Visbeek: “Dumoulin had in 2018 nooit Giro moeten rijden, dan had hij de Tour gewonnen”

woensdag 22 februari 2023 om 07:15
Visbeek: “Dumoulin had in 2018 nooit Giro moeten rijden, dan had hij de Tour gewonnen”

Dumoulin werd in 2018 tweede in de Tour, Geraint Thomas won - foto: Cor Vos

Aike Visbeek weet het zeker: Tom Dumoulin heeft in 2018 een unieke kans op Tourwinst laten liggen. “Tom had dat jaar nooit de Giro d’Italia moeten rijden, want dan hadden we de Tour gewonnen”, laat de voormalig ploegleider van Dumoulin weten in de populaire wielerpodcast De Grote Plaat.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Visbeek en Dumoulin werkten in het verleden samen bij Team Sunweb, in een periode waarin de Limburger uitgroeide tot een van de beste ronderenners ter wereld. In 2017 schreef Dumoulin wielergeschiedenis door als eerste Nederlander de Giro d’Italia te winnen, een jaar later werd hij tweede in zowel de Giro als de Tour de France. Een zeer knappe prestatie, maar het zorgt bij Visbeek nog altijd voor gemengde gevoelens.

“Tom had in 2018 nooit de Giro moeten rijden, want dan hadden we de Tour gewonnen. Ik was daar echt fel op tegen, maar hij heeft hem uiteindelijk wel gereden. Ik kan me de discussie nog goed herinneren. Aanvankelijk lag de focus volledig op de Tour. Ik weet niet of er commerciële belangen waren, maar dat zal ongetwijfeld hebben meegespeeld. Rudi Kemna zei dat het makkelijker was om de Giro te winnen, maar die hadden we al eens gewonnen.”

“Die twee grote rondes hebben Tom de nek omgedraaid”
“Als je als ploeg de Tour wint, heb je tien jaar lang zekerheid. Sponsoren staan dan in de rij. Voor mij was het Giro-hoofdstuk afgesloten”, schetst Visbeek. “Ik vind persoonlijk ook dat die twee grote rondes Tom uiteindelijk de nek hebben omgedraaid. Hij was in 2017 en 2018 de beste ronderenner van de wereld, maar om dan twee grote rondes te rijden op dat niveau. Dat is extreem, en zeker voor iemand als Tom, met wat hij er allemaal voor moet doen. Dat heeft hem erg veel reserves gekost. Het is een onmenselijk zware opgave.”

Het bleek ook een keerpunt in de carrière van Dumoulin, want vanaf 2019 werd de Nederlander steeds vaker geplaagd door fysieke ongemakken en twijfels. Vorig jaar besloot hij, op slechts 31-jarige leeftijd, te stoppen als profwielrenner. “Of hij nog had gereden als hij bij ons in de ploeg had gezeten? Nee, dat vind ik moeilijk om te zeggen”, reageert Visbeek. “Bij Jumbo-Visma waren er ook voldoende redenen en mogelijkheden om door te gaan. Ik heb ook de indruk dat ze met alles met hem hebben meegedacht.”

“Ik heb wel een keer tegen Tom gezegd dat ik niet weet of ik wel met alle kanonnen van Jumbo-Visma op hoogtestage zou willen. Daarin had Tom misschien wel wat meer zijn eigen plan kunnen trekken, maar er was ook sprake van een persoonlijk proces bij hem.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

Het Luipaard van Lent 22 februari 2023 om 07:27

Of hij echt had gewonnen weet je natuurlijk nooit zeker. Maar feit is wel dat die Giro-Tour dubbel een keerpunt is geweest in z’n carriere. Had inderdaad nooit moeten gebeuren.

4
AnderJ 22 februari 2023 om 10:37

Ik zie hierboven een aantal keer staan dat het zou gaan om wijsheid achteraf. Maar het bovenstaande citaat suggereert dat Visbeek indertijd tegen de dubbel Giro/Tour was. Dan is het toch geen wijsheid achteraf, maar hooguit een bevestiging achteraf van wat Visbeek van te voren al had gezegd?

4
Poeksel 22 februari 2023 om 13:34

Dat is correct.

Daarnaast zie ik ook diverse reacties die negeren dat de opmerking in de context van een gesprek is gemaakt.

0
Cees 22 februari 2023 om 14:36

Lekker de ” story” lezen bij de kapper. Begin me steeds meer aan dit soort artikelen te storen. Nota bene een stukje schrijven over andermans podcast.
Deze podcast staat trouwens 3 treetjes hoger dan die van WF zelf.

0
Krakowic 22 februari 2023 om 08:09

Wel een beetje de koe in de kont kijken dit. Achteraf analyseren wat er beter had gekund of waar het is misgelopen is goed natuurlijk. Maar krijg nu het idee dat iemand zijn gelijk nog even wil halen, waarbij de complexiteit van de situatie van toen wordt teruggebracht naar: hij werd tweede in de giro, tweede in de tour, dus als hij geen giro had gereden wint hij de tour..

Gaat het in de podcast ook over de rol van Dumoulin zelf in dit verhaal?

3
ronddraaien 22 februari 2023 om 09:19

De uitspraak dat ie in 2017 en 18 de beste ronderenner ter wereld was, mag gerust met een korreltje zout genomen worden.
In die periode won Froome zowel de Tour, Vuelta als Giro, met nog een extra Tourpodium erbovenop.

3
Koers 22 februari 2023 om 09:25

De beste wellicht niet, maar de Giro winnen en het jaar nadien 2e in zowel Giro als Tour maakte hem wel tot de absolute top. Bij Froome moet je wel altijd het team meenemen, die had toch echt wel een aandeel in de zeges, niet alleen fysiek, maar ook psychologisch bij de tegenstanders. Terwijl Tom niet eens iemand had om zn kont af te vegen.

0
JohnDeere 22 februari 2023 om 09:58

Tom werd bij zijn winst in de Giro wel gered door zijn ploeg. De rit waar hij erdoor zakte, had hij nog Geschke bij hem. Dit heeft zijn Giro deels gered.

0
Massimo Bataille 22 februari 2023 om 09:58

Ik vind het team-gedeelte toch vaak overroepen eigenlijk.
Of het nu je eigen teamgenoten zijn of de sky-bots die tempo maken, zo’n groot verschil is het natuurlijk niet. Als je sterker bent kun je ook gewoon je wagentje aanhangen en laatste 2-3km proberen weg te springen. Je kunt je ook gewoon laten meeglijden en in de laatste etappes je slag slaan ( zoals Pogacar).
En zeker Dumoulin was dan nog de enigste renner die het verschil kon maken in de TT tegenover Froome.
Vaak als het aan Froome zelf was (na het werk van zijn ploeggenoten) zaten er nog max 5man ofzo in het wiel. Als je daar niet bij zit was je gewoon niet sterk genoeg

0
Koers 22 februari 2023 om 10:15

Uiteraard komt het meeste op de kopman aan, maar zo’n voor de 3e week frisgehouden Poels die doodleuk naast een aanvallende Quintana gaat rijden is wel een mentale tik. Sky had ook eens 5 nationale kampioenen TT en daaronder viel Froome niet eens. En geen koekebakkers uit Afrika. Bij de aanwezigheid van een TTT kun je daar al een eerste tik uitdelen (al was Sunweb destijds ook goed natuurlijk). Kruijswijk had eindelijk eens een goede ttt en wordt 3e in de tour. Op de meeste dagen is het team amper nodig en maken ze geen verschil, maar op sommige momenten zijn ze echt goud waard.

2
JohnDeere 22 februari 2023 om 10:37

De sky-trein bepaalde ook wel het koersverloop. De ene klimmer heeft liever eenzelfde hoog tempo terwijl de andere beter is op interval.

2
SprintMaster 22 februari 2023 om 23:45

Froome kun je niet meer serieus nemen na die Salbutamol affaire waar hij alleen maar door zijn advocaten werd gered. Die zat aan the good stuff.

0
Wheely 22 februari 2023 om 10:28

“Achteraf is het mooi wonen” zei Dumoulin notabene zelf ooit.

3
Oblomov 22 februari 2023 om 11:39

Alleen maakte Visbeek zijn standpunt vooraf duidelijk. Zou wat anders zijn als hij destijds het omgooien van de plannen om alleen de Tour te doen voor zoete koek had geslikt.

0
Burn 22 februari 2023 om 07:49

De Giro is erg zwaar. Het is niet te vergelijken met de Vuelta. Daarom is de dubbel Giro/ Tour bijna niet te doen en daar verandert een extra paar rustdagen tussendoor niet veel aan. Froome en Dumoulin hebben elkaar daar kapot gemaakt. Er wordt vaak gesproken over het ongeluk van Froome, maar ook voor hem moet die combinatie uitputtend geweest zijn.

1
Adorni 22 februari 2023 om 09:33

Precies!
Niet enkel Dumoulin, maar ook Froome heeft zich toen kapot gereden door de opeenvolging: Tour-Vuelta-in de winter de befaamde grote rondesimulatie ten tijde van het pufferonderzoek-Giro-Tour.

Nog voor zijn val haalde Froome zijn niveau niet meer. Fysiek kapot gereden.
Topmarathonlopers lopen ook geen 4 topmarathons op 1jaar tijd, maar bij Team Sky moest Froome het wel doen.

0
makkelijk 22 februari 2023 om 09:50

Froome moest helemaal niets doen, die wílde het doen…
Misschien geldt hetzelfde voor Tom?

1
josi 22 februari 2023 om 07:51

Ja, de kans is natuurlijk groot dat hij het beter had gedaan zonder Giro in zijn benen, en dan zit je dus al dicht bij eindwinst. Ik heb die keuze nooit echt begrepen.

1
André Hilgersom 22 februari 2023 om 08:42

Die anderhalve minuut die Pogacar minder nodig had voor die tijdrit in de Tour, heeft Dumoulin ‘kapot’ gemaakt. Dumoulin had er alles aan gedaan en dan zo’n tijdsverschil! Vanaf dat moment wist Dumoulin dat het over was, hij zou dat niveau nooit halen en gaf dat ook aan. Echter, de buitenwereld ging er nog steeds vanuit dat hij voor Nederland de Tour ging winnen. Die druk kon Dumoulin niet aan, afstappen was het enige wat hem toen te doen stond.

1
Japsie 22 februari 2023 om 08:58

Er zat toen een week extra tussen de Giro en Tour. Maar goed, als Froome de Vuelta ervoor geen wilde pufjesaanval had gepleegd was Froome nooit gestart in de Giro. Etc. etc.

1
Marik 22 februari 2023 om 09:27

Als we alles achteraf opnieuw mochten doen dan was het allemaal makkelijk hè?

1
n92 22 februari 2023 om 09:48

Jaren later op basis van mogelijke alternatieven die nooit te controleren zijn je gelijk halen t.o.v. de mensen waar je destijds mee werkte. Feitenvrij speculeren. Makkelijk scoren voor Visbeek. En daarbij dan ook nog onbewust de fantastische prestaties van Dumoulin neerhalen (Want hij had de tour moeten / kunnen winnen).

Er zijn ook honderden alternatieven waarin Dumoulin alsnog niet de Tour wint.

1
VerstandOpNul 22 februari 2023 om 10:20

Was die dubbel Giro/Tour aanvankelijk niet als een soort experiment ingegeven?

De ploeg zou van alles gaan meten bij hem.. Hoe zou zijn lichaam reageren op 2 grote ronden kort na elkaar.. Alleen in de Giro zou hij voluit voor een klassement gaan en de Tour met andere doelen.. Hij zat toen ook nog met dat vraagstuk rond de spijsvertering..

Ik meen indertijd zoiets op deze onvolprezen wielersite te hebben gelezen.. Of ik moest het gedroomd hebben..

1
Koers 22 februari 2023 om 08:19

Volgens mij is er meer behoefte aan dokters dan aan coureurs dus hij had uberhaupt niet op een fiets moeten stappen.

0
Oblomov 22 februari 2023 om 11:45

Dan zul je niet blij zijn met het feit dat het lotingsstelsel dat Dumoulin destijds bij een studie medicijnen heeft weggehouden een comeback maakt, wegens te weinig diversiteit als we op cijfers en motivatie selecteren.

Zelf neem ik die slechtere artsen er op de koop bij, als het ons een grote ronde winnaar oplevert.

0
Panache 22 februari 2023 om 08:25

Het is makkelijk om Aike Visbeek af te rekenen op een ‘wat als’ verhaal, omdat dat parallelle universum waar Dumoulin de Tour won enkel bestaat in de fantasie van Aike Visbeek. Maar Aike Visbeek is wel een te respecteren naam door zijn prestaties bij eerst Sunweb en nu Wanty. Ik denk dat hij eigenlijk vooral wat meemoedig terugkijkt naar een in zijn ogen gemiste kans. Dat zal hier bij de Nederlandse volgers niet heel anders zijn: Tom kon de Tour winnen. Desondanks heeft Tom een ongelofelijk succesvolle carrière gehad en is hij de ‘grootste’ Nederlandse ronderenner (qua palmares) van de afgelopen 40 jaar. Of die dubbel Giro+Tour hem de das om heeft gedaan weet ik niet, van afstand was het toch vooral die val in de Giro van 2019 die een seizoen beëindigde, waarna Corona kwam, waarna het nieuwe niveau van Pogacar ook wel mee zal hebben gespeeld in zijn hoofd. Iemand enig idee of Aike Visbeek in de podcast aangeeft dat Dumoulin qua data en cijfertjes in het voorjaar van 2019 al minder was?

0
Krakowic 22 februari 2023 om 08:45

Helemaal eens! Het is denk ik voor velen ook niet de bedoeling om Visbeek persoonlijk af te rekenen. Bovendien, wie heeft de podcast hier helemaal geluisterd? Alleen dan zou je terecht iets kunnen vinden van Visbeeks opvattingen in mijn ogen.

Vraag me wat dat betreft ook af in hoeverre deze quote niet uit z’n verband is gerukt door Wielerflits. Het is natuurlijk een fijne kop. Maar wel één die weinig ruimte laat voor nuance.

0
Groetjesaandevoetjes 22 februari 2023 om 08:48

Ik heb ook het idee dat die tijdrit van Pogi in de Tour van 2020 Tom heeft laten inzien dat hij met een perfecte voorbereiding nog ver achter Pogi zit. Liet hij achteraf in de bus ook merken in die docu van hem.

3
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 08:37

Waarom wilde Dumoulin in 2018 absoluut opnieuw de Giro rijden? Wilde hij de druk vermijden om volledig voor de Tour te gaan?

Verder wist iedereen destijds al dat de combi geen goed idee was. Eigenlijk vooral een mirakel dat Dumoulin nog 2de werd in de Tour.

0
Dangeroe 22 februari 2023 om 12:52

Dat mirakel toont wel aan hoe goed Dumoulin eigenlijk echt was

1
Mooie Sjors 22 februari 2023 om 13:14

Inderdaad, blijft geweldige prestatie.

1
Anton van Valouwe 22 februari 2023 om 08:45

Dumoulin had in ieder geval de Vuelta van 2020 niet moeten rijden….

0
JohnDeere 22 februari 2023 om 09:59

Oak en oaje…

0
Glorious 22 februari 2023 om 10:30

Vermoeiend.

0
Pietspeed 22 februari 2023 om 12:25

Wat is de zin en onzin van zo’n opmerking, na 4 jaar? Ff nog een schop na richting DSM of hengelen naar de diensten van Tom? Wat vindt Tom er zelf van? Heeft Visbeek destijds garanties afgegeven?

0
RJ uit A 22 februari 2023 om 12:43

Achteraf is het erg mooi wonen kan ik je vertellen. Totaal zinloze opmerking.

0
Grote Plateau 22 februari 2023 om 12:52

Oh wat een wijsneus weer. Schei toch uit man.

0
Cen Morawec 22 februari 2023 om 13:10

Tom had bij Sunweb moeten blijven. Hellas moest hij bij Jumbo Visma te vaak moeten zegen hoe het moet, maar geen iemand luisterde naar hem.

Hij vertelde ons volunteers bij Tour de Dumoulin, dat Plugge na de Giro niet meer met him wilde praten. Alleen Zeeman was aansprekbar voor ons Tom,

0
Raul Alcala 22 februari 2023 om 13:26

Visbeek in alles een vervelende vent (uitstraling, gedrag) en nu nog eens roepen ‘als ze naar mij hadden geluisterd hadden we de Tour gewonnen’

0
de adelaar 22 februari 2023 om 16:34

De spreekwoordelijke koe in de kont kijken

0
Emergo 22 februari 2023 om 16:47

Hoe was het ook weer met die koe (de achterkant) ?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone