege van Thomas De Gendt in Napoli en de vierde plek aldaar van Harm Vanhoucke. Die punten tellen echter pas mee op de eerstvolgende ranking ná de Giro. Door de prestaties in Frankrijk blijft Lotto Soudal de stijgende lijn voortzetten en krijgen ze zo langzamerhand BikeExchange-Jayco in het vizier, dat op de veilige plek achttien staat. Hun Giro-kopman Simon Yates speelt in het klassement al geen rol meer, waardoor ze een hoog puntenaantal aldaar kunnen vergeten.

Naast de twee Franse wedstrijden vond afgelopen week ook de Ronde van Hongarije plaats. Dat is een 2.1-rittenkoers, waar een stuk minder punten te verdienen zijn. Een ritzege leverde slechts 14 UCI-punten op; dat zet weinig zoden aan de dijk. In het eindklassement waren er maar weinig coureurs die bij hun team tot de beste tien scorende renners behoren. Effectief droegen alleen Óscar Rodríguez (85 punten), Samuele Battistella (70), Carl Frederik Hagen (50), Krists Neilands (35) en Anthon Charmig (25) bij aan het puntentotaal van hun teams.

Hugo Hofstetter – foto: Cor Vos

Franse slag
Toch deden een aantal ploegen goede zaken. Dat waren vooral de Franse equipes, die goed scoorden in de twee eendagskoersen in eigen land. Zo pakte Arkéa Samsic bijna 450 UCI-punten, waarmee ze meteen een bres creëerden met Team DSM. Het ProTeam staat nu steviger op de twaalfde plaats. Vooral in de Tro-Bro León sloegen de roodhemden toe. Hugo Hofstetter won die koers over de onverharde stroken in Bretagne, maar daarnaast werden Connor Swift, Matis Louvel en Laurent Pichon respectievelijk derde, zesde en zevende.

Amaury Capiot was een dag eerder dan weer als vierde geëindigd in de Grand Prix Morbihan. Naast Arkea Samsic pakten ook TotalEnergies (vooral dankzij Julien Simon, die in Morbihan wist te winnen), B&B Hotels-KTM (Luca Mozzatto werd tweede in Tro-Bro León en vijfde in de GP Morbihan) en Groupama-FDJ (Jake Stewart werd derde in Morbihan) de nodige punten. Voor hen bracht dat echter geen veranderingen teweeg.Dit artikel delen:

15 Reacties

Murcia 17 mei 2022 om 11:25

Arkea is de werkelijke ster van het puntenverhaal, die doen het in dat opzicht subliem. ISN moet echt aan de bak en hopen dat de senioren hun stramme benen nog eens aan het werk kunnen zetten op een manier die nu eindelijk punten gaat opleveren.

0
Kopinkas 17 mei 2022 om 11:33

Dit is toch een momentopname, niet meer of minder.
Wat is het programma van Woods en Fuglsang richting Tour?
Vorig jaar reden ze allebei Zwitserland, en kaapten ze daar heel wat punten weg.
Als ze dat kunstje nog eens overdoen, kunnen ze al voor de Tour (waar Lotto in principe niets kan klaarmaken behalve een paar ritzeges met Ewan en eventueel Sweeney) een onoverbrugbare kloof uitgebouwd hebben.
Als Yates dan toch uitstapt in de Giro, ,maar zich op de Dauphiné richt en daar punten pakt, en als Matthews zich weer vol richt op het Canadese tweeluik, dan kan Lotto er toch weer bekaaid vanaf komen.
Geen AK man in de rangen, dat wreekt zich, hoe dan ook.

0
JensVdB 17 mei 2022 om 11:41

Cras gaat wel veel punten pakken in de dauphiné en Van Gils kan ook top 10 rijden in Zwitserland

0
Massimo Bataille 17 mei 2022 om 11:43

Beste renners dat je kan hebben zijn eigenlijk sprintende klassieke mannen die alle 1-daagsen op zich nemen =D
Maar goeie AK-mannen die je laat focussen op 1-weeksen zal ook dicht komen.

Maar los hiervan, zie ik De Lie en Ewan ook wel meer richting 1-daagse races gaan. Tevens zie ik een Campenaerts/Wellens ook wel voor goed AK-gaan in rondes genre Baloise Belgium tour en Benelux tour.

Zolang Matthews/Yates niet grote punten binnenhalen, zie ik het eigenlijk slecht in voor BikeExchange.
Tevens zijn Cofidis en EF zeker ook niet uit de gevarenzone. Daar komt ook veel gewicht op de schouders van Carthy/Uran en G.Martin respectievelijk.
Maar uiteindelijk is het allemaal veel speculeren, het seizoen is nog lang en nog superveel punten zijn te verdienen

0
Thoin 17 mei 2022 om 12:50

Helemaal niet. Er zijn nu 6 Belgische eendagskoersen. Als De Lie 6x top 5 rijdt. Mag Woods Zwitserland winnen. Dan haalt De Lie nog minstens evenveel. Eendagskoersen zijn veel belangrijker!
Daarnaast is een Tourrit 200p. Neem dat Ewan er twee kan winnen= 400P
Winst in Zwitserland is 500p. Dus jouw onoverbrugbare kloof zie ik niet.

0
Massimo Bataille 17 mei 2022 om 14:55

TdF-etappe is wel 120 punten. Nog altijd degelijk, maar toch net iets minder =D

0
djerkson 17 mei 2022 om 19:06

Gilbert voor Wallonië en De Lie voor alle Belgische eendagswedstrijden eind mei/begin juni + ronde van België. Lotto heeft nog wel wat troeven lijkt me. Binckbank later op het seizoen is er nog zo eentje.

0
Thoin 18 mei 2022 om 11:54

@massimo

Haha oeps :D

0
zietemgaan 17 mei 2022 om 12:44

Zo zie je hoezeer Ben Hermans gemist wordt, en Dan Martin. Die pakten gestaag punten voor Israel. En Woods die heel gek er niet (meer?) doorkomt. Het is het nieuwe Dimension Data. Lotto heeft tenminste nog n ploeg van jongeren die zich mogen ontwikkelen, het is geen bejaardenhuis..

0
Adorni 17 mei 2022 om 13:57

En Hofstetter… Met die zijn punten was ISN al gered.

0
thorsen 17 mei 2022 om 13:29

EF heeft echt nog bijna niks gepakt dit seizoen, als dat niet snel verandert komen die echt in de problemen.

0
evelineroos 17 mei 2022 om 21:14

Froome gaat met zijn 5e Tourwinst deze zomer natuurlijk wel een lading aan punten pakken voor Israel.

0
makkelijk 17 mei 2022 om 21:57

Vergeet de 8 etappes niet

0
AWestie 18 mei 2022 om 07:48

Belangrijk puntje @redactie: de punten van De Gendt zouden ook nog niet ten volle meetellen omdat hij niet bij de beste tien hoort nu. Hij zou Vermeersch (95p) verstoten met 100p als het ware. Dat zou een schamele 5 meer punten betekenen voorlopig.

0
Thoin 20 mei 2022 om 14:17

Hangt ook nog van deze Giro af, als je de punten tot vandaag telt komen ook Vanhoucke 98p en Moniquet 99p kloppen bij de beste tien renners. Dan doet Vermeersch er al zelfs niet meer toe.
Nu ja elk punt telt zeker?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone