Lotto Soudal doet goede zaken, Arkéa Samsic wipt weer over Team DSM heen

Lotto Soudal doet goede zaken, Arkéa Samsic wipt weer over Team DSM heen

foto: Cor Vos

dinsdag 10 mei 2022 om 15:30
Overzicht

Aan het einde van dit jaar vindt er promotie en degradatie plaats in de WorldTour. Dat gebeurt op het totaal aantal punten dat WorldTour-ploegen en ProTeams de laatste drie seizoenen – 2020, 2021 en het huidige jaar 2022 – hebben verzameld. Aan het einde van dit jaar vergeeft de UCI de achttien eerste ploegen op deze ranking een WorldTour-licentie voor de seizoenen 2023, 2024 en 2025, mits ze dat willen. WielerFlits zal op deze plek wekelijks de tussenstand bijhouden en op elke dinsdag bijwerken.

Update 10 mei
Wat betreft de driejarenranking was het niet een heel druk bezaaide week. Er zijn slechts een paar ploegen die punten wisten te scoren, omdat het merendeel van de 23 topploegen afgelopen week geen koers reed. Voor een klein aantal bleef het bij de Vierdaagse van Duinkerke. Uiteraard vindt op dit moment ook de Giro d’Italia plaats, maar die resultaten telt de UCI pas mee bij de eerstvolgende ranking ná de Ronde van Italië op dinsdag 31 mei. Daardoor geeft de huidige ranking een iets vertekend beeld, maar dat is wel de lijn die wij aanhouden.

Deze week zien we vooral dat Lotto Soudal een uitstekende zaak heeft gedaan. Met dank aan vooral Philippe Gilbert. De ervaren Waal was tot vorige week de tiende beste renner van de Belgische ploeg. Maar dankzij een ritzege, een dag leiderstrui en de eindoverwinning in de Franse 2.Pro-koers stak Gilbert 225 UCI-punten bij. Daarmee is hij na Arnaud De Lie, Tim Wellens en Victor Campenaerts nu de best presterende renner bij Lotto Soudal. Ook Andreas Kron deed met zijn twaalfde plek (25 UCI-punten) een – weliswaar kleine – duit in het zakje.

Door die punten is Lotto Soudal nu met rasse schreden dichter bij Israel-Premier Tech gekomen. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt nu nog slechts 44 punten. Ze liepen ook in op de veilige plek achttien, omdat BikeExchange-Jayco niet in actie kwam in de Vierdaagse van Duinkerke. AG2R Citroën (Oliver Naesen, tweede), Cofidis (Benjamin Thomas, vierde), TotalEnergies (Lorrenzo Manzin zevende, Julien Simon achtste), B&B Hotels-KTM (Cyril Barthe, elfde), Alpecin-Fenix (Gianni Vermeersch, dertiende en een ritzege) en Intermarché-Wanty-Gobert (korte resultaten en ritzege Gerben Thijssen) pakten er wel punten, al waren dat er niet superveel.

Dat deed ook Arkéa Samsic met een van hun beste renners dit seizoen, Hugo Hofstetter. De Fransman kwam in Duinkerke terug van een blessure, maar dankzij een aantal korte resultaten werd hij meteen zesde in het eindklassement. De sprinter verzamelde in totaal tachtig punten en dat was genoeg om opnieuw Team DSM te passeren op de driejarenranking. Het verschil tussen het ProTeam en de WorldTour-ploeg is wel slechts 1,29 punten. Nihil, dus. De rest van de ploegen bleven op dezelfde plek staan in vergelijking met de vorige ranking.

Israel-Premier Tech kreeg deze week nog veertig UCI-punten van een week eerder. Itamar Einhorn won op 1 mei in Polen de UCI 1.2-koers Grand Prix Wyszków, maar die uitslag was nog niet verwerkt in de vorige ranking. Nu wel en daarom stijgt ook IPT een klein beetje ten opzichte van een week eerder. De komende zeven dagen staan er met de Ronde van Hongarije (2.1), de Grand Prix du Morbihan (1.Pro) en Tro-Bro Léon (1.Pro) wel de nodige koersen op het programma die volgende week waarschijnlijk van invloed zijn op de ranking.
Dit artikel delen:

6 Reacties

Samamba 10 mei 2022 om 16:08

Dus Youri, als ik het goed begrijp mag je als WT ploeg niet deelnemen aan .2 koersen, maar mag je wel je renners punten laten sprokkelen in die koersen door ze te laten deelnemen met een nationaal team (Einhorn)? Beetje vreemd toch.

0
Youri IJnsen 10 mei 2022 om 17:34

Precies. En je mag ook renners laten deelnemen met je U23-ploeg in die koersen. Maar per saldo levert dat niet veel op. Een zege in een .2-koers is slechts 40 UCI-punten waard.

0
FDJ 10 mei 2022 om 17:44

@Youri dan even een vervolgvraag: wat gebeurt er nu met de Gazprom renners die punten pakken voor bv de Italiaanse nationale ploeg. Die komen dan ook bij Gazprom of heeft de UCI daar een status aparte voor.

0
Youri IJnsen 11 mei 2022 om 15:12

@FDJ
Die komen nergens bij, omdat ze op dit moment contractloos zijn. Net als de punten die Reinard Janse van Rensburg (bijna 350) begin dit jaar verzamelde, niet meetellen bij Lotto Soudal.

0
FDJ 10 mei 2022 om 17:26

DSM hoeft zich weinig zorgen te maken als je ziet hoe sterk Arensman en Bardet zijn vandaag. Dat gaat een hoop punten opleveren.

0
zietemgaan 11 mei 2022 om 09:44

De drie grote rondes gaan nog wel de nodige veranderingen opbrengen, en Lotto is daarbij ver van kansloos, als de jonkies zich verder ontwikkelen bv.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone