Promotie-degradatie: BikeExchange-Jayco zakt naar de laatste plek

Promotie-degradatie: BikeExchange-Jayco zakt naar de laatste plek

foto: Cor Vos

woensdag 4 mei 2022 om 07:30
Overzicht

Aan het einde van dit jaar vindt er promotie en degradatie plaats in de WorldTour. Dat gebeurt op het totaalaantal punten dat WorldTour-ploegen en ProTeams de laatste drie seizoenen – 2020, 2021 en het huidige jaar 2022 – hebben verzameld. Aan het einde van dit jaar vergeeft de UCI de achttien eerste ploegen op deze ranking een WorldTour-licentie voor de seizoenen 2023, 2024 en 2025, mits ze dat willen. WielerFlits zal op deze plek wekelijks de tussenstand bijhouden en op elke dinsdag bijwerken.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Update 3 mei
We zien deze week twee wijzigingen in de ranking. AG2R Citroën blijft de stijgende lijn vasthouden en is nu zelfs Astana Qazaqstan voorbij, al is het verschil slechts zes punten. Met dank aan David De la Cruz, die namens de Kazachen deze week vijftien punten in mindering kreeg. Onduidelijk is echter waarvoor, want de Spanjaard kwam de voorbije week niet in actie. De Fransen dankten hun verdere opwaarts deze week overigens volledig aan de vijfde plek van Ben O’Connor in de Ronde van Romandië.

De grootste klapper werd afgelopen week gemaakt door BORA-hansgrohe, dat met Sam Bennett zegevierde in Eschborn-Frankfurt (waar Danny van Poppel met plek vijf ook de nodige punten verzamelde) en Aleksandr Vlasov de Ronde van Romandië (waar Sergio Higuita dan weer een rit won) zag winnen. Na ook twee sterke klassiekers in de Ardennen, behaalde de Duitse ploeg de voorbije twee weken liefst meer dan 1600 punten. Dat is meer dan Astana Qazaqstan en EF Education-EasyPost tot op heden in het gehele seizoen verzamelden.

Onderin blijft het overigens ongemeen spannend. Cofidis zet hun goede reeks ook voort (Simon Geschke werd derde in de Ronde van Romandie, Simone Consonni en Piet Allegaert scoorden een top-10 in Eschborn-Frankfurt), waardoor het BikeExhcange-Jayco inmiddels naar de laatste veilige plaats heeft gedreven. Vanaf plek twaalf (Team DSM) beginnen de teams qua totaalaantal punten als een accordeon dicht op elkaar te vouwen. Dat heeft vooralsnog overigens geen gevolgen, omdat Israel-Premier Tech en Lotto Soudal blijven achterlopen.

Opvallend feitje nog: na deze week is Intermarché-Wanty-Gobert opnieuw de beste presterende Belgische ploeg van 2022.Dit artikel delen:

12 Reacties

KJP 3 mei 2022 om 18:12

Ook gewoon een hele domme ploeg met hun programma’s. Waarom rij je bijvoorbeeld met Groenewegen nu nauwelijks eendaagse sprintkoersen in het voorjaar? Je kan hem prima een programma geven met Mallorca, Almeria, Nokere, Koksijde en nu recent bijvoorbeeld ook Frankfurt. Dan scoort hij echt 10x zoveel voor je.

Idem dito met Groves bijvoorbeeld, en in mindere mate ook Matthews die gewoon meer eendagskoersen zouden moeten rijden.

Ook voor de komende maanden hebben ze te veel etappekoersen op het programma en te weinig eendagskoersen voor de sprinters. Zorg bijvoorbeeld dat je Groenewegen niet die paar Dauphine etappes laat doen, maar laat hem gewoon Heistse Pijl, Brussel Cycling Classic, ronde van limburg en ZLM Tour rijden waar hij veel meer punten kan pakken.

Uiteindelijk zal het wel goed komen voor ze als Yates goed draait en Matthews dit najaar nog gaat rapen, maar ze maken het met de kwaliteiten die ze hebben wel spannender dan nodig doordat andere ploegen veel slimmer hun programma samen stellen.

0
Ronellenfitsch 3 mei 2022 om 18:16

Ik denk dat ze bij Bike Exchange niet gedacht hadden hiermee rekening te houden. Overschat wielermanagers vooral niet. En Bike Exchange rijdt al jarenlang weinig 1.HC en 1.1, hebben de kalender gewoon op routine samengesteld vermoedelijk.

0
KJP 3 mei 2022 om 18:49

Ja maar dat is toch best verbazingwekkend. Ik bedoel er zijn echt ploegen zoals Arkea enzo die echt super slim op de punten rijden (wel wat gesteund door geen verplichte WT koersen), maar ook de Belgische ploegen doen dat veelal wel. En dan heb je aan de andere kant van het spectrum Bike Exchange en nog erger EF die echt helemaal niet kijken naar punten lijkt het. Vind dat toch frappant.

0
Franco Ballerini 3 mei 2022 om 20:05

KJP is een nieuwe alias van KimJongPoels? Nee, dat kan haast niet, want KJP beweert hier wel zinnige dingen. Of wellicht heeft hij het licht gezien?

0
KJP 3 mei 2022 om 21:14

Ik beweer vrij vaak zinnige dingen Franco. ;)

Ik heb zelfs mijn username aangepast na je comment, omdat KimJung in deze tijd niet meer echt gepast is, ook al is het ooit als een soort van geuzennaam begonnen voor mij jaren en jaren geleden.

Maar over die Vlasov ben ik het gewoon heel erg met je oneens. Over Jumbo niet per se, maar daar sta je wat teveel op repeat voor mij. ;)

0
Ronellenfitsch 3 mei 2022 om 18:12

Dat geeft ook wel vertrouwen in deze ranking, als een renner onverklaarbaar punten in mindering krijgt? Dat grafiekjes met de staafjes over drie jaar blijft interessant.

0
bartp25 3 mei 2022 om 18:44

Vind de titel wel een beetje misleidend, ik dacht huh is lotto soudal en Israel start up in 1 keer Bike exchange voorbij, ze staan op de laatste veilige plek. Lotto Soudal nog altijd laatste.

0
Kopinkas 4 mei 2022 om 09:10

Idem hier. Snel naar het tabelletje gaan kijken, en dat was ook het beoogde effect, vermoed ik…

0
Burn 3 mei 2022 om 19:18

Dit zouden ze het Wielerflits klassement moeten noemen.

0
SCIC 3 mei 2022 om 20:09

Ze kunnen beter stoppen met de WT. Laat elke organisator weer zelf bepalen welke ploegen er onder welke condities toegelaten worden. Ploegen met aantrekkelijke rijders worden echt wel uitgenodigd. Nu zie je dat sommige WT-ploegen in bepaalde WT-koersen enkel peloton vulling zijn.

0
Sean Kelly 3 mei 2022 om 20:46

Leuk principe hoor, dat promotie degradatie en uiteenzetten van wie, waar, welke punten haalt. Maar je zult zien dat aan het eind van het seizoen de licenties toch weer op basis van andere criteria verdeeld worden. Zo raakt Astana haar licentie wellicht wel kwijt, stopt er ergens nog een sponsor of zegt Alpecin doodleuk geen World Tour te willen worden. Wat ik wil zeggen: het krijgt veel aandacht voor iets dat misschien een impact gaat hebben op de verdeling van world tour tickets.

0
Ronellenfitsch 3 mei 2022 om 22:00

Je bedoelt ‘geen’ ipv een in je laatste zin … verder eens

0

Headlines

Populair

Materiaalzone