Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2020

Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2020

Titelverdediger Alberto Bettiol - foto: Cor Vos

zondag 18 oktober 2020 om 08:00

Het coronavirus gooide in eerste instantie roet in het eten, maar zes maanden later dan gepland, op zondag 18 oktober, wordt dan toch de Ronde van Vlaanderen gehouden. Een herfsteditie deze keer, maar de klassieker heeft allerminst aan prestige ingeboet. Welke renner weet de 104e uitgave achter zijn naam te zetten? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Voor de vroege historie van de Ronde van Vlaanderen moeten we terug naar 1913. Net als de Tour de France en de Giro d’Italia zag de koers het levenslicht om de krantenverkoop op te krikken. Zo werd de Tour georganiseerd door L’Auto en de Giro door de sportkrant La Gazzetta dello Sport. In België was de gedachte dat de Vlaamse sportkrant de Sportwereld en de Ronde van Vlaanderen elkaar zouden kunnen promoten.

Op zondag 25 mei 1913 werd de eerste editie verreden. Startend in Gent liep het parcours kloksgewijs door heel Vlaanderen, waarna de wielerbaan van Mariakerke de aankomstplaats was. Opvallend aan deze piste was de vijver in het midden. Na 324 kilometer kwam Paul Deman als winnaar over de streep na een sprint in een kopgroep met vijf. De Belgische renner won een seizoen later Bordeaux-Parijs en in 1920 Parijs-Roubaix.

Drievoudig winnaar Tom Boonen – foto: Cor Vos

Deman zorgde daarmee voor de eerste van tientallen Belgische overwinningen in de Ronde. Na 103 edities staat de teller intussen op 69. Zijn landgenoten Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen wisten de wedstrijd drie keer te winnen waarmee zij recordhouder zijn, samen met de Italiaan Fiorenzo Magni en Fabian Cancellara. Maar ook Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Eddy Merckx wisten de koers meermaals te winnen.

Tien keer trok een Nederlander aan het langste eind in Vlaanderens Mooiste. Wim van Est was in 1953 de eerste. Dat jaar maakte hij in de slotfase deel uit van een kopgroep met zijn ploeggenoot Désiré Keteleer uit België en de Fransman Stanislas Bober. Van Est en Keteleer, die beiden voor Garin koersten, wisten door onophoudelijk te demarreren Bober af te schudden. In de eindsprint klopte Van Est Keteleer vervolgens met vier fietslengten.

In 1965 was Jo de Roo de tiende buitenlander die de Ronde achter zijn naam zette, in de jaren zeventig wonnen Evert Dolman, Cees Bal en Jan Raas en in de jaren tachtig volgden successen van Hennie Kuiper, opnieuw Jan Raas, Johan Lammerts en Adrie van der Poel. Dan duurde het liefst 32 jaar voordat wederom een Nederlander de zege veroverde in de Ronde van Vlaanderen.

Niki Terpstra, de winnaar in 2018 – foto: Cor Vos

In 2018 was het koud en regenachtig toen de klassieker van start ging, maar wat in die volgende zeven uur gebeurde zal bij de Nederlandse wielerfans nog warme gevoelens oproepen. Na de Kruisberg, op zo’n 25 kilometer van de streep, reageerde Niki Terpstra op een uitval van Vincenzo Nibali en wist op de Oude Kwaremont het gat naar de kopgroep te dichten. De Quick Step-renner ging dan alleen verder en kwam uiteindelijk winnend solo over de streep.

In eerste instantie zou de Ronde van Vlaanderen dit jaar op 5 april worden gehouden, maar door het coronavirus kon dat niet doorgaan. Of toch! Want op de oorspronkelijke datum werd immers een virtuele editie gehouden, waarbij dertien wielerprofs vanuit huis de finale van de Ronde reden. Na een klein uur koers was Greg Van Avermaet na een solotocht van twaalf kilometer de beste in ‘De Ronde van Vlaanderen 2020: Lockdown Edition’.

Laatste tien winnaars Ronde van Vlaanderen
2019: flag-it Alberto Bettiol
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-no Alexander Kristoff
2014: flag-ch Fabian Cancellara
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2012: flag-be Tom Boonen
2011: flag-be Nick Nuyens
2010: flag-ch Fabian Cancellara


Vorig jaar

In de lange aanloop naar de heuvelzonde rond Oudenaarde ontstond een kopgroep met vier man. Jesper Asselman, Damien Touzé, Hugo Houle en Kenneth Van Rooy animeerden het eerste deel van de wedstrijd, maar op 92 kilometer van de streep, na de Muur van Geraardsbergen, was hun rol uitgespeeld. In aanloop naar de tweede passage van de Oude Kwaremont kwam Mathieu van der Poel ongelukkig ten val, maar de Nederlandse kampioen kon zijn weg snel vervolgen.

Dan ontsnapten Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke en zij zagen Kasper Asgreen en Dylan van Baarle aansluiten. Die beschikten over de beste benen en konden voorop blijven tot de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Daar versnelde Alberto Bettiol, die erop en erover ging bij de koplopers. De Italiaan overleefde vervolgens een tegenreactie op de Paterberg en hij kon mede dankzij het afstoppende werk van zijn ploeg de overwinning binnenslepen.

Voor de klassiekerspecialist was het zijn eerste profzege, en meteen een heel erg mooie. “Ik kan niet geloven wat ik heb gedaan”, stamelde hij vlak na de koers. Na zijn beslissende aanval kreeg hij vanuit de auto opdracht om alles te geven. “Ik sloot mijn ogen en ging gewoon. Ik had op de top van de Oude Kwaremont een goed gat en ik moest blijven gaan. Op de Paterberg verloor ik niet veel, daarna was het de langste veertien kilometer van mijn leven.”

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2019
1. flag-it Alberto Bettiol (EF Education First) 267 km in 6u18m49s
2. flag-dk Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) op 14s
3. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) op 17s
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) op 17s
5. flag-de Nils Politt (Katusha Alpecin) op 17s

Het podium van 2019 – foto: Cor Vos


Parcours

In 2012 onderging de Ronde van Vlaanderen een grote gedaanteverandering. De iconische Muur van Geraardsbergen was niet langer de scherprechter en het kritische punt van de wedstrijd ligt sindsdien dertig kilometer westelijker met de Oude-Kwaremont en de Paterberg. Ook verhuisde de finish van Ninove naar Oudenaarde. De extra inkomsten die voortvloeiden uit deze wijzigingen moesten de toekomst van Vlaanderens Mooiste veiligstellen.

Het parcours van dit jaar is grotendeels hetzelfde als in 2019. Wel besloot organisator Flanders Classics enkele wijzigingen door te voeren met het oog op de drukke najaarskalender. De finale bleef intact met de gevreesde Koppenberg en het inmiddels bekende duo de Oude-Kwaremont en de Paterberg. Daar staat tegenover dat de totale afstand werd ingekort tot 243,3 kilometer en werden de Tenbosse en de Muur vervangen door de Valkenberg.

Zondag 18 oktober, Ronde van Vlaanderen (243,3 km)

De ploegvoorstelling van de Ronde van Vlaanderen wordt niet gehouden op de Grote Markt van Antwerpen, maar op het Steenplein dat een kleine 500 meter verder aan de Schelde is gelegen. Toeschouwers zijn vanwege het coronavirus niet welkom, net als aan de finish en op alle hellingen en kasseistroken. Het publiek wordt zoveel mogelijk opgeroepen voor de televisie te gaan kijken, maar gelukkig zijn vanaf de start de beelden rechtstreeks te zien.

Vandaar gaat de route in zuidwestelijke richting naar Sint-Niklaas en Aalst. Hier komt normaal gezien de vroege vlucht tot stand. Na een lange aanloop worden met de Lippenhovestraat (1300m) na 84,7 kilometer en de Paddestraat (1500m, na 86,1 km) de eerste kasseistroken bereikt. Na de ravitaillering is de Kattenberg in Oudenaarde de eerste klim en als de koers vervolgens van de Schelde afdraait, volgen de beklimmingen elkaar in rap tempo op.

Met de eerste passage van de Oude Kwaremont na 120 kilometer – we zijn dan net voor de klok van een – neemt de nervositeit in de koers toe. Daarna volgen over een afstand van 35 kilometer de Kortekeer, de Eikenberg, de Wolvenberg, de Leberg, de Berendries en de Valkenberg, die dit jaar in de plaats van de Tenbosse en de Muur van Geraardsbergen is gekomen. In dit gedeelte van de wedstrijd werd vorig jaar de vroege vlucht ingelopen.

Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Daarna gaat het via de Kanarieberg voor de tweede keer naar de Oude Kwaremont. In het stuk tussen beide beklimmingen buitelde Mathieu van der Poel in 2019 over zijn stuur, nadat hij bij een sprongetje zijn wiel kapot had gereden. Na de passage van de Oude Kwaremont volgt de korte, maar supersteile Paterberg. De landweg met een maximale stijging van 20,3 procent werd in 1985 van kasseien voorzien en maakte een jaar later gelijk deel uit van de Ronde.

Rond half drie wordt begonnen aan de laatste ris beklimmingen met de gevreesde Koppenberg, waar de kasseiweg maximaal aan 22 procent omhoog loopt. Daarna volgen de Steenbeekdries en de Taaienberg in aanloop naar de Kruisberg, waar vorige editie de schifting werd uitgevoerd door Jungels en Van der Poel, waarna het peloton in stukken en brokken lag. Vanaf die klim is het nog een kleine tien kilometer naar de derde keer Oude Kwaremont.

Op deze laatste passage van de klim plaatste Alberto Bettiol vorig jaar zijn beslissende aanval. Na deze kuitenbijter rest enkel nog de Paterberg voor een demarrage of een tegenaanval. Vanaf deze kasseiklim is het nog 13,2 kilometer naar Oudenaarde, waar na ruim 240 kilometer en zeventien zware hellingen de streep ligt. Van het Steenplein naar de Minderbroedersstraat: wie zet de 104e uitgave van de Ronde van Vlaanderen achter zijn naam?

Beklimmingen

1. Kattenberg, 800m aan 6%
2. Oude Kwaremont, 2200m aan 4% (1500m kasseien)
3. Kortekeer, 1000m aan 6,2%
4. Eikenberg, 1200m aan 5,2% (volledig met kasseien)
5. Wolvenberg, 645m aan 7,9%
6. Leberg, 950m aan 4,2%
7. Berendries, 940m aan 7%
8. Valkenberg, 540m aan 8,1%
9. Kanarieberg, 1000m aan 7,7%
10. Oude Kwaremont, 2200m aan 4% (1500m kasseien)
11. Paterberg, 360m aan 12,9% (volledig met kasseien)
12. Koppenberg, 600m aan 11,6% (volledig met kasseien)
13. Steenbeekdries, 700m aan 5,3%
14. Taaienberg, 530m aan 6,6% (500m kasseien)
15. Kruisberg, 2500m aan 5% (450m kasseien)
16. Oude Kwaremont, 2200m van 4% (1500m kasseien)
17. Paterberg, 360m aan 12,9% (volledig met kasseien)


Favorieten

Met zeventien steile beklimmingen, waarvan de helft bovendien is geplaveid met kasseien, en zijn lengte belooft ook de 104e Ronde van Vlaanderen een ware slijtageslag te worden. De renner die na meer dan 240 kilometer het minst naar de filistijnen is, is spekkoper. De vorige vier jaar werd de koers steeds solo gewonnen; behalve Bettiol kwamen ook Niki Terpstra, Philippe Gilbert en Peter Sagan alleen over de streep.

Wout van Aert – foto: Cor Vos

Op basis van hun prestaties dit seizoen zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel op voorhand de grote favorieten en door veel wielerliefhebbers wordt natuurlijk ook uitgekeken naar een clash tussen de twee wereldkampioenen uit het veldrijden. Van Aert won vlak na de coronabreak Strade Bianche en Milaan-San Remo en reed vervolgens een indrukwekkende Tour de France en WK. Van der Poel piekte wat later, in de Tirreno en de BinckBank Tour.

In een veelbesproken uitgave van Gent-Wevelgem kruisten de beide kemphanen voor het eerst dit jaar de degens op de Vlaamse wegen. Daarin maakte Van Aert de beste indruk van de twee. De renner van Jumbo-Visma zat in de finale telkens overal bovenop, tot de aanval van Matteo Trentin op 1,8 kilometer van de streep. Het maakt hem zondag de grote favoriet voor de Ronde, ook omdat deze klassieker nog selectiever is.

Ergens moet hij ook wel revanchegevoelens koesteren voor de gemiste kans in Gent-Wevelgem, waar hij in de slotkilometer ook de indruk had dat de zege voor Van der Poel minder belangrijk was. Daarnaast kan hij mikken op zijn sprint, maar ook aanvallen. Voor Van Aert wordt het niet zijn eerste kennismaking met de Ronde, want hij ging al tweemaal eerder van start. In 2018, bij zijn eerste deelname, werd hij negende, vorig jaar was hij de nummer veertien.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Ook Van der Poel zal uit zijn op revanche na Gent-Wevelgem. De kopman van Alpecin-Fenix vond het een rare reactie dat Van Aert het gevoel had dat hij vooral hem wilde laten verliezen. Tot twee keer toe reed de Nederlandse kampioen weliswaar het gaatje dicht naar zijn eeuwige rivaal, maar die acties verdedigde hij. “Voor mij is Wout een van de beste renners in de kopgroep. Als hij gaat, moet ik reageren natuurlijk. Als ik dat niet doe, zijn ze weg.”

Van der Poel toonde de afgelopen weken wel aan dat hij voor niemand bang hoeft te zijn in zijn tweede Ronde van Vlaanderen. In Tirreno-Adriatico won hij de ‘rit der Muren’ naar Loreto na de hele dag in de aanval te zijn geweest. Vervolgens trok hij op indrukwekkende wijze de eindwinst in de BinckBank Tour naar zich toe. In de slotrit, over de Vlaamse wegen, zegevierde hij na een solo van 72,5 kilometer. En een dag later werd hij knap zesde in Luik-Bastenaken-Luik.

Mads Pedersen – foto: Cor Vos

Als twee honden vechten om een been, loopt het derde ermee heen. Het is een bekend gezegde. Terwijl iedereen naar Van Aert en Van der Poel kijkt, kan Mads Pedersen zomaar met de winst aan de haal gaan in de Ronde. Zijn wereldtitel in Yorkshire (2019) kwam misschien als een verrassing, maar de Deen was een jaar eerder al tweede geworden in… inderdaad, de Ronde van Vlaanderen. En dit seizoen heeft hij weer een flinke stappen gezet.

Daags na de gruwelcrash van Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen hield Pedersen de sneller geachte Pascal Ackermann van de winst in de Ronde van Polen. In Aalter, in de BinckBank Tour, was hij opnieuw de snelste. En in Gent-Wevelgem klopte hij Alberto Bettiol, Florian Sénechal en Matteo Trentin, naar wie hij in de laatste anderhalve kilometer in zijn eentje was overgestoken. Trek-Segafredo kan daarnaast rekenen op Jasper Stuyven en Edward Theuns.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Misschien had Julian Alaphilippe een sterretje meer verdiend, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde namen staat hij pas voor het eerst aan het vertrek van de Ronde. De Fransman van Deceuninck-Quick Step is natuurlijk wel een natuurtalent dat zich overal wel weet te redden. Zo’n spetterende Tour de France als vorig jaar, toen hij veertien dagen het geel om de schouders had, reed hij dit jaar niet.

Toch pikte hij al op de tweede dag zijn etappezege mee, nadat hij in de slotfase met Marc Hirschi en Adam Yates uit het peloton was ontsnapt. Maar het orgelpunt van zijn seizoen kwam exact een week ná de Tour. Tijdens het WK wielrennen in Imola sprong de vermakelijke alleskunner weg op de slotklim en kwam na bijna 260 kilometer solo aan de finish, waarmee hij de regenboogtrui in de wacht sleepte.

Zijn geliefkoosde Waalse Pijl liet hij een jaar links liggen, ook het energielevel van Alaphilippe kent zijn grenzen. Vervolgens verkeek hij zich op de finish in Luik-Bastenaken-Luik waardoor Primož Roglič de zege kon pakken. Bovendien werd hij gedeclasseerd voor een onreglementaire sprint. Amper drie dagen later stelde hij echter orde op zaken door in de Brabantse Pijl de winst voor de neus van Van der Poel en Benoît Cosnefroy weg te kapen.

Alaphilippe is, als drager van de regenboogtrui, natuurlijk de grote blikvanger maar Deceuninck-Quick Step heeft meer troeven achter de hand. Denk aan de Deceuninck-renners Kasper Asgreen, die vorig jaar al tweede was en de laatste weken in vorm is, en Yves Lampaert. De Belg maakte in Milaan-Turijn een doodsmak en hoopt zondag de laatste procentjes die hij nog tekort kwam, te hebben goedgemaakt. En dan zijn er nog Florian Sénéchal en Zdeněk Štybar.

Alberto Bettiol – foto: Cor Vos

Wie was die Alberto Bettiol eigenlijk? Zelfs de Italiaanse wielerjournalisten konden vorig jaar niet echt een zinnig antwoord geven op die vraag, nadat de EF-renner de 103e Ronde van Vlaanderen achter zijn naam had gezet. Zelf vond hij het niet heel vreemd, lachte hij wat later in gesprek met de pers. “Dat is mijn schuld! Ik heb de voorbije jaren veel te anoniem rondgefietst. Pas dit jaar heb ik de knop omgedraaid.”

Toch kwam zijn succes niet helemaal uit de lucht vallen. Bij de beloften was hij al een toptalent en reed hij in de Ronde al eens naar de tiende plaats, achter onder meer winnaar Rick Zabel, Dylan Groenewegen en Nick van der Lijke. En in zijn eerste jaren bij de profs stak Sep Vanmarcke al de loftrompet over Bettiol. “Heel sterke renner. Daar gaan jullie in de toekomst nog van horen.” Bij BMC kon hij de verwachtingen niet inlossen, maar dat veranderde in 2019 bij EF.

Anno 2020 is hij een renner om rekening mee te houden in de klassiekers. Na de coronabreak was hij in een snikhete editie van Strade Bianche vierde, waarna hij de Tour de France reed. Onlangs ging hij van start in Gent-Wevelgem en was hij een van de hoofdrolspelers. Met nog 1,8 kilometer te gaan sprong hij mee met de aanval van Matteo Trenin en eindigde hij uiteindelijk vierde. Schrijf hem beter maar op voor zondag!

Søren Kragh Andersen – foto: Cor Vos

Zonder enige twijfel is Søren Kragh Andersen uitstekend uit de coronabreak gekomen. De Deense allrounder won in de afgelopen Tour de France liefst twee etappes en schreef twee weken geleden bijna de BinckBank Tour op zijn naam. In Geraardsbergen, al enkele jaren het eindstation van deze etappekoers, verloor hij na een nagelbijtende finale van Mathieu van der Poel. Uiteindelijk kwam hij acht tellen tekort voor de eindzege.

Zondag ging Kragh Andersen als topfavoriet van start in Parijs-Tours, maar door een val kon hij uiteindelijk niet meespelen om de overwinning. In de Ronde is de Deen gewoon weer van de partij en normaal gesproken moet hij zijn vorm uit de Tour nog even kunnen doortrekken. Samen met Tiesj Benoot en Casper Pedersen, die het kopmanschap van zijn ploeggenoot vakkundig overnam in Parijs-Tours, is hij de speerpunt bij zijn ploeg.

Minder gesproken wordt over Stefan Küng, maar de Zwitser maakt sterke weken door. In Plouay kroonde hij zich tot Europees kampioen tijdrijden. Daarna verliet hij de Tour vroegtijdig om zich voor te bereiden op het WK tijdrijden, waar hij derde werd. Derde werd hij ook in de BinckBank Tour na een goede tijdrit en een sterke slotetappe. Vervolgens kwam hij als vijfde over de streep in Gent-Wevelgem, nadat hij zich in de finale meermaals had laten zien.

Michał Kwiatkowski – foto: Cor Vos

Ook Michał Kwiatkowski geven we een sterretje. De wereldkampioen van Ponferrada (2014) is in vorm, al moest hij de laatste weken op de kritieke momenten passen. De resultaten van de Pool zijn evenwel gewoon heel goed. Hij zette voor het eerst een Touretappe op zijn indrukwekkende erelijst en werd vervolgens vierde op het WK. In de heuvelklassiekers werd hij achtereenvolgens zesde (Waalse Pijl), tiende (Luik-Bastenaken-Luik) en zesde (Brabantse Pijl).

De grootste favorieten hebben we inmiddels besproken. Toch blijft dan nog een hele poel namen over die komen bovendrijven op een dag waarop alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Denk aan de winnaars van 2018 en 2015 bijvoorbeeld, Niki Terpstra en Alexander Kristoff. Of aan Maximilian Schachmann, Matteo Trentin en Michael Valgren. Bij Bahrain-McLaren wordt gekeken naar het driemanschap Sonny Colbrelli, Iván García en Dylan Teuns.

Naast Teuns is het vanuit Belgisch perspectief ook uitkijken naar Sep Vanmarcke, die in 2014 èn 2016 derde was in de Ronde, Oliver Naesen, Tim Wellens, die bij Lotto Soudal samen met John Degenkolb de blikvanger is, en de procontinentals Amaury Capiot en Piet Allegaert. Tot slot willen we de naam van Jürgen Roelandts aanstippen. De nummer drie van 2013 kondigde aan na dit seizoen zijn fiets aan de haak te hangen.

Oliver Naesen – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Mads Pedersen, Mathieu van der Poel
** Julian Alaphilippe, Alberto Bettiol, Søren Kragh Andersen
* Kasper Asgreen, Stefan Küng, Michał Kwiatkowski, Yves Lampaert

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De weersverwachting bij de start in Antwerpen is overwegend bewolkt aan een temperatuur van 8 ℃. Een zwakke wind waait vanuit het zuidwesten aan windkracht 2. Gedurende de koers loopt de temperatuur op tot maximaal 13 ℃ en neemt de bewolking toe.

’s Ochtends om 9.00 uur begint bij Sporza op één de uitzending van de Ronde van Vlaanderen al met een voorbeschouwing op de koers en aansluitend de start om 9.45 uur. Om 13.00 uur wordt even overgeschakeld naar Canvas in verband met Het Journaal, maar daarna is de koers tot aan het einde te zien op één. Ook via de Eurosport Player is de wedstrijd in zijn geheel te zien. Bij de NOS maakt de Ronde deel uit van de zondaguitzending van Studio Sport.


Dit artikel delen:

113 Reacties

Lalsacien 16 oktober 2020 om 07:26

Geen Oliver Naesen!

Verweggistan 16 oktober 2020 om 07:32

Alle namen van de bergjes onder elkaar: pure voorjaarspoëzie. :)

Barry Batsbak 16 oktober 2020 om 08:54

Jan van Veen van Candlelight zou ze eigenlijk eens zachtjes op moeten lezen.

Tom Dirkx 17 oktober 2020 om 13:12

Poëzie zonder de Muur??

Klinkt meer als Rap, zuur…

Arry1337 16 oktober 2020 om 07:48

Denk jij te weten wie het zondag goed gaan doen? Doe dan een keer mee met mijn spel op het forum. Het is de laatste in de reeks, maar volgend jaar start ik een nieuwe editie waar weer iedereen aan mee kan doen!

https://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/fan-flandrien-ronde-van-vlaanderen/

Munz 16 oktober 2020 om 07:55

Kragh Andersen 3de in de poll?
Is redelijk zwaar gevallen en toch niet echt zijn parcours? Was in het verleden ook goed in Gent-Wevelgem en slotrit van Binckbank. Wel stap voorwaarts gezet maar ik denk max plaats 8.
Ik verwacht veel meer van Benoot.

Lance4eva 17 oktober 2020 om 23:22

Michel Wuyts stelt al de hele week dat Kragh Andersen tot de beste 5 eendagscoureurs van het moment hoort.

Ik stel dat Michel Wuyts de fles eens moet laten staan.

Munz 16 oktober 2020 om 07:56

Waarom zo’n Kwiat in de poll vermelden en Benoot niet? Kwiat al lang uitgedoofd en Benoot gaat een dijk van een ronde rijden, is in absolute topvorm als ik zijn entourage mag geloven.

kaaskoers 16 oktober 2020 om 08:35

“Hij zette voor het eerst een Touretappe op zijn indrukwekkende erelijst en werd vervolgens vierde op het WK. In de heuvelklassiekers werd hij achtereenvolgens zesde (Waalse Pijl), tiende (Luik-Bastenaken-Luik) en zesde (Brabantse Pijl).”

Lijkt me best een mooie aanloop, en van de resultaten die Benoot heeft gescoord, was hij alleen in Luik-Basteneken-Luik sterker. Ik denk eigenlijk dat deze twee op dit moment enorm aan elkaar gewaagd zijn.

Man met de hamer 16 oktober 2020 om 10:55

Vanwaar dat enthousiasme voor Benoot? Ik vond hem toch maar heel matig in de tour. Bookmakers zien het ook niet in hem zitten.

jappe666 16 oktober 2020 om 11:46

Zijn uitstekende rijden op het WK en LBL?
Heeft de Tour volledig in functie van gereden, en het zou me niet verbazen als hij perfect op het goede moment piekt.

Man met de hamer 16 oktober 2020 om 11:52

Mwah, een straatlengte achter op Hirschi, en dat is tegenwoordig ‘uitstekend’ voor Benoot? Ik weet het niet, maar neem aan dat hij er zelf meer van had verwacht. We gaan het zien.

jappe666 16 oktober 2020 om 12:08

8ste op 14 seconden, in het gezelschap van onder meer Van der Poel en Kwiatkowski, terwijl zijn beste resultaat tot dan toe 23ste was? Denk niet dat hij ontevreden zal zijn. Weet niet of hij ook nog gewerkt heeft voor Hirschi, maar hij spreekt zelf in ieder geval over dat hij zijn topvorm benadert.

Man met de hamer 16 oktober 2020 om 12:25

Ik doelde niet specifiek op die koers, maar meer op het seizoen als geheel en op de voortgang in zijn loopbaan. Ik had meer vooruitgang verwacht, maar misschien komt die dan alsnog dit weekend.

Romāns Vainšteins 16 oktober 2020 om 20:40

Benoot heeft alvast het voordeel om als minder gevaarlijk aangezien te worden. Het is wel een goed genoeg renner om niet helemaal van de bank te vallen mocht hij op een of andere manier eten te winnen.

Westland95 16 oktober 2020 om 08:06

Betaalde Geraardsbergen te weinig dat de Muur er niet in zit? Jammer zeg.

Zwiebeln 16 oktober 2020 om 08:34

Parcours is ingekort. Daarom geen Muur.

F4L 16 oktober 2020 om 08:06

Bettiol klom vorige week heel goed in Gent Wevelgen, die schat ik hoger in dan Pedersen voor aanstaande zondag.

Marik 16 oktober 2020 om 08:44

Och de verontwaardiging bij vele Belgen toen Bettiol er vorig jaar met hun ronde vandoor ging. Ik kan het me nog goed herinneren.

Gidon 16 oktober 2020 om 09:31

Waarom verontwaardiging? Hij was toch gewoon de beste? Ontgoocheling misschien, maar verontwaardiging vind ik nogal sterk uitgedrukt.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:31

Where is Quick-Step? Remco Evenepoel: Was niet proper van Bettiol, we laten hem niet meer rijden. Je kunt hier alleen maar hard om lachen.

Silent Hill 16 oktober 2020 om 09:32

Ja, zoals die keer dat Pedersen met de regenboogtrui van MvdP ging lopen. Och … die verontwaardiging toch.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 09:39

Betti-WIE???

Ik kan me ook nog de teleurstelling herinneren in de TV commentaren van Wuyts &Co. Hoe durfde zo'n onbeduidende renner "Vlaanderens mooiste" af te snoepen van de grote renners op deze aarde.

Dr op en dr over 16 oktober 2020 om 09:40

@ Silent Hill …> Nu een jaar later blijkt het WK helaas geen op zich staand feit. MVDP heeft er dit jaar een handje van om uitgeblust in de finale te zitten.

Hopelijk voor z’n fans weet hij zich aankomende zondag eens te beheersen voor de eerste 225 kilometer.

Marik 16 oktober 2020 om 09:44

@Michelangelo, dat was inderdaad het sentiment. Schitterend die 100% beleving van de eigen ronde.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:46

Van der Poel moet er toch weer even bijgehaald worden, al heeft het met de eerste reactie niets te maken. Toch een soort obsessie denk ik.

Silent Hill 16 oktober 2020 om 09:54

U reageert wel erg verontwaardigd, Rogierb.

rogierb 16 oktober 2020 om 10:02

Ik ben de rust zelve. Er mag wat mij betreft overigens getutoyeerd worden.

Tuubke 17 oktober 2020 om 20:07

Wat mij nog bijstaat is dat Wuyts het had over een mooie editie van de RvV, met helaas ‘de verkeerde winnaar’. Dat vond ik mateloos onbeschoft. Alsof Bettiol de overwinning gestolen had.

Peter Lippens 18 oktober 2020 om 09:58

onverwachte winnaar maar verontwaardiging bij vele Belgen lijkt me erg overtrokken en wie neemt dat overjaars schoolmeesterke nog serieus, ook niet in België

Merlinappa 16 oktober 2020 om 08:51

@redactie: ik kan de starttijd en verwachte aankomsttijd niet terugvinden, klopt het dat die missen?

Verder mooie voorbeschouwing. Ik denk zelf dat twee sterren voor Flippie te veel is, het is zijn eerste deelname zelfs. Toch wel andere koek dit dan een LBL.

Silent Hill 16 oktober 2020 om 09:03

Jalabert gezien toen die de Ronde reed ? Heb er net hetzelfde gevoel bij: lekker die bergjes opknallen, tot plots het licht volledig uit gaat.

Kannibaal van Schepdaal 16 oktober 2020 om 09:16

Volgens mij wordt het startuur geheim gehouden om zo weinig mogelijk volk langs de kant van de weg te hebben.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:33

Alaphillipe minder dan 2 sterren geven zou een vorm van blasfemie zijn.

Merlinappa 16 oktober 2020 om 09:34

Er staat bij het kopje Weer en TV wel dat de start om 9:45 is. Vermoed ook dat ze dat moeilijk geheim kunnen houden, haha. Finish is natuurlijk altijd afhankelijk van de snelheid, maar uitgaande van ongeveer 6 uur koers zou ik zeggen tussen 15:30 en 16:30.

@silent hill
Ja zoiets. Daarnaast is de Ronde ook het tienvoud aan smalle weggetjes, draaien en keren etc dan in bv LBL of het WK. En daarnaast is het een veel sterker peloton dan in de Brabantse Pijl. Ik denk echt dat dit te hoog gegrepen is voor Flippie, vooralsnog.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 09:51

Ik verwacht inderdaad meer van types als Asgreen of Lampaert dan van Alaphillipe. Die kennen de koers en zijn meer gemaakt voor dit soort werk.

Al snap ik wel dat een renner als Flip al snel een sterretje extra krijgt vanwege zijn X-factor.

rosencrantz 16 oktober 2020 om 14:44

Aankomsten :

RVV: 15u45
Giro 16u15
RVV vrouwen 16u45

Panter 17 oktober 2020 om 21:13

@silenthill Jaja was mijn favoriete renner toen ik jong was. Die beelden komen nog steeds voor mij. hij reed op de taaienberg iedereen eraf Buiten sorensen tot ongeveer 35 km van het einde. En toen gebeurde het. Sorensen won hem moncassin die de kans van zijn leven daar liet in 1997. Maar het was niet zijn eerste RVV. Ik zie morgen wel een kans voor flipke als hij slim speelt en niet als een gek met zijn krachten gooit.

kiryienka 16 oktober 2020 om 09:16

1 topfavoriet voor de thuisrijders; Wout van Aert. Vraag me wel af wat er gebeurt wanneer een Pedersen, een Van der Poel of een Bettiol wegrijd bij een groepje met van Aert en een aantal Belgen (Naesen, Lampaert, Vanmarcke). Die dienen zich dan toch helemaal leeg te rijden om Wout “hun” Ronde te laten winnen?!? Ik neem aan dat Michel alvorens toch een aantal belletjes gaat plegen. Of zullen ze er dan toch wat anders over denken…

Groetjesaandevoetjes 16 oktober 2020 om 09:17

Cosnefroy rijdt de Ronde niet?

rogierb 16 oktober 2020 om 09:34

Nope, betekent wel een knecht minder voor Alaphillipe.

Gidon 16 oktober 2020 om 09:36

Inderdaad een vreemde keuze. Kan hier veel meer uitrichten dan Bardet.

Groetjesaandevoetjes 16 oktober 2020 om 10:16

Wat raar, lijkt me de enige man naast Naessen bij AG2R die hier iets kan toch? Hij rijdt de Vuelta ook niet. Einde seizoen dus?

tvm 16 oktober 2020 om 11:25

@groetjes,

Inderdaad vreemd om hem thuis te laten. Verder zal een goede Dillier misschien nog iets kunnen.

john 16 oktober 2020 om 09:30

Het zal een wereld prestatie zijn mocht Wout hier winnen ,wat van dat brandhout wat namens Jumbo aan de start staat moet je niet al te veel verwachten

Merlinappa 16 oktober 2020 om 09:37

Een ex-gele trui drager brandhout noemen. Grappig wel.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:54

We zullen de opmerking van John maar beschouwen als een vorm van indekken. Bizar is het wel natuurlijk dat Roglic de voorkeur geeft aan het winnen van de Vuelta boven het helpen van van Aert in de Ronde.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 10:01

edit wf: laat onzin achterwege

kiryienka 16 oktober 2020 om 10:02

Gewoon een prima selectie, niks mis mee.

tvm 16 oktober 2020 om 11:27

@merlinappa,

Ex gele trui zegt niets. Feillu of Bakelants wil je toch ook niet in je team hebben?

Verder is het natuurlijk een lollige opmerking die je moet laten gaan.

jappe666 16 oktober 2020 om 11:41

Op papier is het zo ongeveer wel het sterkste wat TJV kan opstellen ter ondersteuning van Wout en zou het qua ondersteuning nog wel redelijk moeten zijn, maar als je kijkt naar wat ze in Gent-Wevelgem serveerden is het natuurlijk wel slappe kost.

47 renners finishten binnen de 6 minuten, en daarbij met Mike Teunissen slechts 1 andere TJV-renner, en dat was ook al op dik 2 minuten. Als je dan ziet dat zelfs 'zwakke broertjes' Lotto-Soudal (4), NTT (3) en Alpecin-Fenix (3) meer volk in de finale hebben, kan je hier moeilijk enthousiast over doen natuurlijk.

Op zich niet verwonderlijk uiteraard gezien de uitmuntende klimkern die ze bij TJV hebben, maar Wout is van de favorieten wel veruit het slechtst omringd.

xistnc 16 oktober 2020 om 11:55

Waarom die 47 renners en die 6 minuten? Dat zegt helemaal niets over de finale.

De finale werd verreden met in eerste instantie 18 renners, met veel koppeltjes en drie van DQS. Die groep van 18 brak in twee helften, met daarbij alleen DQS met 2. Op de meet maakt zelfs de achterstand van de tweede helft dan niets meer uit.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 12:08

Xistnc, helemaal met je eens. Voorbeeld hierboven is de beruchte scorebord journalistiek.

Ik denk dat TJV gewoon met 2 of 3 man in de finale kan komen. En da’s prima. Ja, natuurlijk wil je met je voltallige ploeg in de kopgroep van 8 zitten, maar zo werkt het niet. 3 is optimaal (voor zowel het tactische spel als voor het eventueel recht zetten van een scheve situatie), maar voor een goede kopman moet het voldoend zijn om 1 ploeggenoot te hebben in de diepe finale (minimaal tot voet laatste keer Kwaremont).

Maar zagen over de sterkte van TJV is blijkbaar trending bij sommigen….

jappe666 16 oktober 2020 om 12:38

Omdat daar de grote breuk zit tussen wat peloton 1 en 2 was (zit bijna 3 minuten tussen daar). Komt er dus op neer dat enkel Teunissen nog mee was als er voor het eerst echt aan de boom werd geschut. Verander in mijn originele reactie gerust finale door pré-finale.

Punt is dat dat voor een sterk team als TJV gewoon te mager is. Vorig jaar zaten ze nog met 5 in de top-30, allen binnen de 8 seconden van de winnaar. Is het dan zo gek om te zeggen dat het dit jaar maar een mager beestje was? Lijkt mij toch echt dat ze collectief gewoon te kort kwamen.

En voor de duidelijkheid, dat is allerminst scorebordjournalistiek of geel-zwarte haat, want heb veel sympathie voor de ploeg. Had ze graag de Tour zien winnen en ik zie Teunissen graag met een machtige solo naar winst rijden zondag, met Grondahl Jansen en Van Aert die alles meteen counteren. Dat neemt niet weg dat ik het, met een realistische kijk, maar magertjes vond in G-W.

kelderfan 17 oktober 2020 om 12:57

Mag ik ook even zagen. Het blok van TJV komt zeker te kort in de RVV; gezien het rijden in G-W.

xistnc 17 oktober 2020 om 13:12

@jappe
Jansen was in G-W ook prima mee, maar reed lek. En met Van Aert en Teunissen had TJV alsnog een prima koppel bij de 18 renners die de finale reden. Alleen DQS was in de breedte beter vertegenwoordigd. Peloton 1 deed er in het geheel niet toe.

Monsieur vdS 16 oktober 2020 om 09:36

Ik ben nu al bang voor de aanloop naar de tweede keer oude Kwaremont, met deze iets makkelijkere aanloop gaat het daar nu nog harder denk ik.

jkjustin 16 oktober 2020 om 09:37

Ik vraag me af met hoeveel druk Mathieu hier rond rijdt. Persoonlijk vind ik hij dat hier zn seizoen moet redden. Wout daarin tegen heeft al een topseizoen gehad!

Merlinappa 16 oktober 2020 om 09:37

Ik vermoed tussen de 4,8 en 5,3 bar.

rogierb 16 oktober 2020 om 09:42

Haha. Misschien zelfs wel iets meer.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 09:46

Eventueel nog met een fietswissel voor de eerste kasseienstrook…

En JijJustin,
Ik denk dat er renners rondrijden die hun seizoen nog veel meer moeten redden dan VDP. Mathieu is NK, heeft een etappe in Tirreno Adriatico, etappe en klassement in BB Tour, en verder enkele mooie ereplaatsen. En dan heeft ie ook nog wat crossjes gewonnen. Ik denk dat >90% van het profpeloton daarmee zou durven zeggen dat dit vreemde seizoen geslaagd zou zijn.

En druk staat er bij hem altijd op: overal waar hij start zijn de ogen op hem gericht. En hij wil ook altijd zelf winnen.

tvm 16 oktober 2020 om 11:28

@merlinappa,

Met zo weinig bar zal hij niet eens bij de eerste 50 finishen.

Merlinappa 16 oktober 2020 om 15:56

@TVM

Haha, u loopt enorm achter als het over bandendruk gaat zie ik al. Hij zal met 25 of waarschijnlijk zelfs 28mm rijden. Daarnaast veel kasseien, en ik denk dat ‘m rond de 70kg weegt. Dan zit je al snel grofweg aan 5 bar, helemaal met 28mm. Als je hoger gaat verspil je kostbare wattages aan stuiteren.

LB117 16 oktober 2020 om 20:17

Ik denk dat VdP eerder richting de 75-78 kg gaat

Merlinappa 17 oktober 2020 om 09:50

Nee joh. Hij is 1,84 lang, hij gaat in vorm nooit boven de 73kg uitkomen en vermoedelijk nog een stukje minder

lander luypaert 16 oktober 2020 om 09:45

Trentin geen enkele ster. Ik vond hem zeer sterk in GW.

Chris Van Uden 16 oktober 2020 om 09:53

Vond ik ook! Is zeker een gevaarlijke outsider. Als Bettiol kan winnen hier, moet Trentin het in theorie ook kunnen.

Arthur-vL 16 oktober 2020 om 11:17

Zou dat zijn omdat GVA er niet was? Den Greg gaat nu alsnog meedoen (zo lijkt het) , dan verwacht ik minder van Trentin.

Chris Van Uden 16 oktober 2020 om 09:57

Ik denk dat Pedersen weer goed in de gaten gehouden moet worden. De rivaliteit tussen sommige renners speelt hem enorm in de kaart, zoals in G-W al duidelijk werd, en hij heeft de vorm. Verder verwacht ik wel wat van Benoot en Lampaert. Niet de allergrootste favorieten, maar zeker in staat om te kunnen winnen. En ik ben benieuwd wat Fliep kan. Mijn gevoel zegt dat hij hier niet de topfavoriet is, maar je weet het nooit met hem.

wielerman 16 oktober 2020 om 10:00

Misschien eerst maar even afwachten of de Ronde wel doorgaat.
Zag dat de Belgen straks een persconferentie hebben.

WernerFranke 16 oktober 2020 om 20:13

De Ronde is heilig. Hiervoor moet alles wijken. Enkel een Wereldoorlog kan het stoppen. (en dan ook enkel de eerste, de tweede was blijkbaar niet erg genoeg.)

ProfrondeZevenbergen 16 oktober 2020 om 21:19

De horde mensen, al dan niet met mondkapje, zal vast niet om aan te gluren zijn. En dan achteraf met zijn allen gaan zeuren dat dit echt niet kon.

Wheely 16 oktober 2020 om 10:11

Weet iemand waarom Colbrelli een DNF had in GW? Ik had hem ander wel wat sterretjes gegeven.

Ward 16 oktober 2020 om 21:13

Hij is niet gefinisht :)

Remmentoevenepoel 16 oktober 2020 om 10:12

***** WVA
**** MVDP
*** Naesen, Alaphilippe
** Benoot, Vanmarcke, Kragh Andersen, Bettiol, Pedersen
* Lampaert, Sénéchal, Asgreen, Stuyven, Kung, Trentin

Jungle Man 16 oktober 2020 om 10:22

Vind RVV toch wel een van de mooiste koersen. Blijf het jammer vinden dat de finish niet meer in Meerbeke is, na de Muur en de Bosberg.

leor 16 16 oktober 2020 om 10:30

Favorieten volgens de bookmakers
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert, Julian Alaphilippe
** Alberto Bettiol, Kasper Asgreen, Matteo Trentin
* Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Zdenek Stybar

Net onder de sterren: Alexander Kristoff, Tiesj Benoot, Yves Lampaert en Michał Kwiatkowski. De door WF vernoemde Søren Kragh Andersen en Stefan Küng moeten nog veel lager gezocht worden.

Man met de hamer 16 oktober 2020 om 10:58

Waar? Kragh staat 1:26 bij Unibet, vijfde plek van de favorieten.

rogierb 16 oktober 2020 om 11:15

Je mist Kragh inderdaad en Mads Pedersen heb je verkeerd staan.

leor 16 16 oktober 2020 om 12:15

Niemand staat verkeerd, dit is data van ‘oddschecker’, die alle odds vergelijkt en namen rangschikt op basis van de hoogst gegeven odd. Zo is de hoogste odd voor kragh 1 tegen 100. Op alle andere sites staat hij inderdaad veel hoger, ik zou zeggen doe er je voordeel mee ;)

rogierb 16 oktober 2020 om 12:39

Heb oddschecker even bekeken, volgens hen staat Kragh op Betfair 100/1, als je vervolgens op Betfair kijkt staat er 17/1. Lijkt me dus gedateerd. Ze hebben Sagan ook nog tussen de favorieten staan.

bartp25 16 oktober 2020 om 10:32

Ik verwacht Wva MvdP en Bettiol als sterkste mannen.

Koers 16 oktober 2020 om 10:42

Deze is hopelijk voor poelleke, na een sprint met van aert uiteraard. Dit jaar wel een beetje uitkijken met de stoeprandjes

sjoerdtjen 16 oktober 2020 om 11:02

En waar gaan ze Alaphilippe er af rijden? Droog en (relatief) weinig wind… In de Brabantse Pijl oogde hij zeer sterk op de klimmetjes.

Die zal er ook tot de finale bij blijven. Dat wordt een mooie kopgroep in de finale met WVA en MVDP als topfavorieten..

Scenario G-W met Flipje erbij :)

xistnc 16 oktober 2020 om 11:06

Flip, Mads en Krak gaan het met zijn drieën uitvechten. Flip wiebelt Mads onderuit en Krak profiteert. Daarachter fotofinish voor plek 4 tussen Poel en Wout.

Michelangelo 16 oktober 2020 om 11:57

Alaphillipe gaat eraf op de Kwaremont als ze daar vol omhoog knallen.

Als hij er na de Kwaremont nog aanhangt is het wel een kandidaat, omdat hij op een (droge!!) Paterberg wel weer zijn meug vindt… en een sprintje in de benen heeft, en durft te pokeren.

adelaarvanantwerpen 16 oktober 2020 om 15:24

Inderdaad. Op het kwaremontplein is Alaphilippe met zijn 62kg zo hard in het nadeel dat hij moet hopen op geen te grote verschillen. Hij heeft wel geluk dat er geen Cancellara meer is, want als Cancellara begon op de kwaremont werd het hele peloton uit het wiel gereden. De voorbije jaren is er wel vaker een grote groep mee na de Kwaremont.

Merlinappa 16 oktober 2020 om 15:59

Nou ja, als je ziet hoe Bettiol wegrijdt op de Kwaremont mag Alaphillipe ook alvast beginnen met bidden.

yo-eddy 16 oktober 2020 om 11:06

Matje en Flip samen na de Patersberg, Wout rijdt er nog net naartoe boven …. de sterkste wint

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair